Bokrecensioner 2013

Skuggbarn" av Caroline Engvall

Bokrecension

Författare: Caroline Engvall

Titel: Skuggbarn

Antal sidor: 205

År: 2013
Förlag: Kalla Kulor

ISBN: 9789187049347

Caroline Engvall är journalist och författare. Sedan många år driver hon de viktiga frågorna om sex som ångestdämpning och sexhandel med barn i Sverige. Hennes debutbok 14 år till salu har sålts i över 180 000 exemplar och fick platinapocketpris på Bok & Bibliotek 2010. Hon har också grundat hjälpsajten www.intetillsalu.se och blev ”Årets modiga Mama” på årets Mama-galan 2011. Källa: (Kalla Kulor).

Detta är den tredje boken som Caroline Envall skriver om ungdomar som säljer sex. 14 år till salu utkom (2008), Skamfläck (2011). I den här tredje boken Skuggbarn har Caroline Engvall intervjuat tre flickor om hur och varför de började sälja sex.

Hon tar upp det stora problem om varför vi vuxna ofta blundar för det som sker. Ser vi föräldrar inte att ens barn helt plötsligt förändrar sitt beteende, kanske bli aggressiva och ibland tillbakadragna. Skolpersonal ser de ingenting? Undrar de inte varför vissa ungdomar sköter skolan sämre än förut? Har högre frånvaro? Ens vänner borde också se om en skolkamrat ändrar sitt beteende helt plötsligt. Varför blundar så många för detta och varför vågar man inte fråga den som ändrat sig hur den egentligen mår. Vilka barn är det som börjar sälja sex? Är det barn från segregerade områden, barn som har föräldrar som själva har problem eller kan även barn från bra och välutbildade familjer drabbas. Detta är några av de frågeställningar som Caroline Engvall tar upp i sin bok och även fått svar på. Hon har med vissa kända fall som Alexandramannen och polischefen Göran Lindblad, som bland annat varit en förespråkare för jämställdhet samtidigt som han utnyttjade unga flickor. Olika rättsfall och lagrum gällande sex med ungdomar finns med och i slutet av boken finns det flera olika institutioner som man kan vända sig till.

De tre flickorna som Caroline Engvall har intervjuat beskriver utförligt och med mycket känslor hur de träffade de män som utnyttjade dem och vad som fick dem att fortsätta med att sälja sex till män.

 

En mycket känslosam bok men också viktigt för oss vuxna att ta del av. Att lära oss tolka signaler som både våra egna barn ger eller andras barn som vi kommer i kontakt med. Att som förälder våga prata med våra barn om nätpedofiler, få dem att förstå att Jesper 17 år kanske egentligen är Gösta +50. Att få barnen att säga till om de upptäcker någon som beter sig märkligt på nätet, våga prata med sina föräldrar om detta. Jag själv blir skrämd av att läsa hur många unga flickor som sitter där ensamma på sina rum och har sällskap av datorn och chattsajter i stället för att vara med sin familj. Vill inte föräldrarna vara tillsammans med sina barn? Det är en fråga som jag ofta undrar över när jag läser om detta stora problem. Åren går så fort och helt plötsligt är barnen utflugna, då bör man väl ta vara på den tid man har med dem så länge som de bor hemma. När mina två äldsta döttrar var små fanns inga datorer och när det två yngsta var i 13-årsåldern och började intressera sig för datorer, hade vi datorn i allrummet, vi pratade om detta med chatt och att man inte kan lita på att den man chattar med är den som den utger sig för att vara. Nu hade vi tur i vår familj att döttrarna inte var intresserade av att chatta utan de hade andra fritidsaktiviteter. Även i dag när de är vuxna kan vi diskutera detta problem i samband med tv-program som handlar om nätsex. De är enbart tacksamma att de varken fick ha dator eller tv på sina rum utan att vi såg på tv tillsammans, ofta samhällsprogram och diskuterade handlingen. Vi föräldrar måste bry oss om våra barn mera och inte bara tycka det är skönt när de sitter på sina rum. Därför bör alla föräldrar som har ungdomar i den känsliga åldern 13 år och uppåt, läsa Caroline Engvalls böcker och sedan sätta sig ner och diskutera med sina barn. Det kan väl inte vara så jobbigt att ta denna diskussion med sina barn.

Kristina

 

En mördare blir till av Jan Olsson

Bokrecension

Författare: Jan Olsson

Titel: En mördare blir till

Antal sidor: 292

År: (2013)

Förlag: Parabellum Nord AB förlag

ISBN: 9789198037111

Jan Olsson började sin polisiära polisbana som brottsplatsundersökare i Stockholm och innan han blev kriminalkommissarie och rikskriminalens första chef för gärningsmannaprofilgruppen, en grupp som tillsammans med psykiater Ulf Åsgård initierade i mitten av nittiotalet.  I dag har Jan slutat inom polisen men är fortfarande engagerad i olika uppdrag. Han har setts och hörts i tv & radio, samt skrivit artiklar och medverkat i flera böcker, senast i Hannes Råstams bok om Quick-ärendet.

Källa: (Parabellum).

En mördare blir till är Jan Olssons skönlitterära debut.

Den här berättelsen börjar en höstmorgon 1988, då en sopsäck med likdelar hittas lutad mot muren vid en landsortkyrka. Det är en kvinna som är ute på promenad som hittar säcken, efter att hennes lilla hund, gläfst till och ivrigt skyndat på stegen och börjat böka vid något grått som stod lutad mot väggen. Efter ett tag kommer hunden fram till sin matte med en människoarm i munnen. Vem tillhör den styckade kroppen, var finns resten av delarna och givetvis är den stora frågan: varför har personen blivit styckad?

Det är polisassistenterna Jonasson och Bergman som får larmet och beger sig till kyrkan.

Det enda vittnet som sett något är en gammal dement kvinna som bor i närheten av kyrkan. När polisen förhör henne säger hon sig vaknat efter att ha somnat till i fåtöljen av ett motorljud. Hon hade tittat ut mot kyrkan och sett något som fladdrat fram och tillbaka längs muren. Kan det varit mördaren? Hur pålitliga är hennes ord?

Efter mycket sökande och undersökningar av likdelarna, kommer polisen fram till att de styckade delarna tillhör Ritva Inkanen född 1949, missbrukare, prostituerad och boende i staden. Efter att klarlagt hennes sista dagar i livet, hittar polisen en man som kallas Träffen som de anhåller som skäligen misstänkt för mordet på Ritva. Han hävdar sin oskuld och när polisen inte hittar några bindande bevis bli han släppt. Senare får de tag i ytterligare en man som bär sig konstigt åt och har ett märkligt intresse för döden och bendelar. När berättelsen tar sitt slut sitter nu denne man häktad på synnerliga skäl för mordet, han nekar även han till mordet. Den stora frågan är nu om polisen lyckas hitta bindande bevis mot mannen och äntligen tagit rätt man!

 

Det intressanta i denna berättelse är att författaren själv jobbat som kriminalkommissarie och vet vad han skriver om. Han vet hur utredningar kring styckmord går till och han berättar att det finns olika sätt att stycka en människa på, men att de två vanligaste är den defensiva och den aggressiva styckningen. Och förklaringarna vad som skiljer dem åt är mycket utförliga. Allt var mycket bra beskrivet och gestaltat. Både karaktärer, miljöer och hur polis, tekniker och obducenter arbetar tillsammans för att få reda på all fakta, först kring den styckade kroppen – vem det är och hur det kan få allt på plats till slut. Själv uppskattar jag att läsa kriminalberättelser där författaren själv jobbat inom området och verkligen vet vad han/hon talar om. En mycket välskriven och intressant roman om ett styckmord.

