Bokrecensioner 2016

Författare: Katerina Janouch

Titel: Skugghäxan

Antal sidor: 439

År: 2016

Förlag: Piratförlaget

ISBN: 9789164204646

Katerina Janouch har utkommit med en rad populära och kritikerrosade böcker både för vuxna och barn. Hon är även en av Sveriges främsta experter på relationer och samlevnad och har skrivit en rad titlar i ämnet. Källa: (Piratförlaget).

 

Cecilias mamma Christina har förlorat sin älskade livskamrat Lars-Åke som plötsligt segnat ihop i en hjärtinfarkt. Hon kämpar mot den dagliga ensamheten och har tagit upp kontakten med döttrarna far, Bertil. Detta ses inte med blida ögon hos döttrarna, särskilt inte hos yngsta dottern Maria som aldrig kan glömma att han lämnade dem när de var små.

 

Cecilia reser ensam till Paris, där ska hon tillbringa en vecka för sig själv men även intervjua en fransk barnmorska om hur de ser på hemförlossningar. De har en helt annan syn på det i Frankrike än hemma i Sverige.

 

En kväll i Paris går Cecilia ut och dricker sig berusad, hon träffar på den karismatiske fransmannen Rémi. Han pratar bra engelska och berättar att han är regissör. De har en trevlig kväll, pratar om allt och plötsligt är deras glas tomma. När Rémi frågar om Cecilia vill följa med honom hem, svarar hon ja och de har en het natt tillsammans. På morgonen efter har Rémi bråttom till sitt jobb men han tar Cecilias telefonnummer och lovar att höra av sig under kvällen.

 

Veckan går men ingen Rémi hör av sig. Cecilia ringer i förtvivlan till sin väninna Gunilla, som säger att män säger så där. Vi kvinnor analyserar varför de inte hör av sig medan männen bara rycker på axlarna och går vidare.

 

På planet hem läser Cecilia nyheterna på mobilen och upptäcker att en tioårig flicka är försvunnen där hennes Greta bor.

Väl hemma ringer hon sitt ex och barnen pappa John som bekräftar att det är Gretas bästa kompis Tiffany som är borta. Greta mår inte bra och känner sig skyldig för de skulle träffats den dagen Tiffany försvann. Nu måste hon förhöras av polisen och allt är jättejobbigt för lilla Greta. Både John och Cecilia gör allt för att stötta henne, samtidigt måste de jobba.

 

Det blir ett stort polisuppdrag för att leta reda på Tiffany, det är bara att hoppas på att de hinner hitta henne innan det är försent.

 

Detta var den nionde delen av serien om barnmorskan Cecilia Lund. Nio delar och fortfarande håller den lika bra som första boken. Det händer alltid saker som jag kan relatera till vardagen här hemma. Barn försvinner, kärleken är bara jobbig, man möts och skils. Man måste hinna med sina barn, sin egen familj och jobb. Allt Katerina Janouch skriver om är så igenkännande. Hon skriver målande och med mycket känslor. Trots att boken är på över 400 sidor går den fort att läsa, jag hade svårt att lägga den ifrån mig. Så nu sitter jag här igen efter att väntat på denna nionde bok och längtar redan efter nästa.

Kristina Simar

Författare: Katerina Janouch

Titel: Nakenlek

Antal sidor: 208

År: 2016

Förlag: Piratförlaget

ISBN: 9789164204592

Katerina Janouch är författare. Hon är också Sveriges främsta sex- och samlevnadsexpert och medverkar regelbundet i såväl TV som tidningar. Källa: (Piratförlaget).

 

Nakenlek är andra delen av en erotisk trilogi som Katerina Janouch skriver på.

 

Rosanna som vi träffade i första delen har nu brutit upp från sin make Nathan. Hon har flyttat hem till sin väninna Gilda. Gilda som är singel, bor i en flådig våning i centrala Stockholm, jobbar inte utan lever på sin fars pengar. Hon tar för sig sexuellt på alla plan och nu ska hon hjälpa Rosanna ut på en upptäcktsfärd för att hitta hennes sexuella behov.

