Bokrecensioner 2012

Morgon i Jenin av Susan Abulhawa

 

Bokrecension

Författare: Susan Abulhawa

Titel: Morgon i Jenin

Originaltitel: Mornings in Jenin

Översättare: Niclas Nilsson

Antal sidor: 383

Förlag: Norstedts

ISBN: 9789113026145

Susan Abulhawa föddes i Kuwait av palestinska föräldrar på flykt från Israel efter sexdagarskriget 1967. Som tonåring flyttade Abulhawa till USA där hon avlade examen i biomedicin och har sedan dess arbetat som forskare och fristående konsult. I juli 2001 var Susan Abulhawa med om att grunda Playgrounds for Palestine, en ideell organisation som kämpar för palestinska barns rätt att leka på ockuperad mark. Morgon i Jenin är Susan Abulhawas debutroman som kommer att publiceras i nitton länder. Källa: (Norstedts).

Detta är en roman som bygger på riktiga historiska händelser, men alla karaktärer är fiktiva. Författaren berättar med stor värme och kärlek om en välmående jordbruksfamilj från Palestina under åren 1941-2003. Amal är huvudkaraktär men hon är inte född när berättelsen börjar. Eftersom författaren är från Palestina är boken skriven ur ett palestinskt perspektiv och jag skulle gärna läsa en liknande berättelse ut ett israeliskt perspektiv.1948 under fördrivningen ur Palestina blir Amals mamma bestulen på sin som Ismael. Hon håller honom hårt intill bröstet när någon sliter honom från hennes famn och springer iväg. Dalia letar överallt men hittar honom inte och händelsen påverkar Dalia som aldrig blir sig lik igen.1955 föds Amal. Susan Abulhawa berättar med stor glädje om Amal och hennes pappas fina gemenskap, hur han gärna berättar sagor för henne och lär henne läsa. Därför är det tragiskt att läsa när hennes älskade pappa Hasan blir skjuten till döds och Amals mamma Dalia blir galen. Det är med stort djup och med tragiska känslor författaren berättar om lilla Amal som aldrig får den mor hon så väl behöver. Författaren beskriver också mycket vackert Amals fina vänskap med sin bästa väninna Huda som blir den hon tyr sig till när Dalia inte längre är sig själv. När så också Dalia dör, får vi läsare följa en olycklig Amals under hennes liv tills hon blir vuxen, flyttar och studerar i USA, men längtan efter sitt hemland gör att hon reser tillbaka. Romanen är en av de bästa jag läst på länge. Den var välskriven och hela tiden mycket vemodig, jag led med Amal som inte hade det lätt, varken som barn eller vuxen. Även de andra karaktärerna förmedlade mycket känslor som jag tog till mig. Tycker att världen är konstig när man först har levt tillsammans som vänner i många många år, blir fiender och hatar varandra bara över en natt. Varför kan inte människor leva sida vid sida i fred, blev min ständiga fråga när jag läste romanen. Oroligheterna mellan Palestina och Israel började 1947 men förekommer än i dag. Boken innehöll många arabiska ord och det gjorde att jag fick lite av en känsla att jag befann mig i Palestina. I slutet av boken finns en svensk förklaring på de arabiska orden, något jag tyckte var mycket bra.

 

Betyg 5/5

 

 
Morgon i Jenin av Susan Abulhawa
 
 

Tistelblomman av Amanda Hellberg

 

Bokrecension

Författare: Amanda Hellberg

Titel: Tistelblomman 

Antal sidor: 299 (pocket)
Förlag: Månpocket

ISBN: 978917503139-2

Amanda Hellberg bor med sin familj i Oxford, England. Förutom att skriva spännande skräckromaner om Maja Grå illustrerar hon även barnböcker. Tistelblomman är den tredje romanen om Maja Grå. Källa: (Månpocket).

Handling: I den här tredje boken om Maja Grå, tjejen med de övernaturliga gåvorna, har hon flyttat från Oxford med sin blivande sambo Jack. De har hyrt ett gammalt hus som ligger öde i Skottland och det finns inga grannar i närheten.

Det börjar snart hända konstiga saker i och omkring huset, och det är mycket obehagligt tycker Maja Grå.

När hon frågar människor i den närliggande byn om huset är det ingen som vill berätta om huset och dess historia. Alla antyder dock någonting om huset och det gör bara Maja mer nyfiken.

När sambon reser till Paris i några dagar går strömmen i huset och Maja kan inte själv hitta felet. Hon åker till byn för att fråga ägarna om hjälp, men de har ursäkter för att inte behöva åka dit med henne. Maja träffar den sjukliga Lily som vågar berätta lite om huset Tistelblomman. Tydligen har det bott en känd skådespelare där. Men mycket mer berättar inte Lily. Maja får försöka ta reda på mer på egen hand. Lily säger åt Maja att kontakta hantverkaren Blake, han har gjort en del renoveringar i Tistelblomman och är tydligen den enda som vågar åka dit. Maja kontaktar Blake som egentligen inte heller är särskilt intresserad av att åka dit, men med lite övertalning så följer han med Maja. Han lyckas dock tyvärr inte åtgärda felen. Elen kommer tillbaka ibland men försvinner lika fort. 

Jack kommer tillbaka, men Maja mår ändå inte bra av att bo i huset. Hon bestämmer sig för att lämna Jack och huset. Hon säger ingenting till Jack, utan bara smyger iväg tidigt en morgon, för att aldrig komma tillbaka.

När hon så fått jobb och stadgat sig på en ny hemort, händer något som gör att hon bara måste återvända till Skottland och Tistelblomman. Vad är det som har hänt?

 

Jag har inte läst de andra böckerna om Maja Grå när jag fick tipset om Tistelblomman. Det var inga problem trots det att komma in i handlingen. När jag läste denna välskrivna och mycket spännande skräckroman, tänkte jag på att ödehus på film och i böcker tycks vara ett tacksamt ämne när det gäller just skräck. Finns det något mer som kan skrämma så mycket som ett stort gammal hus som ligger väldigt öde. Och där det händer märkliga saker, Bokens spänning stegrades hela tiden och den var både välskriven och välgestaltad. Jag kommer alldeles säkert att läsa mer av Amanda Hellberg. Det var en givande och spännande roman.

 

Betyg 4/5

 
Tistelblomman av Amanda Hellberg
 
 

Fuskaren som försvann av Per Naroskin

 

Bokrecension

Författare: Per Naroskin

Titel: Fuskaren som försvann

Antal sidor: 381

Förlag: Norstedts

ISBN: 9789113032986

Per Naroskin, född 1959, är psykolog och psykoterapeut. Förutom sitt arbete med patienter är han författare, medarbetare i radio och tv och en efterfrågad föreläsare. Han medverkar flitigt i det populära radioprogrammet Spanarna. Källa.(Norstedts).

Handling: Denna roman kan man säga vara i två delar. Den första är i nutid och det handlar om den medelålders KBT-terapeuten Martin. Martin är frånskild, har en vuxen son och numera särbo. Romanen berättas i jagform av Martin själv. I början av berättelsen blir Martin av med sin hyreslägenhet på Östermalm där han har sin mottagning. Hyresvärdinnan har dött och arvtagaren vill ha lägenheten till något annat. Efter mycket letande hittar Martin en gammal tobakshandel på Södermalm, Södermalm av alla ställen och som är Östermalms totala motsats. Lokalen är liten, luktar rök och något annat som han inte kan sätta fingret på. Han flyttar in och snart dyker den märkliga kvinnan Madeleine upp. Egentligen vill hon bara fråga hur hon ska nå sin far som ligger sjuk. Han har gett hennes ett foto på en äldre man som han vill ha på sin dödsannons. Han vill inte berätta vem det är och Madeleine har själv ingen aning, men hon vill gärna veta. Hur ska hon få sin far att berätta, det är det hon vill få hjälp med. Hon börjar dyka upp regelbundet, först tycker Martin att det är besvärligt, men till slut får de fin kontakt. 

Martin blir senare uppringd av en studiekamrat, Sofia från psykologutbildningen och här kan man säga att del två tar vid. För nu börjar Martin tänka tillbaka på sin utbildningstid tillsammans med Sofia och Danny. De hade en tät relation under utbildningen och nu dyker även Fuskaren upp. Alla tre hade varsin patient som de följde under sin utbildning och Fuskaren var Dannys patient. Danny var en person som var svår att komma in på livet, han berättade inget om sig själv och till slut kom frågan upp om Fuskaren verkligen fanns i verkligheten. Efter diskussionen kring detta försvann Danny helt plötsligt, ingen vet vart han tog vägen och hette han egentligen Danny?

 

Boken innehåller mycket psykoterapi, tankar och diskussioner om Freuds teser och teorier. Egentligen hade inte den första delen behövts för det var berättelsen om de tre kurskamraterna och Fuskaren som kändes vara det väsentligaste. Jag tyckte om författaren sätt att skriva och han använde sig av fina metaforer. I börjar tyckte jag att den var trög att ta sig igenom, men när den börja handla om vänskapen mellan Martin, Danny och Sofia tyckte jag allt flöt på bra och det var intressant och spännande att läsa. Sedan blev slutet lite trögare igen. Så lite kluven till berättelsen var jag allt, eftersom den pendlade mycket mellan att vara mycket läsvärd och det gick fort att läsa för att sedan bli trög och ganska ointressant. Men en trea är den helt klart värd.

 

Betyg 3/5

 
Fuskaren som försvann av Per Naroskin
 
 

Flykten från läger 14 av Blaine Harden

 

Bokrecension

Författare: Blaine Harden

Titel: Flykten från läger 14

Originaltitel: Escape from Camp 14

Översättning: Tomas Håkansson

Antal sidor: 237

Förlag: Norstedts

ISBN: 9789113043203

Blaine Harden är författare och prisbelönt journalist som skrivit för The Economist Washington Post i Afrika, Östeuropa och Asien. Han har också för The New York Times och är skribent i Times Magazine. Som författare har han publicerat två böcker tidigare: en om dammbygget på Columbiafloden, A River Lost, och en om den afrikanska kontinentens utmaningar, Africa: Dispatches from a Fragile Continent. 

www.blaineharden.com Källa: (Norstedts). 

Handling: I den här boken berättar författaren Blaine Harden om Shin Dong-huyk som föddes i arbetsläger 14, Nordkorea, 1982.

Shin Dong-huyk är född i lägret efter att hans far hamnat där bara för att faderns bröder i sin tur flytt under Koreakriget. I Nordkorea kan man hamna i fångläger för något i familjen gjort tre generationer bakåt i tiden.

Eftersom Shin Dong-Huyks far var en flitig tvångsarbetare utsåg vakterna en kvinna som han fick gifta sig med och tillsammans fick de två söner, Shin och hans äldre bror.

När Shins mor och äldre bror efter ett flyktförsök blir gripna, får han se på när de avrättas.

Shin berättar om den tortyr som både barn och vuxna blir utsatta för i lägret. Att de aldrig fick äta sig mätta, hur de fick sova tillsammans på smutsiga golv. En liten flicka som smugglat ner fem majskorn blev misshandlad till döds och Shin och hans vänner fick begrava henne.

Shin träffar sedan en medfånge som berättar vad som finns utanför de elektriska stängslen. Shin har ingen aning om att det finns andra länder och frihet utanför Nordkorea. De bestämmer sig för att fly över gränsen till Kina, men tyvärr dör Shins vän av strömmen i ett elstängsel och Shin får fortsätta sin flykt ensam utan att veta vart han ska ta vägen.

Allt som Shin berättar för Blaine Harden är så uppseendeväckande att han inte vet om han ska tro på hans berättelse. Han intervjuar andra som suttit i fångläger i Nordkorea och blivit frigivna. De anser att Shins berättelse är väl detaljerad och märkena efter misshandel på hans kropp och även det avhuggna fingret säger att det han berättar måste vara sant.

Shin hamnar till sist i USA, men har svårt att anpassa sig till ett liv i frihet.

 

En mycket spännande och tragisk bok om livet i ett fångläger i Nordkorea. Efter att läst den förstod jag hur lite man egentligen vet om hur det är att leva i Nordkorea. Men märkligt nog kan man se lägrens elstängsel på Google Earth. Författaren Blaine Harden hade svårt att först tro på Shins berättelse och det samma undrade även jag över. Kan det verkligen vara så att människor i dag blir så fruktansvärt illa behandlade i Nordkorea. Det känns som medeltid, för det som Shin berättar var så overkligt för mig som bor i trygga Sverige. Vad som stämmer i Shins berättelse vet dock bara han själv. Boken var mycket välskriven och välgestaltad. Det var en riktigt obehaglig med intressant läsning som gav mig mycket att tänka över. Hur olika vi människor blir behandlade beroende på var i världen vi bor.

Betyg 4/5

 
Flykten från läger 14 av Blaine Harden
 
 

Utredningen av Philippe Claudel

 

Bokrecension

Författare: Philippe Claudel
Titel: Utredningen
Originaltitel: L’Enq ûte

Översättare: Lars-Erik Sundberg (1942-2011) och Lena Fries Gedin
Antal sidor: 261

ISBN: 9789113038117

Förlag: Norstedts

Philippe Claudel, född 1962 fick sitt stora internationella genombrott med romanen Grå själar som översattes till ett trettiotal språk och belönades med ett flertal litterära priser, däribland Prix Renaudot. Philippe Cladudel är också verksam som dramatiker och filmare, i januari 2012 valdes han in i den franska Concourtakademien. Källa: (Norstedts).

Handling: Philippe Claudels nya roman Utredningen är en allegorisk Kafka-inspirerande roman.

Huvudkaraktären kallas bara Utredaren och verkar vara en helt vanlig man. Men är han egentligen det och finns han i verkligheten?

Utredaren har fått i uppdrag att ta reda på varför ett tjugotal människor anställda på Firman tagit livet av sig. 

När han först kommer till Firman blir han inte insläppt av vakten för att det är stängt. Utredaren får då gå regnet och efter en evighet kommer han fram till ett hotell. Han ringer på och efter ett bra tag kommer en storväxt kvinna – Jättinnan och öppnar. Efter att fått en hel del märkliga regler att skriva på och Jättinnan tagit Utredaren pass får han ett rum. Nästa morgon när han vaknar beger han sig till matsalen för att inta frukost. Matsalen är full med människor som intar god frukost, men själv får Utredaren bara ett par torra skorpor och kaffe. Efter att han besökt toaletten är allt folk borta och han funderar på om matsalen varit fullt med folk eller om det bara var en chimär. Utredaren träffar även den konstiga Polisen som har sitt kontor i en skrubb på hotellet och som ställer en massa frågor till Utredaren som om han vore en brottsling.

När han efter sin dåliga frukost beger sig till Firman igen, upptäcker han att den ligger i närheten av hotellet. Han funderar på hur det kan komma sig, eftersom det kändes som han fick gå i timmar föregående kväll.

Denna dag blir han insläppt på Firman och Guiden visar honom vägen till den Ansvarige. På Firman blir allting ännu mer förvirrat. Och i slutet av berättelsen börjar både Utredaren och jag som läsare fundera på allt bara är en dröm eller om det är verklighet. Vem vet, det är upp till varje läsare att tolka.

 

Detta är den tredje boken av Philippe Claudel som jag läser. Alla har varit allegoriskt skrivna, och det tycker jag är spännande. Att inte veta om det jag läser ska vara verklighet eller dröm, eller var gränsen går mellan dessa går. Det står på baksidestexten att romanen påminner om Kafkas Processen och det håller jag med om. Den vanmakt som huvudkaraktären Utredaren känner liknar huvudkaraktären K:s känslor i Processen.

Jag tycker mycket om Claudels språk och gestaltning av karaktärer och miljöer. Hans böcker är inte särskilt lättlästa och det passar mig bra, för jag tycker om att läsa böcker som har ett avancerat språk och inte är alltför lättläst. Jag längtar redan efter att få läsa en ny bok av Philippe Claudel och hoppas att han snart kommer ut med någon ny.

 

Betyg 5/5

 
Utredningen av Philippe Claudel
 
 

Svindlarprästen av Aleksander Motturi

 

Bokrecension

Författare: Aleksander Motturi

Titel: Svindlarprästen

Antal sidor: 391

Förlag: Norstedt

ISBN: 9789113043883

Aleksander Motturi , född 1970, är en av drivkrafterna bakom Clandestino Institut och kulturskriften Glänta. Han har översatt och avhandlat Ludwig Wittgenstein i Filosofi vid mörkrets hjärta, skrivit dramatik (senast Pappersgudarna)samt den uppmärksammade boken Etnotism – en essä om mångkulturalism, tystnad och begäret efter mening. År 2011 romandebuterade han med Diabetikern. Källa: Norstedts.

Handling: I sin nya roman Svindlarprästen försöker författaren Aleksander Motturi spåra sin far som en dag bara försvann från familjen och inte hörde av sig på flera år.

John Peter Daniels som pappan kallade sig hade troligen en fattig uppväxt i Daar es-Salaam. Han tvingades i stort sätt in på brottets bana, men blev räddad av missionärer och konverterade till kristendomen, därav hans kristna namn.

John Peter talade många språk: gujarati, katchi, engelska, swahili, svenska, finska, spanska och tyska. Men var hörde han egentligen hemma? Han var lika kunnig i kristendomen och islam som världspolitiken.

I Sverige gifter han sig med den finska kvinnan Marjatta och med henne får han tre barn. Tvillingarna Laura och Saffia och sonen Haqnawaz – Haqi. Det är Haqi som är bokens berättarröst.

I början av boken får Haqi ett besked att hans far har dött. Han hade deporterats till Indien, det land som sannolikt är hans hemland. Men helt övertygad blir inte Haqi, hans far har ”dött” förut och sedan återuppstått utan förvarning.

Fader skriver brev till Haqi, ibland kärleksfulla och ibland fördömande och vi läsare får tillgång till en del brev i boken. 

Haqi berättar om faderns fattiga uppväxt och hans brottsliga liv i olika läder, bland annat Sverige. Boken innehåller rättegångsprotokoll, domstolsförhandlingar och polisförhör. 1985 stod det om John Peter Daniels på de svenska tidningarnas löpsedlar, efter att han nästan lyckat lura katolska kyrkan på miljontals kronor, själv ansåg han sig vara någon slags Robin Hood som tog från de rika.

 

Boken var välskriven precis som Aleksander Motturis roman Diabtikern.Personbeskrivningarna tyckte jag också var i allra högsta grad bra, men boken var tyvärr alldeles för lång. Många gånger fick jag den känslan av att det jag läste var en upprepning av något jag redan läst på föregående sida. Boken kunde därför varit cirka hundra sidor kortare. Jag minns när jag läste om John Peter Daniels i kvällspressen och såg program om honom på tv. Det var mycket intressant att läsa och höra om denna märkliga människa som kunnat svindla till sig så mycket pengar. Jag hade stora förhoppningar att boken skulle fokusera mera på de brott han gjorde i Sverige och även i andra länder, så jag blev allt lite besviken att den inte gjorde det. Hade varit intressant att läsa mer ingående om hur han försökte lura den katolska kyrkan på så mycket pengar, för det var det jag minns att jag hörde mest om i medierna 1985.

 

Betyg 3/5 

 
Svindlarprästen av Aleksander Motturi
 
 

Kolja på djupt vatten av Åke Sandahl

 

Bokrecension

Författare: Åke Sandahl

Titel: Kolja på djupt vatten

Antal sidor: 170

Förlag: Idus

Medarbetare: Ulrika Slottner (form)

ISBN: 9789187001321

Handling: Fredrik Kolja Larsson är en före detta tjänsteman som efter skilsmässan från sin fru numera är hemlös och uteliggare. Han försörjer sig genom att samla på tomflaskor. En dag går han till Årstabergs folkhögskola med sina tomflaskor och blir tagen för den nya rektorn de väntar på och som skulle befinna sig just denna dag. Den gamla rektorn dog av en stroke på en personalfest för inte så länge sedan. Helt plötsligt har Fredrik Kolja Larsson fått koder till skolan, nycklar och en halv månadslön på sitt konto. Han åker och köper sig en bäddmadrass på Jysk och en ny kavaj. Madrassen lägger han på golvet i rektorsexpeditionen, nu har han även en plats att sova på och det inomhus. 

Under hans första kväll träffar han på den ryska violinisten, Irina Stroganoff, som jobbar som musiklärare på skolan. De tillbringar natten tillsammans på Koljas madrass. När Kolja vaknar på morgonen är Irina redan borta. Hon hittas senare under dagen mördad under rektorsexpeditionens fönster. Varför och vem ville mörda henne? Kanske hade hon något med den ryska maffian att göra?

Helt plötsligt kommer att hända många konstiga saker i Koljas liv, han hamnar i olika problem, men av någon märklig anledning lyckas han lura poliser, kollegor och även ryska maffian. Men hur länge ska det gå hans väg?

 

En lättsam berättelse med högt tempo som är mycket lättläst. Karaktärerna är alla mycket godtrogna och ganska korkade, även poliserna. Berättelsen är också fantasirik och är skriven med glimten i ögat och med mycket humor. Nu är jag den som egentligen inte är särskilt förtjust i humoristiska böcker och tillhör dem som inte förstod mig på humorn i ”Hundraåringen som …” – en bok som nästan alla tyckte var den roligast bok de läst. Jag föredrar vemodiga böcker. Men Åke Sandahl fick mig ändå att skratta till lite då och då och då har han lyckats med det nästan omöjliga. Jag fick en stunds avkoppling från julens hysteri och det kan jag inte klaga på. Så en stark trea ger jag boken.

 

Betyg 3/5 

 
Kolja på djupt vatten av Åke Sandahl
 
 

Buzz av Anders De La Motte

 

Bokrecension

Författare: Anders De La Motte
Titel: buzz ]

Antal sidor: 394

Förlag: Alfabeta

ISBN: 9789150113228

Anders De La Motte är säkerhetschef på ett internationellt it-företag och har tidigare arbetat som polis i Stockholm. [ buzz äruppföljaren till succédebuten [geim som belönades med Svenska deckarakademins debutantpris 2010. Böckerna är brett sålda internationellt och SF har köpt filmrättigheterna till [geim Källa: (Alfabeta).

Handling. buzz är fortsättning på den kritikerrosade debutromanen [ geim ](2010).

Då hittade Henrik Pettersson, kallad HP, en mobiltelefon på ett pendeltåg. Ingen vanlig mobiltelefon utan en som skrev till HP om olika djävulska verklighetsuppdrag som han skulle utföra. När ett av uppdragen nästan kostade honom livet flydde han från Sverige. Nu i [ buzz ]  har han varit på flykt i fjorton månader, har både frihet och pengar, men han är ändå inte nöjd. Han saknar de kickar han fick av Spelet. Han är helt enkelt uttråkad av det bekväma livet. När han så träffar den rika, snygga och världsvana Anna Argos börjar han åter se saker från den ljusa sidan. Men Anna Argos mördas kort efter att de träffats och HP:s liv förändras igen. Nu måste han leka Nancy Drew eller Kitty som hon är mer känd för i Sverige, för att försöka hitta vem som ligger bakom mordet. HP:s syster Rebecca Normén har beordras till gruppchef för ett eget livvaktsteam och är även på väg att bli sambo. Men hon har svårt att känna sig tillfreds med sitt nya liv – det känns overkligt. Hon får tips om ett nytt webbforum där en anonym skribent som kallar sig Maybey skriver. När orden börjar vända sig mot henne som om de kände varandra och det som skrivs oroar Rebecca. Både HP:s och Rebeccas förföljare börjar komma ikapp dem. Vad är egentligen på riktigt? Vem kan man lita på? Kan man skydda sig mot något som kanske inte ens existerar?

 

Jag har läst [ geim och den tyckte jag var mycket spännande. Satt helspänd hela tiden jag läste och bara sträckläste. Och [ buzz var lika spännande den med. HP är en härlig karaktär som är mycket väl gestaltad och som lyfter hela berättelsen, och som jag känner stor sympati för. Innan du läser [ buzz bör du läsa [ geim för [ buzz är en direkt fortsättning. Eftersom jag är sen med min recension ser jag nu att tredje delen [ bubble redan kommit ut. Anders de La Motte har ett alldeles eget speciellt språk som tilltalar mig. Välgestaltade karaktärer och miljöer och boken blir aldrig tråkig att läsa, den håller samma höga kvalité hela vägen.

 

Betyg 4/5

 
Buzz av Anders De La Motte
 
 

Bortom varje rimligt tvivel av Malin Persson Giolito

 

Bokrecension

Författare: Malin Persson Giolito

Titel: Bortom varje rimligt tvivel

Antal sidor: 453

Förlag: Piratförlaget

ISBN: 9789164204028

Malin Persson Giolito är jurist, född 1969. Efter tio års anställning på en av Sveriges största advokatbyråer arbetar hon som handläggare på Europeiska kommissionen. Hon är född och uppvuxen i Stockholm men bor numera med sin man och deras tre barn i Bryssel. Bortom varje rimligt tvivel är hennes tredje roman. Källa: (Piratförlaget).

Handling: Detta är den andra spänningsromanen om advokaten Sophia Weber.

För tretton år sedan mördades en femtonårig flicka, Karin, läkaren Stig Ahlin döms till livstids fängelse för mordet. Än i dag har inte folk glömt det bestialiska mordet och Stig Ahlin är känd som en av Sveriges mest hänsynslösa brottslingar.

En dag säger Sophia Webers gamle professor Hans Segerstad att Sophia ska få en chans att uppfylla det som är varje advokats dröm: ”Att få en oskyldig fri”. Han vill att hon ska begära resning för Stig Ahlin. Sophia tvekar länge, men efter att läst gamla handlingar om mordet på Karin säger hon ”ja”. Det ses inte med blida ögon av flera av hennes vänner och kollegor. Boken blandas med nutid och dåtid. Nutid när Sophia Weber arbetar med fallet, pratar med sin älskade morfar, som också varit advokat och även känner till detta brott. Sophia intervjuar en gammal klasskamrat till Karin för att få veta hur hon egentligen var som 15-åring. I dåtid får vi läsare ta del av Karins liv som femtonåring. Tillslut kommer Sophia Weber så långt att Högsta domstolen bestämmer sig för att ta upp fallet till resning. Men då händer något oförberett … 

 

Ännu en fantastiskt skriven spänningsroman av Malin Persson Giolito. Välskriven, realistisk och som vanlig väl gestaltad. Att författaren som är jurist vet vad hon skriver om märks tydligt. Hon kan de juridiska koderna och hur det fungerar i praktiken i en rättsprocess och det gör hennes romaner realistiska. Det var en sträckläsarbok, men lite för lång för att jag skulle orka läsa den en hel natt. Jag var tvungen att lägga den ifrån mig för att få några timmars sömn, bara för att fortsätta dagen efter och då läsa klart boken. Nu längtar jag redan efter nästa roman om Sophia Weber.

 

Betyg 5/5

 
Bortom varje rimligt tvivel av Malin Persson Giolito
 
 

Att skriva med glädje av Kim M. Kimselius

 

Bokrecension 
Författare: Kim M. Kimselius

Titel: Att skriva med glädje

Antal sidor: 302

Förlag: Roslagstext
ISBN: 9789186485085
www.roslagstext.se   www.kimselius.se

Kim M. Kimselius har älskat att läsa och skriva ända sedan hon var liten. Redan som åttaåring drömde hon om att bli författare, men det dröjde många år innan Kim vågade förverkliga drömmen. I gengäld gjorde hon dundersuccé med sin debutbok ”Tillbaka till Pompeji” och har alltsedan debuten fängslat läsare i alla åldrar med sina spännande historiska äventyrsromaner. I böckerna tar hon med läsarna på nervkittlande tidsresor till förfluten tid. Källa: (”Att skriva med glädje”).

Handling: Den här boken är ingen spännande historisk ungdomsbok som vi är vana att läsa av Kim M. Kimselius utan en faktabok om skrivandet, eller som författaren själv kallar den: ”Den här boken handlar om kärleken till orden, något som jag kallar Sagans kraft och Ordens makt”. Kim M. Kimselius vill dela med sig hur lätt det är att skriva, om du gör det på rätt sätt. Hon berättar om hur hon blev författare och det hon lärt sig sedan hon debuterade som författare 1997. 

Boken är uppdelat i 62 korta kapitel, där Kim M. Kimselius tar oss läsare med på en resa hur man bygger upp en bok från början till slut, med massor av bra tips man har stor glädje av om man vill skriva en egen bok, eller som hjälpmedel för oss som hjälper andra med skrivande. Kim berättar hur hon började skriva som barn och när hon tillslut fick förlagskontrakt. Hon berättar hur hon använder gula Post-it-lappar för varje händelse hon vill ha med i boken. Kim skriver till exempel om personer hon vill ha med i handlingen, händelser, ord, årtal, detaljer och kapitel på lapparna. Inga långa noveller utan bara enstaka stolpar/ord eller en mening. 

Kim påpekar också att man ska skriva från hjärtat och till sig själv. Att beskriva personerna i boken och gestalta är mycket viktigt. Att bara skriva på och inte tänka på stavningen, för den korrigerar du sedan. Något som Kim M. Kimselius trycker på är att det nya kapitlet inte behöver ta vid där det andra slutar, utan man kan fortsätta med något helt annat, det gör att läsaren inte kan släppa taget om boken, utan läser på för man vill ju veta fortsättningen på berättelsen där kapitlet slutar. Just detta är Kims strålande på att göra, när jag läser hennes böcker måste jag bara fortsätta tills boken är slut. Viktigt är också att den första meningen i boken gör att man ska fastna direkt, och även hela sista kapitlet ska stegra spänningen. 

När man skrivit klart sin bok är korrekturläsningen väldigt viktigt. Kim brukar själv läsa sitt manus cirka tjugo gånger innan hon skickar det vidare till fyra olika korrekturläsare. Ofta finns det något litet fel som upptäcks även om texten läses många gånger och av flera korrekturläsare. Så ju mer korrekturläst manuset är desto bättre blir det. Något som Kim M. Kimselius också tar upp är bilden på framsidan, om man ska välja ett större eller mindre förlag, eller kanske ge ut boken på eget förlag. Det är många saker att tänka på vid en bokutgivning och Kim tar upp de allra flesta saker man bör tänka på i denna bok. 

 

Det var mycket givande att läsa om Kim M. Kimselius råd om skrivande. Jag har läst och recenserat många av hennes underbara historiska äventyrsromaner som jag verkligen tyckt om. Kim skriver om hur viktig gestaltning är, och själv är hon suverän på det. Jag älskar att kunna stå som en betraktare i en bok, se händelserna och karaktärerna framför mig. Det är något som Kim M. Kimselius aldrig gör mig besviken på, och därför tycker jag så mycket om hennes böcker. Den här boken om skrivandet gav mig många intryck, både som läsare att få veta hur Kim arbetar när hon skriver sina böcker, men också som ett mycket bra hjälpmedel när jag själv jobbar med att hjälpa människor som vill bli författare. Det fanns många bra råd som jag nu kan förmedla till mina kunder och jag kommer att ha Kim M. Kimselius bok bland mina andra uppslagsböcker vid mitt skrivbord för att ta fram och använda som referensbok. Boken var lättläst och välskriven som alla Kim M. Kimselius böcker är.

 

Betyg 5/5 Kristina Simar

 
Att skriva med glädje av Kim M. Kimselius
 
 

Som i en mardröm av Ulf Broberg

 

Bokrecension

Författare: Ulf Broberg

Titel: Som i en mardröm

Förlag: Broberg Innovation AB

Antal sidor: 213

ISBN: 9789189236196
Handling: Det är inte alltid ett barn talar sanning när det gäller misshandel och sexuellt utnyttjande och är det denna bok handlar om. Lars-Erik blir anmäld av sin egen dotter Sofia 17 år, för både misshandel, sexuellt utnyttjande och även andra grymma påståenden. 

Berättelsen börjar 9 april 2008, polisen kommer till Lars-Erik och hans hustru Lenas läkarpraktik i Haninge utanför Stockholm och säger att han är häktat, men inte varför. Lars-Erik arbetar som läkare och frun är sjuksköterska och de arbetar tillsammans på praktiken. Polisen ber Lars-Erik att följa med och under tystnad kör de till häktet i Flemingsberg. Lars-Erik blir förhörd av ett så kallat 24:8 förhör, där han delges misstankar på fyra punkter som Sofia anmält honom för.

1.    Våldtäkt inomhus av barn under 15 år

2.    Våldtäkt inomhus av ungdom 15-17 år

3.    3. Sexuellt ofredande

4.    4. Misshandel.

Lars-Erik kan inte förstå varför Sofia anmält honom för dessa påståenden, de är helt tagna ur luften. Lena anklagas även hon för misshandel av Sofia. 

Från en dag till en annan har familjens liv raserat som ett korthus som faller ihop. 

 

För att gå tillbaka lite i tiden, så träffades Lars-Erik och Lena 1984 på Karolinska sjukhuset, där Lars-Erik gick sin läkarutbildning och Lena arbetade som sjuksköterska. 1988 gifte de sig, flyttade med tiden till ett radhus i Haninge och familjen utökades med Sofia 1990 och Susanna fyra år senare. De levde som vilken vanlig familj som helst, ända tills en dag när Sofia efter en innebandyträning kommer hem, smäller igen dörren och föräldrarna får ingen kontakt med henne. Efter den dagen har hon förändras och kan vara aggressiv. Under jullovet är hon som gamla vanliga Sofia igen och umgås med sin familj och två killkompisar som förut. Men när skolan börjar igen blir hon åter som förbytt. 

 

I skolan berättar Sofia att hon inte mår bra hemma och utan att Lars-Erik och Lena vet något pågår en omfattande händelsekedja i Sofias skola, socialtjänsten i Haninge och polisens utredningsgrupp i Flemingsberg.

20 februari 2008 lämnar Sofias skola in en anmälan mot Lars-Erik till socialtjänsten. Sofia säger sig blivit utsatt för kränkande ord och att Lars-Erik tagit på hennes kropp och även misshandlat lillasyster Susanna.

 

Detta leder till att flickorna blir placerade på ett jourhem genom LVU (Lagen om vård av unga). Sofia får genomgå flera förhör och hennes berättelse om vad Lars-Erik utsatt hennes för blir fler och fler och även grövre och grövre. Från kränkande ord och misshandel till fruktansvärda sexuella övergrepp. Lillasyster säger i sina förhör att detta är ingenting hon känner till, föräldrarna uppträder som andra föräldrar och är heller inte strängare än andra.

Trots dåliga bevis, tror Tingsrätten på Sofias ord och Lars-Erik blir dömd på indicier till fem års fängelse och ska även betala skadestånd till Sofia. Lena blir dömd till villkorlig dom för misshandel och även hon ska betala skadestånd till Sofia. 

Både Sofia, hennes ombud och Lars-Erik överklagar till Hovrätten. Det blir nu flera förhör med Sofia och hon brer hela tiden på med nya hemskheter som Lars-Erik utsatt henne för. Men denna gång ifrågasätts hon mer och får svårare att hålla isär sina uppgifter, särskilt gällande mobilsamtal hon säger sig fått från Lars-Erik där han hotar henne. Polisen kan inte hitta några samtal när de går igenom hennes och Lars-Eriks mobiler. Hon säger att hon träffat Lars-Erik vid ett visst tillfälle och att han då våldtagit henne och hotat henne till tystnad. Men när polisen säger att Lars-Erik har alibi för den tiden får hon svårt att förklara sig. 