Kristina

 

 

Oktober i fattig-Sverige av Susanna Alakoski

Bokrecension

Författare: Susanna Alakoski

Titel: Oktober i fattig-Sverige

Antal sidor: 325

År: (2012)

Förlag: Albert Bonniers

ISBN: 9789100130107

Denna självbiografiska bok är skriven under 31 dagar i oktober och Susanna Alakoski beskriver sina tankar och reflektioner om det svenska samhället. Hon går igenom journalanteckningar från olika myndigheter som är skrivna under hennes uppväxt och varierar dessa med sina synpunkter på dagens samhälle. Många av journalanteckningarna är med i hennes bok och även filmen med samma namn – Svinalängorna. Hon skriver allmänt om fattigdom och även hur hon själv upplevde fattigdom under sin uppväxt.  Alakoski beskriver med mycket känslor hur hon om hur hennes liv förändrades från fattigdom till ett liv i medelklass och det är med blandade känslor hon beskriver det. Susanna Alakoski förmedlar sin kunskap om den fattigdom hon mött på ett sätt som sätter sig djupt i mitt hjärta. Jag ser framför mig dessa fattiga barn som inte vill gå på kalas för de inte har pengar att köpa en present för. De vill inte heller delta i någon verksamhet för de vet att föräldrarna inte har råd. Alakoskis sätt att beskriva och gestalta ger mig tid att tänka efter hur lyckligt lottad jag själv och mina barn haft det som undgått fattigdom. Samtidigt får jag upp ögonen för hur många andra har det. Denna bok borde alla läsa och verkligen ta in att det finns fattigdom även i dagens samhälle i Sverige. Boken var välskriven, väl gestaltad och mycket intressant.

Kristina

 

Bockfesten av Mario Vargas Llosa

Bokrecension

Författare: Mario Vargas Llosa

Titel: Bockfesten

Originaltitel: La fiesta del chivo

Översättning: Peter Landelius

Antal sidor: 480

År: (2010)

Förlag: Norstedts

ISBN: 9789113036359

Mario Vargas Llosa, född 1936 i Arequipa, Peru. Han studerade litteratur och juridik vid San Marcosuniversitetet i Lima innan han flyttade till Madrid i slutet på 50-talet för att doktorera vid Complutenseuniversitet. Han är sedan 1993 spansk medborgare, bosatt i Madrid. Källa: (Nordstedts).

Romanen handlar till stor del om Rafael Leonidas Trujillo, även kallad Välgöraren, som var den diktatorn som i 31 år höll Dominanska republiken i ett järngrepp under åren 1930-1961. Romanen är uppdelad i tre olika händelser. 
Den första tar upp Trujillos sista dygn i livet 30 maj 1961. 
Den andra handlar om fyra män som sitter med vapen i sina händer och väntar koncentrerat på att en Chevrolets billyktor ska synas längs strandpromenaden. 
Och den tredje händelsen är när den framgångsrika advokaten Urania återvänder till Karibien för att göra upp med det förflutna. Uranias far Agustin Cabral var en av Trujillos trogna ministrar, men när han hamnade i onåd hos Välgöraren försökte han lugna honom genom att offra sin 14-åriga dotter. Urania skriver i en monolog som är riktad till sin far om vad som egentligen hände.


Detta var den bästa av de tre böcker jag läst av Mario Vargas Llosa. Visserligen kunde handlingen vara något seg ibland, men det övervägdes med att den ofta var en sträckläsare. Det var en spännande och lärorik läsning om hur en diktator kan styra folk till lydnad genom våld och hot. Romanen var stilistiskt skriven och även mycket skrämmande. Jag är glad att jag nu läst tre av Mario Vargas Llosas romaner, även om det numera är några år sedan han fick sitt Nobelpris.

Kristina

 

Det gröna huset av Mario Vargas Llosa

 

Bokrecension

Författare: Maria Vargas Llosa

Titel: Det gröna huset

Originaltitel: La casa verde

Översättning: Jens Nordenhök

Antal sidor: 424

År: (2010)

Förlag: Nordstedts

ISBN: 9789113036342

Mario Vargas Llosa, född 1936 i Arequipa, Peru. Han studerade litteratur och juridik vid San Marcosuniversitetet i Lima innan han flyttade till Madrid i slutet på 50-talet för att doktorera vid Complutenseuniversitet. Han är sedan 1993 spansk medborgare, bosatt i Madrid. Källa: (Nordstedts).

Boken är uppdelad i fyra delar och tar upp tiden kring andra världskriget och livet i Peru och dess djungler däromkring.

Don Anselmo är en främling som plötsligt dyker upp i garnisonsstaden Piura i norra Peru. Där bygger han upp en bordellverksamhet i ”Gröna huset”.

Sergeanten Lituma är en flitig besökare på bordellen, men tvingas lämna Piura när han kallas ut på ett militärt uppdrag i den peruanska djungeln. Han ska eskortera några spanska nunnor från Djungelklostret Santa Maria de Nieva uppför floden. Där ska nunnorna fånga in indianflickor för att uppfostra dem till goda katoliker. Lituma förälskar sig i indiankvinnan Bonifacia och tar med henne till Piura, något som inte blir särskilt lyckat.

 

Jag är glad att jag läste Tant Julia och författaren först, så jag hann lära mig Llosas språk, för den här romanen var något svårare att hänga med i. Förmodligen för att den innehöll fyra parallella handlingar. Det gröna huset blev Llosas stora genombrott. Jag tyckte att berättartekniken var nästan lika stålande som i Tant Julia och författaren. Likaså var dialogerna fint uppbyggda och givetvis var gestaltningarna perfekta.

Kristina

 

Den ofrivilliga resan av Sohrab Rahimi

"Den ofrånkomliga resan" av Sohrab Rahimi

Bokrecension

Författare: Sohrab Rahimi

Titel: Den ofrånkomliga resan (poesi)

Antal sidor: 130

År: 2012

Förlag: Smockadoll

ISBN: 97891861752

Sohrab Rahimi är född i Iran och bosatt i Sverige sedan 1986. Han debuterade som författare 1995. Den ofrånkomliga resan består av ett urval dikter skrivna mellan 1998 och 2012.

Jag har innan läst Krigsbibliotekarien (2011) av Sohrab Rahimi, en prosa om sina dagar som soldat i Iran. Den boken tyckte jag var mycket vackert och stilistisk skriven, samtidigt som ämnet var tragiskt.

Diktsamlingen börjar med ett förord av Freke Räihä och avslutas med att samma person intervjuar Sohrab Rahimi ”Om och kring skapelseprocessen”.

Denna bok är ett urval dikter som jag tolkar som kärlek till människor, miljöer och vissa om saknaden av hemlandet Iran. Jag tycker om att läsa poesi men måste erkänna att jag kan ha lite svårt att tolka dess texter, men sedan är det väl meningen att poesi inte ska tolkas lika av alla som en skönlitteratur bok ofta gör. Det är det som är tjusningen med poesi, det kan diskuteras i en oändlighet och de som diskuterar kan ha hur många synsätt som helst. Så inget är väl rätt eller fel. Huvudsaken man tycker det är vackert.