 

Rosanna känner sig först väldigt obekväm att ta för sig sexuellt, men vågar ta för sig mer och mer. Till slut vågar hon till och med gå på krogen själv och ragga män, helst yngre. Hon har tillfällig sex med män hon inte känner. Ibland går de ut från krogen och har sex på en undangömd plats. Något mer än ett engångsligg blir det inte, men hon nöjer sig med det.

Gilda tar med sig Rosanna på en erotisk fest där alla har sex med varandra, kvinnor-män, män-män, kvinnor-kvinnor eller flera på en och samma gång.

Någon gång kommer en kvinna upp på en scen med förbundna ögonen och flera leker med henne samtidigt. Det känns främmande för Rosanna men hon måste erkänna att han hon trots allt är väldigt nyfiken på vad som ska hända med henne själv på festen.

 

Så av en slump upptäcker hon sin exmake som även han är där och hon ser att han har sex med en kvinna hon aldrig sätt förut. Hon håller sig undan och tittar på men någon svartsjuka känner hon inte. De sexuella äventyr Gilda tar med Rosanna på gör henne mer och mer nyfiken på nya sexuella äventyr.

 

Denna korta erotiska roman var mer erotisk än den första Hungerlek. Den går djupare in på detaljer kring olika sexuella lekar och fantasier. Katerina Janouch skriver på ett målande sätt och även om det är mycket erotik är den skriven med känslor så den känns inte alls snuskigt skrivet. Jag blir inte ens generad som jag säkert blivit om det skrivits på ett annat sätt. Mera med råhet än känslor.

Detta är ett ämne som Katerina Janouch behärskar och känner sig hemma i. Ser fram emot att läsa den tredje och sista delen när den kommer ut för jag är nyfiken vad som kommer att hända Rosanna.

 

Kristina Simar

 

Författare: Simon Häggström

Titel: Skuggans lag

Antal sidor: 423

År: 2016

Förlag: Kalla Kulor

ISBN: 9789188153180

Simon Häggström är spanare och kriminalinspektör vid Stockholmspolisens Prostitutionsgrupp. Han utbildades vid Polishögskolan och arbetade sina första år med narkotikabekämpning på Sergels Torg i centrala Stockholm. År 2009 började han arbeta på Prostitutionsgruppen. Simon Häggström är en flitigt anlitad föreläsare i ämnet Prostitution och människohandel både i och utanför Sverige, och har bland annat hållit föredrag i Europaparlamentet och franska senaten. Källa: (Kalla Kulor).

 

Simon Häggström är kriminalinspektör och chef för prostitutionsgruppen, en enhet inom Stockholmspolisen. Ett jobb där han med sitt team möter de människor som samhället inte vill se, de prostituerade. De har laglig rätt att sälja sex men torskarna som blir tagna på bar gärning får böter. De prostituerades kunder kan vara från vilken socialgrupp som helst. Från unga killar till högt uppsatta i samhället.

 

Boken tar upp den sanna berättelsen om alla de människor som Simon och hans kollegor möter dagligen. Unga tjejer med drogmissbruk, mest heroin går oftast på den kända horgatan Malmskillnadsgatan i centrala Stockholm. Där cirkulerar det bilar dygnet runt och tjejerna kan bli upptagna av vem som helst. Simon och hans kollegor känner trots det sympati för dessa tjejer och de vet att de kan vända sig till teamet om de råkar ut för något obehagligt. Torskarna är inte alltid att lita på.

 

Ibland händer det att någon av tjejerna de lärt känna hittas döda av en överdos på en offentlig toalett. Något som alltid känns jobbigt för teamet.

 

Sedan har vi de utländska unga tjejerna som kommer till Sverige i perioder för att kunna försörja sina familjer i det land de bor annars. Ofta jobbar de flera stycken i en lägenhet i Stockholm.

