Bokrecensioner 2018

Recension av Ulla Bolinders Övrig händelse
 

Författare: Ulla Bolinder
Titel: Övrig händelse
År: 2017
Antal sidor: 356
Förlag: BoD, Books on Demand, Stockholm, Sverige
ISBN: 9789176996737

Ulla Bolinder har innan denna bok skrivit tretton andra kriminalromaner och alla är de uppbyggda på intervjuer med misstänkta, vittnen, och andra människor som har någon koppling till den som blivit mördad eller försvunnit.

Övrig händelse är en kriminalroman där tioåriga Annie försvinner i början av maj när hon cyklar från skolan och hem. När hon inte dykt upp på kvällen kontaktar hennes mamma polisen och de i sin tur Missing People. De börjar att leta tillsammans med grannar och föräldrar till Annies skolkamrater. Hur de än letar överallt hittar de inga spår efter Annie. Till slut avslutar de letandet när mörkret slår till. Efter det tar polisen över ärendet och börjar sina förhör. Som vanligt börjar polisens arbete med förhör med de närmsta anhöriga, och när det gäller Annie är det hennes mamma, hennes nuvarande sambo, Annies pappa, storasyster, Josefin, och hennes pappa. Även övrig släkt, arbetskamrater och vänner till familjen är de polisen börjar sina förhör med.

Även de närmaste grannarna förhörs och här gäller det i första två medelålderskvinnor som köpt ett hus i närheten, de vill helst hålla sig för sig själva och pyssla med sina växter. Det ringer även in mycket folk till polisen och berättar om människor som de tycker betett sig märkligt i samband med Annies försvinnande, och även ett flertal som säger sig vara sierskor ringer in och berättar var de ser att flickan finns. Frågan är om polisen kommer att hitta flickan i liv, död eller om de aldrig kommer att finna henne.

Som alltid skriver Ulla Bolinder realistiskt om hur ett polisarbete går till när någon är försvunnen eller hittats död. Hon är specialist på att berätta utifrån vem personen som förhörs är. Ett barn pratar som barn gör, tonåringar använder de typiska uttrycken som de använder och de vuxna har den vokabulär som passar in på deras arbete och status i samhället. Det är intressant att läsa hur det går till i verkligheten och hur olika personer ser på situationer de varit med när det gäller samma upplevelser. Intressant är det även att få reda på hur många som ringer in om helt oväsentliga saker som inte har med mordet eller försvinnandet att göra. Detta måste ta bort mycket tid av det polisen egentligen bör koncentrera sig på. Vissa ringer in och säger sig vara skyldiga till brottet, men de har inget av vikt när de sedan börjar berätta hur det gått till enlig dem.

Jag tyckte mycket om denna bok och jag har även tyckt om alla böcker jag läst av Ulla Bolinder, hennes sätt att skriva och beskriva händelser är mycket välskrivet och  det är spännande att följa alla förhör. Inget är heller förutsägbart, utan slutet kommer som en överraskning.

Givetvis får Övrig händelse högsta betyg 5 av 5 av mig.

Kristina Simar
www.bymarkensmanusmedia.com