Alla dikter är mycket vackert skrivna. Persiska språket är ett perfekt språk för just poesi, det är ett vackert och melodisk när det pratas och det överförs även bra i översatta texter. Jag läser ofta böcker av persiska författare och även av arabiska författare, som jag dock tycker har en hårdare klang.

Jag tyckte mycket om alla dikterna och de var tänkvärda och hade ett budskap. Jag läste sakta och med eftertanke och rekommenderar boken till alla som älskar poesi.

Kristina

Varje dag skulle likna dig av Karolina Jeppson

"Varje dag skulle likna dig" av Karolina Jeppson

Bokrecension

Författare: Karolina Jeppson

Titel: Varje dag skulle likna dig

Antal sidor: 64

År: (2012)

Förlag: Smockadoll förlag

ISBN: 9789186175269

Karolina Jeppson, född 1976 är bosatt i Malmö. Hon är frilansjournalist med bakgrund i antropologin och har bland annat varit redaktör för ljudtidskriften Språkas uppmärksammade Djembenummer om västafrikansk musik. Varje plats skulle likna dig är hennes första diktsamling och den samlar texter från en handfull år, från en handfull platser, från en värld som mycket väl kan brista.

Karolina Jeppson har samlat dikter från olika platser vid olika tidpunkter. Platser som kan vara var som helst i världen.

Hon skriver mycket om fåglar och vinter. Barn och en kvinna på 98 år.

Jag har skrivit förut att jag är dålig på att tolka dikter och jag tyckte att denna var svår att tolka. Jag kan känna en viss ångest i vissa av dikterterna, men språket är tydligt, ibland kanske för övertydligt. Men vissa dikter kunde jag ta till mig.

Kristina

 

 

 

The Agency - Semolina Pritchard av Sisela Lindblom

"The Agency" av Sisela Linblom

Bokrecension

Författare: Sisela Lindblom

Titel: The agency

Antal sidor: 484

År: (2011)

Förlag: Norstedts

ISBN: 989113033990

Sisela Lindblom, född 1969, romandebuterade 1995 med den kritikrosade Lisa för själen.Därefter utkom Jägarinnan (1997) och den senaste romanen De skamlösa (2007) skapade stor debatt om konsumtionssamhället. Hon är även verksam som regissör och dramatiker och har skrivit scendramatik, radiopjäser och kulturjournalistik. Källa: (Norstedts).

I denna roman får vi träffa en teateragentur i London där den excentriska Semolina Pritchard (som fått sitt namn efter en Beatleslåt) basar över sekreterare och assistenter med järnhandske. Berättelsen fortsätter i både London och Paris och romanen har flera olika berättarröster, något som jag tycker blev något rörigt. Den handlar mycket om samhällskritik, asyl och rasism, men jag får inte ihop berättelsen, tycker att den är för spretig och jag undrar många gånger vad det egentligen är författaren vill förmedla. Jag blir tyvärr inte engagerad varken i handlingen, karaktärerna eller miljöerna som jag gärna hade sett vara mer gestaltade. Kanske var den också mer chick-lit och det är en genre som inte är riktigt min grej.

Kristina

 

Passande död av Åsa Nilsonne

"En passande död" av Åsa Nilsonne

Bokrecension

Författare: Åsa Nilsonne

Titel: En passande död

År: (2013)

Antal sidor: 420

Förlag: Natur & Kultur

ISBN: 9789127134775

Åsa Nilsonne, född 1949 är psykiater och professor i medicinsk psykologi. Hon har tidigare givit ut facklitteratur och populärvetenskapliga böcker, bland annat den mycket uppmärksammade Vem är det som bestämmer i ditt liv? (2004). Hon har också blivit känd och prisbelönt som skönlitterär författare, med verk som Kyskhetsbältet (2006), Smärtbäraren (2002) och Ett liv att dö för (2006). Källa: (Natur & Kultur).

Lina är 52 år, framgångsrik psykolog och har det gott ställt. Hon älskar att kasta sig över livets utmaningar i stället för att sitta still och låta saker ha sin gång. Men plötsligt är det något som inte stämmer. Hennes hjärna fungerar inte som den brukar, hon glömmer saker, kan inte tyda klockan, blandar ihop patienter och går vilse. Hennes egen mamma hade diagnosen Alzheimers, men är numera död. Inte kan väl Lina ha fått samma sjukdom? Hon besöker läkare och gör olika tester och får tillslut diagnosen Alzheimers. Vad ska Lina nu ta sig till? Efter att sett hur hennes mamma sakta förändrades och tillslut inte ens kunde känna igen henne, känner Lina att hon inte vill vara med om samma sak. Att lämna sin vuxna dotter genom självmord känns inte rätt, så hon tar kontakt med en patient, Elena, som hon haft förut och beställer ett mord på sig själv om nästan exakt ett år. Under denna tid får vi följa Lina när hon blir erbjuden att delta i ett forskningsprojekt. Friska hudceller ska inplanteras i hennes hjärna som förhoppningsvis ska leda till ett stort vetenskapligt genombrott. Tiden går och Linas hälsa går upp och ner. Från Elena hörs ingenting och Lina börjar undra om hon glömt bort deras överenskommelse. Så börjar det närma sig dagen D för Lina och vad kommer att hända?

Min första tanke efter att läst denna psykologiska spänningsroman var hur i all världen har jag missat Åsa Nilsonnes böcker. Detta var en av de mest spännande böcker jag läst på länge och då utan att något mord sker. Jag sträckläste nästan boken, hade jag inte behövt sova hade jag läst den från pärm till pärm på en gång. Det behöver inte begås något mord för att en roman ska vara spännande. Jag älskade författaren sätt att skriva, hennes härliga och kvicka dialoger. Att följa Linas tankar genom hela hennes resa från en ansedd psykolog till en Alzheimers vånda att inte minnas vad som ska göras eller borde ha gjorts. Boken är skriven i jagform och det är huvudkaraktären Linas tankar vi får följa hela vägen. Nu måste jag ta del av hennes andra böcker för det här vara bara så bra.

Kristina

Andlös av Mattias Ronge

"Andlös" av Mattias Ronge

Bokrecension

Författare: Mattias Ronge
Titel: Andlös

Antal sidor: 320

År: (2013)

Förlag: Ordfront

ISBN: 9789170377082

Mattias Ronge är PR-konsult och författare. Han bor med fru och tre döttrar i Stockholm. År 2010 utkom hans debutroman Tittaren, följd av Den girige 2011. Båda böckerna hyllades av kritikerna. Källa: (Ordfront).