 

För teamet gäller det att alltid ligga steget före och finnas utanför det hotellrum eller något annat ställe där sexköp görs. De måste fånga mannen som köper sex på bar gärning. Ibland har det hänt att de tagit högt uppsatta män i samhället som försöker att muta sig ur situationen.

 

En suveränt skriven och intressant bok att läsa. En av de bästa jag läst i år. Har svårt att förstå hur man orkar jobba som Simon och hans team och tampas med trasiga människoöden varje dag. Det måste tära. Att de känner sympati för de stackars flickorna förstår jag, ofta har deras mammor också haft drogproblem och prostituerat sig. De vet inget annat och det är svårt att få dem att sluta. Vissa av de unga flickorna som börjar med att sälja sex genom nätet brukar vara lättare att få på andra tankar. Ibland låtsas polisen vara en torsk och bestämma träff med flickorna och på så sätt kunna prata dem till rätta, och försöka hjälpa dem att förstå att det de gör är farligt och fel. I vissa fall kopplas socialen in om de är minderåriga. Jag tycker att denna bok läsas av så många som möjligt, den har ett viktigt budskap om hur det ser ut i vårt samhälle. I slutet finns även telefonnummer och länkar för dem som behöver hjälp eller bara någon att prata med.

Det är tur att vi har eldsjälar som Simon Häggström och även suveräna Caroline Engvall som ägnar sig åt detta problem. De är värda en stor eloge.

 

Kristina Simar

 

Författare: Hans-Olov Öberg

Titel: Även som död sig lik

Antal sidor: 200

År: 2015

Förlag: Kalla Kulor

ISBN: 9789188153081

I Hans-Olov Öbergs nya deckare återvänder historieforskaren, Tony Hammar till den by han växte upp i, Skultuna, en bit utanför Uppsala. Det ska bli en klassåterträff på Skultuna Brukshotell. Efter trettiofem år ska klasskamraterna återförenas igen. Nyfiken är stor, kommer de att vara samma personer som under skoltiden. Den tuffe killen är han fortfarande tuff och de snygga tjejerna har de lyckats behålla sin skönhet.

 

De flesta tycks vara som de var i skolan, stämningen är inte den bästa hela tiden. Det dricks en hel del och det slutar med att Sara följer med Tony till hotellet och stannar kvar hela natten. Sara som numera är gift med Max från skoltiden. De var nu båda jurister. Sara har blåmärken på kroppen och Tony får genast en tanke om vem som kan ha orsakat dem.

 

På morgon efter hörs en kraftig bankning på Tonys rumsdörr. Det är polisen som står utanför. Varför står de här? Tony har ju inte gjort något.

 

De har hittat en död man som ännu inte är identifierad och eftersom flera festdeltagare med rum på hotellet saknas behöver de förhöra så många de kan.

 

Vem har hittats mördad och varför minns inte Tony allt som hände under gårdagen? Sara vart har hon tagit vägen? Frågorna hopar sig i Tonys hjärna.

Han försöker göra efterspaningar på egen hand, vill veta vad som egentligen hände.

 

En roman som säger mycket om dessa klassåterträffar, de flesta är precis som de var i skolan. Klassens clown är det fortfarande, mesen är fortfarande mes och de tuffa är tuffa. De man trodde skulle bli något stort blev det och för vissa gick det utför med.

Här är det många frågetecken kring den döde mannen. Vem och varför har någon dödat honom och vem är egentligen misstänkt? Tyckte romanen var lättläst men mycket givande. Det fanns mycket att tänka kring och jag som själv varit på en klassåterträff 30 år efter avslutad grundskola kände igen mig i hur lika personerna egentligen var som när vi gick i skolan. Har inget behov att gå på en liknande klassträff igen och de vänner jag har kvar från skoltiden är inte intresserad heller. En gång var en gång för mycket. En mycket bra och intressant spänningsroman igen av Hans-Olov Öberg.