 

Innan Hovrätten ska avge sin dom blir Lars-Erik frisläppt och börjar arbeta på sin praktik igen. Och i Hovrätten blir Lars-Erik rentvådd från Sofias anklagningar. Nu blir det Sofia som ska betala honom skadestånd istället. Sofia och hennes ombud överklagar till Högsta domstolen, men de tar inte upp fallet till prövning.

 

I tv-programmet Agenda 24 maj 2009 berättar Lars-Erik om händelsen, hur han mådde under denna tid och hans undran varför Sofia anklagat honom för dessa grova brott. Kanske han aldrig får svar på sina frågor, eftersom familjen inte har någon kontakt med Sofia i dag. Susanna däremot bor numera hemma.

 

Den här boken var jobbig att läsa. Sexuellt utnyttjande av barn är aldrig trevlig läsning. I början hade jag svårt att veta vems utsaga jag skulle tro. Det finns tyvärr pappor som utnyttjar sina barn sexuellt, men ju mer jag läste av de identiska förhören med Sofia, tyckte jag att de blev märkligare och märkligare och hon bredde hela tiden på sin berättelse med grövre brott. När så en gynekologundersökning inte kunde visa att hon hade skador efter de övergrepp hon sades sig blivit utsatt för, ja då började jag misstro hennes berättelse. Den kändes för fantasifull för att vara sann. När jag sedan kom till slutet av boken, mindes jag helt plötsligt när detta fall figurerade i media och även när Lars-Erik berättade om händelsen i Agenda. Författaren har skrivit ner förhören precis som de är sagda och handlingen blev precis så realistiskt som den var i verkligheten. Det gjorde boken extra intressant och givande. Boken var välskriven och passade mig som är mycket förtjust i juridisk litteratur. En viktig bok att läsa för de som arbetar med barn och även som stöd för föräldrar som kanske själva blivit anklagade för liknande brott, men som inte varit sanna. 

 

Betyg 5/5 

 
Som i en mardröm av Ulf Broberg
 
 

Din rubrik

 

Bokrecension

Författare: Charlotte Hågård

Titel: Alla har talang! – Hitta och utveckla din och andras potential

Antal sidor: 282

Förlag: Forum

ISBN: 9789137137926

Charlotte Hågård har arbetat som karriärrådgivare, chefsutvecklare, föreläsare, författare och entreprenör i över tjugo år och hjälpt tiotusentals människor att hitta sina styrkor och utveckla sin talang. Hon är krönikör i DN och har skrivit flera populära böcker. Charlotte driver karriärsutvecklingsföretaget Newstart och är ofta intervjuad i media som expert på karriär- och ledarskapsfrågor. I den här boken utforskar hon begreppet talang och delar med sig av sin breda erfarenhet. Källa: (Forum).

Handling: Detta är en faktabok, där författaren Charlotte Hågårds budskap är: 

ALLA HAR TALANG!

Boken går ut på att du med hjälp av tips, exempel och konkreta övningar ska lära dig att upptäcka din egen talangzon.

Boken är uppdelad på tolv kapitel och börjar med exempel på människor som fått hjälp av författaren, eller något författaren själv vill förmedla. I slutet av varje kapitel finns frågor som utgår från vad kapitlet handlat om och som du ska besvara själv, en del frågor är enkla och vissa är svårare och tål att tänkas till lite extra på. Det är till exempel frågor om det genetiska. Hur ser det ut på din pappa och mammas sida, vem har du ärvt vissa egenskaper från? När det gäller dina barn, kan du se i vems fotspår de kommer att gå? 

Boken tar även upp hur du tränar upp din talang och hur du hittar den, något som är bra att fundera över. Hur ska jag minimera mina svagheter och bygga upp mina styrkor, utforska min motivation är andra intressanta punkter. Egentligen skulle jag kunna berätta mycket mer om innehållet och gå in på detaljer. Men eftersom vi alla är olika är det lätt att jag vinklar det utifrån mitt eget sätt att se saker på. Så jag föreslår att alla som är intresserade att läsa om talang, gener och så vidare, att läsa denna bok och reflektera över vad som passar dig bäst.

Boken avslutas med en litteratur- och referenslista. 

 

Den här boken kändes som om den vore skriven direkt till mig. Och jag tror att andra läser kommer att tänka likadant. Alla punkter om talang, gener, svagheter, styrkor och motivation var lättlästa och mycket intressanta. Själv lästa jag några stycken i taget och sedan blundade jag och fundera över det som stod skrivet och vad som passade bäst in på mig. Vad kan jag förbättra och hur? Jag försökte fylla i alla övningar som jag ansåg vara till nytta för mig. En del var lätta, men vissa fick jag fundera länge på. Vems gener har jag ärvt? Och vems gener har mina döttrar fått sina talanger ifrån funderade jag mycket över. Jag tycker att boken var mycket välskriven och lätt att förstå. Den lärde mig mycket som jag aldrig förut tänkt på. En viktig bok för alla som kanske känner sig missnöjda i sitt liv, men inte förstår att det kan bero på fel arbetsuppgifter. Här får du som läsare bra råd att fundera över, kanske det är ett nytt jobb, eller andra arbetsuppgifter på ditt nuvarande jobb som kan göra att du mår bättre i ditt inre.

 

Betyg 5/5

 

 
Alla har talang! Av Charlotte Hågård
 
 

Simma i mörker av Kjell Erikssson

 

Bokrecension
Författare: Kjell Eriksson

Titel: Simma i mörker: En självbiografisk klassresa
Antal sidor: 287

Förlag: Ordfront

ISBN: 9789170375286

Kjell Eriksson är författare och trädgårdsmästare. Han är född 1953 i Uppsala och numera bosatt i Barcelona och på den Brasilianska ön Itaparica. Kjell Eriksson är mest känd för sin romanserie om kriminalpolis, Ann Lindell i Uppsala. Kjell Erikssons böcker har översatts till elva språk. Källa: (Ordfront).

Handling: Detta är en självbiografi om Kjell Eriksson. Den är skriven i okronologisk ordning och hoppar mellan nutid och dåtid. Författaren berättar om sin barndom, om sin pappa som jobbade på SJ (Statens järnvägar). Han berättar med stor sorg om sin älskade mamma som gick bort alldeles för tidigt. Kjell Eriksson växte upp i Almtuna i Uppsala på 1950-60 talet. Han är vänsteraktivist och har jobbat fackligt aktiv inom Lantarbetarförbundet, jobbat som anläggningsarbetare och är trädgårdsmästare.

Kjell Eriksson har skrivit nio romaner om kriminalpolisen Ann Lindell som blivit mycket populära. Här i boken berättar författaren hur han fick idéer till vissa av dessa böcker. Det har ofta varit miljöer han sett och personer han träffat i sin vardag genom åren som han fått inspiration av. Författaren säger att han är en rastlös person som har svårt att slå sig till ro på ett ställe. Så nu bor han i Barcelona och på den brasilianska ön Itapartica.

 

Jag har läst Kjell Erikssons alla böcker om kriminalpolisen Ann Lindell och har tyckt mycket om dem. Men den här självbiografin som jag hoppades mycket på var tyvärr inte lika välskriven som kriminalromanerna. Det var jobbigt med den okronologiska handlingen som hoppade fram och tillbaka i hans liv. Den hade varit intressantare att läsa om den var i kronologisk ordning. Jag fick heller inget riktigt grepp om författaren för boken var ojämn skriven. Ibland var han inte alls närvarande, men i vissa kapitel kände jag stor närvaro och så som den var skriven då, så skulle jag velat att hela boken var skriven. Det blev lite av en besvikelse för jag hade hoppats få en ordentlig bild av Kjell Eriksson efter att läst alla hans böcker om Ann Lindell och han är en mycket skicklig kriminalförfattare. 

 

Betyg 2/5

 
Simma i mörker av Kjell Eriksson
 
 

Alef av Paulo Coelho

 

Bokrecension 
Författare: Paulo Coelho

Titel: Alef
Originaltitel: O Aleph

Översättare: Örjan Sjögren

Antal sidor: 312

Förlag: Bazar
ISBN: 9789170282911
Paulo Coelho är en av världens mest lästa författare. Hans böcker är översatta till 73 språk och har sålts i mer än 135 miljoner exemplar. Idéerna, filosofin och temana i hans böcker inspirerar miljoner läsare att söka sin egen väg och hitta nya sätt att betrakta världen på. Paulo Coelho har mottagit en rad priser och utmärkelser för sitt författarskap. Källa: (Bazar).

Handling: Den här boken är en självbiografi om Paulo Coelho, Gud och världsalltet. Författaren tar med sig sitt förlagsteam och åker den 9 288 kilometer långa sträckan med Transpiriska järnvägen genom Europa, Asien, Afrika till Stilla Havet för att också möta sina läsare, sälja och signera sina böcker på vägen. På tåget träffar han den mystiska fiolspelande ryska kvinnan - Hilal 21 år och snart står det klart att det är hon som själsligt ska leda Paulo Coelho tillbaka till sig själv igen. Det blir en lång tågresa där teamet diskuterar livet och efter ett tag känner Paulo Coelho en inre själslig känsla för Hilal och han tar henne till vissa områden på tåget som han kallar stora och lilla Alef. Vad just detta innebär överlåter jag till er läsare att tolka. Under resans gång funderar Paulo på varför vissa människor inte utvecklas vidare i livet och varför han själv ser den andliga världen mer och mer avlägsen. Ska han hitta tillbaka till sig själv igen?

 

Paulo Coelho är som sagt en av vår tids mest lästa författare och hans böcker är översatta till 73 språk. Detta är visserligen en självbiografi, men ibland är handlingen lite för övernaturlig, osammanhängande och långsökt. Paulo Coelho känns ofta som en egoistisk och arrogant person. Ibland fick jag lägga den ifrån mig på grund av tristess och det var inte vad jag hade förväntat mig av den store författaren. Den hade tyvärr inte ”det” som de andra böcker jag läst av honom och som jag älskat. Men jag tror nog att han kommer tillbaka och skriver lika stilistisk och intressant som innan i sin nästa bok. Kanske en självbiografi inte var det rätta för honom att skriva, eftersom de blev så mycket andlighet som brukar finnas i hans romaner. Så Paulo Coelho bör nog hålla sig till sina underbara andliga romaner istället.

 

Betyg 3/5

 
Alef av Paulo Coelho
 
 

Hundpojken av Eva Hornung

 

Bokrecension

Författare: Eva Hornung
Titel: Hundpojken 

Originaltitel: Dog Boy

Översättning: Anna Sandberg
Antal sidor: 268
Förlag: Månpocket
ISBN: 9789175031033 (pocketutgåva)

Eva Hornung är en australiensk författare som belönats flera gånger för sina romaner och sin litteraturkritik. Hundpojken har fått stor uppmärksamhet och ges ut i femton länder. Källa: (Månpocket).

Handling: När den fyraårige pojken Romotjkas mamma som försvunnit från deras lägenhet inte kommer tillbaka efter flera dagar, beger sig Romotjka sig ut på gatorna i Moskva. Han går och går och tillslut har han gått vilse. Han hittas av en flock herrelösa hundar som bor i ett obebyggt område där herrelösa hundar och hemlösa människor håller till. Hundarna ”adopterar” honom och han får dia hundmamman. Ju längre tiden går desto mer hundlik blir han och han upptas som en medlem i flocken. Han lär sig jaga och äta rått kött, men det är svårt att bo i litet kryp in med hundarna och på vintern är det riktigt kallt. Romotjkas lyckas överleva de hårda vintrarna och han vågar också gå längre från hundlägret. Han börjar tigga vid olika tunnelbanestationer och nu får han även riktig människomat och kläder ibland av snälla människor. Även fast att han lever i ett utanförskap med vildhundar, smutsig och illaluktande, så har han ett bättre liv än stadens gatubarn som ofta prostituerar sig och använder droger. 

En dag finns ett nytt yngre människobarn bland hundarna och den pojken formas mer till en hund än Romotjkas. Dem lilla pojken lär sig aldrig att gå på två ben, utan går på alla fyra. Men pojken infångas och hamnar på ett specialhem där två forskare ska försöka sig förstå sig på den lille hundpojken och få honom till en vanlig pojke igen. De försöker även hjälpa Romotjka som ofta kommer och besöker den yngre pojken som han fäst sig vid. Kommer forskarna att lyckas hjälpa de två pojkarna tillbaka till ett normalt liv?

 

Detta var en roman med mycket djup. Jag har fått bearbeta romanen i mitt huvud en längre tid för att vara säker på min tolkning av den, innan jag nu recenserar boken. Författarens språk är mycket stilistiskt och något svårläst. Hon använder många svåra ord, men det är något jag föredrar framför ett enkelt torftigt språk. Tar gärna fram en ordbok om jag inte förstår något ord och då lär jag mig nya. Eva Hornung skriver med stor inlevelse om hundarnas beteende. Hur de slickar, nosar, slåss, jagar och hälsar på varandra. Det är så detaljerat beskrivet att jag faktiskt mådde lite illa ibland när jag läste om hur hundarna gick till väga. Särskilt hundarnas jakt och hur det åt av de döda djuren, var sliskigt att läsa. Romanen var skriven på ett psykologiskt sätt och när man som jag inte har några större kunskaper i vildhundars beteende, var det en intressant läsning, lite skrämmande och äcklig. Men en mycket välskriven och läsvärd berättelse.

 

Betyg 4/5

 

 
Hundpojken av Eva Hornung
 
 

Irrande falk av Jamil Ahmad

 

Bokrecension

Författare: Jamil Ahmad

Titel: Irrande falk

Original titel: The Wandering Falcon

Översättning: Cajsa Mitchell

Antal sidor: 170

Förlag: Lind & Co

ISBN: 9789174610895
Jamil Ahmad föddes 1933 i Jalandhar i Punjab. Han har haft en lång karriär som statstjänsteman och tjänstgjorde som ambassadråd i Kabul strax före och under den sovjetiska invasionen 1979. Han bor i dag i Islamabad tillsammans med sin hustru Helga Ahmad, som är en känd miljöaktivist och socialarbetare.

Handling: I snåren av de oändliga bergen där Irans, Pakistans och Afghanistans gränser löper samman, ligger en militär utpost bemannade med cirka fyrtio soldater.

En dag upptäcker några av soldaterna två människor och deras kamel närma sig fortet. Människorna rör sig stapplande och deras kläder är gråa av damm och sand. Mannen ber om vatten med sin igentorkade röst. Officeren pekar på ett halvtomt ämbar, mannen doppar ena änden av kvinnans sjal i ämbaret och kramar ut några droppar i hennes ansikte. Mannen berättar att de tillhör siafadklanen från Killa Kurd och är på flykt från kvinnans familj. Nu behöver de en fristad. En fristad kan inte officeren erbjuda, men mat och logi under några dagar kan de få. Mannen och kvinnan erbjuds ett lite skjul, de får i alla fall tak över huvudet. De stannar kvar mycket längre än bara ett par dagar och kvinnan föder en son. Men så en dag måste de fly igen, kvinnans far och make är på väg efter dem. De hinns upp, mannen och kvinnan blir dödade. Den lille pojken slipper undan, men nu är han föräldralös och vandrar omkring ensam. Ingen vet vem han är, var han kommer ifrån eller vart han är på väg. Han får namnet Tor Baz – Den svarta falken. Under sin färd mellan olika stammar möter han soldater, klanhövdingar, myndighetspersoner, skoningslösa krigare, underfundiga mullor och kvinnor som sätter allt på spel genom att utmana sociala konsekvenser.

 

Romanen är en skildring hur det är att leva vid gränden mellan Pakistan, Afghanistan och Iran. Om konsekvenserna av en kvinnas otrohet när hon vill leva med den man hon älskar och inte den som familjen valt åt henne. Om hedersbegreppet som är stort i dessa bergstrakter och de uråldriga traditionerna som finns. Om olika klaner och deras seder. Boken handlar egentligen om 1900-talets början, men skulle lika gärna handla om nutid. Sättet att leva i dessa trakter har inte ändrats särskilt mycket. Jag tycket mycket om det lågmälda och stilistiska sätt romanen är skriven på. Romanen är också fint gestaltad, jag kan både se karaktärer och miljöer framför mig. Det är också en skrämmande berättelse om hur människor behandlas efter den klan de tillhör.

 

Betyg 4/5

 
Irrande falk av Jamil Ahmad
 
 

Alltings början av Karolina Ramqvist

 

Bokrecension

Författare: Karolina Ramqvist

Titel: Alltings början
Förlag: Norstedts

Antal sidor: 377

ISBN: 9789113041292
Karolina Ramqvist, född 1976, är journalist och författare. Hon har länge varit en stark röst i samhällsdebatten och bland annat skrivit i Dagens Nyheter och Bang och varit chefredaktör för tidskriften Arena. Hennes senaste bok Flickvännen (2009) nominerades till Sveriges Radios romanpris, fick tidningen Vi:s litteraturpris och har översatts till flera språk. Källa: (Norstedts).

Handling: Det är början av 90-talet och Saga bor med sin radikalfeministmamma som anstränger sig för att uppfostra Saga till en stark och självständig kvinna. Och Saga vill inte göra sin mamma besviken. Hon besöker inneställen i Stockholm, lär känna nya vänner, dricker café au lait, röker och ligger med många olika män. Män eftersom de oftast är mycket äldre än Saga själv. Hon noterar i sin anteckningsbok första bokstaven av männens förnamn varje gång hon har haft sex med dem. Saga har länge spanat in den snygge festfixaren Victor Schantz och de inleder ett hemligt förhållande som endast gäller på hans villkor. När det passar honom tar han med henne hem till sig och det är bara sex som gäller. Saga tackar aldrig nej utan följer alltid snällt med. Hon önskar att Victor ska se henne som den kvinna hon är och inte bara som sexobjekt. Men de gånger han vill ha fast sällskap väljer han alltid någon annan. När de förhållandena tar slut söker han upp Saga igen. 

Boken tar även upp ämnet hur man blir kvinna och hur man handskas med kvinnlighet och sexualitet. Och vad blev det egentligen kvar av 40-talisernas kamp för feminismen?

 

Jag älskar alltid Karolina Ramqvist böcker och denna var inget undantag. Hennes levande språk och de ämnen hon tar upp passar mig perfekt. Det är intressant att läsa det hon skriver om. Den här boken inspireras av hennes eget liv. Hon växte upp med en brinnande feministisk mamma som också tillhörde den feministiska gruppen Grupp 8. Karolina Ramqvist beskriver Sagas liv på ett realistiskt sätt. Hur man så gärna vill bli bekräftat för den man är, men också samtidigt kunna ta ut de sexuella svängarna. Både karaktärer och miljöer är suveränt beskrivna som alltid i Karolina Ramqvist böcker. Jag både skrattade åt Sagas och hennes vänners tokigheter och kände vemod över de mer tragiska händelserna. Boken berörde mig emotionellt mycket.

 

Betyg 4/5 

 
Alltings början av Karolina Ramqvist
 
 

Dödens rum av Susanne Staun

 

Bokrecension

Författare: Susanne Staun

Titel: Dödens rum

Original titel: Døderummet

Översättare: Helena Sjöstrand Svenn och Gösta Svenn

Antal sidor: 280

Förlag: Lind & Co

ISBN: 9789174610987

Susanne Staun föddes på nyårsafton 157 i Danmark och har skrivit flera uppskattade romaner.

Handling: Maria Karuse, 47 år, börjar en ny tjänst som obducent vid rättsmedicinska institutet i Odense. Hon är gift med Michael, men deras äktenskap har varit dött sedan flera år tillbaka. Maria är en enstöring och ingen känslomänniska och blir ofta ovän med sina kollegor. Arbetet som rättsläkare är krävande och innefattar ofta nattliga utryckningar. I bokens början får hon åka ut på en utryckning efter att polisen hittat en ung kvinna torterad, skändad och knivmördad. En bit i från kvinnan ligger även en motorcykelpolis död. Är han också mördad och hör iså fall morden ihop? Maria upptäcker ett rött färgämne på kvinnans kropp, ett ämne som bara finns i medicin för spetälska, men spetälska har inte funnits i Danmark sedan 1913. Detta gör Maria nyfiken och hon kommer att forska vidare i fallet utan att först prata med polisen. Maria har i sitt privatliv ett komplicerat sexliv. Hon köper sex via en förmedling och betalar för farliga och våldsamma samlag, ofta i en park. En natt blir ett sådant möte nästan hennes död. 

Parallellt med Marias berättelse får vi läsare följa en från början yngre killes dagboksanteckningar och ända fram till han blir vuxen. En destruktiv kille som inte har några känslor och drar sig inte för att skada. Vem är denna kille? Kan han ha något med mordet/n att göra?

Maria fortsätter på egen hand att själv leta efter någon som kan ha spetälska och den/de som kan har mördat kvinnan och även andra unga kvinnor som blivit mördade tidigare. Hon kommer att dras ändå till Tyskland i sin jakt för att hitta den/de som ligger bakom morden. Kommer hon att lyckas eller kommer hon själv att mördas?

 

Den här boken gjorde mig splittrad i vad jag tyckte om den. Det fanns både plus och minus. Minus – för att jag tyckte den var ganska långdragen i sin handling, det hände inte särskilt mycket. Jag är heller inte förtjust i romaner skrivna i jag-form, tycker det passar bättre i självbiografier. Även karaktärerna var anonyma, jag kunde inte se dem framför mig som jag vill, inte ens huvudkaraktären Maria själv. Men de sista tjugo sidorna var mycket spännande och skulle boken hållit det tempot hela vägen, hade jag varit nöjd. Dagbokboksanteckningarna som den destruktive kille skriven lyfte bokens handling och även de detaljerade obduktionerna. Det var positivt. Men jag har läst böcker som handlar om obduktioner som också varit väl detaljerade, men de har också varit skrivna med mer känslor än Susanne Staun gjort. Ändå var den tillräckligt bra för att få en trea.

 

Betyg 3/5

 
Dödens rum av Susanne Staun!
 
 

Ett stulet liv av Jaycee Dugard

 
Bokrecension

Författare: Jaycee Dugard
Titel: Ett stulet liv

Originaltitel: A Stolen Life

Översättning: Lars Ahlström

Antal sidor: 267

Förlag: Norstedts

ISBN: 9789113040608

Jaycee Dugard , född 1980, kidnappades när hon var elva år, i juni 1991. Arton år senare, i augusti 2009 återförenades hon med sina närmaste. Hon hade då hunnit blivit tjugonio år. I fångenskapen födde hon två flickor. När det uppdagades var flickorna femton respektive elva år gamla. Som kidnappad tvingades hon kalla sig Allissa, men den 26 augusti 2009 återtog hon sitt namn Jaycee Lee Dugard. I juli 2011 publicerades hennes bok A Stolen life, som genast blev en stor försäljningsframgång. Jaycee Dugard har startat en stiftelse för familjer som drabbats av liknande trauman som hon och hennes familj: The J A Y C Foundation Inc. 

www.thejaycfoundation.org Källa: (Norstedts).

Handling: Detta är en sann berättelse som författaren själv upplevt och hon berättar med egna ord om det fruktansvärda hon varit med om.

Händelsen börjar en sommardag 1991. Jaycee Dugard är helt vanlig flicka, leker som alla andra vanliga flickor i elva årsåldern. Helt plötsligt en dag när Jaycee är på väg till skolan hör hon hur en bil närmar sig henne och saktar in. Hon känner att någon drar i henne, hon försöker slita sig loss, men lyckas inte. Två personer släpar in henne i en bil, lägger henne på golvet i baksätet med en filt över. Efter en lång resa stannar bilen, Jaycee ser en man och skymten av en kvinna. Mannen presenterar sig som Phillip. Det första hon får göra är att duscha tillsammans med Phillip, han rakar henne under armarna, benen och könshåret. Jaycee förstår ingenting. Vad menar mannen med detta? Sedan får Jaycee bara en handduk att svepa omkring sig och hon förs till en liten stuga, där får hon ligga på en äcklig madrass och får handfängsel på sig. Sedan går han iväg och lämnar Jaycee med massor av frågor om hur och varför hon blivit bortförd och en enorm längtan efter sin familj. När Phillip kommer tillbaka nästa dag förgriper han sig på Jaycee, som bara är elva år och inte vet särskilt mycket om sexualitet än. Hon blir såklart väldigt rädd, det gör ont och hon gråter. Phillip säger att hon är utsänt av änglar för att hon ska hjälpa honom med sina sexuella problem så han inte ska skada andra barn. Han kommer regelbundet in i stugan och förgriper sig på henne. Hon har en hink att göra sina behov i och en med rent vatten att tvätta sig i. Efter ett tag behöver hon inte handfängsel längre. Hon får träffa Phillips fru Nancy och de tillbringar mer och mer tid tillsammans med Jaycee, som om hon vore en familjemedlem. 

Dagar blir till veckor, veckor till månader och månader blir till år. När Jaycee är tretton år blir hon gravid och föder en dotter när hon nyss fyllt fjorton. Sin andra dotter föder hon när hon är sjutton år. Nu slutar Phillip att förgripa sig på henne, men han släpper henne inte. För att flickorna ska få tillgång till utevistelse bygger han en uteplats som är insynsfri och där de alla kan vistas. Jaycee börjar anpassa sig till det liv hon numera lever och lyder Phillip. Efter arton års fångenskap får Phillip en ny övervakare och ganska snart åter igen en ny. Troligen misstänker de något för en dag kommer polisen och hämtar dem alla. Phillip säger åt Jaycee vad hon ska säga och hon gör som han säger. Men poliser förstår att hon ljuger och en dag säger en poliskvinna till henne: ”Du är väl Jaycee Dugard som varit försvunnen i arton år?” Eftersom Jaycee kallats Allissa i alla år kan hon inte säga sitt riktiga namn utan ber att få skriva ner det. Nu börjar ett nytt liv för Jaycee, hon ska äntligen få träffa sin mamma, syster och övriga släktingar. Hur ska det fungera känslomässigt efter alla år av frånvaro? Ska hennes familj och särskilt mamman acceptera hennes döttrar? Nu blir det att kämpa för att komma tillbaka till ett sådant normalt liv som det går efter arton års fångenskap.

Jag minns när nyheterna tog upp denna hemska händelse om Jaycees kidnappning. Att läsa boken var en jobbig upplevelse. Det går inte att föreställa sig hur denna stackars flicka lidit i hela arton år. Att en frihetsberövning är fruktansvärt kan jag förstå. Men hur var hennes känslor och den rädsla hon måste känt att svårt att själv känna. Hur orkade hon? Att bli våldtagen gång på gång från elva årsålder och föda sitt första barn som bara fjorton år. Jag måste erkänna att jag mådde dåligt av att bara tänka på vad som hände Jaycee. Jag blev ibland så illa berörd att jag var tvungen att lägga undan boken under långa stunder. Boken är skriven med så mycket känslor, karaktärerna och miljöerna är suveränt beskrivna. Alla som tycker om att läsa sanna och dramatiska böcker, måste bara läsa denna. Hur svår den än är att bearbeta.

 

Betyg 5/5

 
Ett stulet liv av Jaycee Dugard
 
 

Någon att lita på av Hans-Olov Öberg

 
Någon att lita på (häftad) www.kallakulor.com 

Bokrecension
Författare: Hans-Olov Öberg
Titel: Någon att lita på
Antal sidor: 240
Förlag: Kalla Kulor
ISBN: 9789187049149
Hans-Olov Öberg föddes i Skultuna på 60-talet och debuterade som författare 2001 med den brett uppskattade finansthrillern En gudabenådad bullshitter. Sedan dess har han givit ut ytterligare sju deckare, några elaka satirböcker, en nybörjarbok om tatuering samt biografin om Esbjörn Svensson Trio. Vid sidan av författandet är Hans-Olov jazz & bluesmusiker, förlagschef och entreprenörsrådgivare. Han brinner för fotboll, roliga fordon och udda musikinstrument och är bosatt på Södermalm i Stockholm med hustru och två ungdomar. Källa: (Kalla Kulor förlag).
Handling: I Västerås 1 juni 1987 förs en ung kvinna in på akuten. Hon har blivit våldtagen och svårt misshandlad, och polisen har inga spår efter förövaren. Kvinnan har tappat sin dagbok på akuten och Någon tar hand om den. 
Några dagar efter den här händelsen får chefen för våldsroteln Benny Modigh ta hand om en brutal och utstuderad misshandel av en lovande fotbollsspelare, som hittats bakbunden och kastrerad. Varför har någon gjort ett sådant grovt brott? 
Det här är bara början på flera märkliga och brutala misshandelsbrott på män. 
Senare kommer det fram att den våldtagna och misshandlade kvinnan, Malin, sålt sex efter att blivit våldtagen som 14-åring. Benny Modigh och hans kollegor börjar fundera på om de misshandlade och kastrerade männen har haft något med Malin att göra. Vem är det som misshandlat och våldtagit Malin? Och vem är det som hämnas på männen som Malin förmodligen sålt sex till? Någon som känner till hennes liv?

 

Detta är den andra och fristående delen om chefen för våldsroteln i Västerås, Benny Modigh, och den var lika bra som ettan Djävulens Tonsteg. Hans-Olov Öberg skriver med ett språk som passar mig, intressant och inte med ett torftigt och ensidigt språk som många andra deckarförfattare tyvärr ofta använder sig av. Allt är även mycket väl gestaltat och jag kan se både karaktärerna, händelserna och miljöerna framför mig, precis som jag vill göra när jag läser en bok. Det är också trevligt att uppleva 1980-talet igen och bli nostalgisk över händelserna, kläderna och inte minst musiken som författaren skriver om. Så samtidigt som jag sträckläste boken för spänningens skull, log jag även åt det som var karaktäristiskt för 1980-talet. Alltså en deckare som både var riktigt obehaglig, spännande och som gav en härlig tillbakablick på 1980-talet.

 

Betyg 5/5

 

 
 
 
 

Gideons ring av Carin Gerhardsen

 
Gideons ring (inbunden)www.norstedts.se

Bokrecension
Författare: Carin Gerhardsen
Titel: Gideons ring
Förlag: Nordstedts
Antal sidor: 355
ISBN: 9789113044156
Carin Gerhardsen föddes 1962 i Katrineholm och är numera bosatt i Stockholm. Hon är utbildad matematiker vid Uppsala universitet och har under många år arbetat som it-konsult. Carin Gerhardsen gjorde sin deckardebut 2008 med Pepparkakshuset. Sedan dess har hon givit ut flera böcker i serien om Hammarbypolisen, Gideons ring är den femte, fristående delen. Källa: (Nordstedts). 
Handling: En naken ung kvinna upptäcks springande på en väg en försommarnatt. Dagen efter hittar Hammarpolisen kvinnan sittandes naken utanför pianoteknikern John Gideons dörr. Kvinnan först till sjukhus, men hon berättar ingenting om vad som hänt. Hon är helt tyst och ingen vet först vem hon är. Sean får polisen veta att hon heter Veronica, men det tar tid innan hon börjar berätta vad som hänt henne.
John Gideon själv öppnar inte sin dörr och när polisen frågar hans grannar om honom, berättar de att det ofta springer unga flickor till honom. Är John Gideon pedofil?
Polisen bryter sig in i Johns lägenhet och hittar honom dör. Har han blivit mördad och iså fall varför? Har det med alla flickor som varit hos honom?
Conny Sjöberg och hans kollegor får fallet på sitt bord. Det blir en besvärlig undersökning som vänder håll flera gånger och Veronica har ett antal versioner om vad som hänt henne. Till slut berättar hon hur hon blev våldtagen, beskriver gärningsmannen, hans bil och hon har även memorerat bilnumret. Men är den mannen rätt våldtäktsman eller är det någon Veronica vill skydda? Undersökningarna leder högt upp till samhällets elitpersoner. Har dessa mäktiga personer en sekt, eller vad sysslar det egentligen med? Frågorna är många och besvärliga att lösa.

Ända sedan jag läste den första delen om Hammarbypolisen av Carin Gerhardsen har jag varit mycket förtjust i hennes deckare. Den här var liksom de andra lika välskriven och spännande. En riktig sträckläsarbok som jag bara inte kunde lägga ifrån mig. Redan från först sidan var jag fast och handlingen höll samma höga tempo rakt igenom. Jag är inte särskild duktig att lösa mordgåtor, men sakta och säkert föll de olika pusselbitana på plats. Personskildringarna var perfekta och det var lätt att känna igen sig i deras situation. Jag ser redan fram emot nästa del av Hammarbypolisserien.

Betyg 4/5

 
 
 
 

Livstid av Ulla Bolinder

 
Livstid (häftad) www.idusforlag.se 

Bokrecension 
Författare: Ulla Bolinder
Titel: Livstid
Antal sidor: 295

Förlag: Idus
ISBN: 97891870001185

Ulla Bolinder debuterade 1997 med Övergreppet. Sedan följde romantriologin Hoppa in då!,Någonstans inom ossoch Hela mig. Och böckerna om David Weber är: Utsaga, Gärningsman, Intrång, Uppsåt, Domslut och Livstid. www.idusforlag.se 
Handling: Livstid är den sjätte och avslutande delen om kriminalreporter David Weber.

David Weber har fördjupat sig i fem av sina brottsfall och som han tänkt skriva en bok om. Intervjuerna och annat material är redan färdigsamlat.
Tyvärr hinner han inte slutföra sitt projekt, eftersom han själv blir inblandat i ett brott som får ödesdigra konsekvenser för honom. David Weber hittas medvetslös i en park och avlider senare på sjukhuset.
Han har gett sin dotter Hilda i förtroende att själv fortsätta skriva boken i fall något skulle hända honom. Och nu börjar Hilda rota i sin pappas förflutna, genom att intervjua människor som fanns i pappans närhet, läsa det han själv noterat och hon får även hjälp av pappans sambo. Sambon intervjuar Hilda om hennes barndom och hur hennes förhållande till pappan var. David berättar om sin uppväxttid med en frånvarande pappa som också var alkoholist. När Hilda intervjuar pappans arbetskamrater, får hon ofta höra att han var egoistisk och gärna själv tog vinning av sitt jobb. Även brottsoffer och anhöriga tyckte att han kunde vara arrogant och egentligen inte brydde sig om hur de mådde, när han intervjuade dem. Det händer även ett uppmärksammat brott i Svanängsparken. En park där homosexuella män brukar träffas för att ha sex med varandra. En homosexuell man blir svårt nerslagen av ett gäng ungdomar, som först nekar till brottet. Eftersom David Weber fann sig i närheten, så är frågan om även ungdomsgänget gett sig på honom. Och det fanns även en kvinna som brukar förfölja honom som uppger att hon var där med honom. Kanske inte David Weber bara ramlade ihop av sig själv. Hans öde kanske också var brottsrelaterat?