Jag har läst Mattias Ronges båda andra romaner och de har klart varit mycket läsvärda. Så var också denna, Andlös. Här tar Mattias Ronge upp ett ämne som mycket väl kan uppstå av de miljöförstöringar som begås i vår värld. En osynlig farsot drabbar Sverige. Sjukdomen gör att man bara plötsligt slutar att andas. Epidemin sprider sig snabbare än vad respiratorer hinner produceras. Ingen vet vart Sjukdomen kommer från, hur man ska stoppa den eller om den smittar från människa till människa. Huvudkaraktären Leni tror sig sett en koppling mellan vårt sätt att leva och smittospridningen. Hon försöker att få forskarna att lyssna på henne men lyckas inte. När grannens lilla dotter, sexåriga Selma förlorar båda sina föräldrar i Sjukdomen får hon bo hos Leni tills hennes mormor ska hand om henne. Så kommer även Martin, en man på flykt från polisen in i hennes liv och de bestämmer sig för att åka till Lund för att visa upp Lenis teori till forskare. Men föst ska de försöka ta sig till Kalmar för att där möta Selmas mormor som ska ta med henne till Öland. När de kommer till Kalmar insjuknar Leni i Sjukdomen och blir intagen på andningskliniken där. Hon försöker lära sig att komma ihåg hur man andades, men svimmar många gånger per dag och hon får anslutas till en respirator till och från. Andra obehagliga händelser kring de tre karaktärerna händer också. Hur kommer det att gå för Leni, kommer hon också dö av Sjukdomen och vad händer med Selma och Martin?

Detta var en oerhört spännande dystopi som mycket väl kan hända i verkligheten. Jag gillar Mattias Ronges sätt att skriva hans rappa dialoger och den alltid spännande, något annorlunda tema han skriver om. Karaktärerna och miljöerna var väl gestaltade och jag hade svårt att lägga boken ifrån mig. Ville bara veta hur det skulle gå för, Leni, Martin och den lilla flickan Selma. En roman som både är mycket läsvärd och tänkvärd. Sjukdomen är inte alls otänkbar i dagen samhälle.

Kristina

Ånger av Roy Jacobsen

"Ånger" av Roy Jacobsen

Bokrecension

Författare: Roy Jacobsen

Titel: Ånger

Originaltitel: Anger

Översättare: Staffan Söderblom

Antal sidor: 263

År: (2012)

Förlag: Norstedts

ISBN: 9789113043593

Roy Jacobsen, född 1954 i Oslo, debuterade 1982 och fick sitt stora genombrott med romanen Segerherrarna (1991) som bland annat belönades med svenska Ivar Lo-priset. Både den och vikingaromanen Frost (2003) nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Med uppväxtskildringen Underbarn (2009), vilken på många sätt anknöt till Segerherrarna, befäste han sin plats som en av de nordiska författarna. Roy Jacobsen är ledamot av Norska Akademien och bosatt i Oslo.

Staffan Söderblom, född 1947, är författare och en av våra mest aktade översättare från norska. Bland de författare han översatt kan nämnas John Erik Riley, Thorvald Steen och Einar Økland. Källa: (Norstedts).

Efter att suttit i fängelse i tio år släpps 72-årige Hans Larsen ut. Hans dotter Marianne bor med sin dotter Greta i samma stad, men Hans bestämmer sig för att inte kontakta henne. Han tänker som så, att hon vill väl ändå inte ha någon kontakt med mig. Han förälskar sig i den nyblivna änkan Agnes och flyttar in i hennes stora villa.

Parallellt med Hans berättelse får vi möta hans dotter Marianne och hennes dotter Greta. Marianne tror att fadern ska sitta inne ett par år till och har inga tankar på att han är frisläppt. Vi får följa deras vardag och tankar om varandra som är berättade med en hel del ångest. Dialogerna är lite annorlunda och innehåller mycket djup. Det är en stilistisk och gripen skriven roman. Fina gestaltningar och metaforer. Jag tyckte det var en fin roman, men innehöll inte den spänning som jag tycker om.

Kristina

 

Innan floden tar oss av Helena Thorfinn

"Innan floden tar oss" av Helena Thorfinn

Bokrecension

Författare: Helena Thorfinn

Titel: Innan floden tar oss

Antal sidor: 444

År: (2012)

Förlag: Norstedts

ISBN: 9789113040813

Helena Thorfinn, född 1964, var i många år journalist på SvD, TV4 och SVT innan hon bytte bana och började arbeta som utvecklingsanalytiker på Sida och på Rädda Barnen. Efter tre år vid ambassaden i Dhaka flyttade hon och hennes familj tillbaka till Sverige och bosatte sig i Lund. Innan floden tar oss är hennes debutroman. Källa: (Norstedts).

I den här romanen får vi vara med när Sofia får jobb som biståndschef på svenska ambassaden i Dhaka, huvudstaden i Bangladesh. Hennes sambo Janne följer motvilligt med för att ta hand om deras två barn. Att komma till Dhaka blir en omtumlande och lärorik tid och familjen får helt andra värderingar på livet.

Parallellt med Sofia och hennes familj får vi följa systrarna Mina och Nazrin Bhua, som bor i en liten by långt ute på landsbygden. En by där fattigdom, religion och gamla traditioner bestämmer unga kvinnors liv. Systrarna försöker fly från hembyn och det förtryck kvinnorna utsetts för. Av någon anledning kommer deras väg att korsas med Sofias.

Författaren berättar väldigt intensivt om hur det är att jobba med bistånd i ett av Asiens fattigaste länder. Hon behandlar jämlikhet och rättvisa med stor övertygelse och boken är mycket lärorik. Däremot fick jag inget riktigt grepp om karaktärerna, som kunde vara tydligare gestaltade. Jag kom dem aldrig in på livet och kunde inte se dem framför mig som jag gärna vill. Men gestaltningen av miljön och själva arbetet inom bistånd som var mycket utförligt berättat övervägde, så jag tyckte att romanen var klart läsvärd.

Kristina

 

Resan från mörkrets hjärta av Eva-Lotta Hultén

"Resan från mörkrets hjärta" av Eva-Lotta Hultén

Bokrecension

Författare: Eva-Lotta Hultén
Titel: Resan från mörkrets hjärta
Antal sidor: 279
År: (2013)
Förlag: Ordfront
ISBN: 9789170376726
Eva-Lotta Hultén är journalist och skriver om miljö, jämställdhet, skola och medier. Tidigare har hon utkommit med reportageboken Skogen vi ärvde samt varit redaktör och medförfattare till För Sverige i tiden? – en debattbok om övergång till republik. Källa: (Ordfront).
Vem är de ”vanliga” människorna som plågar, skadar och till och med mördar oskyldiga människor. Och hur formar vi ett samhälle där risken för massmord, pennalism och mobbning minimeras?
Det är frågor som journalisten Eva-Lotta Hultén försöker förstå och det är detta denna bok handlar om. Författaren tar oss tillbaka till Tyskland under nazitiden, folkmordet i Rwanda och krigets Irak. Varför är/var dessa människor som dödat så många människor i krig så känslokalla i rätten? De visar inga känslor och säger bara att de lytt order och gjort sitt jobb. De har inte ens mardrömmar om alla massmord de varit med om.
Norrmannen Anders Behring Breivik anser sig vara en hjälte och känner ingen som helst ångest inför det han gjorde i Oslo 2011 när han dödade oskyldiga människor på det socialdemokratiska ungdomslägret på Utøya. Han ville ”bara skapa ett rent” Norge. Dessa män ses som friska och döms till fängelse istället för psykiatrisk vård.
Författaren granskar kända socialpsykologiska experiment och besöker svenska skolor för att försöka förstå varför dessa så kallade ”vanliga” människor torterar, pinar och mördar andra människor.

En mycket intressant bok som var fullspäckad med information om dessa ”vanliga” människor som består dessa fruktansvärda brott. Vad är det som driver dem och varför har de ingen ånger? Eftersom boken innehöll så mycket olika fakta var det svårt att välja ut något speciellt. Jag hade dock velat att författaren skrivit mer om svenska ”vanliga” män som begått liknande brott, det måste finnas fler än de som nämns i boken och också mer att skriva om de fåtal svenskar som fanns omskrivna. Det hade gjort boken något mer intressant än alla utländska experter som uttalade sig.