 

Kristina Simar

Författare: Petra Holst

Titel: Bländad

År: 2016

Antal sidor: 368

Förlag: Forum

ISBN: 9789137146768

Petra Holst är född 1969. Hon bor i Bjärred i Skåne med sambo och två barn och arbetar som högstadielärare i svenska och engelska. Hon har tidigare gett ut två romaner: Jag brukade drömma om dig (2010) och Så länge jag minns (2012). Källa: (Forum).

Liv lever ett bra liv med sin make Martin och tvillingflickorna Frida och Ebba som är fjorton år. De bor i ett lugnt och fridfullt skånskt villaområde där grannarna träffas ibland och har trevligt tillsammans. En dag när Liv tittar ut genom fönstret ser hon en flyttbil stanna på andra sidan gatan, mitt emot deras hus. Hon tycker sig känna igen kvinnan som ska flytta in men är inte helt säker. Det kan väl inte vara … Jo, det måste vara Malena en ungdomskompis till henne. Malena som alltid varit vältalig och karismatisk men ingen vän man kunde lita på. Hon ställde mest till problem och Liv vill inte ha henne inpå sig igen. Alla minnen från gymnasietiden kommer tillbaka.  T.ex. hur hon hade ett förbjudet kärleksförhållande med en av sina lärare som slutade mycket tragiskt.

 

Givetvis går det inte för Liv att undgå Malena utan hon hälsar snällt på henne men visar inget intresse av att vilja börja umgås med henne igen. Det kan inte Malena tolerera och hon gör allt för att förstöra för Liv. Flirta med hennes man, försöka smutskasta henne på skolan där hon jobbar och inför grannarna. Det värsta är att alla tror på den trevliga Malena, hon är så övertygande i sitt sätt att vara.

 

Liv hamnar återigen i klorna på Malena och hennes trygga vardag faller sönder, hon blir mer och mer instängd, får problem i äktenskapet för Martin kan inte förstå varför hon tycker så illa om den trevliga Malena. Döttrarna börjar också tröttna på sin mamma när hon tappar fotfästet. Hon tänker mer och mer på gymnasietiden och vad som hände då. Till slut blir hon ändå fast besluten att Malena inte ska få övertaget igen och hon gör det på sitt eget sätt.

 

Jag har läst båda de andra böckerna av Petra Holst och älskat dem båda två. Denna var inget undantag. Jag sträckläste den i stort sätt, kunde inte slita mig från de dramatiska händelserna Liv varit med om och hur det är att vara vän med en sociopat helt utan empati. Känner själv till några sådana människor och vet hur de lindar in en i sitt spindelnät för att förändra sig till den personlighet som ligger dem varmast om hjärtat den utan empati för sina medmänniskor. Den som inte unnar andra den lycka de förtjänar utan bara vill förstöra, kosta vad det kosta vill, bara de själva får tillfredställelse av det. Romanen var lättläst men språket som Petra Holst har är alltid så målande och hon gestaltar perfekt. Det finns inga tråkiga partier utan texten flyter på hela vägen som den ska. Givetvis älskade jag även denna bok av henne och hoppas att Petra Holst snart kommer med en ny.

 

 

Kristina Simar

Titel: Hudhunger

År: 2016

Antal sidor: 208

Förlag: Piratförlaget

ISBN: 9789164204585

Katerina Janouch är författare. Hon är också Sveriges främsta sex- och samlevnadsexpert och medverkar regelbundet i såväl TV som tidningar. Källa: (Piratförlaget).

Denna roman är den första i en trilogi om kvinnlig sexualitet, den mogna kvinnans lust, begär och passion.

Rosanna Wilde som är huvudkaraktär i romanen har fyllt fyrtio år och lever i ett avsvalnat äktenskap med Nathan. Hon är författare men inte skrivit så mycket som en rad på flera år.