 

Jag har läst alla Ulla Bolinders böcker om David Weber och är mycket förtjust i det realistiska upplägget. Böckerna är alla skrivna som intervjuer och så även denna. Jag tycker även om författaren sätt att skriva, ett härligt, intressant språk, hennes beskrivningar och gestaltningar av karaktärer och miljöer är perfekta. Det enda som jag hakade upp mig lite på i denna bok, var att jag tyckte att David Webers sambos intervjuer med hans dotter Hilda kunde vara något långdragna och då tappade jag tyvärr fokus ibland. Men annars var det en mycket lyckad avslutning på David Weber-serien. Hur det nu är med Weber, om han har funnit i verkligheten eller inte, det berättar inte författaren. I alla fall inte nu. Vi läsare får ge oss till tåls och hoppas få svar på den frågan någon gång i framtiden. Jag är mycket nyfiken vad Ulla Bolinder ska hitta på att skriva om i framtiden. För jag är en av hennes trogna läsare och kommer så förbli.

 

Betyg 4/5 Kristina Simar

 
 
 
 

Din rubrik

 
Dansfeber (inbunden) www.idusforlag.se 

Bokrecension
Författare: Anna Hansson

Titel: Dansfeber
Antal sidor: 155
Förlag: Idus
ISBN:9789187001178
Anna Hansson är född 1981, bor i Ånge och jobbar som gymnasielärare. Hon har dansat sedan hon var liten, och jobbat som danslärare i många år. Inspirationen till boken Dansfeber kommer från en grupp som dansat för henne länge. En del av händelserna i boken är verklighetsbaserade, men det mesta är helt påhittat.Du kan läsa mer om Anna på hennes hemsida: annahansson.n.nu Källa: (Idus förlag).

Handling: Det här är en ungdomsbok om några tjejer som älskar att dansa. De dansar efter skolan och nu är det snart dags för en ny vårshow och denna gång ska tjejerna få själva göra en del av koreografin. Maja är berättarrösten och hon berättar att hon, Elin och Liza går i samma klass och Millan och Julia i en annan. Efter skolan brukar de träffas på café Kanelbullen innan de går till danslektionen. Liza har aldrig bråttom, utan är som en snigel och kommer nästan alltid försent, Julia råkar nästan alltid ut för olyckor och har därför missat de senaste årens vårshower. Sedan är det även Martina och Lina som går på samma dans, de är bästisar och hänger alltid ihop. Förutom dansen älskar de killar och det hittar alltid snygga killar överallt. Millan firar jul året om och vill gärna ha lite jultema i vårshowen. Maja själv har en märklig matsmak, hon kan blanda precis vad som helst, som andra aldrig skulle tänka sig att göra. 

En kväll när de kommer till sin danslektion är det ovanligt tyst. Annars brukar deras danslärare Sussi alltid ta emot tjejerna högljutt. Sussi kommer tyst emot dem och berättar att hon blivit erbjuden ett jobb som koreograf för en ny musikal som hon inte kan tacka nej till. Hon kommer därför inte kunna ta hand om tjejerna utan hjälp från en annan dansare. Tjejerna blir förstås besvikna, ända tills Sussi presenterar Micke, som Maja tycker är världens snyggaste kille. Det ska nog gå bra ändå, tänker hon. De bestämmer att denna vårshow ska ha temat skräck. Det ska bli zombiedans och andra skräckinspirerande danser. Och som sagt ska tjejerna få göra en egen dans. De tränar allt vad de orkar och hoppas att Julia inte ska bli skadad detta år.
Vårshowen blir perfekt och den blir så uppmärksammad att tjejerna hamnar i tidningen. Men bilden är märklig, det verkar vara en tjej för mycket. Vem är hon och hur har hon fastnat på bilden?

En dag får Maja läsa om en talangjakt och berättar om den för de andra. Efter lite diskussion bestämmer de sig för att anmäla sig till den. De ska plocka ihop lite av varje dans till en tiominuters långt uppträdande. Under tiden fram till talangjakten hinner både Sussi och Micke sluta och de får en ny danslärare, Britta. Tjejerna får låna den gamla teatern och de tränar nästan jämt. Så är det då dags för talangjakten och vill du veta hur det går, läs boken!

 

Detta var en underbar ungdomsbok om dans. Boken var perfekt för mig, eftersom en av mina döttrar började dansa som liten och jag minns hennes stora glädje inför de kommande vårshowerna när de fick visa upp vad de lärt sig under året. Som stolt mamma satt jag givetvis i publiken. Nu är hon själv danslärare och jag tittar gärna på hennes elevers vårshower. Så för mig var det en stor glädje att läsa denna välskrivna och även roliga bok. Karaktärerna och miljöerna var perfekt gestaltade. Jag kunde verkligen se tjejernas glädje över att få dansa. Och även att det var en nostalgitripp som gjorde att jag log och nickade igenkännande åt det tjejerna gjorde. En härlig bok, kanske i första hand för ungdomar som dansar, eller för de som vill dansa. Men även en trevlig och humoristisk bok för andra ungdomar.

 

Betyg 4/5

 
 
 
 

Modershjärtat av Katerina Janouch

 
Modershjärtat (häftad) https://www.piratforlaget.se/authorship/katerina-janouch/ 

Borecension 
Författare: Katerina Janouch
Titel: Modershjärtat
Förlag: Piratförlaget (2012)
Antal sidor: 448
ISBN: 9789164203601
Katerina Janouch slog igenom stort med romanen Anhörig och har sedan dess kommit med en rad populära och kritikerrosade böcker, bland annat romanerna Dotter önskas och Sommarbarn samt faktaboken Barnliv. Hennes böcker har sålt i över 900 000 exemplar. Hon är en av Sveriges mest kända experter på relationer och samlevnad och har skrivit ett antal litteratur i ämnet. Källa: (Piratförlaget).
Handling: Modershjärtat är den femte boken i en svit böcker om barnmorskan Cecilia Lund.
Cecilia har precis blivit mamma till sitt femte barn, Ellen. Lilla Ellen är ett mycket skrikit barn och det tär på hela familjen. Cecilia är ständigt trött och John känner sig utanför, han tycker att Cecilia bara har tid för Ellen. 
Mitt i allt elände blir Cecilias mormor Sonja påkörd utanför sitt hem och blir allvarligt skadad. Hon ligger nu i koma på sjukhuset. Cecilias mamma som slutat dricka och gått med i Anonyma Alkoholister (AA) är just nu mycket skör. Inte blir det bättre när hon ser sin älskade mamma ligga i sin sjukhussäng okontaktbar. En dag försvinner Christina bara helt plötsligt, ingen vet vart hon tagit vägen eller varför hon försvunnit. Familjen blir orolig att något har hänt henne.
Cecilia får ett paket på posten som visar sig innehålla mormor Sonjas dagbok, den måste hon precis ha hunnit skicka innan hon blev påkörd.  I dagboken ligger ett brev som Sonja har skrivit, brevet är till Cecilia där Sonja ber henne läsa dagboken. Den innehåller ett brott som varit fördolt i decennier och nu är på väg att uppdagas. De vittnen som finns kvar måste tystas och Sonja är en av dem.
Cecilia blir hotad per telefon och både hennes syster och mormor Sonja får inbrott i sina hem. Vem och vad letar de efter? Cecilia tar kontakt med polisen Per Nilsson och berättar vad som hänt. När hon ser honom känner hon att hon har starka känslor kvar för honom.
Hela Cecilias situation med en skrikande baby, att hinna med de andra barnen och John blir en stor känslomässig utmaning för henne. Och inte blir det bättre av att mormor Sonja ligger i koma på sjukhuset och mamma Christina är försvunnen. Hur går det med mormor Sonja, kommer hon att vakna upp ur sin koma? Kommer mamma Christina tillbaka? Och brottet som Sonja berättar om kommer det att lösas? Det är många frågor som vi läsare hoppas få svar på. Cecilia själv känner ofta ett hugg i bröstet och en dag när hon är ute och går med Ellen i barnvagn hugger det till i bröstet och …

Nej, nej, nej, så får väl inte boken sluta! Ska jag behöva vänta ett år innan jag får svar på mina frågor. Hur ska det gå? Detta var den femte boken i sviten om barnmorskan Cecilia Lund. Det är inte ofta att en svit som innehåller så många böcker håller hela vägen. Men Katerina Janouch böcker om Cecilia Lund blir bara bättre och bättre. Här finns mycket känslor med, både härliga och obehagliga. Många läsare känner nog igen sig om hur man som flerbarnsfamilj ska orka räcka till för sin egen familj och även sin familj som består av föräldrar, syskon och så vidare. Som här när Cecilia har det jobbigt med sin lilla nya baby som ofta skriker, samtidig blir hennes älskade mormor påkörd och mamman försvinner. Frågan som jag tror att Katerina Janouch kanske vill förmedla är: ”hur mycket orkar man som människa egentligen”.

Betyg 5/5

 
 
 
 

Madeleine av Kate McCann

 
Madeleine : vår dotters försvinnande och det fortsatta sökandet efter henne (inbunden) https://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2012/Var/mccann_kate-madeleine-inbunden/ 

Bokrecension 
Författare: Kate McCann
Titel: Madeleine: Vår dotters försvinnande och det fortsatta letandet efter henne
Förlag: Nordstedts
Antal sidor: 375
ISBN: 9789113041506
Kate McCann som skrivit den här bokenär den försvunna flickan Madeleines mamma. Hon berättar om det som hände den dagen hon försvann och vad som har hänt under de år flickan varit försvunnen. Det är skrivet ur Kate McCanns synvinkel.
Handling: De flesta minns nog nyheten om den treåriga flickan Madeleine som försvann den 3 maj 2007 från familjens lägenhetshotell i Algarve, Portugal medan föräldrarna åt middag tillsammans med goda vänner på en Tapasbar cirka 50 meter bort. Alla som var på Tapasbaren tittade till sina barn med jämna mellanrum och ibland gick endast några av dem och tittade till alla barnen. Den sista gången som Kate skulle gå gjorde en av de andra männen det. Han lyssnade endast vid dörren där Madeleine och hennes tvillingsyskon sov. När han inte hörde något inifrån rummet antog han att barnen sov och gick därför aldrig in. När Kate och hennes make kom tillbaka tittade de till sina barn och upptäckte att Madeleine inte låg i sin säng. De tittade i tvillingarnas säng och i sina egna, men hon fanns ingenstans. De grips förstås av panik och börjar leta i området. Kate får senare höra av några människor oberoende av varandra berätta att de sett en man bära på ett barn vars ålder såg ut att vara i Madeleines. Vem mannen och barnet var har aldrig framkommit trots undersökningar. 
Alla vi som följde den här händelsen i media minns nog hur föräldrarna och då särskilt Kate McCann deltog i alla möjliga mediesammanhang för att be att få människor runt om i världen att ha ögonen öppna om de skulle se ett barn som liknade Madeleine. Det är just letandet och den hjälp de fick av media som hon tar upp i denna bok och om polisens dåliga arbete med att leta efter sin kidnappade dotter. 

Boken är en faktabok och det märks tydligt att innehållet har mest med försvinnandet och letandet att göra. Jag hade trott att den skulle vara mer känslosam skriven eftersom det är mamman till Madeleine som skrivit den. Men tyvärr känns boken väldigt ytlig. Undrar i vilket syfte Kate McCann skrivit den. Visserligen går pengarna till Madeleines fond för att andra barn och även att Madeleine ska hittas och den tanken är fin. Men jag tycker att boken borde innehålla mer känslomässigt gestaltning om vad som hänt under de åren flickan varit försvunnen. Mycket av innehållet handlar om polisen klantighet att sköta det hela och om media som trängde sig på hela tiden, men ändå var det just media som Kate McCann själv använde sig av i sitt letande efter sin dotter.

Betyg 3/5

 
 
 
 

En kvinnas hjärta av Agneta Sjödin

 
     Eftersom min blogg fortfarande inte fungerar får jag skriva lite om Agneta Sjödins roman En kvinnas hjärta här. Jag är mycket förtjust i Agneta Sjödins böcker, de ger intressanta budskap och jag som kvinna får tänka över mitt eget välbefinnande och ta till mig hennes ord. De ger mig wow-känsla och därför får romanen fem wow-gubbar.
En kvinnas hjärta (inbunden)https://www.forum.se/Nyheter/2012/Las-intervju-med-Agneta-Sjodin-om-En-kvinnas-hjarta/

Bokrecension
Författare: Agneta Sjödin
Titel: En kvinnas hjärta
Förlag: Forum
Antal sidor: 254
ISBN: 9789137138398
Agneta Sjödin slog igenom som författare med den självbiografiskt färgade romanen En kvinnas resa. Utöver den boken har hon skrivit ytterligare fyra böcker, som samtliga handlar om att på olika vis söka efter mening och om att växa som människa. De positiva budskapen och innerligheten i berättandet har gett Agneta Sjödin många hängivna läsare. Agneta Sjödin är född i Hudiksvall och bor i Stockholm med sin dotter. Hon är en folkkär programledare på tv och varvar författandet med tv-jobb och föredrag. Källa: (Forum).
Handling: Maria blir lämnad av sin kärlek David på ett hjärtskärande sätt och nu är hennes dröm om den stora kärleken krossad. Ännu en gång har hon blivit lämnad och nu är hon verkligen nedbruten och olycklig. Hon funderar mycket på varför hon har så svårt att behålla de män hon träffat och som hon känt vara den rätte för henne.
Maria som är journalist får i uppdrag att träffa Demal på Grand hotell. Demal är en av hennes vägledare som tidigare hjälpt henne att komma vidare i sitt liv. Han menar nu att Maria glömt det hon lärde sig under sin pilgrimsresa till Santiago de Compostela, och nu är det dags för en ny utmaning. Demal säger åt henne att skriva upp symboler, ord, tecken och siffror som hon ska ha som vägledare. Hon kommer även att träffa personer som kommer att vara hennes vägledare. Och vilka dessa är kommer hon själv att upptäcka. 
Maria funderar på att resa utomlands ett tag för att försöka komma över David. Eftersom de arbetar på samma ställe är det inte lätt att göra det hemma i Sverige om hon stöter på honom på jobbet om dagarna. Och av en slump känner en av hennes vänner en kille i New York, som ska ut på ett jobb för National Geographic i tre månader och inte nog med det, så har det företaget som skulle låna hans lägenhet varit tvungna att tacka nej. Men enligt avtalet måste de betala hyran för dessa månader så Maria får bo gratis. Hennes chef säger att hon gärna får i uppdrag att skriva något för dem medan hon är där. Snart sitter Maria på flyget till New York och hon hamnar bredvid en kvinna som är något äldre än henne. De börjar prata och får förtroende för varandra. Maria känner att kvinnan måste vara hennes första vägledare.
Väl framme i New York blir Maria efter några veckor vän med den homosexuelle dansaren Kevin. Han tar med henne ut på middagar och fika, låter henne träffa sina vänner och hon ska skriva en artikel om dem eftersom de har ständiga dansföreställningar inbokade på samma ställe. Maria träffar många intressanta människor och flera blir hennes vägledare. Hon tittar efter symboler och siffror som hon ska uppmärksamma och ge vägledning. Tiden i New York blir omtumlande, men Maria får även tid att tänka igenom sitt liv och hur hon vill ha det. När hon kommer hem till Sverige igen vill David att de ska bli tillsammans igen. Hur kommer Maria att ställa sig till det? År han verkligen den rätte för henne?

Oh, vad jag tycker om Agneta Sjödins böcker. De är välskrivna men ändå lättlästa och de innehåller många budskap som jag tar till mig. Tillexempel vad man bör tänka på när det gäller sitt välmående och att man bör tänka på vad man vill med sitt liv. Om vilken betydelse kärlek och vänskap har. Jag har lärt mig mycket hur jag ska tänka och bemöta andra människor i olika situationer. Berättelsen är väl detaljerad och gestaltad. Agneta Sjödins böcker handlar ju ofta om att söka efter meningen med livet och hur man hela tiden växer som människa och så gör också denna roman. En viktig bok att läsa som jag rekommenderar till de som är en sökare eller de som hittat sin plats i livet, för att se om det stämmer med Agnetas budskap. Ja, för alla andra också som är intresserade av de ämnen Agneta Sjödin tar upp.

Betyg 5/5

 
 
 
 

Dit drömmar färdas för att dö av Mattias Edvardsson

 
Dit drömmar färdas för att dö (häftad) https://www.parabellumnord.se/para17.php?menuId=2 

Bokrecension 
Författare: Mattias Edvardsson
Titel: Dit drömmar färdas för att dö
Förlag: Parabellum Nord AB Förlag
Antal sidor: 323
ISBN: 9789197812870
Mattias Edvardsson är född 1977 och bor utanför Lund, med sambo, barn och hund. Han arbetar som lärare på gymnasiet i svenska och psykologi. Dit drömmar färdas för att dö är hans första roman. Källa Parabellum förlag.
Denna bok bygger på ”Bobbyfallet”, den lilla förståndshandikappade pojken som blev misshandlad och torterad till döds av sin mamma och styvpappa 2006. Mamman och Styvpappan blev fällda för dråp (inte mord) till tio års fängelse. Nu i oktober är de båda fria igen. Källa Wikipedia.
Både namn och orter är utbytta. Det som handlar om Liisas uppväxt vet jag inte vad som är sanning och vad som är fiktivt. Däremot känner jag igen misshandeln och tortyren Bobby fick genomgå genom att följa medias berättelser.
Handling: Berättelsen börjar 1963 när Liisas pappa Kari Nenämaa och hans fru Ritva flyttar från sin hemby utanför Tammerfors till Sverige och Landskrona. De kan ingen svenska, men det hindrar dem inte från att söka lyckan i Sverige där jobben finns. En kusin till Kari berättar att varvet i Landskrona söker duktiga plåtslagare, och det är just vad Kari är. Trots hans dåliga svenska, får han fast anställning efter bara fem minuters provsarbete. Kari och Ritva flyttar in på sjunde våningen i ett nybyggt hus på Lavi i Landskrona. Ritva får också snart jobb som sömmerska. Det här var på den tiden som det skreks efter arbetskraft i Sverige. Nu när de båda har jobb börjar de längta efter barn och 1972 föds Saara och tre år senare Liisa. Det skulle snart bli tuffare tider även i Sverige, efter att det blivit borgerlig regering i början av 70-talet. Helt plötsligt skulle 700 anställda bort från varvet. Kari som redan från börjar varit fackligt engagerad, tillbringar mer tid på jobbet och facket där han är med och bland annat demostrerar. Han börjar även dricka alkohol. Lite senare får även Ritva sparken från sitt jobb som sömmerska och familjen får det tufft.
Liisa växer upp till en tjej som behöver mycket bekräftelse i form av kärlek, och det gör att hon tror på killar som säger att hon betyder mycket för dem. Hon träffar Hassan, en kille från Somalia, som säger att han älskar henne, men när Liisa blir gravid förändras han. Han vill inte bli pappa och säger åt Liisa att ta bort barnet. Han måste gifta sig med en somalisk kvinna.
1995 föd Sammy med diagnosen Pierre Robins syndrom – tungbasspalt i gommen och han kommer att behöva opereras. Senare visar det sig att även Sammy har någon form av förståndshandikapp, precis som hans mamma har. Liisa har svårt att ta hand om Sammy, men som tur finns mamma Ritva där och stöttar henne.
Liisa börjar plugga på Kom Vux, men det går inte särskilt bra, hon får istället börja på Samhall och sortera skruvar, något hon inte tycker är roligt. Liisa har en dröm att flytta på landet och ha djur omkring sig.
2003 ser Brian Olsson en annons om ett torp att hyra på landet. Han kontaktar ägaren och slår till direkt, även om torpet mer liknar ett råttbo. Brian flyttar in och skaffar lite djur. Han blir bekant med den snälle grannen Örjan och snart börjar han låna pengar av Örjan. Han säger att han väntar ett miljonarv efter sin döda mor och att Örjan snart ska få tillbaka sina pengar.  
Liisa kämpar på med sitt jobb och Sammy, hon får även kontakt med Brian genom något som kallas telefondejtingcafé. De börjar träffas och snart vill Liisa flytta ut till Brian på landet tillsammans med Sammy, något mamma Ritva inte är förtjust i. Hon är oroligt för både Liisa och Sammy för efter att träffat Brian känner Ritva att hon inte litar på honom.
Efter att Liisa och Sammy flyttat till Brian börjar han visa sin aggressiva sida. Han börjar misshandla Liisa och Sammy. Snart får han även med sig Liisa att misshandla Sammy. Pojken måste uppfostras anser han. Sammy binds fast vid en stol, får vara ute i snön naken och ytterligare fruktanvärd misshandel förekommer. Till slut går det för långt och Sammy kvävs till döds. Mamman och styvpappan sänker kroppen i en sjö.

Detta var den mest sorgsna och obehagligaste bok jag läst på mycket länge. Trots den fruktansvärda berättelsen var jag tvungen att sträckläsa boken, medan tårarna rann nerför kinderna. Eftersom Bobby som fallet bygger på bodde utanför Jönköping där jag bor, är jag väl bekant med både det lilla samhället familjen bodde i och sjön man hittade hans kropp i. Jag tror att man tar åt sig lite mer när man bor på samma ställe och alla pratar öppet om händelsen på ett annat sätt, än om det ligger långt ifrån. Boken var välskriven, detaljerad och bra gestaltad. Författaren lyckades få mig att glömma tid och rum och bara fokusera på händelserna i boken, ända tills den var utläst efter några timmar. Hoppas att Mattias Edvardsson skriver fler liknande böcker. Böcker som handlar om tragiska fall mot barn som vi aldrig får glömma.

Betyg 5/5 (62)

 
 
 
 

Så länge jag minns av Petra Holst

 
Så länge jag minns (inbunden) 
https://www.forum.se/Bocker/Bokpresentationssida/?isbn=9789137137902 

Bokrecension
Författare: Petra Holst
Titel: Så länge jag minns
Förlag: Forum
Antal sidor: 281
ISBN: 9789137137902
Petra Holst, född 1969, debuterade 2010 med romanen Jag brukade drömma om dig, om en kvinna som får ett autistiskt barn. Hon bor med sin sambo och deras två barn i Skånska Bjärred och har en lärarexamen i svenska och engelska. Därutöver har hon läst psykologikurser och gått på Författarskolan i Lund. Så länge jag minns är hennes andra roman. Källa: Forum.
Handling: I denna bok är huvudkaraktären Signe, 82 år. Hon är nybliven änka och vi läsare får följa henne i nutid och även när hon tänker tillbaka på sin ungdom och ungdomskärleken Fabian. 
Allt börjar en dag när Signe är på Hemköp och handlar. Vid fruktdisken upptäcker hon Fabian – hennes ungdoms stora kärlek. Men vad märkligt att han ser likadan ut som då, tänker hon. Han måste vara 90 år nu. Ett mirakel är vad det är. Signe blir så till sig att hon tappar ut apelsinerna hon plockat i en påse, så det ramlar ut på golvet. Fabian hjälper henne att plocka upp dem. Konstigt att han inte känner igen mig, tänker Signe. Hon följer efter honom för att se var han bor. När han gått in i porten tittar hon på namnen på de som bor där. Men ingen F Nordin finns. Märkligt!
Vi läsare får följa med Signe tillbaka till ungdomen, hon berättar hur hon träffar den charmige Fabian och de blir förälskade i varandra. Men Fabian är inte som andra, han är konstnär och rotlös. Han säger till Signe att han inte är rätt man för henne. Hon behöver en ”vanlig” och trygg man. En dag skiljs deras vägar, Fabian ska åka till New York och måla. Signe träffar den ”vanlige” och trygge Axel, som har ett vanligt jobb, de gifter sig och får dottern Yvonne.
Signe börjar städa hos rika familjer. Jobb som jobb, tänker hon. Huvudsaken är att man får pengar till hyra och mat. Hennes tankar går många gånger till Fabian och en gång träffar hon faktiskt på honom. Han ska flytta till Hamburg och vill att Signe ska följa med. Men efter en hemsk dröm beslutar hon sig för att stanna kvar hos Axel och Yvonne.
Signe har kvar en väninna från sin ungdom, Hjördis och de träffas ofta hos varandra. Varannan gång hos Signe och varannan gång hos Hjördis. De dricker kaffe och pratar gamla minnen. Signe fortsätter även att fundera över Fabian och hans dubbelgångare. Är det verkligen Fabian som av ett mirakel inte åldrats, men varför känner han då inte igen Signe?

Oh, jag är allt ”lite kär” i Petra Holst och hennes böcker. Den förra boken ”Jag brukar drömma om dig”, som handlade om hur det var att ha ett autistiskt barn, var så givande, något tragiskt, men också välskriven. Denna bok har ett helt annat tema, här är det en äldre kvinna det handlar om. Boken är välskriven och bra gestaltad. Jag ser min egen mamma i Signe. Efter pappas död, kan hon tycka att det är skönt att komma och gå när hon vill, men att äta mat ensam är inte roligt, precis som Signe tycker. Mamma sitter också vid minneslunden och pratar med pappa som Signe också gör. Boken tar upp kärlek och även att man kan växa och förändras som människa hur gammal man än är. Man lär sig alltid något nytt varje dag, så länge man lever, om man har förståndet kvar och inte är senil förstås. Ja, denna bok var en underbar sträckläsningsbok, som kommer att sitta kvar i mitt minne länge, länge!

Betyg 5/5 (62)
 

 
 
 
 

Fallet Thomas Quick: Att skapa en seriemördare

 
Fallet Thomas Quick : att skapa en seriemördare (inbunden) 
https://www.ordfront.se/Bocker/Nyabocker/Fallet_Thomas_Quick.aspx 


Bokrecension 
Författare: Hannes Råstam
Titel: Fallet Thomas Quick: Att skapa en seriemördare
Förlag: Ordfront
Antal sidor: 404
ISBN: 9789170376047
Hannes Råstam (1955-2012) arbetade under åren 1993-2011 som undersökande journalist på Sveriges televison, där han gjorde många uppmärksammade dokumentärer om rättväsendet: om Osmo Vallos död. Göteborgskravallerna, ”Fallet Ulf” (om den oskyldigt dömde Bo Larsson) och Thomas Quick.
Råstam tilldelades Föreningen Grävande Journalisters pris Guldspaden fem gånger samt Stora Journalistpriset 1998 och 2005. Bland hans internationella utmärkelser kan nämnas Prix Italia (2001), Guldnyfen i Monte Carlo (2006). Hannes Råstam var tidigare verksam som musiker och spelade med bland andra Björn Afzelius och Roffe Wikström. Källa: Ordfront.
Handling: Så är den äntligen här, boken om Thomas Quick (Sture Bergwall) som vi hört talas om ett bra tag nu. Tyvärr fick inte Hannes Råstam uppleva den tryckta boken, eftersom han avled tidigare under 2012. Förord har Leif G-W Persson skrivit.
Det finns väl ingen i Sverige som gått miste om seriemördaren Thomas Quick och alla de mord han erkände under 1990-talet.     
Boken börjar med att Hannes Råstam besöker Sture Bergwall som han numera heter efter att bytt tillbaka till sitt födelsenamn på Säters sjukhus 2008. Sture Bergwall har vid detta tillfälle inte tagit emot besök på sju år. Under 1990-talet hade Thomas Quick erkänt drygt trettio mord och blivit dömd för åtta av dem. Efter den sista domen 2001 drog Sture Bergwall sig tillbaka och har varit tyst sedan dess. Hannes Råstam erkänner att det kändes lite obehagligt att vara ensam med ”kannibalen”. 
På 1990-talet började Thomas Quick erkänna mord efter, mest på unga pojkar (Sture är homosexuell). Men han också på sig skulden till några flickmord och mordet på det holländska paret som tältade uppe i norra Sverige. Johan Asplund som försvann spårlöst från sitt hem en morgon på väg till skolan den 7 november 1980 var ett uppmärksammat fall, som Thomas Quick tog på sig cirka tjugo år efter hans försvinnande. Sedan blev det fler och fler mord som han erkände.
Med mängder av bensodiazepiner som tillexempel Xanor, var det en djupt drogad Thomas Quick som började med att berätta vissa detaljer om de olika morden och han blev vallad på de ställen han sade sig har mördat barnen och det holländska paret. Han visade och berättade hur han gått tillväga när han bragt dem om livet. Ofta fick Thomas Quick skakningar, ångest och började skrika. Man kunde få avbryta det hela flera gånger ibland. Trots att det inte alltid låg till på det viset som Thomas Quick berättade, det fattades ordentlig bevisning och andra smådetaljer, tog överåklagare Christer van der Kwast upp målen till domstol och Thomas Quick försvarare Claes Borgström lyfte inte ett finger för att försvar sin klient. Så han blev dömd för alla brott.
När så Hannes Råstam 2008 börjar gräva i fallet, upptäckte han massor av fel som begåtts. Bevisningen var under all kritik och för flera mord hade Thomas Quick vattentäta alibin. Sture Bergwall som han nu åter igen heter, tog tillbaka morden en efter en och Sverige har fått en stor rättskandal! Efter noggrann undersökning kom Hannes Råstam fram till att Sture Bergwall läst om de olika fallen i tidningar och böcker. På Säters sjukhus fanns Dala Demokraten och där stod flera värdefulla uppgifter. Sture satt även på sin frigång på biblioteket och läste tidningar, memorerade och noterade sedan i en anteckningsbok viktiga detaljer som han senare använde. Det som framkom nu ville inte teamet inför den förra rättegången, som Christer van der Kwast, Claes Borgström eller någon annan uttala sig om. Det blev resning efter resning och snart var Sture Bergwall avförd från alla mord som han förut sagt sig begå.
 

Hannes Råstam har skrivit en intressant faktabok om Thomas Quick eller Sture Bergwall som han hette från början och heter nu igen. Hannes Råstam har berättat om hela förloppet på ett lättläst sätt, från det att Thomas Quick började erkänna mord efter mord och tills han själv började gräva i fallet, för att ta reda på hur det egentligen gått till när Sture erkänt alla mord, och hans upptäckt hur dålig bevisningen egentligen varit. Boken är välskskriven och facklig. Det var intressant att följa Tomas Quick då och nu. Och tankarna går givetvis till vårt svenska rättsystem. Hur kunde man lita på Thomas Quicks ord när han var så beroende av bensodiazepiner? Får en läkare skriva ut sådan beroendeframkallande medicin i så stora mängder? är frågor jag funderat på efter att läst denna bok. Efterordet är skrivet av Mattias Göransson. Det känns bara så trist att Hannes Råstam aldrig fick uppleva sin bok som färdigtryckt.

Betyg 5/5 2012-08-13 

 

 
 
 
 

Innan jag brinner av Gaute Heivoll

 
Innan jag brinner (inbunden) 
https://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2012/Var/heivoll_gaute-innan_jag_brinner-inbunden/ 


Bokrecension 
Författare: Gaute Heivoll
Titel: Innan jag brinner
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 306
ISBN: 9789113036625
Handling: Boken är baserad på en verklig händelse. Författaren Gaute Heivoll föds 1978 i södra Norge och på landsbyggden i det område hans familj bor i, har de senaste veckorna härjat en pyroman. Nästan alla i området börjar vakta sina hus med ett gevär i knäet om nätterna. Den söndagen som Gaute döps, grips förövaren efter den tionde branden.
30 år senare återkommer Gaute Heivoll till sin hembyggd för att ta reda på hur det hela låg till. Han letar i dagböcker, tidningar och gör intervjuer med vittnen som finns kvar i livet. 
Parallellt med författarens berättelse får vi läsa om Dag – brandmästarens son som i stort sätt hela livet följt med sin pappa när han släckte bränder. Dag växer upp till en duktig pojke och föräldrarna hade stora förväntningar på honom som vuxen. Men efter militärtjänsten högt uppe i Norge, kommer han tillbaka och är en nu en introvert kille som helst stannar hemma och läser serietidningar. Han berättar aldrig vad som egentligen hände under militärtiden, även om han en gång är nära att berätta om det för sin mor. Så av den duktiga pojken blir det ingenting stort av. Han tar över som brandmästare när hans fars hjärta inte orkar mera.
Vi får som sagt också följa författarens uppväxt. Han är också en duktig pojke som har stora förväntningar på sig. Fadern vill att han ska bli advokat och han börjar studera juridik, men känner att det inte är det han vill göra. Han vill skriva. Men han ljuger för sin svårt cancersjuke far att det går bra på juristlinjen. Något han egentligen inte mår bra av, men när han ser att fadern uppskattar det han säger får han låtsas att det är så, för fadern kanske inte lever så länge till.

Innan jag brinner är den första boken av författaren som är översatt till svenska och den är under utgivning i en rad andra länder också. Boken var lågmäld, och den berörde mig på ett speciellt sätt. Det händer egentligen inte så mycket mer än bränder som upprepar sig men den är mycket tragisk. Att läsa om brandmästarens son Dags och Gautes uppväxt var en sorglig berättelse. Båda två hade alla förutsättningar att bli något stort, men tyvärr blev det inte så, i alla fall inte för Dag. Romanen var både välskriven och välgestaltad. En typisk bok som man inte släpper i första taget. Handlingen sitter kvar länge.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2012-08-09 (60) 

 
 
 
 

Access alla Areas: Mitt liv med hårdrockens giganter av Anders Tengner

 
Access all areas (inbunden)https://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2011/Sommar/tengner_anders-access_all_areas-inbunden/ 

Bokrecension 
Författare: Anders Tengner
Titel:
 Access All Areas: Mitt liv med hårdrockens giganter 
Förlag: Norstedts År: 2011
Antal sidor: 488
ISBN: 9789113028125
Anders Tengner är en av Sveriges mest rutinerade musikjournalister med ett förflutet på tidningarna Poster, Rocket och Okej. Under åttiotalet var han programledare för hårdrocksprogram som Norrsken, Metalljournalen och Metropolis. Anders befann sig på resande fot under närmare trettio år och har intervjuat och fotograferat hundratals artister jorden runt. Anders bor i Hässelby Villastad med sin dotter och tre veteranbilar. Källa: Nordstedt.
Handling: Som musikjournalist har Anders Tengner träffat hundratals artister och den här boken tar bara upp en bråkdel av dem och det är just hårdrock den handlar om. Vissa av artisterna är fortfarande hans vänner och Alice Cooper har skrivit ett av förorden.
Anders berättar hur allt började, hur han och några kompisar ordnade en fanclub till tjejhårdrockbandet Runaways. Hur han började skriva för olika rocktidningar och tillslut blev ett med tidningen Okej, Sveriges största musiktidning genom tiderna. Han berättar vidare om alla resor både i Sverige och runt om i världen, där han träffat de mest kända hårdrockarna och hur han både intervjuat och festat med dem. Boken tar upp sjutton olika band. Bland annat Runaways, Kizz (Anders stora idoler), Iron Maiden, Ozzy Osbourn, W.A.S.P., Alice Cooper, Bon Jovi, Metallica, Europe och några till. Att det gick livat till vid de olika spelningarna världen runt är den ingen tvekan om. Öl, sprit, droger, vilda fester med villiga tjejer. Tjejer som gjorde allt för att få tillbringa en natt med en känd rockare. Sångarna var såklart mest meriterande att få till sängs med. Anders Tengner festade själv hårt tillsammans med artisterna under vissa perioder. Vissa av artister fick man som läsare komma riktigt nära medan andra bara nämndes i förbifarten.