Kristina

Att föda ett barn av Kristina Sandberg

"Att föda ett barn" av Kristina Sandberg

Bokrecension

Författare: Kristina Sandberg

Titel: Att föda ett barn

Antal sidor: 489

År: (2010)

Förlag: Norstedts (pocket)

ISBN: 9789113037943

Kristina Sandberg är född 1972 och fick sitt stora kritikergenombrott med Ta itu (2003), även det en stark skildring av kvinnliga livsvillkor. Att föda ett barn är den första i en tänkt trilogi. Källa: (Norstedts).

I denna roman får vi följa den 20-åriga Östesundskvinnan Maj som flyttar till Örnsköldsvik för att jobba som servitris på ett konditori. Vi följer henne under ett år under 1930-talet. Egentligen är Majs stora kärlek Erik och den hon tänkt gifta sig och bilda familj med. Men en dag träffar hon den betydligt äldre mannen Tomas, en frånskild man som även är arvtagare till en framgångsrik fabrik. Han förför Maj och hon blir gravid. Som tur, om man nu kan kalla det tur, så tar han sitt ansvar. För på 1930-talet fanns inte p-piller eller legal abort och sexualundervisningen hade inte heller kommit långt. Maj gifter sig med Tomas och från att kommit från en vanlig arbetarfamilj hamnar hon nu i en rik familj med en extravagant svärmor som gör allt för sonen. Vi får följa Majs tankar i tredjeperson där hon första gången ska bjuda släkten på middag, om sitt liv som blivande mamma och sin make som har alkoholproblem. Hur ska förlossningen gå och hur ska hon hinna ordna med allt innan barnet föds. En underbart skriven roman som absolut inte var någon sträckläsarbok utan jag stannade upp många gånger och funderade kring Majs liv och hur det var att vara kvinna på 1930-talet. Författaren beskriver allt mycket detaljerat och romanen är välskriven och både karaktärerna och miljöerna är väl gestaltade. En bok att älska och fly verkligheten från 2000-talet till 1930-talet då det var så mycket svårare att leva som kvinna.

 

Kristina

Helga Gregorius berättelse - Dosan av Helena Sigander

"Helga Gregorius berättelse - Dosan" av Helena Sigander

Bokrecension

Författare: Helena Sigander

Titel: Helga Gregorius berättelse – Dosan

Antal sidor: 305

År: (2013)

Förlag: Exilium förlag

ISBN: 9789198061314

Läs om Helena Sigander på: (www.sigander.com)

Denna roman börjar år 1901 i Stockholm. Helga och Carl-Erik är två kära ungdomar, de drömmer om en framtid tillsammans och Carl-Erik lovar att vänta på Helga tills han är färdig med sina studier. Men det är ett löfte han inte håller. Helgas båda föräldrar är sjuka och modern vill gärna se sin dotter gifta sig med pastor Gregorius, en mycket äldre man som snart varit änkling i ett år. Han är en trevlig och sympatisk man och borde passa Helga perfekt, men han ingen man som tilldrar Helga så hon är inte intresserad av honom. När så båda föräldrarna dött ganska snart efter varandra så gifter sig Helga ändå med pastor Gregorius, han är snäll och trygg, men Helga saknar passion i sitt liv. Hon vill också gärna göra något utanför hemmet, studera till sjuksköterska, lärare eller kanske öppna ett hem för behövande. Men det är inget som ses med blida ögon i seklets början. De kvinnor som förvärvsarbetade då sågs som manhaftiga och passade absolut inte för en prästfru. År 1905 blir Helga oväntat förälskad i fäktaren Fritz Racke. Tillsammans träffas de för heta kärleksstunder och drömmer om ett liv tillsammans i Amerika. Helga blir gravid och det är uteslutet att det är maken som är far till barnet. Eftersom Fritz lovat att ta med Helga till Amerika så begär hon skilsmässa från pastor Gregorius. Men en dag så får Helga ett brev som förändrar hela hennes liv.

En helt underbar roman som jag hade svårt att slita mig ifrån. Helt plötsligt befann jag mig i seklets början och fick känna på kvinnornas liv när de inte ens hade rösträtt. Helgas liv kändes mycket tragiskt, hon verkade vara en framgångsrik kvinna med många idéer som hon aldrig fick utveckla. Helena Sigander har beskrivit kvinnornas liv så bra och allt var mycket väl gestaltat både karaktärerna och miljöerna. Kunde se när Helga promenerade i Gamla stan med hästar som travade runt omkring. Kvinnornas situation var så realistiskt beskrivet. Det var så tydligt att det inte var lätt att vara kvinna och vilja göra något man brinner för på den tiden. Denna bok är den första i en serie och jag hoppas att snart få ta del av Helgas öde igen.

 

Kristina

Elefanten som gick upp i rök av Haruki Murakami

"Elefanten som gick upp i rök" av Haruki Murakami

Bokrecension

Författare: Haruki Murakami

Titel: Elefanten som gick upp i rök

Original titel: Zou no shoumetsu

Översättning: Eiko & Yukiko Duke

Antal sidor: 384

År: (2013)

Förlag: Norstedts

ISBN: 9789113038650

Haruki Murakami, född 1949 i Kyoto, är en av dagens mest omtalade och hyllade författare. Genom att förena popkultur med egensinnig magisk realism har han med sina romaner och novellsamlingar väckt stor uppmärksamhet och fått hängivna läsare världen över. Hans senaste roman, 1Q84, omgavs av stort hemlighetsmakeri innan den kom ut i tre delar och har slagit alla försäljningsrekord i Japan. Källa: (Norstedts).

Haruki Murakamis nya roman består av 17 olika noveller där alla novellerna är skrivna i jagform, men de är olika karaktärer i varje novell. Alla novellerna slutar med ett stort frågetecken om vad som egentligen hände eller vad som hända ska. Novellerna handlar om olika relationer och ibland är det kvinnor som berättar och ibland män. Som alltid känns Murakimis berättelser väldigt västerländsk och han har ofta med västerländska författare i sina romaner. I denna får vi läsa om en kvinna som inte kan sova, hon plöjer igenom Anna Karenina av Leo Tolstoj flera gånger och sedan Dostojevskij, just denna novell berörde mig mycket. Slutet var väldigt oväntat och jag ville veta vad som hände med kvinnan, något jag nog aldrig får reda på, bara spekulera i. I en novell ser en kvinna ett grönt monster som kryper fram ur marken och en annan jag fastnade för var en märklig berättelse om en tv.  Jag tyckte som vanligt om Murakamis berätteser, men en negativ sak jag funderade över är varför hans kvinnoporträtt alltid var så ytlig och gestaltade av kvinnornas bröst. Annars var det en härlig läsupplevelse av en författare med ett härligt språk.

Kristina

 

Vattnet i mars av Mikael Fant

"Vattnet i mars! av Mikael Fant

Bokrecension

Författare: Mikael Fant

Titel: Vattnet i mars

Antal sidor: 416

År: (2013)

Förlag: Piratförlaget

ISBN: 9789164203229

Mikael Fant är född 1971 och bor i Malmö och Sövde med sin sambo och dotter. Han har bland annat arbetat som konferenstolk, ledarskribent, översättare och redaktör. Vattnet i mars är hans andra roman. Källa: (Piratförlaget).