 

Sexlivet med sin make har i stort sätt upphört för länge sedan och det frustrerar dem båda. Nathan jobbar nästan jämt och Rosanna går där hemma och ska skriva. De har inga barn och livet är allt annat än givande.

 

En dag kommer Nathans gamla vän Samuel för att tillfälligt bo i deras gärsstuga. Rosanna fattar tycke för Samuel och starka känslor om sex och passion kommer upp inom henne. Känslor som hon glömt fanns.

 

En kväll går Rosanna till sin väninna, Gildas ”workshop” som hon tjatat så länge på Rosanna att komma på. Gilda är en utflippad singelkvinna som lever på sin pappas pengar. Hon har aldrig jobbat utan ägnat sin tid till att utforska olika livsstilar, särskilt det sexuella. Workshopen går ut på att en grupp kvinnor ska tala om kvinnokönets mystik och kraft. Gilda börjar kvällen med att tala om att hon tänker inleda en serie ”Fittsalonger”, där kvinnorna ska umgås, älska varandra, kramas, dela med sig av sina hemligheter, våga vara kåta och diskutera. Hon vill bevisa för sina vänner att ”kvinnor kan”.

 

Rosanna tycker först att det hela är suspekt men efterhand väcks hennes lust och tankar på att förföra Samuel mer tydligt. Snart kan hon inte tänka på något annat och hon försöker hela tiden hitta på ursäkter för att gå in i gäststugan och få alla chanser hon kan för att träffa Samuel.

 

Tankarna gällande känslor och sex är beskrivna på ett fint sätt och som alltid skriver Katerina Janousch med mycket känslor och allt är gestalt på ett idealiskt sätt. Romanen känns nog igen av många kvinnor som passerat fyrtio år och ännu äldre.

 

Har man passerat medelåldern pratar man inte gärna om sina sexuella känslor för någon, man tror nog att den delen av livet att passerat, särskilt om man lever ensam.

Hur lätt är det att som medelålders kvinna att hitta passionen och ett bra sexliv igen. Männen tycks bara vilja ha yngre och yngre kvinnor. Nu när det finns mycket nätdejtingsidor kan en äldre kvinna hitta och bli förälskad i en yngre man, de kanske träffas för att ha sex. Mannen är tydligen nyfiken på hur det är att ha sex med en äldre kvinna. En gång räcker, kanske skryta för sina kompisar, men i det stora hela väljer de en yngre sexig kvinna för att visa upp för sina kompisar: Titta vad jag fått tag på! Inte väljer de att visa upp den äldre kvinnan för sina vänner inte. Så tror jag att det ligger till, men säger inte att jag har rätt.

Kristina Simar

 

Författare: Krister Holmquist

Titel: 02-kulorna

År: 2015

Antal sidor: 639 (pocket)

Förlag: Instant Book

ISBN: 978-91-86939-64-9

Krister Holmquist är journalist från Solna och 02-kulorna är hans debutroman.

 

02-kulorna är en spänningsroman på hög nivå, det händer någonting hela tiden, så det gäller verkligen att läsa ordentligt så man inte tappar något i handling av den 639 långa boken.

 

Storyn börjar hur den japanske lönnmördaren Koyoto Takada kommit till Stockholm på uppdrag för att mörda den svenske stadsministern Olof Palme. Han är i Stockholm i god tid för att rekonstruera sig om hur Olof Palme rör sig och hamnar på en krog där han träffar Christer Pettersson. Han inleder ett samtal med honom och kommer på att han skulle kunna vara den perfekte tilltänkta mördaren.

 

Läsaren får möta den hänsynslösa vapenhandlaren, Mohammady Shad, Råland ”Masen” Kåck, en dalmas som arbetar på den militära underrättelse- och säkerhetstjänstens hemligaste avdelning SSI och där ”Chefen”, kapten Hans Julin också arbetar. ”Chefen” har en misslyckad karriär som militärattaché i Washington och är numera placerad som bas på SSI.