Att Anders Tengner anser att han hade världens bästa jobb under hårdrockens tid går inte att ta miste om i hans text. Bokens handling utstrålar av hans varma känslor för vissa artister, medan han inte hade samma känslor andra. Boken hade ett kapitel om en grupp itaget och det blev väldigt hoppigt och mycket upprepningar fram och tillbaka i tiden. Det var svårt att hålla reda på var jag befann mig i tiden. Artisternas hårda liv tog mycket plats och många artister dog unga på grund av alkohol, droger eller tidig cancer. Själv skulle jag aldrig velat ha det jobb Anders hade. Jag lyssnar visserligen mycket på musik, men är totalt ointresserad av kändisars privatliv. Och att läsa deras skryt om hur många tjejer de fått i säng var bara pinsamt att läsa. Den enda behållningen jag hade av boken var att jag äntligen fick veta sanningen om hur det gick till när Ozzy Osbourn bet ihjäl en levande fladdermus.

Betyg 2/5 Kristina Simar 2012-08-07 (59) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Operation nordvind av Kaj Karlsson

 
I lördags fick jag ett riktigt glädjande och överraskande mejl från författaren Kaj Karlsson. Han skickade en bild på hans senaste pocket från Bokfabrikenoch där på omslaget finns ett citat från min förra recension jag gjorde av denna bok 2011-05-16. Eftersom det var en spionthriller helt i min smak och den nu kommit på pocket lägger jag in min recension igen, i fall någon som inte redan läst den, vill läsa den på pocket nu.
Tyvärr går det inte att kopiera av bilden och den versionen finns inte på någon nätbokhandel än. 


Recension av Kaj Karlssons spänningsroman Operation Nordvind 
Boken är utgiven på alda bergr, www.aldabergr.se (2011) och innehåller 319 sidor
Kaj Karlsson är kustjägarkapten och har en ekonomie magisterexamen från Stockholms Universitet och många års erfarenhet av strategiska samhällsfrågor, utredningar och analyser. Han är även utbildad vid specialförbandet Särskilda skyddsgruppen (SSG). Parallellt med skrivandet driver Kaj Karlsson ett eget företag som konsult med huvudsakligen ekonomisk inriktning. 
Så här presenterar sig Kaj Karlsson:
”Jag är 36 år, reservofficer och ekonom med ett stort intresse för krisberedskap och politik, där en drivkraft alltid varit att värna individen och samhället. Tidigare skedde det genom arbete inom försvaret, idag genom att analysera Sveriges förmåga i kris och skriva om det. Att författa spänningsromaner är ett sätt att dramatisera möjliga händelser såsom ett terroristattentat, samtidigt som skrivandet tillfredsställer ett djupare behov”.
Handling: Gustav Sterner är en före detta officer vid SSG – Särskilda skyddsgruppen, försvarets hemliga specialförband. När berättelsen börjar har han lämnat sin befattning i SSG, efter att hans fästmö tragiskt omkommit i en smitningsolycka. 
Fem år efter fästmöns död blir Gustav Sterner vittne till en kallblodig avrättning i Stockholms södra skärgård, och han är själv nära att bli mördarens nästa offer.
Gustav Sterner tar kontakt med en tidigare kollega vid SSG – Katarina Wallin, som är analytiker hos den svenska underrättelsetjänsten. Av henne får han reda på att hon har uppgifter från den franska säkerhetstjänsten som tyder på att det finns en grupp terrorister i Sverige. Tillsammans med Katarina Wallin och några andra utvalda män tar de sig till det forna Östeuropa för att ta reda på hur det ligger till och vilka som kan tänkas ligga bakom terroristhoten. Slutet får en dramatisk och mycket spännande upplösning. Snabba actionscener gör att det gäller att hänga med ordentligt.

En bok som fick mig att tänka på Jan Guillous gamla Hamiltonserie. Lika spännande är denna välskrivna roman. Man märker att författaren vet vad han skriver om och han har förmodligen varit med om liknande händelser. Men han har också ändrat på viss fakta, till exempel om vem som gör vad i den svenska underrättelsetjänsten och det är helt acceptabelt. Själv tycker jag mycket om att läsa spionromaner och denna var inget undantag. Boken var mycket läsvärd och innehöll både spänning och även lite romantik. Många gånger gick pulsen på högvarv och jag kunde se flera av de obehagliga händelserna framför mig. Så alla ni som liksom jag gillar spionromaner, missa inte att läsa denna. Och jag hoppas givetvis på en ny spänningsroman av Kaj Karlsson inom den närmaste tiden. https://www.aldabergr.se/kaj-karlsson/

Betyg 4/5 Kristina Simar 2012-08-06(58) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Från hjärta till hjärta av SKRUV

 
Detta är två häften utgivna av SKRUV - Sällskapet för kontakter med Ryssland, Ukraina och Vitryssland. Från år 2010 och 2011. https://www.skruv.org/

Recension av Hjärta till Hjärta (2010) och innehåller 94 sidor.
Boken är utgiven av SKRUV – Sällskapet för kontakter med Ryssland, Ukraina och Vitryssland.
Sällskapet för SKRUV i Malmö har en symbol som ser ut som en spiral och föreningen har funnits sedan 2001 och gett många talangfulla människor att få sina röster hörda. Genom sitt skapande skriver de dikter och prosa, översätter eller jobbar med språk av något slag. SKRUV:S grundare heter Niklas Bönnemark och Ulf Pauli.
Den här boken innehåller ryska dikter både skrivna på ryska och översatta till svenska. De som skriver är både svenskar och ryssar som flyttat till Sverige. Även andra författare som bor i Ryssland som fått sina alster översatta till flera språk medverkar.
De korta dikterna handlar ofta om kärlek och samhället. De lite längre texterna har ofta djur med som uppfostrare som varit vanligt förekommande i rysk litteratur sedan långt tillbaka. Författarna presenteras med bild och några väl valda ord.

SKRUV (2011) 115 sidor.
Detta är den andra boken i en serie som är utgiven av Hjärta till Hjärta genom föreningen SKRUV. Den första delen kom ut för ett år sedan och väckte stort intresse både i Sverige och i Ryssland. Detta är mycket möjligt att denna bok kommer att bli en tradition. I denna bok har man samlat verk av författare på ända upp till tre språk. Liksom den förra boken innehåller denna också dikter både på svenska och ryska och några längre berättelser. Författarna presenteras också i denna bok med bild och några väl valda ord.

Jag tyckte riktigt bra om dessa två korta böcker. Rysk litteratur ligger mig varmt om hjärtat och här fick jag nu ta del av många underbara noveller och några längre berättelser som är typisk ryska, med djur som gärna uppfostrar barn att göra det rätta istället för vuxna människor. Jag hoppas verkligen att dessa böcker blir en tradition för jag vill läsa flera. Det var trevligt att texterna både fanns på ryska och på svenska. Det typiska ryska uttrycksättet fanns med i alla noveller och berättelser och det är just det som jag tycker så mycket om.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2012-08-03 (57) www.kristinasimar.se

När jag nu ändå skriver om rysk litteratur är det lika bra att jag nämner den underbara barnboken Kastanjis av Anton Tjechov som är översatt av Tanja Dionova och även utgiven på hennes förlag Tanja Dionovas förlag. Givetvis handlar den om ett djur och i denna bok är det en hund det handlar om. Läs mer på www.tdianova.se

Kastanjis (häftad)https://www.bokus.com/bok/9789197961424/kastanjis/

 
 
 
 

Samlade svenska kulter av Anders Fager

 
Favorit i repris. Denna bok har jag redan recenserat 
11-12-1208. Men då den inbundna versionen. Sedan fick jag även pocketversionen från Månpocket och därför lägger jag in min recension igen. Det är en riktig spännande bok med olika skräckberättelser. Passar lika bra en skön dag på stranden som en regnig dag hemma i soffan.
Samlade svenska kulter : skräckberättelser (pocket)
https://www.manpocket.se/Bocker/Bokpresentationssida/?Isbn=9789175030302

Recension av Anders Fagers skräckroman Samlade svenska kulter: Skräckberättelser
Boken är utgiven på Månpocket (2011) och innehåller 547 sidor.
Anders Fager är född 1964 och bor i Stockholm. Han har jobbat med bräd- och kortspel och debuterade 2009 med den uppmärksammade och kritikerrosade Svenska kulter.
Handling: Svenska samlade kulter är en uppföljning till detsom var Anders Fagers debutbok.Upplägget är detsamma och innehåller tre böcker, med ett stort antal skräcknoveller av olika skräcknivåer. Vissa karaktärer förekommer i flera noveller och vissa i bara en. Novellerna innehåller mycket mystik är ofta skrämmande och bisarra, blandat med uråldriga varelser som levt mitt ibland oss till helt vanliga scener i vår samtid. Anders Fager använder massor av ord, korta meningar och ibland upprepningar av meningar, men det är uttänkt att det ska vara så. För det gör att novellerna får en särskild prägel på sig. Allt är berättat i ett snabbt tempo. Den första novellen, som handlar om ett antal gymnasietjejer från Borås som åker på dans i det lilla samhället Underryd är väldigt läskig. Där sups det och de bjuds på sextabletter så killarna blir som sexmaskiner. Tjejerna får tampas med tusenarmade träskmonster i skogen. Dessa tjejer får man även möta i några Fragment som finns i novellsamlingen.
Novellen om ”gamla mormor” från Balkan som ska resa till Sverige är en mycket obehaglig berättelse. Är mormodern en människa, eller vad är hon egentligen? Tål att fundera på.
Andra noveller handlar om hemliga sällskap och märkliga riter. 
Novellen om alla gamlingar som likt zombies går raka vägen till Västerbron i Stockholm och slänger sig i sjön är också obehaglig. De gamla dyker upp från ingenstans och många hade gått långa sträckor med till exempel rullatorer.
Lilla sexåriga Liam som ofta smiter från dagiset till en närliggande park, där det finns ett hål och där bor en dinosaurie som kräver kött. Även den novellen ger en tankeställare på hur stor fantasin kan vara hos barn, om det nu är fantasi förstås.

Boken börjar så här: ”Underryd dansbana ligger långt ute i skogen. Mitt emellan Värnamo Borås och JÖNKÖPING.”  Om en bok börjar med en sådan mening, måste den bara vara bra, tänkte jag. Och det var en mycket bra skräckroman, med obehagiga och otäcka scener. Jag är inte van att läsa den här sortens skräcklitteratur som liknar mycket Lovecraft och även lite Ajvide Lindqvist. Jag fick läsa lugnt, med eftertanke och fundera en hel del vad som sades mellan raderna, så det tog sin lilla tid att komma igenom alla 547 sidorna. Jag tycker att det var en mycket fascinerande roman att läsa och beundrar författaren för allt han kommit på att skriva om. Romanen speglar både gamla tiders skräck varvat med dagens samtid. Romanen är även mycket bra gestaltat, något jag alltid är noga med att påpeka att jag tycker om. En genialisk skräckroman. Hoppas snart att Anders Fager utkommer med en ny roman för den vill jag inte missa.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2012-07-31 (56) https://blogg.passagen.se

 
 
 
 

När någon tar sitt liv av Alfred Skogberg

 
När någon tar sitt liv : tragedierna vi kan förhindra (inbunden) 
https://www.ordfront.se/Bocker/Nyabocker/Nar_nagon_tar_sitt_liv.aspx 

Recension av Alfred Skogbergs bok När någon tar sitt liv: Tragedierna som vi kan förhindra
Boken är utgiven på Ordfront (2012) och innehåller 205 sidor.
Alfred Skogberg är född 1972 och bosatt i Stockholm. Han är frilansjournalist och har tidigare jobbat som journalist på TV4:s Kalla Fakta, varit pressekreterare för Greenpeace, informatör på Läkare utan gränser och jobbat som interninformatör på Sveriges Radio. Dessutom har han bott i USA, Frankrike och Kuba. När någon tar sitt liv är hans första bok. Källa: Ordfront.
Handling: Detta är faktiskt den första reportage- och debattboken om suicid. Boken innehåller också listor med tips på förebyggande åtgärder.
Författaren har intervjuat makthavare, poliser, efterlevande och den mannen som stod bakom den uppmärksammade nätsajten självmordsguiden.com, där han gav råd om de bästa sätten att begå suicid på.
Författaren berättar vidare hur dåligt skolan, BUP och socialtjänst kan fungera. När ingen vill ta ansvar för tonåringar som mår dåligt. Enligt boken har det hänt att någon besökt psykakuten, fått en smörgås och Valium eller liknande medicin och sedan har personen gått hem och överdoserat. Även om personen lyckats räddats så har samma sak upprepats nästa gång personen uppsökt psykakuten. 
En annan sak som författaren är kritisk till är att staten bara satsar tre miljoner kronor på forskning kring suicid medan trafiksäkerhetsforskningen får hundra- hundrafemtio miljoner varje år och då är de som begår suicid fem gånger fler än de som dör i trafikolyckor. 
En annan intressant fråga som tas upp är hur medierna skriver efter att en ”kändis” begått suicid. Tillexempel skräckexemplet från Aftonbladets rapportering efter brottaren Mikael Ljungbergs suicid. Det stod detaljerat på första sidorna i tidningen även fast suicid bara ska förekomma i en mindre artikel inne i tidningen. Likaså var det när skådespelarna Johanna Sällström, Micke ”Svullo” Dubois och Emil Forselius begick suicid. Eftersom suicid är ”smittosamt” så kan sucidbenägna ungdomar ta efter (copycat-suicid). Vågar en kändis ta det steget vågar jag också göra det, kanske många tänker. 
I ett kapitel tar författaren upp något som för mig som Jönköpingsbo var mycket intressant. Det var att Jönköpings län 2008 hade lägst suicidfall i landet, trots att kommunen hade flest inläggningar. Här samarbetar socialen, BUP, skola, psykiatrin och räddningstjänsten tillsammans. Och ju fler utryckningar desto fler kan man rädda och ta om hand. I Jönköpings län gör räddningstjänsten i snitt två utryckningar i veckan. Det finns tolv poliser i tjänst samtidigt i hela länet. Statistiken över suicider och suicidförsöken uppdateras nästan dagligen av polisen. Nu är flera kommuner i Sverige på väg att ta efter Jönköpings läns effektiva arbetsmetod.
Här en länk som går till psykiatrin på Ryhovs sjukhus för den som vill läsa mer hur de arbetar förebyggande där:

https://www.lj.se/gui/ljse/?site=ryhov&filtersite=&sitetitle=L%E4nssjukhuset+Ryhov&col1=ljse&q=suicidprevention

Den här boken sträckläste jag under lördagen som var. Kunde bara inte lägga den ifrån mig och nu i tisdags var det en artikel i Jönköpings Posten om sammarbetet som förebygger suicidförsök i länet och de tar även upp den här boken. Annika Pettersson är vårdutvecklare inom psykiatrin här i Jönköping och hon har sedan i början av 1980-talet gjort mätningar av suicid i länet och nu utbildar hon kommunens chefer. Jag tyckte att boken var riktigt intressant, välskriven och lättläst. Den borde många läsa. Föräldrar, lärare, vårdpersonal, ungdomar och andra som möter människor som inte mår så bra och där suicidrisk kan förekomma. Hoppas även att den leder till en ordentlig diskussion och debatt i samhället.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-07-30 (55)  https://blogg.passagen.se/krisim 

 

 

 
 
 
 

Undantagen av Mats Kolmisoppi

 
Undantagen (inbunden)https://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2012/Var/kolmisoppi_mats-undantagen-inbunden/ 

Recension av Mats Kolmisoppis prosasamling Undantagen
Boken är utgiven på Norstedts förlag (2012) och innehåller 184 sidor.
Mats Kolmisoppi, född 1976 debuterade med den kritikerhyllade novellsamlingen Jag menar nu (2001). För sin andra bok Ryttlarna (205), tilldelades han Aftonbladets litteraturpris med motiveringen ”Vi öppnade våra hjärtan och världen föll in”. Hans senaste bok är romanen Bryssel (2008) Källa: Norstedts.
Handling: Boken innehåller tolv noveller eller som författaren själv vill kalla boken – Prosasamling. Alla berättelser är skrivna i jagform, men det är inte samma person som skriver. Det kan vara en karaktär av båda könen. Själv vill jag nog kalla varje novell en ”inre monolog” för ”jaget” berättar utifrån det han/hon ser och tänker. Sedan undrar jag om det ”jaget” uppmärksammar är realitet eller bara en illusion. Den första novellen Bekännaren tar upp frågan huruvida vi svikit våra föräldrar. Två andra noveller som stannat kvar i mitt inre är den när ”jaget” är ute och reser flygplan och tappar fokus på själva resan för att titta på överklassen. Och den novellen som handlar om en kvinna som tagit livet av sig och hennes lilla dotter blivit bortadopterad av en rik familj. De tar tveksamt emot flickans morbror som vill besöka sin systerdotter och håller god min ända tills flickan somnat, då vill de helt plötsligt ge morbrodern pengar för att han inte ska träffa sin systerdotter igen. Den var tragisk, som om ett barns behov att få besök av äkta släktingar kan köpas bort för pengar. Alla noveller är mörka, pessimistiska, vemodiga och skamsna. ”Jaget” själv känner ofta skuld och harm men gör inget åt det.

Jag har aldrig läst den här sortens novellsamling eller prosasamling som författaren vill kalla den och den var inte lätt att recensera. Alla noveller hade ett dystert tonfall, det är ilska rakt igenom och det finns ingen som helst ljusning som avslutar novellerna. Allt är och förblir smutsigt och oestetiskt. Visst boken är mycket välskriven och det känns som om författaren skrivit varje ord med stor eftertanke. Hans karaktärer tänker alldeles för mycket på det som händer runt omkring dem, men gör inget åt sin bedrövliga situation. Jag kan även tyda att texten innehåller en del samhällskritik och sarkasm. Jag som läsare får verkligen fundera mycket på texterna och vad författaren vill förmedla med dem.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2012-07-24 (54) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Hämnaren från Tjörn av Ramona Fransson

 
Hämnaren från Tjörn (inbunden) https://www.anomar-forlag.se/ 

Recensionen av Ramona Franssons deckare Hämnaren från Tjörn
Boken är utgiven på anomaR förlag (2012) och innehåller 231 sidor.
Ramona Fransson är född 1956 i Borås och 1967 flyttade hon till Göteborg.
Dyrbar kärlek var den första deckaren där berättelserna sker i Tjörn. Detta är den sjätte deckaren i en svit. De andra är Dyrbar kärlek, Iskall hämnd,Mord i Skärhamn,Lyckohjulet och Mord under Tjörn runt.
Handling: Detta är den senaste deckaren som kommit ut, men ha tålamod för i början av nästa år kommer den sjunde. I den här boken är det 2010 och en av de kallaste och snörikaste vintrar som upplevts på Tjörn på många år. Greger och hans sambo Charlotte har varit utomlands i soligare breddgrader – Los Gigantes. Precis när de ska köra upp på Tjörnbron exploderar en bil en bit framför dem. Offret visar sig var Försäkringskassans överdirektör. Det bli bara att kasta sig direkt i ett fall för Greger Thulin och hans kollegor. Greger tror först att detta blir ett lätt jobb att lösa, men han vet inte hur fel han har.
När Emil är femton år drabbas hans ensamstående mamma av cancer. Hon har ett hårt arbete inom sjukvården, men får inte vara sjukskriven trots att hennes kropp egentligen inte orkar med det jobb hon har. Hon kämpar troget på och är helt slut på kvällarna. Emils femåriga lillasyster Mylla blir omhändertagen av socialtjänsten och placeras hos ett barnlöst par. Mamma Olivia ser det som en tillfällig läsning, men chefen för socialtjänsten har andra planer. Emil själv bor hos sin moster. Eftersom Emil känner sig vilsen tar han sig in på en chatt och träffar han på Horroman. Emil tror att det är en kille i hans egen ålder som har det lika svårt som han själv. Men det visar sig att Horroman är någon helt annan än den han säger sig vara. Vem är han egentligen?

Bokens innehåll är kritisk mot Försäkringskassans regler mot de svårt sjuka i vårt samhälle. Hur lätt det kan bli kaos när en familj tvingas splittras på grund av svår sjukdom hos en förälder och i denna bok är det en ensamstående mamma. Den innehåller mycket sorg, förbittring och maktlöshet mot myndigheterna. Den här deckaren är också den allra bästa av alla böcker i deckarsviten om Tjörnmorden som jag läst. Ramona Fransson blir hela tiden bara bättre och bättre på att uttrycka sig och väva in den spännande handlingen på ett smidigare och lättsammare sätt. Det rappa språket finns kvar och också de välskrivna gestaltningarna av karaktärerna och miljöerna. Ja detta var den sjätte och sista Tjörndeckaren som kommit ut hittills, så nu får vi som älskar Ramona Fransson vänta till nästa år på den sjunde.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-07-21 (53) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Mord under Tjörn runt av Ramona Fransson

 
Mord under Tjörn Runt (pocket) https://www.anomar-forlag.se/ 

Recension av Ramona Franssons deckare Mord under Tjörn runt
Boken är utgiven på anomaR förlag (2011) Pocket och innehåller 315 sidor.
Ramona Fransson är född 1956 i Borås och 1967 flyttade hon till Göteborg.
Dyrbar kärlek var den första deckaren där berättelserna sker i Tjörn. Detta är den femte deckaren i en svit. De andra är Dyrbar kärlek, Iskall hämnd,Mord i Skärhamn och Lyckohjulet.
Handling: I den här femte boken i deckarsviten om morden på Tjörn hittas journalisten/författaren Lilly Gertzon och justitieministern Bertrand Thom döda på ett golv i ett sommarhus. Det märkliga är att de håller varandra i handen. Har de begått självmord tillsammans? Media börjar rota i morden och Greger Thulin är både kritisk, konfunderad och reagerar mot media i samband med morden. Han blir irriterad och försöker ta reda på hur det egentligen står till med bilden av journalistkåren. En grupp som utser sig för att stå för realitet och relevans. Hur ligger det egentligen till med det? Skriver de kanske mer för att få fler läsare och spär på för att göra artiklarna mer spännande och intressantare?

 I ett hus i Lysekil befinner sig en ung man. På vinden hittar han en låda fylld med brev som visar sig vara en konversation mellan hans mamma och en okänd kvinna. Ju fler brev han läser desto mer nyfiken blir han och han bestämmer sig för att ta reda på sanningen om sin familj. En sanning som han inte känner till. Vad är det för hemligheter hans mamma undanhållit honom?

Precis som de fyra andra av Ramona Franssons deckare om Tjörn var denna helt klart mycket läsvärd. Gång på lyckas Ramona Fransson fängsla mig med mord på den idylliska ön på svenska västkusten. Boken skiljer sig heller inte från de andra när det gäller språk och gestaltning av karaktärer och miljöer. De är lika verklighetstrogna som alltid. Jag kan se hur vacker miljön är på Tjörn även om jag aldrig varit där. Det är något som jag tycker om när en författare lyckas med. Just att gestalta på ett sådant sätt att jag kan låtsas vara en betraktare i bakgrunden.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2012-07-20 (52) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Lyckohjulet av Ramona Fransson

 
Lyckohjulet (pocket) https://www.anomar-forlag.se/ 

Recension av Ramona Franssons deckare Lyckohjulet
Boken är utgiven på anomaR förlag (2010) Pocket och innehåller 325 sidor.
Ramona Fransson är född 1956 i Borås och 1967 flyttade hon till Göteborg.
Dyrbar kärlek var den första deckaren där berättelserna sker i Tjörn. Detta är den fjärde deckaren i en svit. De andra är Dyrbar kärlek, Iskall hämnd och Mord i Skärhamn
Handling: 
Det är sol och blå himmel i Skärhamn. Spaningsledaren Greger Thulin har sett fram emot en skön ledig dag. Men så blir det inte, för en man hittas död i en Yatch och det ser ut att vara ett normalt dödsfall. Greger och hans team uppsöker den dödes familj och tycker sig se att allt inte verka stämma. Familjen tycks inte vara överens och teamet vet inte vem de ska lita på. Så sker ytterligare ett dödsfall i samma familj och en av sönerna skadas samtidigt i en bilbomb. Nu börjar Greger tro att de kan vara frågan om mord och det blir upptakten till en jakt på en mördare i den ovanligt varma sommaren som Tjörn har detta år.  Kan det tillochmed vara någon i familjen som är mördaren? Greger Thulin får även veta att en av sönerna ofta spelat om pengar på Casino Cosmopol. Har sonen spelmissbruk, eller måste han spela för att han är skyldig någon pengar? Någon som hotar honom och som han även är rädd för. När så ett förkolnat kropp hittas gömd bakom en container i närheten av Casino Cosmopol börjar kriminalkommissarie Katarina Linde misstänka att ett kriminellt gäng ligger bakom. Har detta mord något att göra med de andra dödsfallen?

Detta är alltså den fjärde boken om mord på Tjörn av Ramona Fransson och även den här var också en riktig bladvändare. Också en bok jag låg och sträckläste långt in på natten. Jag kunde som vanligt inte lägga den ifrån mig. Så som det brukar vara när jag läser en spännande bok. Jag ser efter varje bok hur Ramona Fransson utvecklar sitt språk och skrivsätt och då hela tiden till det bättre. Onödiga detaljer blir det mindre och mindre av och handlingen blir mera sammanhängande och kärnfull. Det är aldrig långtråkigt att läsa en deckare av Ramona Fransson. För hon gestaltar både karaktärer och miljöer på ett tillfredställande vis. Nu har jag bara två böcker till att läsa och recensera av de som hittills kommit ut och det ska bli spännande att se om de två sista även håller samma mått som de andra gjort. 

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-07-16 (51) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Mord i Skärhamn av Ramona Fransson

 
Mord i Skärhamn (pocket) https://www.anomar-forlag.se/sid1.htm 

Recension av Ramona Franssons deckare Mord i Sandhamn
Boken är utgiven på anomaR förlag (2009) Pocket och innehåller 271 sidor.
Ramona Fransson är född 1956 i Borås och 1967 flyttade hon till Göteborg.
Dyrbar kärlek var den första deckaren där berättelserna sker på Tjörn och Iskall hämnd är den andra i flera böcker i samma serie. Denna tredje del heter Mord i Skärhamn.
Handling: I den här tredje delen deckaren om morden på Thörn tror spaningschef Greger Thulin att han bor i en idyll i Skärhamn på Tjörn. Men så lär det inte bli denna gång. I Bleketskolan döljer sig både psykisk och fysisk mobbing och till och med droger. I klassföreståndarens Jonas Blomgrens klass går eleverna Amanda Durén och Belinda Wallin. Amandas familj är rika, de bor i en herrgård, hon bär exklusiva märkeskläder och sprider pengar omkring sig. Belindas familj däremot får vara tacksamma om de har pengar till de oumbärligaste utgifterna. Belindas mamma Margit Wallin har en känsla av att allt inte stämmer när det gäller klassföreståndaren Jonas Blomgren. Hon tycker att han bevakar Belinda. Om hon nu har rätt så varför gör han det?
Så hittas ett första mordoffer på Lyckebacken i Skärhamn. Greger Thulin är helt övertygad om att det är ett fall som kommer att klaras upp fort, men så händer ett mord till och när de visas att det mordet kan ha koppling till det första förstår Greger att det blir nog inte det lättaste att lösa dessa mordfall. Tiden går och kriminalare Katarina Linde och kriminaltekniker Charlotte Engman skickas till platserna där de mördade hittats för att leta efter ledtrådar. Ska de hitta alla pusselbitar som krävs för att lösa morden? Och vem är mördaren?

Som sagt så är detta den tredje deckaren i Ramona Franssons deckarserie om morden på Tjörn. Den här var en sträckläsare precis som ettan. Jag kunde inte lägga den ifrån mig förrän den var färdigläst. Jag börjar ofta läsa innan jag ska sova och då blir det lätt att jag ligger vaken för att få veta hur det slutar. Tur att Ramona Franssons böcker är lättlästa även om hon inte använder sig av det torftiga språk som tyvärr många svenska deckarförfattare gör och dem klarar jag inte av att läsa. Jag älskar Ramona Franssons kvicka språk och jag tycker alltid om hennes gestaltningar av karaktärer och miljöer. Jag vill kunna se dessa framför mig och det gör jag när jag läser hennes böcker. Och hon utvecklar sitt sätt att skriva i bok efter bok och det är precis som man som en författare ska.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-07-18 (50) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Iskall hämnd av Ramona Fransson

 
Iskall hämnd (pocket) https://www.anomar-forlag.se/ 

Recension av Ramona Franssons deckare Iskall Hämnd
Boken är utgiven på anomaR förlag (2009) Pocket och innehåller 253 sidor.
Ramona Fransson är född 1956 i Borås och 1967 flyttade hon till Göteborg.
Dyrbar kärlek var den första deckaren där berättelserna sker på Tjörn och Iskall hämnd är den andra i flera böcker i samma serie.
Handling: Detta är som sagt del två i en deckarserie om spaningschef Greger Thulin och hans kollegor på Tjörn.
I en övergiven industribyggnad i Sisöns industriområde i Göteborg hittas riksdagsledamot Martin Swedin brutalt knivmördad. Han har i sitt politiska liv engagerat sig för de svagaste i samhället så vem och varför vill någon mörda just honom? Det blir Greger Thulin, hans kollega Katarina Linde och kriminaltekniker Charlotte Engman som får ta hand om utredningen. Under granskningen inträffar ytterligare ett mord också denna gång på en politisk riksdagsledamot. Och innan Greger Thulin och hans kollegor hinner hitta några spår inträffar även ett till mord. Har morden något samband eftersom alla är politiker?
Till slut leder spåren till en husaffär som inte känns rätt. En kvinna som numera är död har gjort en stor förlust när hon sålde sin sommarbostad. Nu ska Greger och de andra luska ut vem som köpte hennes sommarhus och om den affären hänger ihop med mordfallen. Ska de lyckas hitta sambandet och lösa morden?

Detta var också en mycket spännande deckare av Ramona Fransson precis som del ett i denna deckarserie om morden i Tjörn. Jag kunde väl se att upplägget var lite mer igenomtänkt denna gång, även om jag verkligen tyckte mycket om del ett: Dyrbar kärlek. Den här boken var dock inte en sträckläsare som den andra. Jag kunde ta det lite lugnare och sova om natten. Men den gav mig en stor läsupplevelse och som i förra boken var både karaktärer och miljöer väl gestaltade, något som jag uppskattar. Så nu ger jag mig i kast att läsa del tre med stor nyfikenhet.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2012-07-17 (49)  https://blogg.passagen.se/krisim 

 
 
 
 

Dyrbar kärlek av Ramona Fransson

 
Dyrbar kärlek (pocket) https://www.anomar-forlag.se/ 

Recension av Ramona Franssons deckare Dyrbar kärlek
Boken är utgiven på anomaR förlag (2009) Pocket 307 sidor.
Ramona Fransson är född 1956 i Borås och 1967 flyttade hon till Göteborg.
Dyrbar kärlek är den första deckaren där berättelserna sker i Tjörn.
Handling: Detta är den första delen om spaningsledaren Greger Thulin och hans kollegor på Tjörn.
Kenneth Svalborg vill skilja sig från sin hustru Viola. Han har träffat den mycket yngre och sexigare Monika. Att Kenneth vill skilja sig för att han har träffat en ny kvinna vet inte Viola om, för det har inte Kenneth berättat för henne. Viola är helt förtvivlat, hon har gett upp sin yrkesverksamhet för att vara hemmafru och ta hand om deras två söner. Viola söker tröst hos sina grannar och bästa vänner Miriam och Daniel Gullberg. Daniel är advokat och Viola ber honom biträda henne vid skiljsmässan. Daniel är lite tveksam till det eftersom han även är vän med Kenneth, men lovar att ställa upp. 
En kväll när Viola ska resa till Kiel med några väninnor har Kenneth lovat att ta hand om deras söner, men det har han glömt bort, när Viola ringer honom lovar han att komma och hämta pojkarna hos deras kompisar, men han dyker aldrig upp. Miriam och David tar hand om pojkarna när de kommer hem och lyckas övertala sin dotter Elina att sova över hos Viola tillsammans med pojkarna. Eftersom Kenneth Svalborg har dyrbar kons har de ett villaalarm de aktiverar till natten, men denna natt bryr sig inte Elina om att aktivera det och under natten när hon sover sker ett inbrott i huset, någon stjäl all dyrbar konst och på morgonen därpå upptäcks det av Miriam och David och de upptäcker även att Elina är försvunnen. Greger Thulin och hans kollegor kopplas in och tar hand om utredningen. Efter flera månader hittas en ung kvinna död och det visar sig vara Elina. Hela livet förändras för familjen Gullberg, mamma Miriam glider in i en djup depression. Nu är både Viola Svalborgs och familjen Gullbergs liv förstörda. Det tycks bara vara Kenneth som mår bra, men även hans liv kommer att förändras. Lyckas Greger och hans kollegor hitta Elinas mördare och få svar på frågan varför hon blev mördad?

Detta var en mycket spännande deckare av Ramona Fransson. Jag sträckläste den ända till långt ut på natten. Den var både välskriven och bra gestaltad, likaså var den rafflande från första till sista sidan. Ramona Fransson har ett rappt språk och definitivt inte torftigt som många svenska deckarförfattare har. Karaktären Kenneth var en mycket osympatisk man och passade bra in i den här berättelsen. Hans sätt att bete sig och hans kvinnosyn gjorde att mina känslor svallade över och jag reagerade starkt på honom som person och när jag läser en bok som väcker starka känslor när det gäller karaktärer och själva berättelsen, ja då tycker jag den är lyckad och läsvärd. Man ska kunna reagera på det man läser. Nu ser jag fram emot att ta del av nästa deckare av Ramona Fransson.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-07-16 (48) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Noveller av Konstantin Paustovskij

 
Noveller (häftad) https://www.akvilon.se/Paustovskij.html 

Recension av Konstantin PaustovskijsNoveller 
Boken är utgiven på Akvilon förlag (2012) och innehåller 127 sidor. Översättning till svenska har Per-Olof Andersson gjort.
Konstantin Paustovskij (1892-1968) föddes i Moskva men växte upp i Kiev och Ukraina. En kort stund studerade han vid universiteten i Kiev och Moskva. Under första världskriget arbetade ha som frivillig sjukvårdare på ryska västfronten. Åren efter den ryska revolutionen förde han ett oroligt vandringsliv och prövade skilda yrken som fabriksarbetare, fiskare och tidningsreporter. Paustovskij började publiceras regelbundet på 1920-talet och under hans långa författarliv skrev han många fina verk: noveller, korta romaner, essäer och reseskildringar samt den berömda självbiografiska romansviten Berättelsen om ett liv (1947-1963) i sex volymer, varav de tre första finns i svensk översättning. Källa: Akvilon förlag.
Handling: Denna bok består av tio noveller av olika karaktär. Den innehåller berättelser från hela Konstantin Paustovskijs författarkarriär. Den första novellen är från 1924 och heter Etiketter till kolonivaror och handlat om smuggling och judeförföljelse. Novellen är mycket realistisk och här visar författaren ett skrivsätt som han verkligen behärskar. Novellen om konstnären Isak Levitan är ingående skriven. Författaren beskriver Isak Levitans vemod i hans målningar som skildrar naturen. Levitan var ingen porträttmålare. Även författaren själv är en naturskildrare och har dysterhet i sina texter. Förutom om konstnären Isak Levitan skriver Konstantin Paustovskij om andra människoöden med en lyrisk känsla. Den sista novellen är skriven 1966 – två år innan författaren dog Villa Borghese tar nog upp den äldre författarens tankar tillbaka på sitt liv.