Efter att läst Grundläggande genetik (2008) – en bok som jag älskade har jag väntat och väntat på denna roman.  Och nu äntligen fem år senare har jag fått läsa den. Och jag blev lika förtjust i denna roman som Grundläggande genetik. Fant skriver på sitt FANTastiska, något annorlunda sätt som faller mig i smaken. Denna roman kan kallas en släktkrönika, den börjar med att systrarna Aronsson med familjer träffas i barndomshemmet för att begrava sin mor Inga, den självklara mittpunkten i deras liv. Det är Ingas barnbarn Jonna som är författare och börjar med att presentera boken och även avslutar med slutord. Vi får följa tio olika karaktärer i tio kapitel och för det mesta avslutar deras medverkan efter deras kapitel. Det är bara några karaktärer som flyter förbi i ett annat kapitel. Vi möter de tre döttrarna – Agneta som bor kvar i barndomshemmet med make och barn. Dottern Maja som är familjens skönhet och som lyckats fånga Timrås lagkapten som förespås en lysande NHL-karriär, men det är en dröm som går i kras. Eva som är lesbisk och rymmer hemifrån vid 17 års ålder efter att haft en kärleksrelation med en jämngammal flicka som tillhör en pingstförsamling och det blir en stor uppståndelse när det uppdagas. Nu lever hon tillsammans med Sónia och hennes son Fredrik.

Jag bara slukade kapitlen om familjens olika personer och ibland deras anhöriga. Mikael Fant beskriver suveränt om hur olika man kan vara som syskon, lesbisk och heterosexuell kärlek var också bra beskrivet. Gestaltningarna av karaktärerna och miljöerna var helt perfekta. Och som jag skrev innan så älskar jag Mikael Fants språk. Ja nu är det bara att vänta på nästa bok av Mikael Fant och hoppas att det inte tar fem år igen.

 

Kristina

Stilla kaos av Sandro Veronesi

"Stilla kaos" av Sandro Veronesi

Bokrecension

Författare: Sandro Veronesi

Titel: Stilla kaos

Originaltitel: Caos calmo

Översättare: Louise Kahan

Antal sidor: 442

Förlag: Contempo

År: (2013)

ISBN: 9789185477197

Sandro Veronesi är född 1959 i Prato, Toscana. Hans första roman gavs ut 1988, och i dag räknas Veronesi som en av de viktigaste verksamma italienska författarna. Förutom sju romaner har han skrivit en mängd noveller, fackböcker essäer och artiklar. Källa: (Contempo förlag).

I samma ögonblick som Pietro och hans bror Carlos befinner sig vid havet och räddar två kvinnor från att drunkna, dör hans egen hustru, Laura, av pulsåderbråck. När bröderna kommer tillbaka till stugan ser de ambulansen och att de bär bort den döda Laura. Pietro blir nu ensam med sin tioåriga dotter Claudia, som är hans allt. När skolan börjar igen efter sommarlovet bestämmer sig Pietro för att stanna i sin bil utanför skolan varje dag för att vänta tills Claudia slutar. Han kontaktar sitt jobb och säger att han jobbar från bilen.

Snart börjar hans högre chefer, andra anställda, vänner och anhöriga dyka upp. Han gör även nya bekantskaper som tillfredsställer hans dagar. Här tänker han stanna, men en dag säger Claudia något till honom som gör att han äntligen vaknar upp.

Romanen är skriven i presens med flera tillbakablickar. Den är välskriven och med typisk italiensk känsla. Kvinnosynen och synen på otrohet är också typisk italiensk. Romanen kan ibland kännas lite rörig eftersom det är så många olika karaktärer som passerar, men inte så det gör någon större inverkan på själva handlingen, som är mycket givande och tänkvärd. Gestaltningar av karaktärer och miljöer är bra och den väcker många tankar. En utmärkt titel: Stilla kaos! För det är precis vad den handlar om.

 

Kristina

 

 

Den där dagen av Kim M. Kimselius

 

Bokrecension

Författare: Kim M. Kimselius

Titel: Den där dagen

Antal sidor: 138

Årtal: (2012)

Förlag: Roslagstext

ISBN: 9789186485092

I den här ungdomsboken berättar Kim M. Kimselius med stor inlevelse, gestaltning och ingående beskrivningar om den 17-åriga flickan Angelica som är med om en fruktansvärd händelse på ett fotbollsläger. Angelica berättar själv i jagform mycket känslosamt om sin upplevelse och hur hon håller det inom sig istället för att prata med någon, varken vuxen eller vän om vad som egentligen hände den där kvällen på fotbollslägret. Hon förmedlar sina känslor om hur dåligt hon mår psykiskt idag. Om hur hennes liv var innan händelsen, hur lycklig hon var med sin pojkvän, sina vänner, studier och alla framtidsplaner hon hade. Som bara över en natt slogs i spillror. En bok jag sträckläste en kväll ända tills mitt i natten, jag bara inte kunde lägga den ifrån mig.

Detta var ännu en bok av Kim M. Kimselius som jag älskade, hon gör mig aldrig besviken med sina underbara böcker. Hennes sätt att skriva gör att jag lever mig in i berättelsen, jag glömmer tid och rum och kan läsa tills ögon säger ifrån att nu måste vi få vila lite. Efter att jag läst Kims böcker måste jag bearbeta dem och händelserna sitter kvar i mitt minne. Det är så en bok ska vara, man ska minnas det man läst länge, länge. Så som vanligt var detta en helt underbar men också en mycket tragisk och gripande roman.

 

Kristina

Svikaren av Katarina Wennstam

Svikaren av Katarina Wennstam

Bokrecension

Författare: Katarina Wennstam

Titel: Svikaren

Antal sidor: 379

År: 2012

Förlag: Albert Bonniers

ISBN: 9789100125493

Sebastian Lilja – en fotbollsspelare fostrad i AIK har börjat spela för Bajen. Det ses inte med blida ögon av fotbollssupportrar. När hans kropp hittas massakrerad till döds i sin port i Norra Hammarbyhamnen är polisen säker på att det rör sig om ett hatbrott för att han bytt klubb. Kriminalinspektör Charlotte Lugn får ta hand om fallet och advokat Shirin Sundin blir utsedd till Sebastian Liljas familjs målsägandebiträde. Snart kommer det fram att Sebastian Lilja var homosexuell och polisen får byta tankesätt och leta efter nya spår.

Som alltid skriver Katarina Wennstam och viktiga aktuella ämnen och på ett riktigt härligt och medryckande språk. Bra gestaltning av karaktärer och miljöer som jag gillar, och jag tycker det är bra att hon går ut och skriver om homosexualitet inom sport och denna gång var det fotboll som gällde. Däremot tyckte jag att boken kändes mer som en relationsroman än spänningsroman, den var väldigt förutsägbar och innan författaren avslöjat hur saker låg till hade jag redan räknat ut det. Något jag annars brukar vara dålig på när det gäller spänningsromaner.

 

Kristina

Memento mori av Elias Palm

Memento mori av Elias Palm

 

Bokrecension

Författare: Elias Palm

Titel: Memento mori

Antal sidor: 420

År: (2013)

Förlag: Ordfront

ISBN: 9799170377037

Elias Palm är bosatt i Malmö och arbetar som rättsläkare i Lund. I sitt arbete genomför han obduktioner och andra undersökningar på uppdrag av polis och åklagare, bistår kriminaltekniker på brottsplatser, agerar sakkunnig i domstol och undervisar på såväl läkarlinjen som Polishögskolan.

Elias Palm har tidigare utgivit Corpus delicti (2010) och Causa mortis (2011). I den här tredje deckaren Memonto mori (latin) ”Kom ihåg att du är dödlig”, får vi möta rättsläkaren Ella Andersson och hennes team igen. Som de andra två böckerna är också denna mycket välskriven och spännande. I ett rafflande tempo får vi reda på hur sekreteraren på den rättsmedicinska avdelning en dag får ta emot ett paket som kommer med ett bud. Hon öppnar paketet och känner en fruktansvärd doft och hittar ett förruttnat, vanställt, människohuvud, som har en kula i huvudet. Polisen får ta hjälp av rättsläkare för att kunna klargöra identiteten på vems huvud det är.

Ella själv har rest till USA, efter att ett nedlagt ärende väckt hennes nyfikenhet, hon anar kopplingar till en organiserad brottslighet som hon vill avslöja. När så identifieringen av huvudet blir klart, går ingen säker längre, inte ens de som jobbar på den rättsmedicinska avdelningen.

De väl detaljerade obduktionsscenerna är som vanligt lite obehagliga, men de väcker också mitt intresse för en rättsläkares arbete. Spänningen stegras hela tiden och ingenting är förutsägbart. Jag är mycket förtjust i Elias Palms språk och gestaltning. De över 400 sidorna gick fort att läsa, jag hade svårt att lägga ifrån mig boken. Slutet var mycket överraskande och jag ville inte att berättelsen skulle ta slut. Så nu väntar jag ivrigt på nästa deckare av Elias Palm.

Kristina

 

 

Död i skugga av Anne Holt

Anne Holt "Död i skugga"

 

Hej! Dagens recension blir Anne Holts nya spänningsroman heter Död i skugga och den var mycket bra och spännande, mera på ett psykologiskt sätt en blodigt.
www.piratforlaget.se

Bokrecension

Författare: Anne Holt

Titel: Död i skugga

Antal sidor: 300

År: 2013

Förlag: Piratförlaget

ISBN: 9789164204066

Fredagen den 22 juli 2012 lamslås Norges huvudstad Oslo av ett fruktansvärt terrordåd. Riksdagshusets bombades och gatorna runt omkring blev förstörda. Flera hundra ungdomar som befann sig på ett socialdemokratiskt läger på ön Utöja blev ihjälskjutna. Vi vet nu alla vem som utförde detta fruktansvärda brott. Men detta är bara en handling som finns i bakgrunden i denna bok. Boken handlar om den fyraårige pojken Sander som samma dag som detta händer ramlar ner från en hög stege i sitt hem och slår sig så illa att han dör. Det är helt hopplöst att få tag i någon polis eller ambulans denna dag, men den nyexaminerade polisen Henrik Holme finns till hands och det är han som kommer till familjen. Han misstänker snart att allt inte står rätt till i den lilla familjen. Men har han tillräckliga belägg för det?

Denna bok är välskriven precis som Anne Holts alla böcker är. I denna berättelse får hon mig att ändra uppfattning flera gånger om vad som egentligen har hänt och det gör den ännu mer spännande. Ingenting är förutsägbart förrän i slutet av boken. Jag tycker om Anne Holts gestaltningar och beskrivningar av karaktärer och miljöer. Det var en mycket sorglig bok och även en sträckläsare.

 

Kristina

Drama Queens av Maria Ernestam, Lina Forss, Inger Frimansson, Moa Westlund Herngren och Anna Jansson

 

Bokrecension och diskussion om:

Titel: Drama Queens

Författare: Maria Ernestam, Lina Forss, Inger Frimansson, Moa Westlund Herngren och Anna Jansson

Antal sidor: 402

År: 2010

Förlag: Pocketförlaget

ISBN: 9789186369354

Vill du läsa fem olika berättelser om mord, intriger, kärlek och vänskap skrivna av fem av Sveriges härligaste och duktigaste författare inom sina genrer, ska du läsa denna.

De olika berättelserna eller novellerna är på ungefär hundra sidor var. Och den första av de fem är: 
Maria Ernestams psykologiska novell Runda i ögat som katten

Ett yngre par är nyinflyttade tillsammans med sin älskade katt i ett villaområde. Den närmaste grannen ringer omedelbart på dörren, presenterar sig och hälsar dem välkomna. De är väldigt vänliga och inställsamma och de bjuder in det unga paret på middag en kväll. De blir snart goda vänner, men något lurar i bakgrunden: är deras vänlighet äkta eller inte? Ska man inte kunna lita på sina grannar och deras något obehaglig katt, som skrämmer bort ens egen underbara varelse. Detta är vad Maria Ernestams novell handlar om och hon berättar med ett helt underbart språk, med bra gestaltningar och mycket spänning som inte alls är förutsägbar. Maria Ernestam är en ny bekantskap för mig, men jag kommer att läsa alla hennes böcker, för denna novell gav mig mersmak.

 

Alkeminav Lina Fors

Även Lina Forss är en ny bekantskap för mig och det blev en stor och positiv upplevelse att läsa hennes novell. Ingen psykologisk spännings som Maria Ernestams novell, utan en chick-lit i högsta grad. Här får vi möta ett antal singeltjejer som besväras av den tickande klockan, att inte hitta den rätte, eller helt enkelt inte vågar bli kär. I ett snabbt och rafflande tempo berättar Lina Forss om när tjejerna träffas på fredagskvällar över ett glas vin och designar sina väninnors nätannonser. Något som jag hade riktigt roligt år, för precis så gör en vän till mig som är i slutet av trettioårsåldern. Hon och hennes vänner brukar träffas på fredagskvällar, dricker förhoppningsvis LITE vin och skriver ner roliga annonser eller vad man kallar det på någon nätdejtingsajt. Det som var så passande var att när jag läste denna novell om vad tjejerna skrivit i en sajt för att locka killar, så hade även min väninna och hennes vänner hittat på en riktigt passande och roligt inlägg åt en av väninnorna, så bra att det bara ramlade in svar. Om det ledde till något ska jag ha osagt. Lina Forss novell var både välskriven, underhållande och bra gestaltad. Jag kommer även att läsa alla hennes böcker också.

 

Balansav Inger Frimansson

Inger Frimanssons böcker har jag nog läst de flesta av, hon har varit en stor favoritförfattare mycket länge. Jag tycker om hennes spännande psykologiska romaner. Trevligt också att hon är från Jönköpingstrakten. Den här novellen var mycket spännande och psykologiskt skriven, precis som Inger Frimanssons andra böcker. En pappa trampar iväg på sin cykel med sin lille son på pakethållaren en sen kväll. Han ska till en liten stuga flera mil bort. Varför ger han sig iväg med sin son och vad har han tänkt göra? Spänningen stegras hela tiden ända till slutet och språket är mycket fängslande, berättelsen välskriven och bra gestaltat.

 

Inte ensam av Moa Westlund Herngren

Moa Westlund Herngrens böcker läser jag gärna. Hon blandar både glädje och sorg i sina böcker. Den här novellen är en chick-lit, där det inte riktigt går som huvudkaraktären Ellen tänkt sig. Precis som i Lina Forss novell är det bristen på kärlek och närhet som gäller. Att hitta någon passande partner görs i dag tydligen bäst genom att sätta in en annons på en nätdejtingsajt, eller?! Och vad gör man när ens vänner och arbetskamrater börja tjata om att det verkligen är dags att hitta den rätte. Så svårt kan det väl inte vara …

Kanske, kanske inte, men gör bara inte som huvudkaraktären Ellen gör i novellen. Vad hon gör låter jag er läsare ta reda på själva genom att läsa denna novell som också är mycket välskriven, med ett rappt och roande språk som alltid Moa Westlund Herngren har. Berättelsen är också bra gestaltad. Det är lätt att ta till sig det hon berättar om och jag varvade glädje, sorg och frustration. Ibland blev jag också riktigt arg på Ellen som inte stoppade i tid.

 

Rätten till ett barn av Anna Jansson

Deckarförfattaren Anna Jansson och Maria Wern känner nog de flesta till. Jag har både läst böckerna och sett tv-serien. Anna Jansson är också en av de författare som jag tycker om att läsa. Rätten till ett barn är en mycket spännande men också tragisk berättelse om vad som händer när ens barns far dör innan barnet ens är född. Den är inte förutsägbar, utan Anna Jansson får mig att ändra åsikter flera gånger innan berättelsen är slut. Den är välskriven, välgestaltad och tänkvärd. Vem ska man egentligen lita på? Den man tror sig säga det rätta och den andra säger att man bör lyssna på, eller ska man istället lyssna mera på sina magkänslor? Spänningen stegras hela tiden och jag blir både arg och illa berörd av handlingen.

 

Jag betygsätter inte var och en av novellerna. Alla var lika bra skrivna, men ur olika perspektiv och genren var inte heller lika. Jag hade i alla fall en underbar upplevelse och hoppas på fler liknande böcker.

 

Kristina

 

 

 

 

 

 

Adjö det ljuva livet av Camilla Henemark med Carina Nunstedt

Det ljuva livet av Camilla Henemark med Catina Nunstedt

Bokrecension

Författare: Camilla Henemark tillsammans med Carina Nunstedt

Titel: Adjö det ljuva livet

År: 2012

Antal sidor: 391

Förlag: Forum

ISBN: 9789137137414

Boken om sitt liv har Camilla Henemark skrivit tillsammans med journalisten och chefredaktören för Books & Dreams.

Hon berättar om sitt drastiska liv och verkar inte utelämna någonting. Vi får följa henne som liten och hon berättar med stort hjärta om sin älskade mormor som egentligen inte var lämplig att ta hand om ett litet barn. Ett stort kärleksliv med många män, kända som okända. Livet med popgruppen Army of lovers och givetvis Camillas egen berättelse om sitt förhållande med kungen. Med stor respekt för journalisten Carina Nunstedt som jag annars beundrar mycket, tycker jag inte att boken är särskilt välskriven. Språket var tråkigt och ganska ointressant skrivet, som om den var skriven helt utan känslor. Jag blev inte heller fast i handlingen som jag vill. Kanske beror det på att mitt intresse för Camilla Henemark är särskilt stor. Jag vet faktiskt inte varför jag läste boken och jag blev inte heller besviken för jag hade inga större förväntningar. Jag kunde inte ta till mig Camillas liv, det är nog lite för långt bort från mitt eget och inget liv jag drömt om heller. Jag tyckte visserligen att Army of lovers gjorde en del bra låtar och videor, men annars så är Camilla Henemark ingen jag följt genom åren. Men en sak har jag lärt mig av att läsa denna bok och det är att det inte blir några fler ”Kändisböcker” av det här slaget för mig. Ska jag läsa om någon så kallad kändis ska det vara någon som är känd för att gjort något stort och bra i världen som Raul Wallenberg t.ex. 

Kristina

Grannen av Buthler & Öhrlund

"Grannen" av Buthler & Öhrlund

Bokrecension

Författare: Buthler & Öhrlund

Titel: Grannen

År: (2010)

Antal sidor: 609

Förlag: Massolit (pocket)

ISBN: 9789186649807

Läs mer om författarna på www.buthlerohrlund.se

Grannen är andra delen om psykopaten Christoffer Silfverbielke. Tyvärr trodde jag detta var den första och har därför inte läst ettan En nästan vanlig man (2008).

Buthler & Öhrlund levererar böcker i full fart, tjocka är de också, men alltid lika spännande och obehagliga. Jag låter mig gärna skrämmas och sträckläsa dessa tjocka böcker. Christoffer Silfverbielke är en fullblodspsykopat som inte drar sig för av att göra sig av med människor han inte gillar eller som kommer ivägen för hans planer. Han ser bra ut och är muskulös, får kvinnor att göra det han vill, det kan vara som i denna bok erotiska lekar som kvinnorna i vanliga fall nog kanske aldrig ens kunde drömma om att göra. Men hans ord är deras lag. Jag tror att genom en hel del research har Buthler och Öhrlund lyckats få fram denne psykopat på ett riktigt trovärdigt sätt. Den extremt snälle, hjälpsamme vännen, eller grannen ska man kanske vara lite försiktig med. Silfverbielke var en man som fick mig att både må illa och känna avsky för. Han var motbjudande på alla sätt och vis och jag vill inte ha en sådan man i min närhet, tack! Buthler & Öhrlund gestaltar och beskriver så bra att jag bara helt plötsligt befinner mig i bakgrunden och tittar på alla hemskheter som händer. Men jag kan inte förmedla till personerna att de ska vara försiktiga. När jag träder in i en boks handling, då anser jag att den är mycket bra skriven, jag kommer bort från vardagens stress och befinner mig i en annan värd. Boken är även en sträckläsarbok och att den är på cirka 600 sidor gör ingenting. Den går lika fort att läsa som en tråkig bok på ungefär hundra sidor. Däremot är den väl inte lämplig som sängläsning innan man ska sova. Risken för mardrömmar är stor, ändå var det så jag gjorde. Nattsömnen blev lite sisådär, men vad gör det om hundra år när det bara gäller några nätter.

 

Att var eller inte ... En bok om självmord av Bo Andersson

Att vara eller inte ... En bok om självmord av Bo Andersson

 

Bokrecension

Författare: Bo Andersson

Titel: Att vara eller inte … En bok om självmord

År: 2012

Antal sidor: 125

Förlag: Podium (www.podium.nu)

ISBN: 9789174376845

Boken tar upp självmord ur olika vinklar. Hur man tidigare sett på det som ett brott till synen på det i dag.

Författaren skriver på vad jag tycker ett bra och förståeligt akademiskt sätt om hur det man sett på självmord i olika tider och också från ett kulturellt perspektiv. Han tar upp statistik mellan män-kvinnor, unga-gamla och något som intresserar mig mycket är gammal klassisk litteratur som även har filmatiserats och flera av dem har blivit storfilmer. Och temat de alla har gemensamma är att de slutar med självmord. Jag tyckte boken var mycket intressant och jag tyckte om Bo Anderssons lite svåra språk, det passar mig personligen bättre att läsa, än böcker av författare som har ett torftigt språk. Jag lärde mig en hel del om självmord jag inte vetat innan och i slutet av boken finns noter och referenser till annan litteratur, där jag givetvis hittade flera intressanta böcker jag vill läsa.

 

Kristina