 

Mohammady Shad har på lösa grunder fått för sig att Masen och Chefen förstört hans lönsamma affärer och nu måste han till Stockholm och förinta dem. Han är på god väg att lyckas mörda Masen vid ett flertal gånger och Shads signum är att han efterlämnar 02-kulor efter sig. 02-kulorna är specialgjorda kulor som används av arabvärldens ledande vapenhandlare. Masen blir så psykiskt påverkad att han tycker sig se japaner överallt på Söder där han bor. Han bestämmer sig att flytta till Solna för att komma över sin rädsla.

 

Teamet som jobbar på SSI är ett speciellt sällskap, förutom Masen och Chefen jobbar Kalle ”Karin” Hadrén där, en transa nästan två meter lång som ser skräckinjagande ut, med är den snällaste och hjälpsammaste av alla.

 

Anne Larsson, personalchef på SSI är en tuff kvinna som blir förälskad i Masen och de inleder ett förhållande.

 

I ett rafflande tempo händer det saker lite överallt i världen, skurkar blir mördade och det är ibland fel personer som hamnar i kläm. Händelserna sker under 1990-talet, så vi möts av Estoniakatastrofen, Berlinmurens fall, Sovjetunionens fall och Balkankrigen. Helt plötsligt dyker namnet Al Quaida upp, en terroristorganisation som ingen har hört talas om, liksom namnet Usama bin Ladin, en man med koppling till Sverige, han har varit med sin familj och bott på hotell i Falun på 1970-talet och tillhör en av världens rikaste och mäktigaste familj från arabvärlden. Men inte kan väl denne Usama bin Ladin ha något med Al Quaida att göra, eller?

 

Den stackars Masen hamnar hela tiden i kläm och till slut vågar han inte lita på någon mer än det gäng han arbetar med på SSI. Det är alltid någon skurk som vill göra sig av med honom för gott och för varje gång något går fel så hittas dessa 02-kulor vid den som mördas. Ska Masen lyckas klara sig igenom alla hemskheter, eller kommer hans fiender lyckas mörda honom?

 

Som jag skrev i början så är det en rafflande story rakt igenom, läsare som varit med under 1990-talet kommer att känna igen sig i många händelser. Måste erkänna att boken tog ett bra tag att läsa, inte för att det fanns mediokra händelser emellanåt, det hände någonting hela tiden. Jag var tvungen att ha huvudet på skaft för att inte missa något av handlingen och det är ingen bok jag orkade sträckläsa utan jag behövde bearbeta vad som hänt innan jag kunde fortsätta att läsa.

 

Boken var på spännande och rolig, dialogerna var suveräna, rappa och roliga, jag kände att det fanns humor mellan karaktärerna även om de satt i besvärliga situationer. Både karaktärer och miljöer, ja till och med maten var väl detaljerade. Det enda som jag tyckte var negativt, det var att boken hade lite för många sidor. Hade nog varit bättre att gjort den som en trilogi.

 

Kristina Simar

 

Författare: Staffan Götestam

Titel: Magiska fingrar

Illustratör: Louise Jacobsson

År: 2015

Förlag: Lava

ISBN: 9789187769306

Staffan Götestam är dramatiker och en av grundarna till Junibacken. Magiska fingrar är hans debut som barnboksförfattare.

Louise Jacobsson är illustratör och har illustrerat en mängd bilderböcker, antologier och läromedel. Källa: (Lava förlag).

 

Denna bok är en färgglad illustrerad barnbok, med text. Den handlar om Funny, som har tappat sin guldmedaljong och hon letar desperat efter den i trädgården. Var kan hon ha tappat den? Kanske vid den gamla eken? Hon funderar lite och kommer på att om hon provar att knäppa med fingrarna, kanske den dyker upp. Hon slår ihop tummen och långfingret! Oj, helt plötsligt kan hon prata med den gamla eken. Eken säger till Funny att hon ska leta under eken, och Funny ger sig på utflykt inne i eken, där träffar hon på en spindel, usch och fy, hon som är så rädd för spindlar och denna spindel verkar vara elak. Men Funny ger sig inte, att hitta medaljongen är viktigare, så nu får hon inte visa sig rädd. Hon träffar även på lysmaskar och en liten mus som försöker hjälpa henne. Hon får vara med om ett riktigt äventyr där nere under eken och tänk att hon verkligen hade magiska fingrar. Nu gäller det bara att hitta medaljongen.

 

En fantastisk barnbok, rolig text och underbara illustrationer i färgglada färger. Boken fick mig att tänka på Alice i underlandet, hon var också i underjorden och träffade på en massa märkliga pratande djur. Kan tänka mig att boken passar för barn som lärt sig läsa, kanske från nio-tio år för att själv läsa. Men en vuxen kan läsa den för yngre barn, och tillsammans med barnet titta på de fina bilderna och förklara bokens innehåll utifrån dem. Hoppas att Staffan Götestam och Louise Jacobsson skriver och illustrerar fler böcker om Funny, för den lilla flickan har nog många äventyr att uppleva.

 

Kristina Simar

 

Författare: Annika J. Nasiell

Titel: Skriva barnbok

Antal sidor: 110

År: 2015

Förlag: Unga Lava

ISBN: 98789187769351

 

Har du tänkt skriva en barnbok, bör du läsa denna lärorika bok. Men den passar även vem som helst som är intresserad att veta hur man bör skriva en barnbok och för den som vill lära sig om barnbokens historia, fram till i dag.

 

Tanken med boken är att den ska vara konkret och hjälpa dig att skriva en barnbok. Den tar upp hur en berättelse är uppbyggd, de viktigaste delarna i en berättelse, dramatiken, gestaltning, persongalleri, redigering, utgivning och mycket mera som är intressant att veta. Boken innehåller även övningar och i slutet finns det tomma sidor som du kan fylla i själv.

 

Boken tar upp skillnaden mellan barn- och vuxenböcker. Att det är viktigt att man tänker efter vilken sorts bok du skriva, till vilken ålder ska den vända sig till. Vilket tema ska den ha? Ska boken vara illustrerad och i så fall hur? Mycket färger eller svart-vit? Vilket tempus du vill skriva boken i? Miljöbeskrivning är viktig, barnen måste kunna se miljön framför sig. Författaren har även intervjuat barnboksförfattare och utgivare av barnböcker.

 

Jag tyckte boken var mycket intressant och mindes tillbaka när jag läste Barnkultur på högskolan, de olika epokerna från barnbokens begynnelse, från upplysningen till sagor. Själv har jag nytta av den när jag läser barnboksmanus, då kan jag ha den som både uppslagsbok och även som referenslitteratur. Nu när så många vill bli författare och att det även blivit lättare att ge ut böcker som egenutgivare, tycker jag det är jättebra att de som kan detta med att skriva böcker, delar med sig av sitt kunnande. Barnböcker kan det inte finnas för många av. Mycket givande bok, som tar upp allt man behöver veta för att sätta sig ner och börja skriva på en barnbok. Lycka till! Kanske blir det just din bok som jag recenserar om något år.

 

Kristina Simar

Författare: Angelika Braun

Titel: Regissören

Antal sidor: 285

År: 2015

Förlag: Lava

ISBN: 9789187769160

Angelika Braun är utbildad filmare och har gjort långfilm, kortfilm, musikdramer, teaterpjäser och spelmanus. Hon har också givit ut en barnbok, Afrikas hemlighet, tillsammans med naturfotografen Mattias Klim. För närvarande arbetar hon på ett filmmanus utifrån Regissören, där Per Morberg har rollen som Björn Fors. Källa: (Lava förlag).

 

Bara omslaget, där Per Morberg sitter i en regissörsstol med bitter min gör att man blir nyfiken att läsa denna spänningsroman.

Här får läsaren möta Signe Grahn, en ung regissör, som precis blivit stulen på sin idé till ett filmmanus av en god vän. Nu är hon arbetslös, utan pengar och när det oväntat dyker upp ett uppdrag på nätet av någon som kallar sig Ola, och som kan ge henne pengar, tackar hon ja till förslaget.

 

Björn Fors, är lärare och beteendevetare vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet, och när polisen hittar mördade män runt omkring i Stockholm, blir han inkallad som specialist i Gärningsmannaprofilgruppen. Är det en seriemördare de fått på halsen? Björn börjar få brev med filosofiska citat och rituella symboler som kan ha med morden att göra. Hans uppgift blir att försöka tyda vad de betyder.

 

Irma är Signes väninna och stylist, en kvinna med pondus och skönhetsopererad till max.

 

Stella, är en lång skönhet som är modell hos Irma.

 

I ett rafflande tempo får vi lära känna dessa karaktärer, och det känns att boken är skriven för att bli en film, med de snabba kasten mellan händelserna och karaktärerna.

 

Av en ren tillfällighet korsas Signes och Björns vägar, när hon letar efter de spår som Ola placerat ut. Ola beskriver vilka platser Signe ska leta på. Morden blir fler och fler och männen mördas på ett synnerligen otäckt sätt. Kommer Ola att visa Signe vägen till mördaren? Kommer polisen ifatt först? Eller lyckas mördaren undkomma? Det är många frågor att ta sig igen under resans gång. Och vem är egentligen Ola?

 

Det jag tyckte om i boken var de kursiverade sidorna, där mördaren skriver sina tankar, de var suveränt skriva rent språkligt, medan de andra kapitlen hade ett enklare språk. Att lista ut vem som var mördaren, var absolut inte lätt, inte för mig i alla fall. Boken har korta kapitel, den gick fort att läsa och hade lagom många sidor. Kan även säga att det var en sträckläsarbok, för kapitlen slutade alltid med en cliffhanger, så det var bara att fortsätta att läsa, skrämmas av att någon kan vara så ond och även undra över vad de som mördas hade gjort, eftersom de blev mördade på ett sådant grymt sätt.

Ser fram emot att se filmen, och jag tror att Per Morberg kommer vara perfekt i rollen som den lite udda läraren Björn Fors.

Kristina Simar

 

Författare: Stella Björn

Titel: Zodiaken – måla ditt stjärntecken

År: 2016

Förlag: Lava

ISBN: 9789187941634

Vi har fått en ny trend för vuxna, och det är att färglägga i förritade svart-vita bilder. I den här underbara boken, ska läsaren färglägga de olika stjärntecken som finns. Den innehåller även text om varje stjärntecken och kanske du känner igen dig i ditt stjärntecken. Även att mitt stjärntecken visar att jag är en bekväm person som gillar fina saker, god mat, kan vara lite trög och vara långsint, så måste jag hålla med om att det stämmer ganska bra in på mig. Positivt är att jag är en människa med båda fötterna på jorden.

 

Att måla kan vara bra i stresshantering, öka koncentrationsförmågan och kan även ge en känsla av nostalgi och avslappning.

 

Själv är jag inte särskilt bra på att färglägga i små, små detaljerade bilder, men jag måste erkänna att jag nog kommer köpa färgpennor och pröva på det. Har sett hur vackra och färglagda dessa bilder kan bli. Jag är även en ganska stressad person, så det skulle vara bra för mig att sitta ner och måla, för att se om jag blir lite lugnare. Tror att det kan vara givande att prova.

 

En mycket trevlig bok med vackra bilder och rolig text att läsa om de olika stjärntecknen som finns. Gillar du att måla, är du stressad och vill öka din koncentrationsförmåga, eller bara vill prova på det här nya konceptet att färglägga, så ska du verkligen köpa denna fina bok

 

Kristina Simar