Som alltid älskar jag att läsa rysk litteratur och då gärna 1800-talsförfattare, särskilt de som skrev under realismens epok. Konstantin Paustovskij var en av dem, men som levde under hela sovjettiden. Jag har aldrig läst några böcker av honom tidigare, något jag kommer att ta igen nu. Kommer både att läsa om honom själv och de böcker som finns översatta till svenska. Jag vet att han med sina lyriska naturskildringar förde traditionen vidare från Tolstoj och Tjechov. Författaren skriver diskret och på ett enkelt språk som efterlämnar det jag läst länge kvar i hjärtat. Jag ger även en eloge till översättaren Per-Olof Andersson som gjort ett bra jobb med att översätta denna novellsamling. Det kände jag när jag läste boken. Betyg 4/5 Kristina Simar 2012-07-12 (47) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

De blå barnen & det vita havet av Amra Kadric Sijan

 
De blå barnen & det vita havet (kartonnage) https://www.broarna-mostovi.se/bok_aks_de-bla-barnen-och-det-vita-havet.asp 

Recension av Amra Kadrić Šijans barnbok De blå barnen & det vita havet
Boken är utgiven på Broarna-Mostovi.se – www.broarna-mostavi.se (2011)och innehåller 188 sidor. De svartvita illustrationerna är gjorda av Julia Ossipova.
Handling: Boken är uppdelad i två delar. I den första delen är det tioåriga Max som berättar sin historia och i del två är det hans kompis Konn som berättar. Boken är skriven i jagform.
Max bor i Sverige, mest med sin mamma eftersom hans pappa jobbar som läkare i olika delar av världen. Just nu befinner sig hans pappa i ett land som heter Havenyssa. Där bor hans pappa i en hydda på en ö som har ett litet sjukhus. Nu närmar sig sommarlovet och Max och hans mamma ska resa till pappan. Max har redan försäkrat att det kommer att bli ett jättetrist sommarlov. Att bo i en hydda på en liten ö och inte ha någon att leka med verkar inte var så kul, särskilt inte när hans kompisar här hemma ska ha roligt. Men nu blir det inte som Max tänkt sig, redan från första dagen hittar han flera kompisar. De leker ute hela dagarna, badar och jagar. Några av barnen kan engelska, men det går bra ändå med teckenspråk för de som inte talar samma språk. Barnen berättar om dvärgen Yuy som bor på en ö dit man måste paddla ut till. Dvärgen har så långt skägg att han måste knyta upp det. Han gillar när barnen kommer till honom och särskilt om de är blåmålade. 
Plötsligt blir det krig och Max och hans mamma tvingas åka tillbaka till Sverige. Max pappa hjälper Konn och hans morfar att komma till Havenyssa för att senare flyga till Sverige för att ansöka om uppehållstillstånd.
Här tar nu Konns berättelse över. Han berättar om sin och morfaderns vistelse i Havenyssa, om att de längtar tillbaka till sin hydda på den lilla ön. Efter ett tag får de flyga till Sverige och flytta in på en flyktingförläggning. Max får börja skolan direkt och lära sig svenska. Morfadern är analfabet, men Max lär honom lite svenska ord och sedan får även morfadern börja i en skola. De får uppehållstillstånd, flyttar till en egen lägenhet och Max börjar i samma klass som Max. Tyvärr blir Max och Konn ovänner och Max känner sig ledsen. Konn och hans morfar får även uppleva den svenska vintern och den vita snön. Båda längtar nu ännu mer tillbaka till sin ö och hoppas att de snart kan återvända.

En mycket vackert skriven barnbok av Amra Kadrić Šijan. Författaren har lyckats perfekt med att låta berättarrösterna vara som tioåriga pojkar. Inte tillkonstlat på något sätt. Orden är precis som tioåringar uttrycker sig och då blir hela berättelsen mera verklighetstrogen. Det jag också tyckte om vara att författaren tog upp på naturligt sätt hur enkelt barn som inte talar samma språk mycket väl kan leka tillsammans med hjälp av teckenspråk. Boken tar även upp rasism och rädsla för att stå upp för den som blir utsatt. Bokens karaktärer och miljöer var också gestaltade på ett utmärkt sätt. Eftersom jag jobbar som korrekturläsare hittade jag tyvärr några sådana. Tillexempel i början av boken finns ett par förkortningar som inte hör hemma i en skönlitterär bok och några andra småfel. Men bokens handling tog över så den får en fyra av mig ändå.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2012-07-10 (46) https://blogg.passagen.se

 
 
 
 

De mest hatade: Om pedofiler och andra sexualbrottslingar av Börje Svensson

 
De mest hatade : om pedofiler och andra sexualbrottslingar (inbunden) https://www.ordfront.se/Bocker/Nyabocker/De_mest_hatade.aspx 

Recension av Börje Svenssons reportagebok De mest hatade – om pedofiler och andra sexualbrottslingar
Boken är utgiven på Ordfront (2012) och innehåller 292 sidor.
Börje Svensson är legitimerad psykoterapeut. Han har bland annat arbetat inom socialtjänst, missbruksvård och barnpsykiatri. På Rädda Barnen var han med och grundade och utvecklade Pojkmottagningen, där sexuellt utnyttjade pojkar och unga förövare fick möjlighet till terapeutisk hjälp. Under de senaste tio åren har han även behandlat vuxna förövare. Det här är hans tredje bok om sexuella övergrepp. Tillsammans med sina kollegor på Pojkmottagningen har han skrivit Pojkmottagningen (1995) och Unga förövare (2001). Källa: Ordfront.
Handling: Ett av de värsta brott som väcker mest avsky är övergrepp mot barn. Inte bara hos allmänheten utan också bland medfångar i fängelser. Därför är det bara ett fåtal fängelser som har specialavdelningar som tar hand om sexualbrottslingar av säkerhetsskäl. Boken tar upp det arbete som Börje Svensson påbörjade för drygt tio år sedan på Norrtäljefängelsets sexualbrottsavdelning.
Boken tar dock inte upp särskilt mycket om själva behandlingen utan mer om författarens tankar och reflektioner han gjort med brottslingar under de åren han jobbat med dem. Frågor som väcks är: Hur är det att vara pedofil? Vem blir det? Hur blir livet för deras offer som de utsätter sig gärningar på och hur blir livet för deras nära och anhöriga? Att de flesta som blir pedofiler är de som själva blivit utsatta för sexuella övergrepp som barn finns det statistik på. Men däremot så blir inte alla som blivit utsatta som barn pedofiler. De allra flesta blir det inte. Men man kan fråga sig hur det kommer sig? Parallellt med sitt arbete i fängelset har författaren varit handledare för poliser och åklagare som utreder sexuella övergrepp mot barn.

En intressant och viktig bok som ökar våra kunskaper om pedofiler. Den var både välskriven och lättläst även om ämnet var jobbigt att läsa om. Och den var även väldigt lärorik, men jag själv hade gärna velat veta mer om själva behandlingen av sexualbrottslingar. Hur man ska fånga upp dem i låg ålder och redan där sätta in behandling. Boken behövs i undervisning på Polishögskolor och till de som läser till olika vårdyrken och sociala yrken. 

Betyg 3/5 Kristina Simar 2012-07-09 (45) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Två soldater av Roslund & Hellström

 
Två soldater (inbunden) https://www.piratforlaget.se/bocker/tva-soldater/ 

Recension av Anders Roslund och Börge Hellströms kriminalroman Två soldater
Boken är utgiven på Piratförlaget (2012) och innehåller 686 sidor.
Anders Roslund har en bakgrund som reporter och chef på SVT där hand bland annat startade Kulturnyheterna.
Börge Hellström är kriminalvårdsdebattör och var en av grundarna till KRIS (Kriminellas Revansch I Samhället). De möttes när Anders producerade en dokumentär och ur det gemensamma intresset för kriminalvård, brott, straff och brottsoffrets behov av upprättelse uppstod ett författarskap och tankar som sedan tematiskt präglat Roslund & Hellströms böcker. Vem är ond, vem är god? Vem har rätt, vem har fel? Vem är gärningsman och vem är brottsoffer eller både och? Roslund & Hellström vill med sina kriminalromaner underhålla, men också skildra ett samhälle, ge kunskap om en verklighet de flesta känner till. Källa: Piratförlaget.
Handling: På sin vägg vid sektionen mot gängkriminalitet ser José Pereira mängder av stirrande ansikten. Det är unga pojkar på cirka elva-tolv år som redan agerar som grovt kriminella män och klassas som farligast i Sverige. De är ofta från de mest segregerade förorterna i Stockholm – Hallunda, Norsborg, Eriksberg och Råby. Killarna ser ofta upp till de äldre kriminella männen. Deras högsta önskan är att bli som de. De flesta av killarna har haft frånvarande pappor därför att många av dem själva sitter i fängelse.
Leon och Gabriel var bara nio år när de gömde vapen i sina elevskåp och kapslar med amfetamin under frysdisken på Konsum. De tog gärna vilka risker som helst bara de fick tillhöra de kriminella gängen. 
Nu tio år senare sitter Leo i Aspsås fängelse och skriver till sin bäste vän Gabriel som finns utanför murarna. Brevet innehåller en plan som kommer att leda till våld, död och aggressivitet. Allt är dock inte som förr, för nu när Gabriel inte sitter i fängelse har han träffat Wanda, som betyder mycket för honom. Vem kommer Gabriel till sist att välja, när han tvingas att välja mellan Leo och Wanda? När sedan Leo och två andra gängmedlemmar rymmer från fängelset dras vår gamle och lite specielle vän sedan tidigare böcker Evert Grens med i jakten på rymmarna tillsammans med José Pereira.

Som alltid en mycket genomtänkt och välskriven kriminalroman av Roslund & Hellström. Som vanligt går det inte att se vem som skriver vad, som annars inte brukar vara några problem att se i andra böcker som har två författare. Jag har läst alla deras böcker och haft stor behållning av dem. Författarna tar ofta upp aktuella ämnen. Att boken var på nästan 700 sidor skrämde inte mig. Den var lättläst och då var språket inte alls tråkigt. Det var en riktig bladvändare och jag hade svårt att lägga boken ifrån mig. Jag blir oerhört ledsen att läsa att så många unga killar väljer den brottsliga banan. Tycker detta är en perfekt sommarbok.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-07-03 (44) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Eva Braun - Kvinnan som älskade Hitler av Heike B. Görtemaker

 
Eva Braun : kvinnan som älskade Hitler (inbunden)https://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2012/Var/gortemaker_heike-b-eva_braun-inbunden/ 

Recension av Heike B. Görtemakers biografi Eva Braun – Kvinnan som älskade Hitler
Boken är utgiven på Norstedts förlag (2012) och innehåller 382 sidor.
Heike B. Görtemaker, fil dr, har studerat historia, nationalekonomi och tyska i Berlin och Bloomington (USA). Hon arbetar idag som historiker i Berlin. Hos C.H. Beck har hon tidigare utkommit med Ein deutsches Leben. Die Geschichte der Margret Boveri(2005). Källa: Norstedts.
Handling: Denna bok är en biografi om Eva Braun – kvinnan som levde och dog tillsammans med Adolf Hitler. Eva Braun och Adolf Hitler träffades första gången i oktober 1929. Det var i fotografen Heinrich Hoffmanns ateljé. Hoffmann var redan sedan första världskriget en känd press- och porträttfotograf i München. Han var även förläggare och övertygad nationalsocialist. Han kom senare att även bli Hitlers ”husfotograf”. Eva Braun arbetade i Hoffmanns affär, hon stod ofta bakom disken, men vad hon egentligen sysslade med finns det inget svar på. Eva Braun var endast 17 år när hon inledde sitt förhållande med den 40-årige Hitler. I början fanns hon inte med i de sammanhang som Hitler vistades i och hon fanns inte heller med på några bilder tillsammans med honom. I samband med att Hitler och Eva Braun började träffas fick Martin Bormann i uppdrag att fastställa om familjen Braun var ”arisk”. Det blev aldrig känt om Eva eller hennes familj företrädde antisemitiska åsikter. Men hennes fyra år äldre syster Ilse Braun arbetade som mottagningssköterska hos en judisk läkare som också var hennes nära vän. Enligt det Heinrich Hoffmann skrivit i sina memoarer ska Eva Braun och Adolf Hitlers förhållande varit ”platoniskt” tills 1932. Tyvärr har författaren hittat väldigt lite om Eva Braun i de memoarer Hitlers vänner skrivit. Med tiden tillbringade Eva allt mer tid med Hitler och hans vänner och började hon även finnas med på fotografier tillsammans med Hitler. Hon sågs som en alldaglig och glad kvinna. Men hur deras förhållande egentligen förehölls sig är och förblir en gåta.

Heike B Görtemaker har följt upp alla existerande spår om Adolf Hitler och Eva Brauns förhållande, men tyvärr har det inte funnits mycket att hitta, det hon hittat har hon i alla fall lyckats få ihop till en biografi. Det var en intressant bok att läsa om Eva Braun, hennes vänner och förhållande till Hitler. Men det återstår nästan lika många frågor som innan jag läste boken. Vem var Eva Braun egentligen och varför blev hon Hitlers kvinna? De inblandade i Hitlers liv har sett till att bränna upp det mesta material som funnits om dem, så svaret på dessa frågor lär vi aldrig få veta.

Betyg 3/5 Kristina Simar 2012-07-02 (43) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Ingen jord den andra lik av Varg Gyllander

 
Ingen jord den andra lik (inbunden) www.massolit.se

Recension av Varg Gyllanders kriminalroman Ingen jord den andra lik
Boken är utgiven på Massolit förlag (2012) och innehåller 342 sidor.
Varg Gyllander är pressekreterare hos Rikskriminalpolisen och är en av de personer i Sverige som har störst insyn i polisens operativa arbete. Han hittade tidigt sin egen nisch inom svensk kriminallitteratur med serien om kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin, som ofta beskrivits som ”CSI på svenska”. Den nya tekniken inom brottsutredning och andra rykande aktuella ämnen är vanliga teman i hans berättande, och han har mötts med enorm entusiasm av såväl press som läsare både på den svenska och internationella marknaden. Källa: Massolit förlag.
Handling: Kriminaltekniker Ulf Holtz dotter Linda är med på en arkeologisk utgrävning i en vikingagrav. De hittar ett skelett som de tror legat där i flera hundra år. Men så upptäcker Linda och hennes handledare Andor en medaljong i form av en peacesymbol. Medaljongen kan omöjligt vara flera hundra år gammal. Professor Arnold Sebastian som leder utgrävningarna kontaktar Lindas pappa Ulf Holtz som förnuvarande är sjukskriven och även avstängs inför en internutredning. Ulfs chef ger honom trots sjukskrivningen i uppdrag att försöka ta reda på vem som ligger i graven. Visserligen har preskriptionstiden tagits bort för mord, men ingen vet om den som ligger i graven blivit mördad. Vi läsare får följa rättsläkaren Ulla Fredéns intressanta arbeta att konstruera ett ansikte som är så lik skallen det går att få fram. Det framkommer att skelettet tillhört en kvinna och Ulla Fredén får fram en bra bild på hur kvinnan kan ha sett ut. Två försvunna kvinnor motsvarar bilden, men snart kan den ena uteslutas på grund av DNA.
Vi får även följa två andra händelser parallellt med utgrävningen. Pia Levin får ta hand om en skola som brunnit ner. En brand som döljer en mörk hemlighet. Hon träffar Margareta som arbetat på biblioteket på skolan och som gärna av någon märklig anledning vill gå in i ruinerna.
Kerstin är en ung flicka som lever tillsammans med sin alkoholiserade mamma och som utnyttjas av en ung man på ett orimligt sätt. Alla händelser kommer att vävas samman i en eskalerande spänning och med ett helt oväntat slut.

 

Jag har läst Varg Gyllanders alla böcker och tyckt mycket om dem, så även denna. Den här boken innehöll inga otäcka eller blodiga scener men den var mycket spännande ändå, mer på ett psykologiskt sätt. Varg Gyllander har ett intressant språk, inte så torftigt som många andra svenska deckarförfattare tyvärr har (nämner inga namn). Att Varg Gyllander arbetar inom kriminalpolisen kan man förstå för det han skriver om är väldigt realistiskt och han berättar om polisarbetet på lättsamt sätt. Karaktärerna är väl gestaltade, men miljöerna skulle jag nog vilja se framför mig lite bättre. Boken var också en sträckläsare och det tog inte lång tid att läsa ut den. En mycket bra bok att läsa nu i sommar.

 

Betyg 4/5 Kristina Simar 2012-06-27 (42) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Natoagenten av Anders Jallai

 
Natoagenten (inbunden) www.lindco.se

Recension av Anders Jallais spänningsroman Natoagenten
Boken är utgiven på Lind & Co (2012) och innehåller 502 sidor.
Anders Jallai är dykare och före detta stridspilot. Han fann den sovjetiska ubåten S7 på svenskt vatten 1989 och det försvunna DC-3 flygplanet 2003. Natoagenten är Jallais tredje roman och utgör den fristående, sista delen i en spänningstrilogi vars första två böcker är de omtalade och omtyckta Spionen på FRA och Landsförrädaren. Läs mer på Anders blogg: www.jallai.se Källa: lind & Co
Handling: Detta är tredje och tyvärr troligen sista gången vi får möta underrättelseofficeren Anton Modin och hans vänner. Även hans ärkefiende Chris Loklinth dyker upp med onda avsikter lite då och då. Berättelsen börjar i december 2009. Det är nu femton år sedan Estonia förliste och Anton Modins familj legat begravda i fartyget. Anton Modin har hela tiden haft en avsikt att dyka ner till fartyget för att ta reda på vad som egentligen var orsaken till förlisningen. Men än har inget hänt. Vid jul sitter Modin med några vänner på en julöppen krog, där det är fullt drag. Magnus Uggla ska komma och uppträda. Till krogen kommer även IT-miljonären Jonas Zetterman med sin fru, han driver ett projekt för en avlyssningssäker kommunikationskabel för datortrafik över Estland. Helt plötsligt börjar han och frun bråka och Zetterman går snabbt från krogen, medan frun stannar kvar. Hon tar sällskap med Anton Modin och hans vänner. Dagen efter hittas Jonas Zetterman mördad på ett ovanligt rått sätt. Vem och varför ville någon döda honom?
Anton Modin inleder ett hett kärleksförhållande med Zettermans änka Kim och berättar om den tänkta dykningen för henne. Kanske är han för frispråkig?
Så blir det klart genom ett amerikanskt uppdrag att Modin och hans vänner ska få dyka ner till Estonia. Amerikanerna vill ha en särskild väska som finns i speciell hytt. Det blir en mycket spännande dykning Modin och de andra kommer att utsätta sig för. Hittar de väskan? Hittar Modin sin familj? Dykarnas liv står på spel, kommer någon överhuvudtaget att överleva dykningen?

Jag har läst Anders Jallais båda andra böcker och tyckte mycket om dem. Eftersom författaren är dykare och varit stridspilot vet han vad han skriver om och han känner väl till den svenska underrättelsetjänsten. Det gör boken verklighetstrogen. Jag tyckte också mycket om denna bok också och det känns svårt att skiljas från Anton Modin som nästan blivit som en vän. Hoppas Anders Jallai ändrar sig och skriver en till. Material till en bok till finns det säkert. Även denna bok är lika grabbiga som de andra två och kvinnosynen är väl inte den bästa. Du som läst och gillat Jallais förra böcker kommer garanterat att gilla även denna. Om inte så tycker jag de ska läsas i ordning eftersom de har stora kopplingar till varandra och flera karaktärer hänger med hela vägen. Både karaktärer och miljöer är som vanligt mycket väl gestaltade.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-06-27 (41) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Mina år med Bin Laden av Catrin Streete och Ingrid Carlqvist

 
Mina år med bin Ladens (inbunden) www.lindco.se

Recension av Catrin Streetes och Ingrid Carlqvists bok Mina år med Bin Ladens
Boken är utgiven på Lind & Co (2012) och innehåller 288 sidor.
Catrin Streete bor numera i Stockholm med sina två barn. Är du nyfiken på hennes liv idag läs gärna hennes blogg: www.finest.se/CatrinStreeteGunillaFreeman Källa: Lind & Co.
Handling: Catrin Streete är en Stockholmstjej som efter gymnasiet sysslar med mode. Efter en ovanligt lyckad kväll på Café Opera träffar hon och en väninna några arabiska män och hennes liv kommer att dramatiskt förändras. Plötsligt finner hon sig som vän till en av världens rikaste familjer - Bin Laden. Hon blir god vän med Bakr Bin Laden, en av Osama Bin Ladens bröder. Eftersom Osama är familjens svarta får träffar hon bara honom som hastigast på ett bröllop och det långt innan 11 september 2001. Hon förälskar sig aldrig i Bakr utan i hans bror Saleh. Han är dessvärre redan gift, men för honom som muslim är det okej att ha flera hustrur och han friar till Catrin. Men Catrin är skeptisk till det, hon vet vilket inskränkt liv en muslimsk kvinna har och hon vill inte dela sin man med en annan kvinna. De inleder trots allt ett kärleksförhållande. Bakr som är lite av en äventyrare tar med henne på galna upptåg med glitter och glamour. Catrin hämtas i hans jetplan, han köper henne en lägenhet i Stockholm som hon inreder utan att titta på priset. Bakr betalar bara glatt. Hon får även ett hus i Saudiarabien. Helt plötsligt reser Catrin kors och tvärs över hela världen. Går på den ena festen efter den andra. Hon får köpa så mycket märkeskläder hon vill ha. Det räcker med ett telefonsamtal från Bakr till ett känt varuhus som mer än gärna öppnar varuhuset på natten så de kan shoppa i lugn och ro. Men tiden förändras och Saleh får fanatiska religiösa grubblerier och deras kontakt bryts. Catrin träffar en fotbollspelare, de gifter sig och får två barn tillsammans.

Visst var det en annorlunda och intressant bok om hur en ung kvinnas liv kan förändras över en natt. Från en vanlig tjej som precis slutat gymnasiet till ett liv i lyx och glamour, resor, märkeskläder och ständiga fester över hela världen. Men det verkar vara ett mycket ytligt liv i mitt tycke. Det som var intressantast för mig att läsa var det som handlade om kvinnornas situation i Saudiarabien. Jag hade själv aldrig velat leva det liv hon levde, så jag blev inte särskilt imponerad. Boken var inte heller särskilt välskriven, språket var för torftigt. Även gestaltning av miljöer och karaktärer som jag älskar när de är välbeskrivna tyckte jag var ganska tafatta. Men den var ändå tillräckligt bra att läsas för att få en inblick i ett liv så långt från ens eget. Så jag ångrar inte att jag läste den.

Betyg 3/5 Kristina Simar 2012-06-26 (40) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Berg har inga rötter av Manne Fagerlind

 
Berg har inga rötter (inbunden) www.damm.se 

Recension av Manne Fagerlinds roman Berg har inga rötter
Boken är utgiven på Damm förlag (2012) och innehåller 271 sidor.
Manne Fagerlind är född och uppvuxen i Strängnäs men lever nu i Stockholm med fru och barn. Han har arbetat med äldre inom hemtjänsten, som språklärare och nu som systemutvecklare. Berg har inga rötter är Manne Fagerlinds debutroman. Källa: Damm förlag.
Handling: Romanen är skriven i jagform och det är huvudkaraktären Lasse som berättar. Han har precis gått i pension efter att jobbat som konsvetare. Tyvärr ett misslyckat sådan eftersom hans chef Car-Johan Bergman hela tiden motarbetat honom och han har inte fått de arbetsuppgifter han varit kapabel till.
Nu bor han ensam i sin lägenhet och sonen Mats kommer oftare och besöker honom än sonen Markus. Lasse bestämmer sig för att skriva en deckare som revansch efter sitt misslyckade arbetsliv och även ett misslyckat liv som far och make. När Lasse börjar få minnesluckor och får svårt att skriva på sin deckare besöker han en läkare och får diagnosen Alzheimers. Vi läsare får följa Lasse genom den försämring som sker, när han själv uppfattar sin glömska tills han inte minns något alls eller känner igen sina söner.

Detta var en riktigt välskriven debutroman om den tragiska sjukdomen Alzheimers. Den fängslade tag i mig från första sidan och höll hela vägen. Jag har läst ganska många böcker om Alzheimers, men då från någon anhörigs perspektiv. Därför var det extra intressant att läsa från den drabbades synvinkel. Att få vara med om Lasses resa från den dagen han får diagnosen tills han inte minns något alls var en intressant upplevelse. Det var även en sorglig berättelse, just detta att läsa om Lasses första iakttagelser när han förstår att något är fel, och han frivilligt söker läkare tycker jag var så fint beskrivet. Likaså Lasses reaktion när han får veta diagnosen. Och att med hans egna ord få följa hela utvecklingen. Författaren har verkligen lyckas fånga det med äkta känslor som känns mycket starka. Jag våndades med Lasse, först ett misslyckat arbetsliv, ett dåligt förhållande till en av sönerna och som nästan nybliven pensionär få Alzheimers. Det var en sträckläsarbok som påverkade mig stark emotionellt.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-06-15 (39) www.kristinasimar.se 

 
 
 
 

Mordet på Hammaskjöld av Samuel Karlsson

 
Mordet på Hammarskjöld (häftad) 

Recension av Samuel Karlssons deckare Mordet på Hammarskjöld
Boken är utgiven på Deckarförlaget (2011) och innehåller 350 sidor.
Samuel Karlson har tidigare gett ut flera faktaböcker om traditionella hantverk och kulturhistoria. Mordet på Hammarskjöld är hans skönlitterära debut och den första i en serie som idag är planerat till fem fristående böcker.
Handling: Eskil snart 75 år är en före detta sågverksarbetare, något av en ensling som bor i skogen. Hans liv är väl inrutad och sista torsdagen i månaden tar han sin gamla Husqvarnamoped och kör de två milen in till Systembolaget. Exakt klockan elva kliver han in och köper sin ranson av spritvaror. Efter bolaget fortsätter han sin köprunda, alltid i samma ordning. Han stör ingen och han vill heller inte bli störd.
Sven-Olof Åkerman, är nybliven pensionär sedan en månad tillbaka efter att jobbat som polis i 30 år. Nu befinner han sig i en Kaitumjaure för att fiska harr i Kaitumtjåkka och Tjäktjajåkka långt bort från brottsligheten. När han sitter utanför sin stuga tjuvlyssnar han på någons radio och ett inslag får honom att lyssna lite extra. En äldre man har hittats svårt misshandlad i sin stuga utanför Hultsfred. Han blir nyfiken eftersom det är i hans hemtrakter, men nu är det Louise och Frank som får ta hand om fallet, tänker han. Men han har ändå svårt att släppa händelsen. Är det kanske någon han känner till?
Det är Eskil som Frank och Louise har hittat svårt misshandlad, han befinner sig nu på sjukhus, men om hans liv går att rädda vet läkarna inte än. Varför har någon misshandlat Eskil så svårt? Det är många frågor som uppkommer och till slut säger Frank att de måste ringa till Sven-Olof. När Sven-Olof får veta vem som blivit misshandlad måste han bara ta reda på varför. Han avbryter semestern och kör först hem till en god vän Johan Lundmark som även varit vän med Eskil. Johan vill inte gärna prata om Eskil, men säger till Sven-Olof att han ska ringa några samtal och att Sven-Olof kan komma tillbaka om några timmar. När Sven-Olof kommer tillbaka får han se att Johan är död och det på ett fruktansvärt sätt. Vem och varför har någon dödat Johan och varför just nu när Sven-Olof varit på besök?
Detta är upptakten till många blodiga och hemska händelser. Vem var egentligen Eskil och Johan? Deras förflutna går tillbaka till Karlsborgs flygflottilj och ännu längre tillbaka i början av 1960-talet i Kongo. Eskil har massor av pengar placerade utomlands. Hur kan en vanlig sågverksarbetare ha så mycket pengar? Sven-Olof ställer sig till förfogande och tillsammans med Louise och Frank ska han nu försöka lösa det komplicerade fallet. Ska de lyckas och överleva?

En mycket mycket spännande debutdeckare. Kanske lite väl obehaglig för känsliga läsare eftersom den innehöll flera grymma och blodiga scener som var väl gestaltade. Det var till och med så jag mådde lite illa av dem ibland, så verkliga var de. Miljöer och karaktärer var också väl gestaltade. När jag kan se miljöer och karaktärerna framför mig då är boken i mitt tycke välskriven. Det var en spänning som eskalerade hela tiden, men det fanns även en gnutta romantik och vardagliga händelser i handlingen. Kan bara sätta högsta betyg och hoppas att nästa del håller samma höga klass.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-06-14 (38) https://blogg.passagen.se/krisim 
 

 
 
 
 

Kedjor känns bara när du rör dig av Eva Holmquist

 
Kedjor känns bara när du rör dig (häftad)www.ordspiran.se

Recension av Eva Holmquists Science fictionbok som vänder sig till ungdomar.
Boken är utgiven på Ordspira förlag (2012) och innehåller 224 sidor.
Eva Holmquist är född 1966, uppvuxen i Pixbo utanför Göteborg och bor nu i Jönköping. Som liten samlade hon kompisarna och berättade historier. Nu skriver hon ner dem för att många fler ska kunna läsa hennes berättelser. Hon har tidigare kommit ut med boken Hästar på vift för flickor i åtta- till tioårsåldern på HLT förlag. 15 april kom denna bok Kedjor som känns bara när du rör dig ut som första bok på Ordspira förlag.
Handling: I 350 år har ett rymdskepp färdats genom rymden och flera generationer har passerat. Ingen förutom Pellas tror att det finns liv utanför rymdskeppet. När han berättar vad han tror tycker de andra att han är konstig och de utesluter honom. För de andra varken syns eller hörs han, de går bara förbi som om han vore osynlig. Han är helt enkelt död för de andra i rymdskeppet. 
Rådgivaren på skeppet bestämmer att hans dotter Lola ska gifta sig med skrivaren Tamas, men hon älskar Pellas och försöker övertala de andra att Pellas mycket väl kan ha rätt i att det finns liv utanför rymdskeppet. 
Det råder även en mycket gammaldags traditon på skeppet. Kvinnor får inte bli ämbetsmän, familjen bestämmer även vem deras döttrar ska gifta sig med. Men nu börjar ungdomarna ifrågasätta detta. Kvinnorna vill också ha höga positioner. Hur ska det sluta? Ska det bli en generationsförändring där kvinnorna får bestämma vem de vill gifta sig med och få ett högre ämbete? Och vad händer med Pellas, blir han betrodd eller kommer han förbli utesluten?

Som alltid när det gäller science fiction så är jag tveksam eftersom jag har svårt för den genren. Så det tog ett tag innan jag kom in i berättelsen. Men den visade sig inte alls svår att förstå, handlingen påminde mycket om det som sker i vår värld. Precis som i vissa kulturer är det familjen som väljer make åt sin dotter. De som tänker annorlunda blir lätt kallade märkliga. Och precis som i vårt samhälle gäller det att hålla sig kvar i den position som man har. Makt är viktigt för många. Bokens handling är både en kärlekshistoria och jämställdhet mellan könen. Jag hade stor behållning av boken och ser redan fram emot nästa del.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2012-06-13 (37) https://blogg.passagen.se/krisim 

 
 
 
 

Efter mörkrets inbrott av Haruki Murakami

 
Omslagsbild: Efter mörkrets inbrotthttps://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2012/Var/murakami_haruki-efter_morkrets_inbrott-inbunden/ 

Recension av Haruki Murakamis roman Efter mörkrets inbrott
Boken är utgiven på Norstedts (2012) och innehåller 237 sidor.
Haruki Murakami, född 1949 i Kyoto, är en av dagens mest omtalade och hyllade författare. Genom att förena popkultur med en egensinnig magisk realism har han med sina romaner och novellsamlingar väckt stor uppmärksamhet och fått hängivna läsare världen över. Hans senaste roman 1Q84, omgavs av stort hemlighetsmakeri innan den kom ut i tre delar och har slagit alla försäljningsrekord i japan. 
Vibeke Emond har översatt japanska verk från olika epoker från 1000-talet till nutid. Från italienska har hon bland annat översatt Svevo och Pirandello och från franska Proust. Av Haruki Murakami översatte hon senaste trilogin 1Q84. Källa: Norstedts.
Handling: I denna roman av Haruki Murakami får vi möta två vilsna själar under en natt. Kapitlen är angivna i tid. Mari sitter på ett café och läser när jazztrombonisten Takahashi kommer in och sätter sig mitt emot henne. Han hävdar att de träffats för två år sedan på en semesterresa. Mari var där med sin två år äldre syster Eri och Takahashi med en kompis. Han undrar hur det är med Maris syster, den vackra Eri. Mari är inte lika vacker och hon hade problem i skolan. Tillslut fick hon börja i en kinesisk skola och lärde sig att prata flytande kinesiska. Nu studerar hon kinesiska på universitetet. Takahashi ska repa med sitt band under natten. Han lämnar Mari som sitter kvar på caféet och läser. Hon har ingen lust att åka hem. Plötsligt kommer en medelålders dam inrusande. Det är Kaoru som är nattportier på hotell Alphaville, ett lovehotell. Hon har pratat med Takahashi efter att en kinesisk kvinna blivit misshandlad av en kund på hotellet. Kvinnan kan inte prata japanska och Takahashi berättar att Mari kan prata flytande kinesiska och talar även om var hon befinner sig. Mari följer med Kaoru till hotellet och pratar med den kinesiska kvinnan. Mari får förtroende för både Kaoru och ”Syrsan” – en annan kvinna som jobbar på hotellet under alias. Mari träffar Takahashi igen under natten och de börjar berätta om sina liv för varandra. Mari berättar om sin syster Eri som sovit de senast två månaderna. I boken ser en betraktare hur Eri ligger och sover i sin säng och tv:n brusar även att den är avstängd. Är den här natten en illusion eller är det verklighet. Vem vet!

Oh, vilken underbar roman. Två vilsna själar som träffas under en natt och blir förtroliga med varandra. Jag har aldrig läst en roman av en japansk författare innan och var lite orolig att den skulle vara tungläst. Men den var lättläst och det centrala i romanen är de underbara dialogerna. Om jag inte visste att romanen handlade om Japan, kunde jag lika gärna trott att den handlat om något europeiskt land. Handlingen var visserligen lite sorglig ibland, men författaren har ändå lyckats skriva den suggestivt och med humor. Nu vill jag bara läsa mera av Haruki Murakami.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-03-27 (36) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Friheten förde oss hit av Gunnar Ardelius

 
Friheten förde oss hit (inbunden) https://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2012/Var/ardelius_gunnar-friheten_forde_oss_hit-inbunden/ 

Recension av Gunnar Ardelius roman Friheten förde oss hit
Boken är utgiven på Norstedts (2012) och innehåller 203 sidor.
Gunnar Ardelius, född 1981, debuterade 2006 med ungdomsboken Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket. Boken översattes till flera språk och nominerades samma år till Augustpriset. Friheten förde oss hit är Gunnar Ardelius fjärde bok; den första som riktar sig till en vuxen publik. Källa: Norstedts.
Handling: I slutet av 1960-talet åker en familj till Liberia. Pappa Hektor har fått jobb som personalchef på det svenska gruvföretaget L A M C O. Vi läsare får följa familjen i cirka en månad från första advent till tjugondag jul. Mamma Margret saknar sin älskare i Sverige och sonen Mårten 18 år saknar sin flickvän. Den förste de möter på väg till sitt hus är en pojke som kallas Ormpojken. En ung pojke som bär på ett gevär på ena axeln och en död apa på den andra. Apan ska han äta upp berättar han och det chockerar mamma Margret. Ormpojken ska sköta familjens trädgård, klippa gräset och skrämma bort giftormar. Mårten blir god vän med Ormpojken och följer med honom på flera äventyr, något mamma Margret inte är särskilt förtjust i. Hon litar inte på Ormpojken. Margret träffar den svenske läkaren Lars-Erik som skriver ut lugnande tabletter och starka sömntabletter till henne. Under den korta tiden de vistas i Liberia händer det mycket. Något fruktansvärt händer med Ormpojken och Margret ångrar något hon gjort mot honom. Gruvarbetarna strejkar och pappa Hektor får sparken. Och lagom till tjugondag jul är de hemma i Sverige igen.

Under drygt en månad får vi läsare följa med om många olika händelser i Liberia. Från att en svensk familj kommer dit med stora förhoppningar tills de helt plötsligt är tillbaka i Sverige igen. Böcker om biståndsarbetare tycks vara populära nu. Det är flera på gång har jag hört. Jag tyckte att det var en riktig spännande upplevelse ta del av denna välskrivna roman. Författaren gestaltar perfekt de olika karaktärerna, den afrikanska naturen och mentaliteten. Han är en stor stilist och boken berörde mig otroligt mycket. Berättelsen var stark och det kändes inte som 1960-tal. Den kunde lika gärna handlat om biståndsarbete på 2000-talet.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-03-26 (35) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Skamfläck av Caroline Engvall

 
Skamfläck (pocket) https://www.pocketforlaget.se/item.asp?itemID=2727 

Recension av Caroline Engvalls bok Skamfläck – svenska barns verkliga helvete
Boken är utgiven på Pocketförlaget (2012) och innehåller 227 sidor. 
Caroline Engvall, född 1978, har jobbat som journalist sedan 14 års ålder och brunnit för utsatta unga ända sedan hon var chefsredaktör på tjejtidningen Frida i början av 2000-talet. Caroline Engvall har skrivit storsäljaren 14 år till salu, om Tessans chockerande berättelse. Boken utlöste en explosionsartad debatt om hur våra unga mår. Idag är Caroline flitigt anlitad föreläsare för poliser, åklagare och skolor om ämnet sex som ångestdämpare. Caroline är även frilansande skribent och redaktör för bland annat Metro,Kupé, Amelia och Aftonbladet. Caroline Engvall bor med man och barn i Stockholm och Thailand. Källa: Pocketförlaget.
Handling: Boken handlar om de tre tonåringarna, Sandra, Nadja och Jocke som alla säljer sex. Ungdomarna heter något annat i verkligheten och vissa andra namn och platser är också utbytta för att skydda ungdomarna.
Sandra bor med sin mamma och sin fyra år äldre syster, Jonna. Hennes pappa dog när hon var elva år. Hemma pratar de aldrig om känslor. Sandra säljer sex för att hon vill ha bekräftelse på att någon tycker om henne, men männen utnyttjar bara hennes unga kropp. Hon mår dåligt av det som de äckliga männen tvingar henne till. Ändå utsätter hon sig gång på gång att träffa dessa män. Hon försöker berätta för sina vänner att hon säljer sex, men de tittar bara konstigt på henne och tror att hon hittar på. Inte ens hennes bästa kompis Johanna vill parata med henne om det, hon bara ignorerar Sandra när hon tar upp ämnet.
Nadja kom från Damaskus, Syrien till Sverige när hon var liten med sina föräldrar. Hon har inga syskon och hennes mamma jobbar nästan jämt. Pappan jobbar på en båt nio månader om året, så honom ser hon sällan. Precis som Sandra säljer hon sex för att få bekräftelse på att hon duger. Men männen är också bara ute efter hennes unga kropp. De vill visa sin makt genom att slå och ha hårdhänt sex med henne. Nadja känner sig äcklig, men precis som Sandra kan hon inte ta sig ur helvetet.
Jocke är killen som säljer sex till andra män. Han bor ensam med sin pappa efter att hans mamma stuckit sin väg med en annan man. Han säger att han inte mår särskilt dåligt av att sälja sex som Sandra och Nadja gör. Han säljer sig dyrt och använder pengarna till det han vill ha och för att hjälpa sin pappa med försörjningen. Han undrar varför hans pappa aldrig ifrågasätter var pengarna kommer ifrån. Kanske han förstår, men inte vill säga något. 
Efter ungdomarnas berättelse får vi läsa ett efterord om var och en av ungdomarna. Vad har hänt med dem efter att boken skrevs?

Det är ett mycket viktigt ämne som Caroline Engvall skriver om. Den var jobbig att läsa och jag mådde illa många gånger. Carolines skriver så att det blir väldigt känsloladdat. Jag kommer verkligen in i ungdomarnas berättelse. Hon skriver med en sådan stor entusiasm och levande om detta stora problem. Förordet av justitieminister Beatrice Ask var också läsvärt. Jag tyckte också att 14 år till salu var en viktig bok. Hoppas nu att debatten fortsätter och att föräldrar till ungdomar visar mera intresse för var de gör framför datorn. Berättar för dem vad som kan hända på nätet. Att man inte kan lita på att den man chattar med är den som den utgör sig för att vara. Själv är jag tacksam att mina fyra döttrar är vuxna. När de två äldsta var i tidig tonårsålder fanns det inga datorer eller mobiltelefoner. När de två yngsta var i samma ålder fick de inte ha egen dator på sina rum. Vi tittade på dokumentärer om hur det kan gå till på nätet och diskuterade med dem vad som kan hända. Något alla föräldrar måste våga göra. Nu var som tur inte mina yngsta döttrar intresserade av att chatta, de hade andra fritidssysselsättningar. Denna bok bör alla föräldrar läsa, även personal i skolor, socialförvaltning, BUP och de som studerar inom olika vårdutbildningar. En mycket viktig bok.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-03-22 (34) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Elementstenarna del 2. Bronstornet Garba av Hans Olsson

 
Bronstornet Garba (häftad) 

Recension av Hans Olssons Fantasyroman Elementstenarna del 2. Bronstornet Garba
Boken är utgiven via Books on Demand (2011) och innehåller 427 sidor.
Hans Olsson är född 1983 i Linköping, men är uppvuxen på landet i Kinda kommun i Östergötland. Där är han uppvuxen på en gård cirka sex mil söder om Linköping, eller två mil utanför det lilla samhället Rimforsa. Att skriva är hans stora fritidsintresse och det är det som han verkligen brinner för. När han inte skriver så spelar han gärna TV- och datorspel. Just nu är det StarCraft 2 som gäller, men han är, och har alltid varit, en sådan där "gamer". Olika TV-spel är också en stor inspirationskälla när han skriver.
Annars jobbar han som testingenjör i Stockholm. Han sitter alltså och testar en produkt som ett företag utvecklar för att försöka förbättra kvalitén på den. Han tycker att det faktiskt är ganska kul av och till, men helst av allt vill han skriva. Hans bor nu i Uppsala, tillsammans med min sambo. Hans har pluggat där sedan 2004, och nu för tiden pendlar han dagligen till Stockholm. Att pendla är ... ett eget kapitel. 
Hans har också skrivit och gett ut en novellsamling Vad är din hemlighet? via förlaget Books on Demand. Hans Olsson har även blivit publicerad två gånger innan han gav ut sin första bok Sökandet efter elementstenarna. Det var Fantasyklubben som anordnade novelltävlingar, första året han ställde upp (2008) kom Hans på första plats med novellen Fröet. Andra året (2009) kom han på tredje plats med novellen Speldosan. Båda dessa noveller finns också med i hans novellsamling. 
Handling: Efter att hjälpt Valgone att söka upp tre elementstenar är tjuvarna Tar och Tife tillbaka i staden Argovona. Tar mår inte bra, han har en smärta i kroppen som mal. Samma känsla som han hade i Sulwaträsket. Han slår till en man så illa så han dör efter att mannen gett sig på hans älskade Tife. När han ser vad han gjort mår han illa, det susar i öronen och han har svårt att andas. Tife lyckas få med honom till värdshuset och värdshusvärden hämtar helaren Emaro. Emaro ger Tife en vätska som han säger är mycket dyr för den innehåller sällsynta örter och hon tvingas betala en hel del guldmynt för vätskan som hon ska ge Tar. Han berättar också att det finns en legend som är helare i Dkroiöknen sydväst om Argovona, men att öknen innehåller många faror. Trots att Tar är vid dåligt medvetande hör han samtalet mellan helaren och Tife och förstår att helaren lurar Tife. Men han klarar inte att resa sig upp för att hjälpa henne. När han senare vaknar med ett ryck ger han sig iväg utan att väcka Tife. Han ska bege sig till helaren i Dkroiöknen för att få hjälp.
Efter striden i Vargpasset, där den dravanska armén förlorade stort, är nu de venloriska generalen Produs på väg till huvudstaden Collcott i Dravanu. Han har fått i uppdrag att få kung Stogack att skriva på ett fredsfördrag mellan de två länderna. Det blir inte det lättaste, för han blir stoppad av kungens vakter som vägrar släppa in honom till kungen. Kungen ligger sjuk efter att hans hustru dött, men det vill inte vakterna berätta. 
Valgone han har bestämt sig att krossa hotet från den onde Garland. Ska han lyckas med det?
När Tife vaknar och upptäcker att tar är borta ger hon sig iväg för att leta efter honom. Ska hon lyckas hitta honom och ska Tar kunna ta sig till helaren i Dkroiöknen och få hjälp? Läs den spännande fortsättningen så får du veta hur det går.

Som sagt så har jag lite svårt för Fantasy. Jag har inte den fantasin som gör att jag kan se karaktärerna och miljön framför mig. Även om författaren är suverän gestaltare. Att få till en enkel resumé av handling har inte heller varit enkel, eftersom det händer så otroligt mycket i berättelsen. Jag beundrar dessa duktiga Fantasyförfattare som kan bygga upp länder, städer och karaktärer på ett sådant verkligt sätt. Hitta på alla dessa märkliga namn. Hans Olsson är en mycket duktig berättare och hans Fantasybok känns mycket levande. Boken är väldigt välskriven, men det tog lång tid för mig att läsa den. Jag var tvungen att läsa sakta för att inte missa något att den spännande handlingen. Boken är ett måste för alla fantasyälskare.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2012-03-20 (33) https://blogg.passagen.se/krisim

 

 
 
 
 

Marialucia av Elisabeth Backström

 
Marialucia (häftad)https://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2012/Var/berchtold_elisabeth-marialucia-danskt-band/ 

Recension av Elisabeth Berchtolds dikt/lyriksamling Marialucia Boken är utgiven på Norstedts (2012)  och innehåller 85 sidor.
Elisabeth Berchtold är född 1971 har under flera år publicerat poesi i olika tidskrifter. Marialucia är hennes första diktsamling.
Handling: I den här korta diktsamlingen får vi träffa fyra kvinnonamn och fyra diktsviter.
Eurydike: Två flickor tyr sig till varandra i underjorden och engagerar sig i dramatiska lekar. De härmar vuxenvärlden, men kan inte förklara varför de befinner sig i underjorden.
Rosa: Rosas röst kan man inte höra – men man förstår att andra talar om henne och hennes kropp.
Lucia: Lucia är först en vit orörlig kropp som tycks vara död, men sedan känner man av hennes hörsel, syn och kroppsvätskor. Hon kissar tecken i snön, blir hud, får en röst och ett språk. Till sist kan hon till och med skrika. Hon vill ha upprättelse och hämnd.
Maria: Här blir det ett passionerat möte. Kroppar som ramlar mot varandra i förälskelse och åtrå. Det handlar även om beroende av närhet, men att man ändå vill ha sin frihet.

Ja, så här tolkade jag denna diktsamling. Jag är inte alls duktig på att tolka poesi. Jag tyckte hela boken kändes märklig och jag hade svårt att förstå textens innebörd. Den är säkert vackert skriven för de som kan tolka poesi, men jag förstod inte det vackra i texten. Så tyvärr blir det inte något högre betyg från min sida.

Betyg 2/5 Kristina Simar 2012-03-19 (31) https://blogg.passagen.se/krisim

 

 
 
 
 

Bara det här med dörarrna av Malin Backström

 
Bara det här med dörrarna (inbunden) https://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2012/Var/backstrom_malin-bara_det_har_med_dorrarna-inbunden/ 

Recension av Malin Backströms prosalyriska bok Bara det här med dörrarna
Boken är utgiven på Norstedts (2012) och innehåller 112 sidor.
Malin Backström debuterade med den prosalyriska Berättelser som inte får vidröras(1997). Bara det här med dörrarna är hennes andra bok. Källa: Norstedts.
Handling: Den här boken kan man också kalla korta berättelser eller betraktelser. Boken handlar om kärlek, åldrande och död. Kropp, kärlek och sexualitet. Författaren vill påtala vikten av att bryta tystnade. ”Tystnaden är en dörr som inte går att låsa”. Så skriver författaren i sin text. Hon skriver om hur viktigt det är att ha gränser och att kunna stänga dörrarna om sig. Men också att man ibland måste överskrida dessa gränder för att möta en människa fullt ut. Boken handlar även om ensamhet och olika sätt som man kan förhålla sig till den och om de ritualer sport kan innehålla. De sporter hon tar upp i boken är innebandy och basket. Hon skriver också om rädslan att förlora så man inte vågar satsa full ut på de sporter man ägnar sig åt. Till sist tar författaren upp en ännu obesvarat fråga: Varför kan inte alla flickor flyga?

En mycket vacker och stilistisk skriven prosalyrisk bok av Malin Backström. Författaren är en suverän gestaltare och ordkonstnär. Boken är även mycket tänkvärd. Hur mycket ska man ge av sig själv när man utför en sport är något hon frågar sig. Vikten av att kunna stänga in sig i ensamhet och må bra av det är en annan fråga. Jag tyckte verkligen om denna lilla korta prosalyriska bok. Den gav mig en hel del att tänka på och just att språket var så vackert och stiliskt att det var en njutning att läsa den.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2012-03-19 (32) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Född människa av Annika Filipsson och Karin Wahlöö de Soto

 
Född människa : tio år med teatergruppen etiketterna (häftad) https://shop.textalk.se/se/article.php?id=23438&art=10768690&grp=965587 

Recension av Annika Filipssons & Karin Wahlöö de Sotos inspirationsbok Född människa
Boken är utgiven på Duo Dito Förlag (2011) och innehåller 98 sidor.
Författare till denna inspirationsbok är två av ETIKetternas manusförfattare: Annika Filipsson och Karin Wahlöö de Soto. Karin är även den som tog initiativ till teatergruppen i början av 2000-talet. Initiativet till boken kom dock från redaktören och bokförläggaren Helena Dahlstrand, som haft förmånen att regissera teatergruppen de senaste två åren och som tycker att konceptet är så bra att det bör spridas även till andra kommuner. Att gruppen hade tioårsjubileum 2011, gör det ännu roligare. 
Handling: Detta är en inspirationsbok om Jönköpings teatergrupp ETIKetterna, som firade tio år 2011. Teatergruppen består av personer som har anknytning till kommunens vård och omsorg. Äldreomsorgen, hemtjänsten, psykiatrin, funktionshinder- och individ och familjeomsorgen. Många i teatergruppen är undersköterskor inom dessa områden. Gruppen spelar verklighetsbaserade, dramatiserade scener från sin yrkesvardag. Många scener ger upphov till straka känslor hos publiken och efter en teaterföreställning brukar man ha efterföljande diskussioner med publiken. Boken innehåller också bilder från de tio år som teatergruppen funnits och även texter till olika scener som de spelat upp.

Detta är en mycket viktig bok för alla som jobbar in vård- och omsorg och även anhöriga till de som vistas inom dessa områden. Den är också viktig för de som jobbar inom socialförvaltning och studerar till något inom vården. Jag har själv varit på en föreställning och kände väl igen mig som anhörig till min pappa som bodde på ett äldreboende. De spelar scener om hur det kan gå till inom olika vårdområden, om den stress hemtjänstpersonalen ofta känner och hur slitsamt det kan vara på ett äldreboende och de dåliga med resurser man ofta har när man jobbar inom vården. Ofta allför lite personal och många sjukskrivningar på grund av förslitningsskador. Hur ska man bemöta anhöriga och brukare? Det är inte alltid det lättaste att göra både brukare, chefer, arbetskamrater och anhöriga tillfreds. Jag hoppas att den här välskrivna inspirationsboken upptäcks i flera kommuner och att det bildas många liknande teatergrupper i hela Sverige. Boken är innehållsrik, intressant och välskriven. Den bör läsas av alla inom vård- och omsorg och anhöriga. Och även av dem som går olika former av vårdutbildning.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-03-15 (30) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Vila i frid av Sofie Sarenbrant

 
Vila i frid (inbunden) https://www.damm.se/Bocker/Bokpresentationssida/?articleId=8026 

Recension av Sofie Sarenbrants deckare Vila i frid
Boken är utgiven på Damm Förlag (2012) och innehåller 380 sidor.
Sofie Sarenbrant är journalist och fotograf. Hon bor i Bromma med sin man och deras två barn. Hennes tidigare deckare Vecka 36 och I stället för dig har fått stor uppmärksamhet och båda har blivit sålda till sju länder. Läs mer om Sofie på hennes blogg: www.sofiesarenbrant.se
 Källa: Damm Förlag.
Handling: På Yasuragi-spa i Hasseludden hittas tidigt en morgon en känd skådespelare medvetslös i kvinnornas tvagningsrum. Kort därefter hittas ett äldre par döda i sina sängar hållandes varandras händer. Rättsläkaren hittar stora mängder av det starka sömnmedlet Halcion i deras blod. Har de begått själmord tillsammans? Men när det hittas ytterligare två döda börjar polisen Emma Sköld på Nackapolisen fundera på om det inte finns en mördare som smyger omkring på Hasseludden. Någon av personalen, eller den märklige mannen som bor i närheten? Tillsammans med hotellchefen Peter Berg och vd:n Nils Wedén försöker Emma Sköld och hennes kollegor att reda ut det hela. Ska de hinna hitta mördaren innan han/hon slår till igen?

En mycket spännande och välskriven deckare av Sofie Sarenbrant. Jag har läst alla hennes tre böcker och älskade Vecka 36, men I stället för dig berörde mig inte lika mycket. Detta är ingen uppföljare till de två andra delarna, utan en fristående deckare. Jag sträckläste faktiskt denna bok till långt in på natten. Var ju tvungen att veta om jag lyckats hitta rätt mördare, men tyvärr som nästan alltid hade jag fel även denna gång. Så boken var absolut inte förutsägbar. Gestaltningarna var denna gång lika fantastiska som i Vecka 36 och därför får denna deckare en femma precis som Vecka 36 fick. Det är ytterst sällan jag ger högsta betyg till en svensk deckare, men denna var väl värd det. Och nu vågar jag även åter skicka min dotter till Yasuragi-spa igen utan att vara rädd att hon ska bli mördad. Hon brukar åka dit ett par gånger om året.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-03-15 (29) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

I skydd av skuggorna av Helene Tursten

 
I skydd av skuggorna (inbunden) https://www.piratforlaget.se/bocker/i-skydd-av-skuggorna/ 

Recension av Helene Turstens deckare I skydd av skuggorna
Boken är utgiven på Piratförlaget (2012) och innehåller 300 sidor.
Helene Tursten kommer från Göteborg men bor sedan många år i Sunne. Innan hon blev författare arbetade hon som tandläkare. Hon debuterad 1998 med Den krossade tanghästen. Helen Turstens böcker om kriminalinspektör Irene Huss är utgiven i femton länder. Historierna har även haft stor framgång i och med filmerna med Angela Kovács i rollen som Irene Huss. Källa: Piratförlaget.
Handling: Berättelsen börjar när ett pizzabud kör vilse i Göteborg. När han till slut hittar vägen han ska till upptäcker han att den ligger vid ett övergivet hamnkvarter. När han letar efter rätt gatunummer öppnar sig en dörr och ett starkt sken kommer emot honom. Han ser att det är en brinnande människa som stapplar ut och några minuter senare ligger personen död på marken.
Kriminalinspektör Irene Huss make Krister har precis köpt en krog och hemma firar hela familjen. Men lyckan blir inte långvarig. Precis när han öppnar krogen, behöver en av hans kockar, Anton låna hans bil och när Anton öppnar dörren exploderar bilen. Som tur är får Anton bara lindriga skador. Är det någon som tagit fel bil, eller är det någon som vill åt Krister och i så fall varför?
Irene Huss och hennes kollegor dras in i ett fall med kriminella gäng, beskyddarverksamhet och någon kollega som läcker ut hemliga uppgifter som gör att polisen arbetar i motvind. Till slut inser Irene att hon och hennes familj lever i livsfara och de måste dela på sig för att gömma sig på olika ställen. Irene för sig och resten av familjen gömmer sig tillsammans och ingen får veta var de andra finns. Hur kommer hela denna våldsamma berättelse att sluta?

Den här deckaren gillade jag verkligen. Jag brukar inte är så förtjust i svenska deckarförfattares språk eftersom jag ofta tycker att det kan vara torftigt. Men den här gången hade jag inget att klaga på gällande Helene Turstens språk. Boken var en riktig bladvändare och jag sträckläste nästan hela boken på en gång. Något jag aldrig brukar göra. Har nog läst något av Helene Tursten för några år sedan och sett filmerna på tv, men då inte varit så intresserad. Kanske det beror på att denna handlade om kriminella gäng och beskyddarverksamhet. Något jag gärna läser faktaböcker om. Jag lyckades till och med lista ut vem som läckte information från polishuset. Något jag aldrig brukar göra och då var det inte alls förutsägbart vem som gjorde det. Härligt att läsa en deckare som föll in i min smak för en gång skull.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2012-03-14 (28) https://blogg.passagen.se/krisim

 

 
 
 
 

Att leva och dö som Joe Strummer av Macus Birro

 
Att leva och dö som Joe Strummer (inbunden) https://www.damm.se/Bocker/Bokpresentationssida/?articleId=6255 

Recension av Marcus Birros roman Att leva och dö som Joe Strummer
Boken är utgiven på Damm Förlag (2010) och innehåller 285 sidor.
Marcus Birro är född 1972, han är författare och krönikör. Han har gett ut elva böcker, skriver krönikor om livet och bloggar om italiensk fotboll. Han har mottagit flera priser för sitt skrivande, bland annat det prestigefyllda Dan Andersson-priset. Marcus Birro bor numera i Stockholm med sin fru och två barn. Att leva och dö som Joe Strummer är Marcus kärleksförklaring till Göteborg. Sitt Göteborg. Staden som legat en bit bortom Avenyn. Staden som skapade Broder Daniel, stora drömmar och underbara svartklubbar. Romanen är en hyllning till kärleken och vänskapen som egentligen aldrig dör eller rostar. Källa Damm Förlag. Läs mer på 
www.marcusbirro.se 
Handling: boken är skriven i jagform av en snart 40-årig man som förut bott i Göteborg, men som numera bor i Norrköping. Han älskar italiensk fotboll och rockmusik. Som ung spelade han i ett band som hette The Christer Petterssons. Han tänker på killgänget som under 80- och 90-talet syntes till i trakterna kring Järntorget och Långgatorna.
När Huvudkaraktärens vän Frank Öster dör av ett medfött men inte känt hjärtfel – precis som Joe Strummer i gruppen The Clash, bestämmer han sig för att efter tio år återvända till hemstaden Göteborg och få ihop det gamla bandet för att spela på vännens begravning.
På tåget till Göteborg kommer tankarna tillbaka till slutet av 1980- 90-talets början. Om kompisgänget, drömmarna, svartklubbarna. Att återförenas med sina gamla vänner är både trevligt men också känslosamt. Saker som de förträngt kommer åter upp till ytan vilket leder till missförstånd, bråk, sorg och smärta.

En lättläst, men också ibland en dyster roman. Beskrivningarna i handlingen är detaljerade och Marcus Birro har ett eget sätt att uttrycka sig. Det kan vara lite spretigt och jag undrar om det egentligen är en roman han vill skriva, eller är det hans egna minnen han vill få fram. Ibland är läsningen mycket fängslande och ibland något oklar. Det känns lite bloggskrivning över det hela många gånger. Visst ger den mig nostalgi från slutet av 1980- början av 90-talet. Särskilt musiken. Men får jag välja så läser jag hellre en poesibok av Marcus Birro, det är där han hör hemma.

Betyg 3/5 Kristina Simar 2012-03-13 (27) https://blogg.passagen.se/krisim 
 

 
 
 
 

Halva solen av Aris Fioretos

 
Halva solen (inbunden) https://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2012/Var/fioretos_aris-halva_solen-inbunden/ 

Recension av Aris Fioretos roman Halva solen
Boken är utgiven på Norstedts (2012) och innehåller 223 sidor.
Aris Fioretos bor och arbetar i Stockholm och Berlin. Hans senaste roman var Den siste greken (2009). Källa Norstedts.
Handling: Sonen sitter på en parkeringsservering utomlands när hans mobiltelefon ringer. Han hör sin mammas röst som säger: ”Nu har det skett.”
Två dagar och en flyresa senare anländer sonen till kapellet. Begravningsentreprenören stänger dörren bakom honom. Båren har rullats in och står mitt i rummet. Utmed väggarna står stolar och stearinljus fladdra vid huvudändan. Han tittar på sin pappa som ligger där orörlig, nykammad och med sin pyjamas på sig. Efter en stund sätter sig sonen ner och försöker andas lugnt och regelbundet, trots att hjärtat slår hårt. Sonen börjar tänka tillbaka på sin pappas liv och sin egen uppväxt. Pappan – en utlandsgrek som varit läkare i hela sitt yrkesliv. Han tänker på alla gånger de fått flytta på grund av pappans jobb. Hans mamma hade räknat att på 26 år hade de flyttat 13 gånger. En gång för pappans nya titlar. Från läkarstuderande till professor. Han tänker på huset vid havet som mamman älskat och där hon inrett en konstateljé som hon skulle utföra olika konstverk. Men hon hann aldrig utnyttja rummet, för pappan kom en dag hem med en landsman som inte hade någonstans att bo och han fick flytta in i ateljén och arbeta i trädgården och hjälpa till med renoveringar. En gång hade de ett hus på över 400 kvadratmeter, som var dyrt att bo i. Då kom pappan hem med en kasse pengar som han fått från en annan grek, så han kunde betala räkningar. Man hjälper sina landsmän sa han. Sonen funderar på många olika händelser som skett under åren, både fantastiska händelser som han upplevt med sin far och även jobbiga. 

Denna roman är indelad i sakliga och lyriska prosastycken. Språket är både vackert och stilistiskt skrivet. Handlingen är inte helt självklart, utan man får fundera lite själv och läsa mellan raderna. Det är något som jag tycker mycket om. Att jag får tänka till om vad författaren har för budskap. Jag kan känna igen mig i hans tankar om sin pappa eftersom jag själv miste min pappa innan julen 2011 och då kommer det många minnen upp. Mest kommer alla fina minnen upp och jag saknar mycket av det som jag kunde irritera mig på det pappa gjorde när han levde. Och det kändes som om den här sonen tänkte likadant. Jag har aldrig läst något av Aris Fioretos innan, men kommer numera att följa hans författarskap. Jag tyckte mycket om denna roman.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2012-03-12 (26) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Outsider av Torbjörn Flygt

 
Outsider (inbunden) https://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2011/Host/flygt_torbjorn-outsider-inbunden/ 

Recension av Torbjörn Flygts roman Outsider
Boken är utgiven på Norstedts (2011) och innehåller 430 sidor.
Torbjörn Flygt debuterade 1995. 2001 tilldelades han Augustpriset för romanen Underdog.Outsider är hans sjätte roman. Han har även skrivit dramatik och barnböcker. Källa: Nordstedts.
Handling: Outsider tar vid där Underdog (2001) slutade. Det har nu gått tio år sedan Johan Kraft berättade om sin uppväxt i boken Underdog. Johan pluggar juridik vid universitetet i Lund. Han bor i en studentkorridor tillsammans med en brokig skara. Traktor som har press från sin familj att ta över familjegården. KL som sysslar med olika affärer, Annika som är en riktig grubblare och Sofia som vill träffa en passande man. Johan är tillsammans med Helena som bor med tre vänner i en ståtlig artonhundratalsvåning och där tillbringar Johan sin tid för det mesta. Helena är snart färdig med sin juridikutbildning och drömmer om karriär, köpa hus och bilda familj. Det vill hon helst göra tillsammans med Johan. Men är Johan färdig för det livet? Läsarna får även träffa Johans mamma Bodil som gör karriär på en marknadsavdelning. Hans syster Monika började studera till läkare, men blev med barn och tvingades sluta sin utbildning och försörja sig och sin lilla dotter Nathalie som servitris. Senare får vi möta Johan när han är färdig med studierna och fått ett arbete på en advokatbyrå. Under studietiden tog det slut mellan Johan och Helena, men nu träffas de igen. De kommer att jobba på samma advokatbyrå och får även dela samma rum. De hittar tillbaka till varandra och flyttar senare ihop och Helena blir med barn. Men Johan är fortfarande osäker på vad han vill med sitt liv. Är han verkligen mogen att bli pappa?

Tyvärr har jag inte läst Underdog och det gjorde nog att jag hade lite svårt att komma in i Outsider. Hade velat följa Johan från hans barndom. Författaren har ett härligt språk som är fängslande. Han beskriver vardagsliv och tankar riktigt bra. Karaktärerna känns verkliga och inte tillgjorda. Men jag tycker boken var lite för lång och en del händelser upprepades lite för ofta och det gjorde att den var lite trögläst ibland.

Betyg 3/5 Kristina Simar 2012-03-09 (25) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Till frihetens försvar av Per Bauhn och Dilsa Demirbag-Sten

 

Till frihetens försvar : en kritik av den normativa multikulturalismen (inbunden) https://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2010/Host/demirbag-sten_dilsa-till_frihetens_forsvar-inbunden/ 
 

Recension av Till frihetens försvar: En kritik till den normativa multikulturalismenav Per Bauhn och Dilsa Demirbag-Sten
Per Bauhn är professor i praktisk filosofi vid Linnéuniversitetet. Han har tidigare utgivit bland annat The Value of Courage (Nordic Academic Press, 2003) och Mänskliga rättigheter och filosofi (Liber 2006). Han medverkar också återkommande i radions Filosofiska rummet och på Svenska Dagbladets debattsida.
Dilsa Demirbag-Sten är välkänd författare och debattör, som tidigare utgivit Stamtavlor (Norstedts 2005) och Fosterland (Bonniers 2010). Källa: Norstedts.
Handling: I denna bok diskuterar och även kritiserar författarna bland annat religiösa yttringar. De anser att främlingsfientlighet och multikulturalism är varandras spegelbilder. Författarna är kritiska till att människor ska undantas från lagar och förordningar utan det ska gälla lika för alla medborgare som bor i samma land och inte för att de tillhör en särskild religiös grupp. En stor del av boken tar upp huruvida kvinnor ska få bära slöja eller inte. Om man ska få tillåtelse att ha olika huvudbonader i olika yrken eller inte. Om omskärelse av pojkar. De jämför även olika filosofers tänkande och jämför med det tänkande som finns idag. Hedersrelaterat våld är också något som tas upp i en stor del av boken.

Jag tycker att denna bok var intressant som diskussionsunderlag. Många av de ämnen som författarna tar upp finns det alldeles säkert många olika åsikter om. Till exempel om hur mycket människors religiösa tillhörighet ska undkomma lagar och förordningar som gäller i det land de bor i. Som i den här boken handlar om Sverige. Jag håller med författarna i mycket av det de skriver om, men har även andra åsikter ibland. Och det är det jag tycker om med liknande böcker: Att de leder till diskussion och debatt i dessa viktiga ämnen som tas upp. Som den multikulturalistiska retoriken. Boken är baserat på författarnas tänkande, så att kommentera om de har rätt eller fel gör jag inte. Det finns alldeles för många olika åsikter om det de skriver om. Boken var något svårtläst med en hel del ord som var främmande för mig och som jag fick slå upp. Men desto mer lärde jag mig och det var bara positivt.

Betyg 3/5 Kristina Simar 2012-03-08 (23) https://blogg.passagen.se/krisim

 

 
 
 
 

Begärets nio växter av Margot Berwin

 
Begärets nio växter (inbunden) https://www.bbb.se/index.php?option=content&task=view&id=303 

Recension av Margot Berwins roman Begärets nio växter
Boken är utgiven på Bra Böcker (2010) och innehåller 276 sidor.
Margot Berwin har arbetat med reklam i många år och även skrivit för olika tidskrifter. Begärets nio växter är hennes första roman. Margot Berwin bor i New York tillsammans med en spännande samling växter. Källa: Bra Böcker.
Handling: Lila Nova bor ensam i en enkel vitmålad lägenhet. Efter en uppslitande skilsmässa ser Lilas liv avskalat och tomt ut. Hon vill ha en förändring i sin vardag och börjar med att köpa nya växter till sin lägenhet: Hon träffar en duktig växtodlare, David Exley som ger henne råd och tips. Lila får lära sig saker om blommor med medicinska egenskaper som är bättre än mediciner som finns på apoteken. Av David Exley köper hon Papegojan – en tropisk växt som leder till ett starkare intresse. Lila möter även Armand som äger en tvättomat, han berättar om nio mystiska växter som ger berömmelse, lycka, odödlighet och passion. Armand sätter Lila på prov. Hon får ett skott från en sällsynt röd ormbunke. Den ska hon lyckas slå rot på. Lyckas hon ska han visa hennes en hemlighet i sitt låsta rum. Men genom att begå ett fruktansvärt misstag förstör Lila sina chanser att få se de växter Armand har i sitt låsta rum. För att få tillbaka hans förtroende reser hon till Yucatan. I Mexikos regnskogar möter Lila en värld av schamaner, andedjur, ormtjusare och sexiga huicholindianer. Ensam i djungeln tvingas hon lära sig mer om sig själv och om naturen. Hon möter människor med både ondska och godhet. Men vem kan hon lita på?

En utomordentligt välskriven roman som var omöjlig att lägga ifrån sig. En blandning mellan fantasy, roman och fakta. Boken ger både rysningar som skratt och spänning. Helt enkelt en adrenalinkick. Författaren har lyckats formulera känslor och andra intryck på ett verklighetstroget sätt. Hon har även lyckats att gestalta berättelsen perfekt, så jag kan se handling framför mig. Trots en del svåra namn är boken ändå lättläst. Jag kommer att hålla ett öga på denna författare, för jag läser gärna mer av henne. Var beredd på en resa som ger pirr i magen.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2012-03-07 https://blogg.passagen.se/krisim 

 
 
 
 

Hjärtblad av Aino Trosell

 
Hjärtblad (inbunden) https://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2010/Host/trosell_aino-hjartblad-inbunden/ 

Recension av Aino Trosells historiska roman Hjärtblad
Boken är utgiven på Norstedts (2010) och innehåller 462 sidor.
Hjärtblad är Aino Trosells tjugonde bok och knyter stilistiskt och tematiskt an till hennes roman En gränslös kärlekshistoria. Den här gången har hon hämtat inspiration i verkliga levnadsöden i Malungs socken på 1800-talet. Trosell belönades så sent som 2008 med Nils Parlingpriset: ”För lysande berättelser från då till nu. Historiskt och samtida, analys och drama. För skildringar av kvinnorna, glesbygden, arbetslivet och livsvillkoren. Ställningstagandet för de små i samhället – och för Järnbärarland.” Aino Trosell är också verksam som dramatiker. Besök hennes hemsida 
www.ainotrosell.seKälla: Norstedts.
Handling: Året är 1867 när vi första gången får möta Hulda. Hon är cirka sju år och leker i snön med sin bästa kompis Olof. Självklart ska Hulda och Olof gifta sig när de blir stora, för de tycker ju så mycket om varandra. Men ju äldre Hulda blir desto barnsligare tycker hon att Olof är och giftermål är inte längre aktuellt i alla fall inte om Hulda får bestämma. Hulda bor fattigt med sin mor, far och tre yngre syskon i ett skjulliknande hus tillsammans med getterna och en ko. Hon får tidigt börja hjälpa till hemma och det blir djuren hon får gå ut och valla. När Hulda fyllt tolv år ger hon och några väninnor sig en bra bit iväg med djuren för vallning. Det är sommar och på vägen berättar Brus Marit intressanta och skrämmande historier. Hulda älskar att lyssna på dessa historier och hon önskar att hon själv att begåvats med den förmågan, så hon kan berätta spännande historier för sina småsyskon. Hulda träffar sin stora kärlek, Lars som är några år äldre. De fattar tycke för varandra och kommer överens om att gifta sig när Hulda konfirmerats sig. För då räknas man som vuxen och giftasmogen. Innan Hulda konfirmerat sig dör plötsligt hennes mamma och pappan träffar en änka med två barn som så småningom flyttar hem till dem. Det gillas inte av Hulda och en sommar ger hon sig iväg gående tillsammans med Knutola Brita som ska till Norge. När Hulda kommer till Bergslagen bestämmer hon sig för att gå till Stockholm. Väl framme i Stockholm får hon jobb som tvätterska åt en rik familj. Hon trivs bra och tycker mycket om familjens lilla son Oscar. På sommaren när familjen är på landet går Hulda den långa vägen till Malung och vallar kreaturen. Och på hösten går hon tillbaka till Stockholm och familjen. Efter två år i Stockholm bestämmer sig Hulda att nu ska hon stanna kvar i Malung och gifta sig med Lars, men väl hemma får hon höra något om Lars som gör henne otroligt besviken. Hon återvänder till familjen i Stockholm igen. Frun i familjen insjuknar och dör och mannen friar till Hulda. Nu är Hulda plötsligt fru till en rik man och i början känns allt riktigt bra. Men med tiden tråkar det livet ut Hulda och hon ger sig iväg igen för att möta nya äventyr.

Jag älskar Aino Trosells historiska skildringar och Hjärteblad var inget undantag. Författaren skriver stilistiskt de levnadsöden som fanns på 1800-talet. Det är främst kvinnornas situation hon berättar om. Karaktärerna och miljöerna är vackert gestaltade. Som läsare känner jag hur hårt människorna fick jobba i slutet av 1800-talet och se skillnaden i Malung mot Stockholm, där allt blivit modernare. Jag kan se framför mig hur Hulda går den långa vägen till Stockholm som måste tagit många dagar. Den här boken var på över 400 sidor, men den kändes inte lång och ingen onödig eller överflödig text fanns, som många andra långa böcker kan ha. En helt underbar bok för alla som älskar historiska romaner.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-03-06 (22) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Filmberätterskan av Hernán Rivera Letelier

 
Filmberätterskan (inbunden) https://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2012/Var/rivera-letelier_hernan-filmberatterskan-inbunden/ 

Recension av Hernán Rivera Leteliers roman Filmberätterskan
Boken är utgiven på Norstedts (2012) och innehåller 111 sidor.
Hernán Rivera Letelier är född 1950, växte upp i Atacamöknen i norra Chile i ett litet gruvsamhälle där man utvann salpeter. Med romanen La reina Isabel cantaba rancheras från 1995 fick Riviera Letelier sitt stora nationella genombrott. Sedan dess har han utkommit med tiotalet romaner och belönats med det prestigefyllda priset Premio Alfaguara 2010 för El arte de la resurrección.Filmberätterskan kommer att filmatiseras av den brasilianske regissören Walter Salles under 2012. 
Hanna Axén översätter från spanska och engelska. Hon har varit med om att introducera spanskspråkiga författarskap som David Toscana och Guillermo Ariaga, på svenska, men även översatt etablerade författare som Ignacio Padilla och Isabel Allende. Källa: Norstedts.
Handling: Maria Margarita är yngst av fem syskon. Hennes äldre syskon är alla pojkar och hon är lite av en pojk-flicka. Hennes pappa är besatt av namn som börjar på M, därför har alla barnen namn som börjar just på M. Mamman har lämnat familjen efter att pappan skadad sig och är numera förlamat från midjan och neråt. Han kan inte längre jobba och familjen är mycket fattig. De bor i ett hus som mer påminner om ett skjul. Innan pappan skadades gick han ofta på bio och ibland tog han med sig hela familjen. Nu kan inte pappan gå på bio mer eftersom han inte har någon rullstol och bion är inte heller handikappanpassad. Han kommer på en strålande idé. Barnen ska få gå på bio en åt gången och sedan ska de komma hem och berätta om filmen för hela familjen och den som berättar bäst ska få gå och se filmer och berätta. Det blir till sist Maria Margarita som berättar bäst, med stor inlevelse och sång blir hennes berättelser nästan som om man såg filmen själv. I början berättar hon bara för familjen. Men det sprider sig snart att hon är en fantastisk filmberätterska och familjen börjar ta hem folk och ta betalt. Med tiden börjar folk att anlita henne och vill att hon kommer hem till dem och berätta. Det är framför allt tjänstemän och affärsinnehavare som har pengar som anlitar henne. När någon kommer på att trycka upp visitkort till Maria Margarita och kalla henne ”Santa Fe Delicine filmberätterska” blir att som förbytt och hennes liv blir ett elände.

En mycket stark och gripande berättelse om den lilla flickan Maria Margarita som blir känd i sin hemstad som en duktig filmberätterska. Hon berättar biofilmer med stor inlevelse och lär sig filmernas alla sånger utantill. Berättelsen är skriven i jagform och börjar riktigt bra men slutet är tragiskt. Romanen är väldigt vackert skriven och jag sträckläste den från början till slut utan uppehåll. Som tur innehöll den bara 111 sidor annars hade jag nog legat vaken hela natten istället för halva för att läsa klar den. När jag läste att den nu även ska filmatiseras och jag är överlycklig över det. Detta var verkligen en bok som jag älskade att läsa. 

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-03-05 (21) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Syster Varg och Yla i natten av Anette Skålberg och Katarina Dahlquist

 
Syster Varg (inbunden) Yla i natten : andra boken om Syster Varg (inbunden) 
https://www.sagoliktbokforlag.se/ 

Recension av Anette Skåhlbergs barnböcker Syster Varg och Yla i natten
Böckerna är utgivna på Sagolikt Förlag. De fina illustrationerna har Katarina Dahlquist gjort.
Annette Skålberg är författare, sagoberättare, dramatiker och filmare. Hon driver sedan många år S.T.O.P Bok samt S.T.O.P Film.
Katarina Dahlquist är illustratör, designer och konstnär. Hon driver företaget KD Illustration & Design. Tillsammans har Anette och Katarina Sagolikt Bokförlag.
Syster varg
Handling: På Sandras tioårsdag ringer polisen till familjen och säger att de hittat Sandra i skogen. Men Sandra är ju hemma. Det är hennes tvillingsyster Teresa de hittat. Hon försvann i skogen för sex år sedan och trots mycket letande hittades hon aldrig. Nu är hon hemma igen, tilltufsad och krypandes på alla fyra morrar hon och visar tänderna mot sin familj. Hennes beteende påminner om vargarnas och det är egentligen inte så konstigt eftersom hon hittades i en varglya. Troligen har hon bott hos vargar sedan hon försvann. Sandra är lycklig över att få sin syster tillbaka, men upptäcker snart att Tea har mer vargbeteende än en människas. Hon går till attack om hon känner sig trängd och hon biter Sandra. Det gör att Sandra blir lite rädd för sin syster och vill ta hennes tillbaka till skogen och vargarna. Men hon vet inte att vargjakten pågår för fullt. När Sandra upptäcker att det är jakt lockar hon med sig Tea hem igen och hon börjar anpassa sig till människolivet. Men samtidigt längtar Tea ofta till sin vargfamilj och besöker dem regelbundet. 

Yla i natten 
Detta är del två och en direkt fortsättning av Syster Varg.
Tea som mer och mer anpassar sig till människolivet behöver regelbundet besöka sin vargfamilj för att må bra. Nu har sex små vargvalpar föds och det känns viktigt för Tea att ta hand om dem. Sandra följer nästan alltid med Tea till skogen och vargarna och ibland sover de i skogen. När Tea är hos vargarna äter hon rått kött och hon vill att även Sandra ska äta det, men det känns motbjudande för Sandra. Människor klarar inte av att äta rått kött, men det gör Tea. De är jakttider och jaktlaget med Katrin som ledare har bestämt att rensa skogen på vargar efter att en av dem gett sig på en av jaktlagets hundar och skadat den. Sandra och Tea bestämmer sig för att flytta på valparna till något säkert ställe, där jägarna inte kan hitta dem. Kommer de att lyckas?

Jag läste dessa två böcker direkt efter varandra och gör en sammanställning av dem tillsammans. Böckerna vänder sig till barn i mellan åtta och tolv år. Jag tyckte de var fint skrivna och även spännande. Illustrationerna var också mycket vackra. Beskrivningen om Tea beteende efter att hon vuxit upp hos vargar känns mycket relevant. Likaså Teas jobbiga resa tillbaka till människovärlden som hon knappt minns något av är fint beskrivet. Som vuxen hade jag en givande lässtund och ser böckerna som trevliga och spännande böcker för barn. Antingen att någon vuxen läser högt, eller för barn som gått i skolan ett par år och lärt sig läsa ganska bra. 

Betyg 4/5 Kristina Simar 2012-03-02 (20) https://blogg.passagen.se/krisim


 

 
 
 
 

Andetag av Stina Nilsson

 
Andetag (pocket) https://www.halsingehandel.se/Bollnäs/Produkt/stina-nilsson-andetag_2250.html 

Recension av Stina Nilssons roman Andetag
Boken är utgiven på K & R Bokförlag.
Jag har läst romanen som pdf-fil. Stina Nilsson har förut kommit ut med en sagobok och senare i år kommer hon även ut med en diktbok. Hon bor i Norrköping.

Handling: Elsa jobbar som sekreterare är en trist och tråkig kvinna enligt många. Att det har med hennes barndom att göra är det ingen som vet. Nu närmar det sig jul och Elsa vill ha sitt hem klanderfritt. Hon har tyvärr råkat skada foten i en joggingtur och har så ont att hon inte kan sätta upp julgardinerna. Något som stör henne otroligt mycket. Och maken Bo är inte särskilt angelägen att hjälpa till och sätta upp dem.
Parallellt med Elsa och Bo får vi läsa om den positiva Pelle som har ett antikvariat. Han är alltid tillmötesgående mot sina kunder och vänner och han älskar sitt antikvariat.
En kväll är Bo och Elsa på fest hos några vänner. Bo pratar på och skrattar som alltid. Elsa tycker bara allt är trist och hon sitter mest i en soffa hela kvällen, ointresserad av att prata med någon. I taxin på vägen hem tittar Bo på Elsa och säger att hon är vacker, de kysser varandra och älskar den natten. Men dagen efter allt som vanligt igen. Elsa är sur och vill ha gardinerna uppsatta. ”När jag hinner”, säger Bo. Senare hittar Elsa en lapp och Bo är försvunnen. På lappen står det att han lämnat henne för sin stora kärlek. Istället för att bli deprimerad och ledsen, händer något med Elsa. Över en natt blir hon känslosam. Hon börjar umgås med sina arbetskamrater och följer med några till Knuts pensionat innan jul. Där äter Elsa med glädje julbord och tittar på alla vackra tavlor och fotografier som ägaren Knut gärna berättar om. Plötslig känner hon igen en del av tavlorna och fotografierna och får bekräftat av Knut att hon har rätt. Elsa lägger även till en man med en liten silverring i örat som hon får kontakt med. Han presenterar sig som Pelle och att han driver ett antikvariat. De pratar med varandra och med Knut och det kommer fram saker som ingen vetat innan, men som gör att man kan säga att cirkeln är sluten.

Jag vet i stort sätt ingenting om denna författare. Hon kontaktade mig och undrade om jag ville läsa denna roman som en pdf-fil och det tackade jag ja till. Hon heter Stina Nilsson och skriver poesi. Hon har gett ut en sagobok vet jag, och att hon bor i Norrköping. Att författaren skriver poesi märks mycket väl i denna roman. Den är mycket poetiskt och stilistiskt skriven och berörde mig mycket. Först tyckte jag inte om Elsa, men när det kom fram hur hennes barndom varit och hur den påverkat henne till det beteende hon har, fick jag stor sympati för henne. Men jag hade nog velat läsa om hur Bo tänkte om Elsa när hon var så trist på festen och även fått läsa lite tillbaka i tiden om hur Bo och Elsa träffades och hur den extroverte Bo blev förälskad in den introverta Elsa.

Betyg 3/5 Kristina Simar 2012-02-24 (19) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Att ställa till en scen - Historien om spira av Rasmus Waern

 
Spira https://langenskiolds.se/products-page/konst-och-kultur 

Recension om Rasmus Wærns faktabok Historien om Spira.
Boken är utgiven på Bokförlaget Lagenskiöld (2012) och innehåller 80 sidor. Boken har både svensk och engelsk text och innehåller även vackra färgbilder både av Spira utifrån och inifrån.
Rasmus Wærn, född 1961 är arkitekt och arkitekthistoriker, verksam som skriftställare på Wingårdhs sedan 2004. Han skriver om såväl ny som gammal arkitektur ibland annat Svenska Dagbladet och The Architectural Review. Bland de böcker han medverkat i kan nämnas Guide till Sveriges arkitektur, Crucial Words; Conditions for Contemporary Architecture och Stenarkitektur. Källa: Lagenskiöld Förlag.
Handling: Detta är en faktabok om hur kulturhuset Spira i Jönköping blev till. Den kanske är mest intressant för Jönköpingsbor med omnejd och för dem som är intresserad av ny arkitektur. Innan kulturhuset byggdes hade (SMOT) dans, musik och teater sina lokaler i gamla och dåliga hus i Tändsticksområdet. Innan Spira byggdes var Jönköping en av Sveriges tio största städer den enda stad utan kulturhus för musik, dans och teater. I augusti 2004 redovisades den utredning som gjorts för den politiska ledningen som beslutade att gå vidare med det. Flera olika platser studerades och till slut blev det Södra kajen vid Munksjön som visades vara det bästa alternativet. Huset skissades på 10 000 kvadratmeter men det blev 15 000 kvadratmeter och kostnaden beräknades till 185 miljoner, den blev visserligen också större men inte så anmärkningsvärt mycket. 2006 anordnades en arkitekttävling och den arkitektfirma som vann var Wingårdh arkitektkontor AB. Ägare och huvudfinansiär är Landstinget i Jönköping. Medfinansiärer är: Jönköpings Kommun, Stig Simonsson med familj, Tord Johansson med familj. Byggherre: Landstingsfastigheter och Totalentreprenör: PEAB Sverige AB. Den 11/11-2011 var så äntligen Spira och firades med en stor invigningsfest.

Jag tycker att det var riktigt roligt att läsa och recensera denna bok om Spira. Som Jönköpingsbo har jag följt bygget från första spadtaget och sedan hur huset blivit större och större och tills det stod där färdig i all dess prakt. Det har varit mycket debatt i Jönköping om för eller emot Spira. Själv är jag mycket glad att SMOT fått flytta från sina dåliga lokaler till detta vackra hus med härlig akustik. Jag är även stolt mamma till en dotter som jobbar där. Och vi i familjen fick därför komma på en härlig rundvandring innan invigningen. Restaurangen drivs inte mindre än av mästerkocken Tommy Myllymäki som blev vald till årets kock 2007. Jag hoppas att Spira kommer att besökas ofta.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2012-02-21 (18) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Dikter: 4 diktsamlingar av Azita Ghahreman

 
Dikter: 4 diktsamlingar (häftad) https://www.smockadoll.se/files/forfattare.html 

Eftersom jag aldrig läst persisk litteratur förut så känner jag att jag inte vågar ge mig på en analys av vad Azita Ghahreman skriver i sin vackra poesibok Dikter: 4 diktsamlingar. Jag låter känslorna styra istället och berättar vad jag kände när jag läste boken. Jag läser annars mycket böcker som är översatta från persiska och tycker att i stort sätt alla dessa författare har ett poetisk skrivsätt. Texterna är alltid vackert skrivna och händelserna mycket väl gestaltade. Även karaktärer och miljöer. Jag har heller ingen större erfarenhet av poesi överhuvudtaget.

Nu har jag alltså läst Azita GhahremansDikter:4 diktsamlingar.
Boken är utgiven på Smockadoll Förlag (2009) och innehåller 167 sidor plus ett efterord skrivet av Rakel Churkri. Översättning har gjorts av Sohrab Rahimi och Kristian Carlsson.
Azita Ghahreman är född 1962 och hör till de främsta iranska samtidspoeterna. Numera bor hon i Sverige.
Boken är uppdelad i fyra diktsamlingar som är skrivna mellan 1990-2009. 
I efterskriften berättar Rakel Churki att Azita Ghahreman gav ut sin diktsamling Evas sånger hemma i Iran utan att tala om det för sin dåvarande make, som upptäckte boken i en affär. Hon förnekade av rädsla att det var hennes verk . Som hämnd fick hon se flera av sina böcker brännas upp. Flera gånger. Först i Sverige publicerades dikterna exakt som författaren hade tänkt sig. Dikterna har erotiska undertoner och religionskritik. Något som inte finns med i de iranska utgåvorna. 
Det som är så härligt med dikter är att man kan läsa dem hur många gånger som helst och hela tiden hitta nya budskap. Jag läste denna diktsamling två gånger och kommer att läsa den många gånger till för jag upptäcker nya budskap varje gång jag läser. Azita Ghahreman är en otrolig ordkonstnär och använder sig av vackra metaforer. Även om jag tyckte mycket om alla dikter så är det två som fastnat mest i mitt huvud. Det är en dikt som heter Stening. Den börjar så här:
Med blå klänning
täckte de över henne
håret hade kapats av
och huden var full av skåror;
samtidigt som de bar iväg henne i kedjor och rep
stod hon på trappan och sa:
”Men jag säger er
sedan länge har er måne dött,
jag såg det med egna ögon
att fyra ondsinta fåglar
drog iväg månen med näbbarna –
det är lång tid kvar tills er sorg blivit mjölkvit
och himlen får dricka upp det gamla
och månen kan komma fram igen”
Hon sörjde och grät
men de stenade henne
och täckte de ljusa ögonen
med en svart sjal …

Jag kan verkligen känna kvinnans vrede och hat mot de som kastar sten på henne. Samtidigt vill hon inte visa vad hon egentligen känner. En mycket stark dikt.
 

Gömstället 
Var har du nu ditt hem?
Alla vägar
slutar vid barndomens ödemark,
hos en flicka med iturivna skolböcker
bakom en stängd dörr.

Var inom dagens tysta ram
på jordens axel
finns nu höstens dofter?

När de leriga stövlar
och piska och hån
passerar våra drömmar
och de framdukade händerna.
När det i rädslans och förtvivlans gränder
inte finns annat kvar än
hjärtat som ska förlåta
och händer som ska smeka.

Var finns dina händer nu?

Denna dikt får tala för sig själv. Otroligt känslosam och vacker med ett budskap som kan tolkas på många sätt. Läs denna underbara bok och tolka de vackra dikterna på ditt eget sätt.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-02-20 (17) https://blogg.passagen.se/krisim 
 

 
 
 
 

Kom med mig av Roberto Saviano

 
Kom med mig (inbunden) https://brombergs.se/titel/kom-med-mig/416 

Recension om Kom med mig av Roberto Saviano
Boken är utgiven på Brombergs Förlag (2012) och innehåller 161 sidor.
Roberto Saviano föddes i Neapel 1979. Med sin omtalade reportagebok Gomorra (2007) satte han fokus på den napolitanska maffians affärer och metoder. I och med utgivningen av boken blev han hotad till livet av maffian och måste idag leva med ständigt livvaktsskydd. Roberto Saviano är författare även till böckerna Kärleken är dödens motsats (2008) och Skönhet och helvete (2009).
Översättare är: Barbro Andersson och Cecilia Schwartz. Källa: Brombergs.
Handling: Boken bygger på åtta berättelser som avslöjar om dagens Italien som Roberto Saviano bidragit med som medarbetare i det italienska tv-programmet Vieni via con (Kom med mig). Berättelserna utgår framför allt från hans erfarenheter av och kunskaper om den italienska maffians inflytande på delar av det italienska samhället. När vissa tv-chefer lade programmet på samma tider som Champions Leage och Big Brother trodde Saviano att programmet skulle få så låga tittarsiffror att de skulle tvingas lägga ner. Men det blev succé och tittarsiffrorna var över elva miljoner och fem miljoner på webben även att en match mellan Inter- Barcelona gick samtidigt. Programmet bestod enbart av monologer berättade av Roberto Saviano själv och handlade om maffian och politiken. Saviano berättar om sophanteringen i Milano som inte fungerar och som Berlusconis gett löfte om att förbättra inte mindre än sju gånger de senaste två åren. Men ingenting har hänt än. Gatorna är fulla med stinkande sopor. Han berättar om den fruktansvärda jordbävningen i LÁquila där ett studenthus rasade efter en jordbävning och flera studenter dog. Huset var ett fuskbygge där cement blandats ut med för mycket vatten. Ett längre kapitel handlar om maffian i Norditalien ’ndranghetan. – En disciplinerad organisation som bygger på tre principer: hierarki, disciplin och struktur. För att bli medlem i en klan måste man ange en ed som lovar att vara torgen mot organisationen, mer trogen än mot sin egen familj. Saviano tar också upp domaren Giovanni Falcones fruktansvärda öde.

Som alla andra Roberto Savianos böcker var även denna mycket välskriven och innehållsrik. Kort och koncis skrivet och ändå har han fått med det väsentligaste på bara 161 sidor, där många andra författare behöver cirka 500 sidor och som ändå inte gör boken mer läsvärd. Det är inte alltid antalet sidor som gör om en bok får med allt. Även en kort bok kan få med det viktigaste. Saviano är även en stor stilist och han skriver detaljerat och intressant. Jag beundrar verkligen Roberto Saviano som vågar skriva om Italiens maffia och numera tvingas leva under dödshot med livvakter var han än går eller reser. Läste att han i år 2012 fått Palmestipendiatet, något som han verkligen är värd. Nu längtar jag redan efter en ny bok av honom.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-02-16 (16) https://blogg.passagen.se   

 
 
 
 

Kokain av Lasse Wierup och Erik de la Reguera

 
Kokain : drogen som fick medelklassen att börja knarka och länder att falla samman (inbunden) https://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2010/Var/wierup_lasse-kokain-inbunden/ 

Recension om Kokain av Lasse Wierup och Erik de la Reguera 
Boken är utgiven på Norstedts (2010) och innehåller 525 sidor.
Lasse Wierup är journalist och författare, inriktad på bevakning av den organiserade brottsligheten. Han har tidigare skrivit böckerna Svensk maffia och Infiltratören.
Erik de la Reguera är journalist, inriktad på bevakning av utrikesfrågor. Han har varit Dagens Nyheters korrespondent i Latinamerika sedan 2007 och är bosatt i Mexico City. Källa: Norstedts.
Handling: Ungefär år 2000 började kokainet erövra Sverige på riktigt. Också utanför kändiskretsen och kriminella. Vanligt folk ofta medelklassen tar det som en nöjesdrog i samband med alkohol. Man tar det till fest, blir piggare, gladare och får mer skärpa och självförtroendet och sexlusten ökar också. Efter en helkväll på krogen kan man lätt ”dra” en lina på morgonen efter innan jobbet och fungera som om man vore helt utvilad. Ofta har man kommit i medelåldern innan man börjar med kokain. Det till och med debatteras om att kokain ska legaliseras. Sverige är delad i två läger – en för och en emot legalisering. I början av januari 2010 mäter man halten av kokainslagg i avloppsvattnet från Stockholms innerstad och de södra förorterna. De som använder kokain kissar ut benzoylekgonin. Man hittar 330 gram som motsvarar 2000-3300 doser kokain. Författarna intervjuar okända svenskar om varför de tar kokain och de skriver om kändisar som tagit kokain. Läsarna får även följa kokainets väg till Sverige från Latinamerika. Kokainet framställs av kokainblad som fattiga bönder i Peru, Bolivia och Colombia odlar. Ofta distribueras kokainet i ändtarmen. I ovanstående länder förekommer krig mellan olika drogkarteller och i Mexiko dödades 2009 över 7000 människor i maffiauppgörelser.

En ganska intressant reportagebok om hur kokainet framställs i Latinamerika och hur det kommer till Sverige. Om vem som använder kokain. Författarna är själva emot en legalisering av kokain, men många vill legalisera det. Boken innehöll mycket fakta men något rörig i texten. Den var ändå lärorik. Den delen om hur kokainet framställs i Latinamerika och kommer till Sverige var något intressantare än den delen där författarna berättar om alla kändiskar som använt drogen var. Boken hade nog kunnat kortas ner något och ändå behållit det väsentligaste. Även om ämnet var intressant blev 525 sidor lite för mycket.

Betyg 3/5 Kristina Simar 2012-02-15 (15)  https://blogg.passagen.se/krisim 

 
 
 
 

Liv i överflöd av Kristina Appelqvist

 
Liv i överflöd (inbunden) https://www.alfabeta.se/bok/liv-i-overflod 

Recension om Kristina Appelquists deckare Liv i överflöd
Boken är utgiven på Alfabeta Förlag (2011) och innehåller 350 sidor.
Kristina Appelquist är journalist, konsult och författare. Hon har tidigare arbetat på Högskolan i Skövde bland annat som kommunikationschef. Liv i överflöd är den tredje boken i serien om kriminalkommissarie Filip Alexandersson och rektor Emma Lundgren. De två tidigare delarna är: Den svarta löparen och Den som törstar. Källa: Alfabeta Förlag.

Handling: Vid Västgöta universitet ska en möhippa ta sin början. På universitet finns en docka som bland annat sjuksköterskeleverna brukar praktisera på. Caroline berättar för Sandra som är den som ska gifta sig vad hon ska göra med dockan. Sandra är helt med på noterna. Men vad hon inte vet att den som egentligen ligger där dockan brukar ligga är vårdinstitutionens prefekt Konrad Wackerfält. Men eftersom Konrad är stram och inte vill ställa upp på detta frågar de hans tvillingbror Hugo som är mer utåtriktad och även ser identisk ut som sin bror. Hugo ställer gärna upp. Han är inte läkare som Konrad utan jurist och chef för Externa Kontakter, en administrativ avdelning inom universitetsförvaltningen. När Sandra drar ner täcket från dockan eller Konrad som Sandra ska tro att det är när hon upptäcker att det inte är dockan. Så skriker hon till: ”Men herregud, han är ju död!” Först vet de inte om att det är Hugo eller Konrad som ligger där. Detta är upptakten till en mordhistoria som ska lösas. Är det någon på universitet som ligger bakom mordet eller någon utomstående? Kommer polisen att hitta den skyldiga?

En inte alltför blodig deckare. Ganska snäll om man får använda det ordet för en deckare. Jag som inte läser så mycket deckare hade som vanligt svårt att lista ut vem mördaren var. Och träffade inte rätt denna gång heller. Boken var lättsam att läsa, lite tråkigt språk som tyvärr de flesta deckare är skrivna med. Men som trivselläsning var den helt okej och den gav mig en hel del läsglädje.

Betyg 3/5 Kristina Simar 2012-02-14 (14) https://blogg.passagen.se/krisim 
 

 
 
 
 

Var är vart på väg? av Siv Strömquist

 
Vart är vart på väg? : och andra språkfrågor i tiden (inbunden) https://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2011/Host/stromquist_siv-vart_ar_vart_pa_vag-inbunden/ 

Recension om Siv Strömquist faktabok Vart är vart på väg?
Boken är utgiven på Norstedts (2011) och innehåller 311 sidor.
Siv Strömquist är docent i nordiska i språk vid Uppsala universitet. Hon är författare till ettflertal välkända och uppskattade böcker i skrivteori och skrivkonst. Skrivbokenär kanske den mest kända. I såväl forskning som undervisning har hon ägnat särskilt intresse åt skrivprocessen, men också åt språkvård och språkriktighet. Sedan 1994 svarar hon regelbundet på språkfrågor i Svenska Dagbladet. Källa: Norstedts.
Handling: Som vi alla vet utvecklas vårt språk. Det har det alltid gjort och kommer alltid att göra. Just nu sker det ovanligt fort och ofta. Vissa språkförändringar märker man inte av, men de allra flesta noteras av såväl forskare som uppmärksamma språkbrukare. Författaren besvarar läsarfrågor ibland annat Svenska Dagbladet. I den här boken är det hennes texter från tjugohundratalets första decennium som tas upp. Hon tar upp olika regler till exempel om hur ordet vart ska användas, som tydligen inte är alltför lätt. Ordbildning, böjningar, skrivsätt och stavning är också något hon tar upp. Likaså om skiljetecken, något som många använder på olika sätt, särskilt i förhållande till citattecken. Just detta är något man ofta upptäcker i böcker, där korrekturläsningen kan skilja sig en del.

En viktig bok för alla skribenter, både författare och andra som skriver. Och även andra som är intresserade av vårt språk. Själv fick jag exempel på skrivsätt som jag funderat en del över. Extra glad blev jag över att jag för det mesta använder det sätt som författaren föreslår att man ska titta på vid en korrekturläsning. Och att jag använder skiljetecknen på rätt sätt i förhållande till citattecknen när jag själv korrekturläser manus. Författaren skriver på ett lättsamt och fängslande sätt, som gör att boken är givande att läsa. Ofta kan liknande böcker om skrivande vara något svåra att läsa och förstå om man är en vanlig skribent utan någon högre utbildning i svenska. Så därför är detta en bok som jag rekommenderar till att alla som älskar att skriva och vill läsa en lättsam bok. Börja gärna med denna bok och gå senare till en svårare grammatikbok.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-02-13 (13) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Girighetsfällan av Lars Strang

 
Girighetsfällan (häftad) https://www.ordkorn.se/43400041 

Recension om Lars Strangs roman Girighetsfällan
Boken är utgiven på Ordkorn Förlag (2011) och innehåller 312 sidor.
Lars Strang har doktorerat om krisande företag. Han har även lång erfarenhet både som vd och affärskonsult inom olika branscher och han har stöttat många styrelser i kända bolag. Nu har han skrivit en aktuell och spännande roman om giriga affärer, kärlek och hämnd. Lars är bosatt i Esbo utanför Helsingfors, men arbetar i Stockholm. Källa: Ordkorn Förlag.
Handling: Sebastian Bergman är besatt av pengar, kapitalvaror och lyxbilar. Han har en vacker fru och en liten dotter, men för honom är det viktigare att göra affärer och kunna behålla en stor del av vinsten själv. Sebastians fru Maries far Robert Jarre äger ett kapitalstarkt företag som gör allt från framställning av badrumskeramik till utvecklingen av produktnamn som kunderna genast förknippar med koncernnamnet Banyani. Nu har Robert Jarre insjuknat i cancer och önskar att dottern ska bli vd för företaget. Marie säger nej, men vill inte förklara varför. Istället säger hon till sin far att han ska välja hennes man Sebastian som vd. En tanke Robert Jarre inte är särskilt förtjust i. Han är nämligen inte särskilt förtjust i honom. Sebastian själv ser sig som den självklara vd:n och han gå över eld och vatten för att bli det, även om det är olagligt. Nu har Sebastian hittat en mångmiljonvilla i Djursholm som han till varje pris vill ha och då behöver han mycket pengar. Han försöker till och med att Marie ska pantsätta sin älskade hästgård. Det viktigaste är att han får det han vill. Han behöver även de pengar som vd-tjänsten kan ge och att som vd kan han göra affärer som gynnar honom. Det blir till sist Sebastian som blir vd och han sätter genast igång och styr och ställer i företaget. Han får chans att göra en snabb affär i Ryssland. En mångmiljonaffär. Hur kommer det gå för Sebastian och Banyani? Lyckas han sabotera deras goda rykte och göra sin svärfar Robert Jarre besviken, eller är han trots allt en tillgång för företaget. Läs själva den spännande berättelsen.

Jag tyckte denna roman var mycket välskriven och läsvärd. Den kan vara tagen från verkligheten. Många toppchefer inom näringslivet och även politiker på höga poster är psykopater precis som Sebastian Bergman. Författaren har verkligen lyckats belysa en riktig psykopat. Den visar den skrämmande verkligheten hur en psykopat gång på gång lyckas övertala vänner och anhöriga på pengar för att ha det bra själv. Att de han/hon lurar finns det ingen empati för. Jag har själv haft en psykopat i min bekantskapskrets som var exakt som Sebastian. Det viktigaste var kapitalvaror, bilar och fina hus. En vacker fru och barn. Men bakom den trevliga och generösa mannen, så fanns en som gjorde allt för sin egen vinning. Varken fru eller barn betydde egentligen något mer än att visa upp. Romanen håller ett högt tempo hela vägen. Själv var jag mindre intresserad av de affärer Sebastian gjorde, medan jag älskade att läsa om hans psykopatiska sidor. En mycket givande och tänkvärd roman.

Betyg 4/5 Kristina Simar (12) 20120211 https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Förfarande är var ängel av Johan Henniger och Eva Swedenmark

 
Förfärande är var ängel (inbunden) https://www.forlag404.se/pages/bocker.php 

Recension om Johan Hennigers och Eva Swedenmarks roman Förfärande är var ängel
Boken är utgiven på Förlag 404 (2011) och innehåller 399 sidor.
Johan Henniger är civilekonom. Han började skriva redan i tonåren. Utlandsboende och en karriär som managementkonsult kom dock emellan. Förfarande är var ängel är därför hans debutroman. Johan är bosatt i Stockholm och har två barn.
Eva Swedenmark är en etablerad deckarförfattare, som bland annat skrivit under författarpseudonymen Emma Vall tillsammans med Maria Herngren och Annica Wennström. Hon arbetade länge som journalist men är sedan 2003 författare på heltid och har även skrivit en rad barn- och ungdomsböcker. Hon har också skrivit Bärböckerna tillsammans med Annica Wennström. Eva är född i Sundsvall men bor nu i Stockholm. Källa: Förlag 404.
Handling: Elise har fått syra på sig av sin före detta pojkvän. Den mesta av syran har träffat halsen och överkroppen, men det har även kommit lite i ansiktet, men det kan hon sminka över. Elise har inte anmält händelsen och inte nämnt hans namn till någon. Men nu ruvar hon på hämnd. Som liten blev Elise mobbad och då sökte hon sig till en Hapidoklubb och Peter blev hennes tränare. Efter händelsen med syran tar Elise upp sin träning igen. Och hon börjar slå tillbaka på män som misshandlar kvinnor, män som utnyttjar thailändska kvinnor som sexslavar, våldtäktsmän och pedofiler. Hennes första offer är en våldtäktsman som hon lyckas få utvisad ur Sverige. Hon lyckas hjälpa en thailändsk och en Estländsk kvinna som kommit till Sverige och blivit utnyttjade av män till en kvinnojour i Eskilstuna. Sedan tar Elise reda på vem som utnyttjat dem och kommer fram till att det är tre medelålders män. Hon lyckas få tag på alla, en i taget och förnedrar dem riktigt ordentligt. Hennes smeknamn blir ”Tordönet” och snart börjar polisen leta efter henne och pressen skriver om ”Tordönets” offer. Hon lyckas skrämma männen för ett tag och det lugnar ner sig. Elise börjar leva som vanligt igen med studier och träning. Hon hoppas att ingen ska komma på henne. Men de tre männen bestämmer sig för själva hämnas på henne och ordnar en fälla för att locka fram henne. Frågan är om de ska lyckas.

En mycket givande och tänkvärd roman om en ung kvinna som hämnas på män som utnyttjar kvinnor på olika sätt. Huvudkaraktären Elise är en stark och våghalsad tjej som vågar göra det som andra tjejer bara drömmer om. Att ge tillbaka. Boken är mycket spännande och ämnet om hämnd känns faktiskt ganska rätt i det här fallet. Män ska inte kunna undkomma våldsbrott mot kvinnor och när ingen annan i samhället tar tag i det, ja då blir det kanske så att kvinnorna gör det själva. Det var en fascinerande och händelserik roman som berörde många områden, som tillexempel spänning, romantik, kamratskap och givetvis hämnd. Det som jag tyvärr reagerade på var att det fanns allför mycket brister i korrekturläsningen. Jag undrar om boken överhuvudtaget varit korrekturläst. Jag fick hela tiden stanna upp för att fundera på hur korrekturläsaren tänkt här och här. Och det störde mig i min läsning, något som var synd för det hade annars varit en roman som jag sträckläst rakt igenom.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2012-02-07 (11) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Jag kommer sen... av Eva Wiklund

 
Jag kommer sen... (pocket) https://www.pocketforlaget.se/item.asp?itemID=2482 

Recension om Jag kommer sen … av Eva Wiklund
Boken är utgiven på Pocketförlaget (2011) och innehåller 414 sidor.
Eva Wiklund är sjuksköterskan som blev informatör som blev journalist och sedan informatör igen. Dessutom har hon skrivit två böcker vid sidan av sina heltidsarbeten. Det finns ingen gräns och Jag kommer sen ... Idag bor hon i värmländska Kristinehamn och jobbar som informatör i en av Sveriges minsta kommuner – Storfors. Källa: Pocketförlaget.
Handling: Boken handlar om den fruktansvärda diskoteksbranden den 30 oktober 1998 i Göteborg då 65 ungdomar dog. Författaren Eva Wiklund har intervjuat en av föräldrarna som miste sin dotter Johanna i branden – Anne-Britt Söderberg och det blev underlaget till denna bok. Anne-Britt berättar om Johanna från födelsen och fram till hennes tragiska död. Johanna hade en trygg uppväxt och hon älskade att vara i stallet med sin häst. Men i tonåren blev förhållandet mellan Anne-Britt och Johanna inte det bästa. De bråkade mycket med varandra. Johanna hade det även jobbigt i skolan och blev mobbad och utfryst. Läsarna får veta vem som blev Johannas första kärlek och hur lycklig hon var under en period med sin pojkvän. När hon börjar gymnasiet blir allting bättre, Johanna blir en i gänget och det lugnar ner sig hemma med mamma. När allt ser ut att ordnat sig och Johanna fått en ny häst, ja då kommer den tragiska diskoteksbranden där Johanna och hennes bästa kompis Gilda besökte den kvällen det började brinna. De hann inte ut i tid utan dog inne på diskoteket. Efter Johannas död får vi fortsätta att följa Anne-Britts sorgearbete och även kärleksliv. Om hur hon lyckas ta sig tillbaka till ett fungerande liv igen.

En mycket gripande och berörande berättelse och hur fruktansvärt det är att förlora ett barn. Jag följde nyheterna om diskoteksbranden i oktober 1998 och det var så förfärligt att läsa om föräldrar och syskon som förlorat en kär familjemedlem. Anne-Britts berättelse är väldigt stark och Eva Wiklund har lyckats att återberätta den så naturligt och med stor värme. Anne-Britt är en stark kvinna med ett oerhört stort hjärta som trots sin egen sorg även hjälper andra i deras sorgearbete. Till slut lyckas hon få kontroll över sitt liv igen och börja om med ett nytt jobb. Att läsa om hennes resa tillbaka till ett fungerande liv var jobbigt men eftersom Anne-Britt strålade så mycket styrka fanns det mycket lycka i hennes berättelse också. Boken bygger även på intervjuer brandmän, åklagare, kommunfolk och försvarsadvokater. En bok som alla som minns diskoteksbranden och de som hört talas om bör läsa.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-02-06 (10) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

25 filosofer av Gunnar Fredriksson

 
25 filosofer (pocket) https://www.norstedts.se/forfattare/Alfabetiskt/F/Gunnar-Fredriksson/ 

Recension om Gunnar Fredrikssons faktabok 25 filosofer
Boken är utgiven på Norstedts pocket (2011) och innehåller 232 sidor.
Gunnar Fredriksson är född 1930, publicist och författare. Han var chefsredaktör för Stockholms - Tidningen 1965-1966 och för Aftonbladet 1966-1980, där han sedan under många år var kolumnist. Han har skrivit flera kritikerrosade biografier över filosofer som Spinoza, Hume, Schopenhauer och Wittgenstein. Källa: Norstedts.
Handling: Författaren har valt att skriva kort om de han anser vara de 25 mest betydelsefulla filosoferna i väst. Han skriver om dem i kronologisk ordning efter årtal, där han börjar med Thales som förutsatte en solförmörkelse år 585 före vår tideräkning och slutar med Barthes, en fransk filosof som levde 1915-1980.
Jag tar bara upp några filosofer som jag själv känner till och hoppas att det leder till nyfikenhet att läsa boken om alla de 25 intressanta filosoferna boken tar upp.
Platon är väl en filosof som de flesta känner till. Han delade in människor i klasser: De visa (filosoferna), väktarna, soldaterna, näringsidkarna, köpmännen, hantverkarna, bönderna och till sist daglönare och slavar. Han ansåg att alla fria medborgare borde ha rösträtt, även kvinnorna.
Aristoteles var 18 år när han kom från till Makedonien för att studera vid Platons akademi i Athen. Han föddes år 384 före Kristus. Hans förfäder var läkare. Aristoteles utvecklade teorier om fysik och astronomi.
Descartes född 1596 var en fransk filosof som bodde i exil i Holland för att undgå katolikernas förföljelse. Sommaren 1649 skickade drottning Kristina efter honom. Hon ville ha filosofiska samtal med honom. Efter mycket tvekande reste han till Stockholm. Drottning Kristina som bara sov fem timmar per natt tvingade Descartes (som annars sov till tolv) till slottet i den stränga vinternkylan klockan fem på morgnarna. Detta ledde till att den redan klene Descartes blev förkyld och i januari 1650 fick han en svår lunginflammation och dog den 12 februari 1650 54 år gammal.
Nietzsche kallad diktarfilosof och profet. Han har beskyllts för att vara föregångare till fascismen och nazismen. Han har påverkat hela 1900-talets tänkande och läses än. Han föddes 1844, växte upp i en prästgård och studerade grekiska och latin vid universitetet i Bonn. 1889 föll han ihop på en gata i Turin och blev sedan mentalsjuk. Han dog 1900 och Hitler och nazisterna gjorde Nietzsche till sin officiella filosof.

En mycket givande faktabok om 25 filosofer som författaren Gunnar Fredriksson anser vara de mest betydelsefulla i väst. Mycket fakta är skrivet i korta kapitel om var och en av filosoferna. Det gjorde att jag gärna ville läsa mer om vissa av dem. Intressant är att tänka på att flera av filosoferna teser och teorier fungerar än idag. Som till exempel ”Pythagoras sats” som skolelever lärt sig i århundraden. Boken var lärorik och det var fängslande att ta del av för mig okända filosofer. En mycket väskriven och läsvärd bok, både för de som studerar filosofi eller andra som har ett allmänt intresse för ämnet och vill läsa lite grundläggande fakta om västerländska filosofer.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2012-02-02 (9) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

I sinom tid någonstans av Lars Eriksson Wiström

 
I sinom tid någonstans (häftad) https://www.hostensbocker.se/book-9789163390715 

Recension om Lars Eriksson Wiströms roman I sinom tid någonstans

Boken är utgiven på Ekvation Förlag (2011) och innehåller 448 sidor.

Handling: Berättarrösten är en svensk man utan namn och boken är skriven i jagform. Boken skildrar mannens liv i Latinamerika mestadel i Quito som är huvudstad i Ecuador. Mannens första resa gick Guatemala i januari 1969. De var sex upplevelselystna ungdomar som rest med ett kylfartyg M/S Albany, rutten Bremerhaven – London – Halifax och nu Puerto Barrios. Läsarna får följa mannens i denna hans första resa och i stort sätt den största delen av hans liv som han tillbringar i Latinamerika. Om hans arbete som volontäradmistratör, kärleksaffärer, hans giftermål och tvåbarnspappa. Den senare skilsmässan och den dåliga kontakten med sina söner. Mannen berättar om intressanta resemål med förtjusande naturupplevelser och indianreservat. Om fattigdom och ett projekt som ska förbättra levnadsförhållandena för de fattiga invånarna i slummen söder om Guayaquils stadskärna. Där ska de förbättra bostäder, vatten och avlopp. Han berättar om goda vänner, men även om den ensamhet han känner ibland. Mannen berättar om sina tidigare alkoholproblem och om att han numera är helt nykter. Läsarna får även följa med honom till sin uppväxt i Västernorrlands län, där han berättar om sina förfäder och sin familj.  

Eftersom den här romanen kändes mer som en självbiografi, så kände jag mig tvungen att fråga författaren om hur det låg till. Han berättade att det mesta var fiktivt, men att det fanns vissa självbiografiska inslag. Romanen innehåller mycket fakta och fina gestaltade naturupplevelser. Även de fattiga delarna av Latinamerika är detaljerat beskrivna. Ibland var romanen lite tung att läsa, för att i nästa stund vara en riktigt bladvänner. Den var även lärorik och intressant. Jag tyckte om författarens språk och sätt att uttrycka sig och boken innehöll mycket ord. Och just ett varierande språk är något jag tycker om i böcker. Kanske den kunde varit något kortare, men för alla som är intresserad av att läsa om Latinamerika från 1969 och framåt är det en givande roman.  

Betyg 3/5 Kristina Simar 2012-01-27 (8) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Dagbok i kilskrift av Kader Abdolah

 
Dagbok i kilskrift (inbunden) https://www.norstedts.se/forfattare/Alfabetiskt/A/Kader-Abdolah/ 

Recension av Kader Abdolahs roman Dagbok i kilskrift

Boken är utgiven på Norstedts (2011) och innehåller 316 sidor.

Kader Abdolah (pseudonym för Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani), född 1954 i Arak, Iran, tillhörde den underjordiska vänsteroppositionen under först Shahens och sedan ayatollornas regimer. Han tvingades fly landet 1988 och kom samma år till Holland, där han fortfarande bor. Sedan 1993 skriver han sina böcker på nederländska och har fått en stor internationell publik för sina romaner som ofta har exil som ledmotiv. Källa: Norstedts.

Handling: Denna roman handlar om den dövstumme Agha Akbar. Han förs till en grotta i Saffransberget för att kopiera den kilskrift som den första kungen av Persien lät hugga in om Madhi (Messias). Agha Akbar skapar ett eget språk som han använder i sin dagbok och som hans son Ismaiel många år senare försöker tyda. Läsarna får följa Agha Akbar från lite pojke och ända till hans tragiska död. När hans mor dör ung blir det hans farbror Kazem Khan som tar hand om honom och lär Agha att teckna ord. Farbrodern kommer att stå vid hans sida hela sitt liv. Eftersom Agha är dövstum är det svårt att hitta ett lämpligt arbete till honom. Som vanligt hjälper hans farbror Kazem Khan honom och hittar någon som hjälper Agha att lära sig restaurera persiska mattor och på äldre dar när han inte orkar resa runt för att restaurera längre öppnar han en egen affär. 
Han gifter sig första gången med en sjuklig kvinna som dör ganska snart efter giftermålet. Senare gifter han sig med Tine, en stark och uthållig kvinna som föder Agha en son Ismaiel och tre döttrar. Det är Ismaiel och hans äventyr med sin far vi läsare sedan får följa. Ismaiel lär sig teckna ord med sin far och blir hans ständiga följeslagare genom livet.

En helt underbar bok av en av mina favoritförfattare, Kader Abdolah. Hans bok Sändebudet recenserade jag den 15 februari 2011 och finns att läsa på min blogg. Den här boken berörde mig lika mycket som Sändebudet. Författare från Iran skriver väldigt poetiskt och vackert. Att läsa om Agha Akbar och hans som Ismaiel var en fantastisk upplevelse. Romanen var mycket välskriven och fängslande rakt igenom och jag ville inte att den skulle ta slut. Det var ingen sträckläsarbok utan en bok som jag läste med stor eftertanke och det fanns mycket som sades mellan raderna. Både miljöerna och karaktärerna var fint gestaltade och innehållet handlade både om krig och om kärlek. En helt fantastisk bok. Hans första roman Huset vid moskén från 2008 har jag inte läst än, men det kommer jag snart att göra.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-01-24 (7) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Krigsbibliotekarien av Sohrab Rahimi

 
Krigsbibliotekarien (häftad) https://www.smockadoll.se/ 

Recension av Krigsbibliotekarien av Sohrab Rahimi

Boken är utgiven på Smockadoll Förlag (2011) och innehåller 120 sidor.
Sohrab Rahimi är född och uppvuxen i Iran, men bor numera i Malmö, Sverige.

Handling: I den här faktaboken berättar Sohrab Rahimi om sina 738 dagar som soldat i kriget mellan Irak och Iran som pågick mellan september 1980 och augusti 19988. Att Sohrab Rahimi frivilligt gjorde militärtjänstgöring var för att kunna få utresetillstånd. Kriget mellan Irak och Irak startades av Saddam Hussein och var helt onödigt. Saddam ville ha en annan gränsdragning mellan länderna, men efter att kriget slutade efter åtta år hade inga ändringar av gränserna dragits. Striderna fördes med luftangrepp, kemiska vapen och ”traditionella” skyttegravstrider. En miljon människor skadades för livet eller dog, de flesta var Iranier.
Boken är uppdelad på faktadelar och dagboksanteckningar. För att orka med soldatlivet samlade Sohrab på sig böcker som han lånade ut till de andra soldaterna. ”Bröderna Karamazov” var den mest populära boken, men också modern persisk litteratur lästes. Det ordnades poesikvällar och Sohrab hade högläsning för soldaterna. Något som inte var populärt bland befälen och Sohrab Rahimin förflyttades ofta på grund av att han förmedlade litteratur. Boken tar även upp händelser om själva kriget och hur livet i strid var, saknaden efter familjen och olika minnen.

En oerhört intressant bok som berörde mig mycket om det onödiga kriget mellan Irak och Iran. Ett krig som varade i hela åtta år 1980-1988 och som Saddam Hussein startade utan någon egentlig anledning. Författaren Sohrab Rahimi berättar kort och koncis om sitt liv som soldat, både med en faktadel och som dagboksanteckningar. Trots att boken är glest skrivet och endast innehåller 120 sidor fick författaren med oerhört mycket fakta och tankar. Det var för mig en givande bok eftersom jag älskar att läsa om Mellanöstern. Även fast jag läst flera böcker om detta krig hade jag ändå stor behållning av denna bok. Den var lättläst och jag fick lära mig ännu mera om kriget och livet som soldat från ett annat perspektiv. Författaren har gestaltat de olika händelserna och miljöerna han berättar om på ett riktigt utomordentligt sätt. Jag hoppas att han skriver flera liknande böcker om sitt liv i Iran och hur han kom till Sverige.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-01-23 (6) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Ändhållplats Sverige

 
Ändhållplats Sverige (inbunden) https://www.anomar-forlag.se/bockeras.html 

Recension av Ramona Franssons faktabok och självbiografi Ändhållplats Sverige

Boken är utgiven på Anomar Förlag AB (2011) och innehåller 287 sidor. I slutat av boken finns en bilaga med olika sorters dokument.

Ramona Fransson är född 1956 i Borås och 1967 flyttade hon till Göteborg. Hennes debut skedde med kriminalromanen Dyrbar kärlek. Numera bor Ramona Fransson på Tjörn. Under sitt yrkesverksamma liv har hon arbetat som barnflicka, kassabiträde, sjukvårdsbiträde, tv-hallåa, översättare m.m. Källa: Anomar Förlag.

Handling: Detta är en intressant och brutal faktabok och självbiografi av Ramona Fransson. Hon berättar om sin släkt som undkommit andra världskriget och lyckats ta sig till Sverige. Han har tagit del av deras liv genom olika dokument och samtal med vissa släktingar och andra personer som kände hennes släkt. Boken inleds med berättelsen om Ramonas far som var född i Polen och av judisk härkomst. Hur han kom till Sverige och bosatte sig i Borås. Därefter får vi följa Ramonas mor som var född i forna Östtyskland och var katolik. Vi får läsa hur hennes föräldrar lärde känna varandra och deras inte allt för lyckliga liv tillsammans. Sedan får vi följa Ramonas tragiska uppväxt i Borås, Sverige. Hon blev både psykiskt och fysiskt misshandlad av sin far. När hon bara var åtta år gammal utsatte faderns bästa vän henne för övergrepp. Ramona funderar mycket på hur detta kunde hända än idag, eftersom hennes pappa alltid var hemma vid dessa tillfällen. Vi får även följa Ramona genom hennes skoltid som inte heller var lycklig. Hon kände sig ofta utanför sina klasskamrater. När Ramona var femton år blev familjelivet outhärdligt och hon flydde hemifrån.

En mycket intressant men också en obehaglig sann berättelse om Ramona Franssons uppväxt. Läsarna får följa hur hennes föräldrar flydde från andra världskriget och hamnade i Borås, Sverige. Hur de träffades och när Ramona föddes. Ramona skriver med stor inlevelse om sin svåra barndom. Hur hon blev psykiskt- och fysiskt misshandlad av sin far och hur detta har påverkat henne. Hon berättar hur jobbigt det kunde vara i skolan. Ramona gestaltar både karaktärer och miljöer suveränt och jag kände stundtals en stor klump i halsen när jag läste om hur illa hon blev behandlad av sin far. Eftersom jag och Ramona är jämnåriga känner jag igen många händelser från skolans värld och de hon gjorde på sin fritid. Just kläder och hur man skulle vara för att passa in bland kompisar. Detta var en mycket givande bok att ta del av och ni som tycker om att läsa sanna berättelser med mycket dramatik i kommer säker att tycka om denna.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-01-13 (5) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Sankta psyko av Johan Theorin

 
Sankta Psyko (inbunden) https://www.wwd.se/Forfattare/Forfattarpresentationssida/?PersonId=23705 

Recension av Johan Theorins psykologiska spänningsroman Sankta Psyko

Boken är utgiven på W&W (2011) och innehåller 399 sidor.

Johan Theorin har hittills skrivit tre romaner i den så kallade Ölandskvartetten: Skumtimmen (2007), Nattfåk (2008) och Blodläge (2010), som alla har blivit stora kritiker- och läsarsuccéer. Han har mottagit ett antal utmärkelser för sina böcker – bland annat Svenska Deckarakademins pris och brittiska The CWA Dagger Award, ett av världens finaste deckarpriser, för såväl Skumtimmen som för Nattfåk. Källa: W&W.

Handling: Detta är en psykologisk spänningsroman som handlar om den 29-åriga Jan Hauger. Han får ett vikariat som förskolelärare på förskolan Gläntan på svenska västkusten. Gläntan är ingen vanlig förskola. Den ligger intill muren till Sankta Patricias regionalklinik, även kallad Sankta Psyko. Sankta Patricia är ett säkerhetsklassat sjukhus där psykiskt störda våldsbrottslingar tvångsvårdas. På förskolan vistas barn som har någon förälder på Sankta Patricia, för att behålla kontakten med dem.
Jan är en duktig pedagog och barnen tycker mycket om honom. Men han bär på en hemlighet, något som hände när han var nyutbildad förskolelärare. Han och en annan förskolelärare var ute i skogen med åtta pojkar från en förskola. Där Jan arbetade på avdelning Lodjuret. När de kom tillbaka var vara sju av pojkarna med. En av pojkarna var spårlöst försvunnen och det blev ett polisuppdrag och alla letade efter honom. Vad hände egentligen med pojken?
När Jan var 14 år blev han mobbad och instängd i en bastu i 46 timmar innan han blev hittad. Den traumatiska händelsen ger upphov till att han hamnar på en barnpsykiatrisk klinik. Där träffar han Alice Rami, en mycket musikalisk flicka som han blir förtjust i. Nu tror Jan att hon vistas på Sankta Patricia och han försöker göra allt för att ta sig dit för kontrollera att det ligger till så. Han tar sig genom hemliga gångar som förbinder förskolan med sjukhuset. Men det är inte helt riskfritt, i olika lokaler som finns där befinner sig ibland både personal och patienter. Ska Jan lyckas hitta Alice Rami, eller kommer något annat att hända honom?

Jag har läst Johan Theorins alla tre böcker och varit mycket förtjust i dem alla. De förgående har haft sin handling på Öland och med lite övernaturliga inslag. Den här spänningsromanen var helt annorlunda mer psykologisk, men mycket spännande. Läsarna får följa Jan Hauger i nutid när han arbetar på förskolan Gläntan parallellt med vad som hände när han arbetade på Lodjuret och den lilla pojken försvann. Kapitlen slutar alltid med en cliffhanger så jag kunde inte lägga den ifrån mig. Det var en självklar sträckläsarbok med mycket handling från början till slut. Den var lättläst och gick fort att läsa. Johan Theorin är också en författare som getaltar mycket bra. Något som är viktig för mig när jag läser böcker. En mycket givande psykologisk spänningsroman och jag ser redan fram emot hans nästa bok.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2012-01-11 (4) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Pojken i hiss 54 av Karin Alfredsson

 
Pojken i hiss 54 (inbunden) https://www.damm.se/Bocker/Bokpresentationssida/?articleId=7345 

Recension av Karin Alfredssons spänningsroman Pojken i hiss 54
Boken är utgiven på Damm Förlag (2011) och innehåller 304 sidor.

Karin Alfredsson är journalist och författare. Hon har arbetat som reporter på Aftonbladet, redaktör för Aktuellt, programledare i Kalla Fakta på TV4 och programchef på Sveriges Television m.m. Hon har också varit gästprofessor i journalistik i Umeå och journalistutbildare i flera länder. För närvarande är Karin mycket engagerad i projektet Dödsorsak: Kvinna som arbetar med att motverka våld mot kvinnor i världen. Tillsammans med Linda Forsell och Kerstin Weigl dokumenterar hon våldet i tio länder för att öppna ögonen hos allmänheten och politiker samt driva på förändringar i kvinnors situation runt om i världen. Hennes böcker om läkaren och biståndsarbetaren Ellen Elg har blivit kritikerrosade för sina engagerade ämnen. Pojken i hiss 54 är författarens femte, fristående roman i serien. Läs gärna mer på www.karinalfredsson.se
 Källa: Damm Förlag.

Handling: En kväll i Pakistan när fullmånen lyser vit smyger tolvåriga Zubaida ut i ökensanden. Ett schejkfölje har kommit till byn för att jaga kragtrappfågel. De har vackra jaktfalkar med sig och Zubaida vill gärna få en skymt av dem. Men innan hon hinner fram till falktältet blir hon tillfångatagen. När hon senare är på väg därifrån blir hon upptäckt – och i samma ögonblick har hennes familj förlorat sin heder. Hon blir inlåst i ett skafferi utan att förstå vad hon gjort för fel. 
På väg från en övernattning i öknen blir den svenska läkaren Ellen Elgs (som bor med sin man i Dubai) chaufför uppring på sin mobiltelefon. Han är Zubaidas äldste bror och nu vill familjen att han kommer hem till Pakistan för att återupprätta familjens heder genom att skjuta sin syster. Det är något han egentligen inte vill och han drar ut på tiden samtidigt som han försöker göra upp en plan hur han ska undgå att skjuta henne. Under natten i öknen blir Ellen Elg vittne till när en man blir torterad och har bildbevis i sin kamera.

Läsarna får följa Ellen Elg och hennes familj i Dubai parallellt med Zubaidas storebror Mumtaz resa till Pakistan. Ellens make arbetar i Dubai och Ellen känner sig ensam och uttråkat av att inte kunna utföra sitt eget läkaryrke öppet i detta kvinnoförnedrande land. En dag följer Ellen med sin hushållerska Jhasmin till en lägenhet där invandrande kvinnor som blivit misshandlade och våldtagna gömmer sig. Ofta är det deras sponsorer som gjort dem illa och tagit deras pass. Ellen får helt plötslig ett meningsfullare liv genom att hjälpa dessa kvinnor med omläggningar och mediciner. Men det hon inte vet är att säkerhetspolisen vet att hon sett misshandeln i öknen och de har tankar på att kidnappa henne. Hur kommer det att gå för Ellen och Zubaida?

En mycket bra skriven spänningsroman av Karin Alfredsson. Jag som älskar att läsa om Mellanöstern tyckte om att berättelsen hade sin handling i det fattiga Pakistan och rika Dubai. Miljöerna var intressanta att läsa om och även om kontrasterna mellan Pakistan och Dubai. De fruktansvärda hedersbrotten som ofta förekommer i Pakistan är däremot obehagliga att läsa om. Även kvinnornas förnedring i Dubai känns jobbigt att ta del av. Vi som är så fria i väst. Karin Alfredsson är en författare som gestaltar mycket bra. Både när det gäller karaktärer och miljöer. Tyvärr har jag inte läst något mer av Karin Alfredsson, men denna bok gav mig mersmak. En mycket känslosam och givande spänningsroman som jag verkligen älskade att läsa.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-01-04 (3) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 

Slutstation rättspsyk av Sofia Åkerman och Théesè Eriksson

 
Slutstation rättspsyk : om tvångsvårdade kvinnor som inte dömts för brott (inbunden) https://www.nok.se/nok/allmanlitteratur/titlar-allmanlitt/s/Slutstation-rattspsyk-ISBN-9789127132238/ 

Recension av Sofia Åkerman och Thérèse Erikssons rapportbok Slutstation rättspsyk

Boken är utgivnen på Natur & Kultur Förlag (2011) och innehåller 284 sidor.

Sofia Åkerman, född 1984 är sjuksköterska, men studerar idag juridik. Hon har tidigare givit ut böckerna Zebraflickan och För att överleva – om självskadebeteende.
Thérèse Eriksson, född 1982 är beteendevetare och har en fil.kand i psykologi. Båda är verksamma som föreläsare och debattörer. Källa: Natur & Kultur.

Handling: I den här rapportboken berättar författarna om några tjejer som har självskadebeteende. Hur de istället för att få vård tvingas vistas på rättspsykiatriska klinikerna i Växjö eller Sundsvall tillsammans med kriminella. Istället för den vård de skulle behöva som till exempel samtalsterapi läggs de i bälte, tvångsisoleras eller får tvångshandskar på sig. Ja, detta förekommer även att det är 2011. En av tjejerna låg med svår ångest i en isoleringscell i sex dagar utan att ha någon att prata med. Sundsvall är den sämsta av de två anstalterna. Där slarvar både läkare och annan personal med att dokumentera i patienternas journaler om vad som hänt. I Sundsvall öppnade de avdelning 98 som skulle vara för tjejer med skadebeteende och aneroxi. Men det fungerade inte heller bra eftersom de lärde sig av varandra olika metoder att skada sig. Det fanns ingen personal som var utbildad i just detta problem. Avdelningen är numera nedlagd. Både tjejerna och deras anhöriga mådde dåligt och var maktlösa inför myndigheterna. När så några journalister vände sig till bland annat ”Uppdrag granskning”, ”Debatt” och ”Kalla Fakta” fick folk upp ögonen för hur dåligt psykvården fungerar. Men det har tyvärr inte hänt särskilt mycket sedan denna bok skrevs. Vissa tjejer av de som intervjuades i boken tog självmord under tiden boken bearbetades, några har författarna inte fått tag i och de flesta mår lika dåligt även idag.

Denna bok berörde mig oerhört mycket. Ibland kändes det som om handlingen var från början av 1900-talet och inte 2000-talet. Tvångshandskarna som det finns bilder på i boken känns väldigt avlägsna. Och jag frågar mig gång på gång varför det inte finns några som har utbildning på just självskadebeteende som är ganska vanligt bland unga tjejer idag. De flesta börja skada sig så tidigt som i 14-15 årsåldern. Jag undrar också varför vid just vid den åldern. Ingen verkar ta detta stora problem på allvar. Boken var lättläst och skriven med mycket sympati för dessa tjejer. Författarna har lyckats belysa dessa problem på ett utmärkt sätt. Tänk om det kunde bli en ordentlig debatt om hur dåligt den psykiatriska vården fungerar idag trots att vi nu lever på 2000-talet. Detta är en mycket viktig bok att ta del av, både för föräldrar och olika vårdpersonal. I slutet av boken finns ordentliga källanteckningar och en litteraturlista. 

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-01-03 (2) https://blogg.passagen.se/krisim

 

 
 
 
 

Diabetikern av Alexander Motturi

 
Diabetikern (inbunden)https://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2011/Host/motturi_aleksander-diabetikern-inbunden/ 

Recension av Alexander Motturis roman Diabetikern

Boken är utgiven på Norstedts Förlag (2011) och innehåller 229 sidor.

Alexander Motturi är född 1970, han har bland annat översatt och avhandlat Wittgenstein, skrivit dramatik samt är författare till den uppmärksammade boken Etnotism där ett nytt begrepp för rasismens metamorfos analyseras. Diabetikern är hans romandebut. Källa: Norstedts.

Handling: Den unge mannen som är namnlös berättar i jagform. I denna roman får läsarna honom första gången när han sitter på en vårdcentral i Göteborg. Där får han besked att han drabbats av en kronisk och obotlig sjukdom - Diabetes mellitus typ 1. Den sort man får som ung. Istället för att bli bedrövad och ledsen över att han drabbats av en allvarlig och obotlig sjukdom, blir han förälskad i sin diagnos. Helt plötsligt är han någon. Inte den intetsägande killen med ett grått liv och ett trist arbete på ett kontor. Han tar reda på allt om sin sjukdom och vårdcentralen och apoteken blir lite av hans andra hem. Han berättar om sprutorna han får, tabletterna, kost- och motionsråd med mera. Mannens flickvän Natacha som har ett intressant arbete inom konstvärlden börjar bry sig om honom på ett helt annat sätt. Frågar honom att han tagit sin medicin eller ser till att han äter när han ska. Tillslut får mannen nog, det blir lite för mycket runt omkring honom. När Natacha får ett intressant uppdrag i New York följer mannen med. Där får han ingen uppmärksamhet alls för sin sjukdom. Ingen bryr sig om att han tar sin spruta mitt på gatan. Det känns inte heller bra, när ingen bryr sig, så han söker kontakt med andra som har samma sjukdom. Därför känns det bra när det är dags att återvända till Sverige. Där får han den uppmärksamhet han egentligen vill ha.

En rak och saklig roman om vad det innebär att ha diabetes. Berättarrösten är ganska trist och håller samma stil rakt igenom. Jag kände mig lite trött på att läsa de alltför detaljerade beskrivningarna om sjukdomen och dess hjälpmedel som upprepades hela tiden. Däremot kan boken vara av stort intresse för den som fått diagnosen Diabetes mellitus, eller för någon som har en vän eller nära anhörig som har sjukdomen. Då får man veta en hel del vad man bör tänka på. Och vi andra som inte har diabetes kan känna igen tecken på hur kroppen reagerar om man fått sjukdomen och man behöver söka läkare.

Betyg 3/5 Kristina Simar 2012-01-02 (1) https://blogg.passagen.se/krisim

 
 
 
 
 Jag gillar den här sidan• 3 personer gillar den här sidan
Dela sidan på Facebook
 
 

Skriv en kommentar: 

 
Bokstäver kvar: 160
OK
 
 
 

Senaste kommentarer

06.11 | 18:41

Redaktören, lektören och korrekturläsaren Kristina Simar har på et... Läs mer

 
06.05 | 14:51

Hej! Du skriver om en kurs i korrekturläsning och jag letar själv efter... Läs mer

 
23.09 | 11:41

Hej korrektur läser du barnböcker? Läs mer

 
03.07 | 21:37

Vill överösa Kristina med beröm för att hon är en underbar perso... Läs mer

 
 
Hej!
Prova att göra en egen hemsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS