Bokrecensioner 2010

Hej! Jag har kopierat dessa recensioner från min gamla hemsida. Ser att de inte håller någon högre standard, hoppas du har överseende för det./Kristina

Dödförklaringen av M.R Hall

 
Dödförklaringen

Recension av M.R Halls bok Dödförklaringen

Boken är utgiven på Damm förlag och innehåller 368 sidor.

M.R Hall är en prisbelönt författare till tv-serier och pjäser. Han är även producent och före detta brottmålsadvokat. Han bor i sydöstra Wales med sin fru och deras två söner. Hans första roman om Jenny Cooper, De dödas ombud, blev nominerad till Gold Dagger-priset, utmärkelsen för Storbritanniens bästa deckare.

Handling: Två unga studenter Nazim Jamal och Rafi Hassan har varit försvunna i sju år. Båda är muslimer och andra generationens invandrare. Polisen tror att de under sin studietid blivit kontaktade av radikala muslimska fundamentalister och rest till Afghanistan för att bli terrorister. Nazim Jamals mamma däremot tror att något fruktansvärt hänt dem. Hon försöker få sin son dödförklarad och det bli coronen (coroner=en ämbetsman i Storbritannien och USA som jämte en särskild jury ska fastställa dödsorsaken vid ett icke-naturligt dödsfall som till exempel självmord)Jenny Cooper som får ta hand om ärendet.

Jenny Cooper själv håller på att återhämta sig efter en livskris. Hon har ofta ångestattacker och orkar inte ta hand om sin tonårige son som hon bör. Jobbet tar all hennes energi och när hon kommer hem är hon helt slut. Tillslut orkar inte sonen med henne längre och bestämmer sig för att flytta till sin pappa.

När Jenny Cooper börjar gräva i fallet upptäcker hon att det är mycket som inte stämmer när det gäller studenternas försvinnande. Hon har krav uppifrån att avsluta undersökningarna, men det gör bara att hon blir mer övertygad om att något inte är som det ska. Både hennes undersökningar och den kommande rättegången blir allt annat än en enkel process. Jenny Cooper kommer många människor in på livet under tiden och det dyker även upp mystiska dödsfall. Kommer Jenny Cooper i sitt nuvarande skick att orka med fallet, och kommer hon att kunna lösa det?

Berättelsen är intressant och karaktärerna är mycket skickligt beskrivna. De känns verklighetstrogna och författaren har gjort en ordentlig research på hur just andra generationens invandrare, ofta välutbildade unga män som är uppväxta i väst får kontakt med muslimska fundamentalister. Som på något märkligt sätt lyckas att få dem till att bli terrorister/själmordsbombare. Just de delarna av boken tycker jag är mycket intressant och utmärkt berättat. Däremot berättelsen om Jenny Coopers jobbiga livssituation med ångestattacker och att hon inte orkar ta ansvar för sin tonårige son känns lite långsökt. Det är i stort sätt alltid likadant i den genren där karaktärerna arbetar med brott. Nästan alla mår psykiskt dåligt, har problem med alkohol, eller tabletter och orkar ofta inte med sina barn. Jobbet tar all ork. Det vore trevligt att någon gång få läsa om en karaktär som har ett bra förhållande till sina barn.

 

 
 
 
 

Elementstenarna: Sökandet efter elementstenarna av Hans Olsson

 
Sökandet efter Elementstenarna

Recension av Hans Olssons bok Elementstenarna: sökandet efter elementstenarna

Boken är utgiven via Books- on Demand 

Hans Olsson är född 1983 i Linköping, men är uppvuxen på landet i Kinda kommun i Östergötland. Där är han uppvuxen på en gård cirka sex mil söder om Linköping, eller två mil utanför det lilla samhället Rimforsa. Att skriva är hans stora fritidsintresse och det är det som han verkligen brinner för. När han inte skriver så spelar han gärna TV- och datorspel. Just nu är det StarCraft 2 som gäller, men han är, och har alltid varit, en sådan där "gamer". Olika TV-spel är också en stor inspirationskälla när han skriver.
Annars jobbar han som testingenjör i Stockholm. Han sitter alltså och testar en produkt som ett företag utvecklar för att försöka förbättra kvalitén på den. Han tycker att det faktiskt är ganska kul av och till, men helst av allt vill han skriva. Hans bor nu i Uppsala, tillsammans med min sambo. Hans har pluggat där sedan 2004, och nu för tiden pendlar han dagligen till Stockholm. Att pendla är... ett eget kapitel. 

Hans har också skrivit och gett ut en novellsamling ("Vad är din hemlighet?") via förlaget Books on Demand. Just nu skriver han på nästa del i fantasyserien Elementstenarna.

Hans Olsson har även blivit publicerad två gånger innan han gav ut sin första bok "Sökandet efter elementstenarna". Boken är den första delen i serien Elementstenarna. Det var Fantasyklubben som anordnade novelltävlingar, första året han ställde upp (2008) kom Hans på första plats med novellen "Fröet". Andra året (2009) kom han på tredje plats med novellen "Speldosan". Båda dessa noveller finns med i hans novellsamling också.

Handling: Efter att kungen Stogack av Dravanu förlorat makten över sitt land, styrs nu riket numera av hans tjänare Chartunga. Chartunga sägs vara kungens marionett och han styr riket från Dravanus huvudstad Collcott. Han gör allt som står i hans makt för att få stopp på den mystiska Skuggorden som dödar oskyldiga och hotar landet Dravanu. Spåren leder till grannlandet Venlorda. Den dravanska armén som består av bland annat misralerna – en liten skara hårdföra män som utgör eliten av dravanska armén och deras ledare Trapenner. 

Samtidigt som detta händer har två professionella tjuvar Tar 26 år, som större delen av sitt liv bott i Callcott och Tife, en ung kvinna fått samma uppdrag av en gammal man Valgone. De ska stjäla en magisk sten från slottet i Calcott. Tar och Tife som inte känner till varandra är först ovänner när de upptäcker varandra där på slottet. Men när vakterna kommer efter dem, bestämmer de sig för att rymma tillsammans. De träffar Valgone igen och han berättar att det finns fyra magiska stenar: de fyra elementstenarna: vattenstenen, jordstenen, eldstenen och vindstenen. Fienden Garland har en av stenarna och de måste se till att han inte lägger beslag på alla. Valgone säger även att Tar och Tife ska bege sig till Argovona och berätta och varna kungen för vad han har berättat. De ska prata med en smed i Argovana som heter Vult och som ska föra dem till kungen. De ger sig iväg och resan blir både lång och farlig. De träffar på fienden och otäcka väsen och tvingas slåss med soldater. Under resans gång träffar de den storvuxne Gland och hans ”dotter” Faris – en flicka som besitter magiska kunskaper. De tar följe och även Valgone är med. 

I Sulwaträsket hittar de en borg i en sjunken stad, där de ska leta efter en ny sten. De hittar djupa gångar under jorden och det ligger skelettdelar överallt. Plötsligt rasar taket ner och Tar hamnar på ena sidan väggen. De andra hamnar under taket som rasat och har knappast kunnat överleva. Tar lyckas ta sig ut ur ruinerna, men bli tillfångatagen. Det råder nu fullt krig överallt och frågan är hur många som fått sätta livet till? Vad som händer med stenarna och lyckas Tar och hans vänner överleva?

En mycket välskriven och spännande fantasybok. Spännande från första till sista sidan. Boken innehåller mycket handling och berättelsen är både bra beskriven och gestaltad. Jag tycker mig nästan kunna se hur karaktärerna ser ut. Miljöerna känns väldigt äkta och den täta Faroiskogen och soldaterna som krigar mot varandra ser jag framför mig som om det vore en film. Det är något som jag tycker om. Jag fascineras mycket att de som skriver fantasyböcker. Att kunna bygga en egen stad och väsen med en sådan inlevelse är storartat. Jag har inte läst så många fantasyböcker än och har ännu lite svår att lära mig hålla reda på alla karaktärer och miljöer. Men det ska jag väl lära mig med tiden.

 

 

 
 
 
 

Vecka 36 av Sofie Sarenbrant

 
Vecka 36

Recension av Sofie Sarenbrants bok Vecka 36

Boken är utgiven på Damm förlag och innehåller 300 sidor.

Sofie Sarenbrant är journalist och fotograf. Hon bor i Bromma med sin man och deras två barn. Varje sommar tillbringar hon i Brantevik med sin familj. Vecka 36 är hennes debutroman.

Handling: Johanna och Erik tillbringar en semestervecka ihop med Johannas bästa väninna Agnes, hennes make Tobbe och deras tvååriga dotter Nicole i Brantevik, Skåne. Både Johanna och Agnes är gravida i nionde månaden och barnen är väntade med bara några veckors mellanrum.

Det har varit en regnig semestervecka och de bestämmer sig för att avsluta vistelsen på den lokala hamnkrogen som anordnar en karaokekväll. Agnes och hennes make Tobbe är lite småsura på varandra innan de ska gå till krogen. Lilla Nicole vill inte sova och de är inte riktigt överens hur de ska få henne att somna. Nicole ska sova hos Johanna och Erik och Agnes har en babyvakt som hon ska ta med sig till krogen som ligger alldeles i närheten.

När de kommer till krogen är Tobbe fortfarande på dåligt humör, han dricker för mycket och flirtar öppet med en av servitriserna. 

Agnes är trött och går iväg till vandrarhemmet innan de andra för att sova. När Tobbe kommer hemraglandes ser han att Agnes säng är orörd. Han tror att hon gått till Johanna och Erik för att sova hos Nicole. När han vaknar nästa morgon och beger sig till sina vänner får han reda på att Agnes inte sovit där.

Agnes är nu spårlöst försvunnen och polisen kopplas in. Det är inte vanligt att höggravida kvinnor försvinner. De letar överallt i Brantevik och försvinnandet blir veckans stora nyhet. Media börjar också rota i det hela på sitt eget sätt.

Johanna och Erik tar med sig Nicole och åker hem till Stockholm, medan Tobbe stannar kvar för att fortsätta leta efter Agnes. Bara ett par dagar senare hittas en kvinna uppspolad på en strand. Alla tar för givet att det är Agnes. Men när Tobbe identifierar kvinnan, ser han att det inte är Agnes. Vem är då den döda kvinnan? Har mordet på den kvinnan något med Agnes försvinnande att göra? Kommer de att finna Agnes död också, och vem eller vilka ligger bakom dessa hemska händelser? Frågorna är många och de blir bara mer och mer invecklade.

En riktig obehaglig och otäck deckare av Sofie Sarenbrant. Spännande från början till slut. Jag sträckläste boken, det var helt omöjligt att sluta läsa den. Spänningen stegrades hela tiden och handlingen kom in på nya spår flera gånger. Den var väldigt välskriven, men ändå lättläst. Bra beskrivningar av miljöer och karaktärer. Det är heller inte vanligt att en deckare handlar om gravida kvinnor som försvinner. Korta kapitel som alltid slutade på ett sådant sätt att man bara var tvungen att läsa visare. Här har vi ännu en ny svensk deckardrottning. Jag längtar redan efter del två som kommer i april 2011 ”I stället för dig” heter den.

 

 
 
 
 

Tänk om av Lena Sjöberg

 

Recension av Lena Sjöbergs bok Tänk om

Boken är en bilderbok med text för de mindre barnen och utgiven på Rabén & Sjögrens förlag.

Så här presenterar sig Lena Sjöberg på Rabén & Sjögrens hemsida:
Tänk om ...

 

Lena Sjöberg

Jag heter Lena Sjöberg, är född och uppvuxen i Sandviken, och sedan jag gick ut Konstfack 1996 har jag har frilansat som illustratör. 

Som författare debuterade jag 2005 med bilderboken Hurman hittar en skatt samt med Dom är sötast när dom sover, en humoristisk betraktelse över livet som småbarnsförälder (båda utgivna på Eriksson & Lindgren). 
Jag bor med min man och våra två barn i den lilla småländska byn Mörtfors. I den sedan länge nedlagda tandläkarmottagningen där jag har mitt kontor, jobbar jag med bokprojekt, och med illustrationsuppdrag för uppdragsgivare i Sverige och utomlands. Mina alldeles egna böcker både skriver och illustrerar jag, samt formger. 
Det är arbetet med helheten som engagerar mig allra mest. Att se boken som ett allkonstverk, där alla delar är lika betydelsefulla och lika roliga, spännande och utmanande att jobba med. 
 

Handling: Detta är en underbar liten bilderbok med rimmad text. En bok för de mindre barnen, som tycker om att titta och peka på de fina bilderna och att låta den som läser boken förklara vad dem föreställer. Bilderna är väldigt färgglada och trevligt tecknade. En härlig bok för barn i två-femårsåldern.

 

 

 

 

 
 
 
 

Det är så logiskt alla fattar utom du av Lisa Bjärbo

 

Recension av Lisa Bjärbos bok Det är så logiskt alla fattar utom du.

Boken är utgiven på Rabén & Sjögrens förlag och innehåller 251 sidor.

Lisa Bjärbo är cirka 30 år, journalist och författare. Det är så logiskt alla fattar utom du är hennes första ungdomsroman. Hon jobbar även som redaktör på Barnens Bokklubb. 

Det är så logiskt alla fattar utom du

 Handling: Ester och Johan har varit vänner så länge de kan minnas. När de var mindre fick de vara hos varandra i stället för på fritids. Eftersom de ville vara tillsammans och klarade sig själva tills någon av föräldrarna kom hem, passade det bättre. Nu går de tillsammans i ettan på gymnasiets samhällvetenskapliga program och umgås lika ofta, men Ester har förälskat sig i en långhårig kille som går estet och spelar gitarr. En kväll är hon i den spellokal där han och hans band uppträder. En kompis, Paula, ser till att Ester får följa med på efterfesten och där blir hon bekant med Adam, som killen heter. De är tillsammans den kvällen och Ester är så lycklig. 

Hon berättar det för Johan, men han blir lite sur och vill inte lyssna på Ester. Ester träffar Adam ytterligare en gång, då följer hon med honom till replokalen för att hämta en sak. Där händer det något och efter det blir det inga mer träffar med Adam. Johan råkar en försäga sig till Ester att han är kär i henne och att han varit det sedan sexan. Något som Ester aldrig tänkt på. Efter att Johan berättat detta för Ester börjar han undvika henne. En dag börjar en ny tjej i klassen, Amanda. Hon sätter sig på den lediga platsen som finns bredvid Johan där Ester brukar sitta, men hon har inte dykt upp än så platsen står tom. Johan och Amanda kommer bra överens och börjar träffas. Johan tycker att hon är lätt och trevlig att umgås med. Nu är det Esters tur att bli svartsjuk, och hon försöker få tillbaka Johan. Frågan är om hon lyckas!

Detta är en härlig och välskriven ungdomsroman. Det är nog så här det fungerar i verkligheten. Esteter med långt hår och en gitarr på ryggen är populära hos tjejer på gymnasiet och de vet dessa killar om, därför kan de flirta med olika tjejer. Författaren har lyckats bra med att fånga känslor och beskriva miljöer. Allt känns väldigt äkta och boken är riktigt bra. Hoppas att den läses av ungdomar i gymnasiet för jag är säker på att de kommer att känna igen sig.

 

 

 
 
 
 

Fingerblommor av Maria Tomsby

 

Recension av Maria Tomsbys poesibok Fingerblommor

 

Ni kanske såg programmet Plus på SVT 1 någon vecka innan jul. Då gjorde Charlie Söderberg (före detta Lyxfällan) ett reportage om Maria Tomsby, en kvinna bland så många andra som gärna vill bli författare. Hon fick träffa förläggaren Pelle Andersson på Ordfront som diskuterade utgivning med henne. Han uttalade sig om Marias dikter, och ansåg att hon behövde jobba lite mer på dem. Charlie Söderberg föreslog att Maria Tomsby skulle ge ut på eget förlag och han hjälpte henne att räkna ut vad det skulle kosta och han hjälpte även henne att lägga om sin ekonomi så hon kunde spara för att kunna ge ut på eget förlag. Maria fick även träffa en skrivarcoach som hjälpte henne på vägen. Det hela slutade med att Maria Tomsby fick en låda med sina böcker som var tryckta på Vulkan förlag. 

 

 

 

Maria Tomsby är född 1965 i Stockholm. Hon har varit bosatt på Gotland, i Skåne och Bergslagen, men bor sedan 1994 i södra Stockholm. Maria Tomsby är utbildad samhällsvetare och lärare och verksam som lärare. Våren 2010 läste hon sin egen poesi i radioprogrammet P3 Text och har också deltagit i tv-programmet Plus, i ett inslag om författardrömmar. 

 Maria Tomsby har även deltagit i novellsamlingen Synder, erotiska noveller utgivna av Katerina Janouch och Robert Boman.

Handling: Poesiboken är som ett litet häfte på sexton sidor, med trevliga tecknade illustrationer av Birgitta Larsson.

Fingerblommor är en trevlig poesibok med vardagliga dikter, med tankar om blommor, pendeltåg som svischar fram förbi Stockholms förorter. Hur författaren upplever stadens rörelser och ljud och hur väntan känns. Tankar om en kommunal simbassäng finns med och även om empati och andra tankar om livet.

En fin och gullig poesibok av debutanten Maria Tomsby. Här har hon beskrivit sina tankar om vardagen och andra små funderingar. Dikterna är lätta att förstå och jag kan känna igen mina egna tankar i flera av dikterna. Som till exempel lukten av ett äpple som legat för länge. Eller hur vissa blommor luktar. Hur en stad lever känns också självklar. Likaså dikten om författarens tankar kring en kommunal simbassäng. Jag tror att Maria Tomsby kommer att utvecklas ju mer hon skriver och det förvånar mig inte om det kommer en bok med flera sidor och fler dikter. Eller varför inte bearbetade texter som kan bli en novellsamling. Detta är en riktigt bra början av Maria Tomsby.


 

 
 
 
 

Tom av MJ Walther

 
Tom 
 

Recension av MJ Walthers bok Tom

Boken är utgiven på PaperTalk och innehåller 304 sidor

Här kan du läsa mer om MJ Walther 

Handling: Lille Tom tre år är i Brasilien med sina föräldrar. De är och tittar på karnevalen i Rio de Janeiro. Det är mycket folk och stor trängsel. För ett ögonblick släpper mamma hans hand och Tom känner att någon lyfter upp honom, håller handen för hans mun så att han inte ska skrika. Mannen rusar i väg med Tom och kvar står hans förtvivlade mamma och ropar på honom. När hon inte får något svar springer hon runt och letar överallt, men Tom är spårlöst försvunnen.

Toms mormor kom från Brasilien och därför behärskar hans egen mamma Lisa språket bra och hon bestämmer sig för att stanna kvar i Brasilien för att leta efter sin son. Toms pappa däremot reser ganska omgående tillbaka till Sverige.

Både Tom och hans mammas liv blir väldigt omtumlande. Tom kommer att minnas sin mamma som en ängel som vakar över honom, men han glömmer bort från vilket land han kommer ifrån. Hans liv blir allt annat än bra. Han tvingas att leva ett hårt och oacceptabelt liv, genom att andra män bestämmer över honom. Men under sin fruktansvärda tid, hinner han även få uppleva en stark vänskap som gör honom lycklig ibland.

Likadant blir det för hans mamma Lisa. Hon hamnar snart i händerna på en obehaglig man och tvingas att leva på hans villkor. Hon letar ständigt efter Tom och sätter upp affischer om hans försvinnande.

När Tom fyller tolv år får han chansen att fly från sitt fruktansvärda liv och ger sig i väg mot Uruguay. Mamma Lisa lyckas också med nöd och näppe fly och bestämmer sig för att leta efter sin mammas kvarvarande familj. Frågan är om de kommer att lyckas eller om de blir hittade av sina fiender? Och kommer Tom och hans mamma någonsin att återförenas?

En mycket stark och känslosam bok. Att läsa om lille Toms öde från tre årsåldern när han blir bortförd från sin mamma var jobbig att läsa. Även om detta är en fiktiv bok så är det vanligt förekommande i Brasilien. Det han fick uppleva vill man absolut inte att något barn ska få uppleva. Inte Toms mammas öde är något man som mamma vill tvingas leva i. Författaren har lyckats riktigt bra med att beskriva känslor, karaktärer och miljöer. Som läsare känner man starkt för karaktärerna. Både sorg och avsky. De flesta karaktärerna får man följa till slutet och det finns då inga frågetecken kring dem kvar. Det tycker jag är en bra förmedlat av författaren. Jag tycker att boken var lättläst, men det var ingen sträckläsarbok. Jag var tvungen att lägga den ifrån mig med jämna mellanrum för att smälta det starka innehållet. 

 

 
 
 
 

Elementens väktare av Emma Lundqvist

 
Elementens Väktare 

Recension av Emma Lundqvist bok Elementens väktare

Boken är utgiven av PaperTalk och innehåller 224 sidor.

Emma Lundqvist är född 1980, bor i Skellefteå och arbetar som lärare i svenska, engelska och samhällsorienterande ämnen. Hon har varit publicerad i novellsamlingen Vildsint med sin novell Den som köpslår med Döden.

Handling: Karima har en svår uppväxt och flyr från sin fosterfamilj för att isolera sig i tre år. Tillslut tvingas hon bryta sin isolering för att försöka avvärja den fara som hotar eldens elementarandar, eftersom hon är utsedd som eldväktare.

Karima som i början av berättelsen kallas Setyse bor hos sin farmor och hennes man Hannar. En dag kommer Hannar och berättar för henne att nu är hennes tid här. De fyra elementen: eld, vatten, jord och lufts väktare är sammankallade och ska snarast träffas på ett värdshus i Longbro. Hannar har fått i uppdrag att föra Karima dit, något som Karima inte egentligen är så angelägen om. Resan kommer även att ta flera dagar.

De andra väktarna är: Od, som är jordväktare. Han har varit väktare längst av alla. En lugn och bestämd man på cirka 55 år.

Vattnets väktare heter Simel – en lång och smärt man som både ser gammal och ung ut.

Luftväktare är: Nilor, en ung man som bara är några år äldre än Karima och som sägs vara en riktig drömmare.

De fyra får reda på att de ska göra en resa för att undsätta de fyra elementens andar. Det blir en omtumlande resa och de tvingas flera gånger övernatta under bar himmel. Ibland tar de dock in på något värdshus som ligger vid vägen. Karima och Nilar kommer varandra nära och Karima vågar berätta för Nilar om sin tragiska uppväxt. I slutet av deras färd kommer alla fyra att sättas på obehagliga prov inom sina respektive element. 

Hur det går och om de lyckas får du veta om du läser denna mycket spännande fantasybok.

Detta var faktiskt första gången som jag läste en fantasybok. Så jag måste erkänna att det inte var alldeles lätt. Det tog sin lilla tid, för det var mycket att hålla reda på eftersom det är en påhittad värld. Jag kan inte annat än att säga att jag är otroligt fascinerad av att man kan hitta på en sådan historia. Att bygga upp en helt ny värld och påhittade väsen. Författaren Emma Lundqvist har verkligen lyckats att både göra en riktigt spännande och bra beskriven berättelse. Den är både välskriven och intressant skriven. Det var väldigt givande att ge sig hän ett sådant spännande äventyr i en helt främmande värld.

 

 
 
 
 

I huvudet på en seriemördare av Sven Å. Christiansson

 
I huvudet på en seriemördare

Recension av Sven Å. Christianssons bok I huvudet på en seriemördare

Boken är utgiven på Norstedts förlag och innehåller 463 sidor.

Sven Å. Christiansson är professor vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet och legitimerad psykolog. Utifrån sin forskning, kliniska verksamhet och medverkan i brottsutredningar har han en exceptionell sakkunskap. Han citeras ofta i den internationella forskningslitteraturen.

Handling: Denna bok bygger på olika fallstudier och intervjuer med gärningsmän till grova sexual- och våldsbrott. Genom dessa intervjuer och fallstudier försöker författaren beskriva vad som kan ligga bakom dessa förövares beteende och handling. Hur de kan göra sådana fruktansvärda brott som de flesta människor anser vara sjuka och helt otänkbara.

Sven Å. Christianssons syfte med boken är att genom intervjuer försöka förstå hur dessa gärningsmän tänker när de begår dessa fruktansvärda brott. Förstå för att kunna ingripa och förhindra ungdomar som har ett riskbeteende som kan göra att de utvecklas till grova sexualförbrytare. Författaren har kommit fram till att alla sexualförbrytare har utväxlat sexuella fantasier efter att haft en känslokall och otrygg uppväxt. Ofta med dålig kontakt med båda sina föräldrar. Dessa fantasier kan komma så tidigt som i femårsåldern och uppåt. 

Däremot är det extra viktigt att påpeka att alla som haft en känslokall och otrygg uppväxt inte blir sexualförbrytare.

Boken innehåller också en hel del intervjuer med kända sexualförbrytare.

En mycket välskriven och intressant bok om vad som kan tänkas röra sig i huvudet på en seriemördare eller sexualförbrytare. I denna bok baseras innehållet på vad professor Sven Å. Christiansson kommit fram till via sina studier. Det kan säkert finnas andra som studerat samma sorts förbrytare som kanske kommit fram till något helt annat. Jag är inte rätt person att uttala mig vad som är rätt och fel i denna bok. Men att detta med att många sexualförbrytare och seriemördare kommer från otrygga hem, det tror jag stämmer in. Det är även obehagligt att läsa hur känslokalla många av dessa förövare är när de utgör dessa fruktansvärda brott. En mycket läsvärd bok för alla som är intresserade av psykologi och kriminalitet.

 

 
 
 
 

Pappersskärvor av Anitha Östlund

 
Pappersskärvor 

Recension av Anitha Östlunds bok Pappersskärvor

Boken är utgiven på eget förlag, tryckt genom Papers Talk och innehåller 312 sidor.

Anitha Östlund är född 1964 i en by i Hälsingland, men flyttade till Stockholm 1984. Hon bor numera ute i vackra Grödinge – Näs som ligger några mil utanför Stockholm tillsammans med barn och man. Hon har tidigare gett ut självbiografin Tre änglar och tre mirakel och deltagit i Vildsint novellsamling med novellen Betalningen.

Anitha skriver varje dag i sin blogg www.novellbloggen-razaha.blogspot.com

Handling: Denna bok är en novellsamling som handlar om kärlek, sorg, en del tankeväckande ord och en och annan kort dikt. Alla novellerna har mycket starka budskap.

Många handlar om utsatta barn, inte besvarad kärlek och en om en liten flicka som försvinner spårlöst. En annan är en obehaglig novell om en otrogen make, där berättelsen slutar riktigt illa. Vissa noveller handlar också om barnlöshet. En intressant novell är den om Emma som så gärna bli vill författare och den känslan som blivande författare känner igen: refusering, refusering! En novell som också är väldigt känslosam är den som handlar om flickan Elina som blir inlåst i en källare.

En annan novell som också är väldigt tragisk är den om flickan Ella som har en låtsaskompis som hon kallar Anna Pleskja. Hur ligger det till med den låtsaskompisen som är så närvarande för Ella och hur kan Anna få Ella att göra den fruktansvärda handling som hon gör?

Detta är bara en bråkdel av alla underbara noveller som Anitha Östlund har sammanställt i denna novellsamling. 

Innehållet i denna novellsamling berörde mig mycket. Alla noveller och dikter var väldigt läsvärda och hade starka budskap. Novellerna var även mycket bra beskrivna och händelserna bra gestaltade, de var också skrivna med mycket känslor. Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken och sträckläste till klockan tre på natten. Alla noveller höll mycket bra standard och det tog ett tag för mig att bearbeta dem innan jag kunde skriva ner min recension. Vissa av novellerna hade jag gärna läst en fortsättning på. Jag kommer att följa Anitha Östlunds skrivande och vill gärna läsa och recensera fler böcker av henne.

 

 
 
 
 

 

 
 
 
 

Jag brukade drömma om dig av Petra Holst

 
Jag brukade drömma om dig

Recension av Petra Holsts bok Jag brukade drömma om dig

Boken är utgiven på Forum förlag och innehåller 264 sidor

Petra Holst är född 1969 och är högstadielärare i svenska och engelska. Hon bor i Bjärred i Skåne med sambo och två barn. Jag brukade drömma om dig är hennes debutroman.

Handling: Tess och Peter väntar sitt första och efterlängtade barn tillsammans. 

När lille Love föds är Tess mycket lycklig. Men lyckan varar inte länge, för Love skriker ständigt och Tess får aldrig sova. Pontus arbetar väldigt mycket så Tess är ofta ensam med Love. Love vill också bara ha mat direkt från Tess bröst. Han vägrar att dricka ur nappflaska och det gör att Pontus har svårt att hjälpa till att mata honom.

Love växer fort, är stor för sin ålder och tidig med att krypa och gå. Däremot pratar han dåligt. Tess börjar undra om det är något fel på honom. När han börjar närma sig ett år, vill han fortfarande bara äta från Tess bröst. Riktig mat vill han överhuvudtaget inte äta. Han skriker fortfarande nästan jämt och Tess bryter tillslut ihop och söker upp psykakuten för att få hjälp…

Så småningom visar det sig att Love har autism. Nu måste både Tess och Pontus tänka till om sina liv och omprioritera sina vanor. Pontus kan inte jobba lika mycket som förut. Kommer de att orka och kommer deras förhållande att klara av att leva efter det nya sättet som de måste göra.

En sorglig, men mycket känslosamt skriven bok. När man själv har fyra friska barn är det svårt att tänka sig in i den situationen som Tess och Pontus lever i. Att barn skriker ibland är något alla nyblivna föräldrar får uppleva och visst är man trött ofta. Men att ha ett barn som skriker jämt måste ta enormt på krafterna. Författaren Petra Holst har verkligen lyckats beskriva känslorna runt detta på ett fenomenalt sätt. Som läsare tvivlar man inte på Tess trötthet och känslorna kring sin oro om vad som kan vara fel på lille Love. En underbart skriven bok som också är mycket tragisk.

 

 

 

 
 
 
 

Kimberlie: ett nytt liv

 
Kimberlie : ett nytt liv 

Recension om Kim M. Kimselius bok Kimberlie – ett nytt liv

Boken är utgiven på Roslagstext och innehåller 204 sidor

Kim M. Kimselius har gett ut ett stort antal ungdomsböcker om bland annat romartiden. Kim har alltid älskat att läsa och redan som åttaåring drömde hon om att bli författare, men det dröjde många år innan Kim vågade förverkliga sin dröm. Hon gjorde dundersuccé med sin debutbot Tillbaka till Pompej. Kim får idéer till sina böcker genom att besöka länder som hon tycker verkar intressanta, eller så skriver hon om länder som hon besökt. Kim har fått kulturpris för sina böcker och många är översatta till flera språk.

Handling: Detta är andra delen om Kimberlie, den svenska flickan som åkte till Nya Zeeland med sina föräldrar för att hälsa på sin pappas släkt, eftersom han är född och uppvuxen på Nya Zeeland.

När vi denna gång får möta Kimberlie har något fruktansvärt hänt. Något som gör att hon blir tvungen att stanna på Nya Zeeland.

Samtidigt som Kimberlie sitter och längtar hem till Sverige och sina vänner där funderar Kimberlies goda vän Andy varför Kimberlie inte svarar på hans brev. Alla brev han skickar till henne kommer i retur. Han känner sig ledsen för han tyckte mycket om henne och han trodde att hon tyckte om honom. Men nu vill hon tydligen inte veta av honom längre.

En dag träffar Kimberlie på en äldre dam – fru Moonwind. Hon är ute och går med sin hund. En incident gör att Kimberlie följer med ”tant” Moonwind hem, de pratar med varandra och blir goda vänner. När de ska dricka te hör Kimberlie att någon knackar på dörren. En killröst hörs och Kimberlie känner sig lite obekväm. Varför ska det komma besök till ”tant” Moonwind just nu när de ska umgås och dricka te? 

Killen kommer in och han stirrar på Kimberlie och hon stirrar tillbaka. Till sin stora förvåning upptäcker Kimberlie att killen som står där är Andy. De blir så glada båda två och Kimberlie berättar vad som hänt. Deras möte blir upptakten till nya äventyr som de kommer att uppleva tillsammans. Ibland med livet som insats. Ännu mer spänning än i första delen.

Som vanligt en mycket spännande och välskriven ungdomsbok av Kim M. Kimselius. Hon kan verkligen konsten att hålla både ungdomar och vuxna på hälspänn med sina berättelser. Kimberlie och Andys äventyr i Nya Zeeland är både väl beskrivna och utmärkt gestaltade. Som läsare ser man miljöer och karaktärer framför sig. Kim M. Kimselius har även en otrolig förmåga att beskriva känslor. Man känner inom sig hur karaktärerna känner sig i berättelsen. Nu längtar jag redan tills nästa bok om Kimberlie och Andy kommer. Jag rekommenderar varmt Kims böcker till ungdomar i lässlukaråldern. Det händer alltid något spännande och de är lättlästa.

 

 
 
 
 

Intrång av Ulla Bolinder

 
Intrång

Recension av Ulla Bolinders bok Intrång

Boken är utgiven på Sivart förlag och innehåller 207 sidor.

Ulla Bolinder debuterade med Övergreppet 1997. Sedan följde romantriologin Hoppa in då? – Någonstans inom oss och Hela mig.  Intrång är den tredje fristående kriminalromanen i Ulla Bolinders serie om journalisten David Weber. Tidigare utgivna i serien är Utsaga och Gärningsman (Lindelöws förlag) och Uppsåt (Sivart förlag)

Handling: Roine Palm – en man i 40-årsåldern hittas svårt skadad i sitt hem och avlider senare på sjukhuset. Polisen börjar en utredning och journalisten David Weber följer brottsutredningen genom intervjuer med inblandade människor, både poliser, grannar, anhöriga, vittnen och misstänkta.

Man börjar leta i Roine Palms förflutna och den första som misstänkts är hans gode vän Tommy Ahlsén. De brukade ”supa” tillsammans och just denna kväll hade de varit på krogen. Efter krogbesöket har Tommy följt med Roine hem. Någon har sett Tommy utanför Roines hus sent på kvällen. Tommy erkänner att han varit där, men att han inte har mördat Roine. Är hans ord sanna?

Det kommer senare fram att Roine Palm förgripit sig på småpojkar och helt plötsligt upptäcks det en annan sida av honom som ingen vetat om. Nu finns det flera troliga mördare. Kanske finns mördaren bland någon av dem han förgripit sig på?

Ett killgäng med Roine Palms egen tonårsson Mikael i spetsen blir också misstänkta. Någon har sett ett gäng ungdomar utanför Roine Palms hus. Kan gänget och hans son ha något med mordet att göra? Visste sonen vad hans pappa sysslade med och ville han kanske hämnas, eller skulle ungdomarna bara kräva honom på pengar och något gick fel?

Efter flera intervjuer med olika vittnen blir till slut en person häktad för mordet. Personen nekar dock hela tiden, men polisen känner sig säkra på sin sak, att de hittat den rätta mördaren. Har de äntligen fått tag i rätt person eller är deras teorier helt fel?

Som alltid skriver Ulla Bolinder på ett annorlunda och mycket realistiska sätt. Med intervjuer av vittnen, misstänkta, grannar med flera. Det är mycket spännande att följa dessa intervjuer och själv försöka komma fram till vem som kan vara mördaren. Någon självklar misstänkt finns inte från början av berättelsen utan det kommer ofta som en överraskning. Ulla Bolinder skriver med en stark inlevelse och jag tycker mycket om hennes sätt att förmedla sig. Det är ett modernt sätt att skriva på. Ni som gillar kriminalromaner som är skrivna lite utöver det vanliga, läs Ulla Bolinders böcker.

 

Recension av Ulla Bolinders bok Intrång

Boken är utgiven på Sivart förlag och innehåller 207 sidor.

Ulla Bolinder debuterade med Övergreppet 1997. Sedan följde romantriologin Hoppa in då? – Någonstans inom oss och Hela mig.  Intrång är den tredje fristående kriminalromanen i Ulla Bolinders serie om journalisten David Weber. Tidigare utgivna i serien är Utsaga och Gärningsman (Lindelöws förlag) och Uppsåt (Sivart förlag)

Handling: Roine Palm – en man i 40-årsåldern hittas svårt skadad i sitt hem och avlider senare på sjukhuset. Polisen börjar en utredning och journalisten David Weber följer brottsutredningen genom intervjuer med inblandade människor, både poliser, grannar, anhöriga, vittnen och misstänkta.

Man börjar leta i Roine Palms förflutna och den första som misstänkts är hans gode vän Tommy Ahlsén. De brukade ”supa” tillsammans och just denna kväll hade de varit på krogen. Efter krogbesöket har Tommy följt med Roine hem. Någon har sett Tommy utanför Roines hus sent på kvällen. Tommy erkänner att han varit där, men att han inte har mördat Roine. Är hans ord sanna?

Det kommer senare fram att Roine Palm förgripit sig på småpojkar och helt plötsligt upptäcks det en annan sida av honom som ingen vetat om. Nu finns det flera troliga mördare. Kanske finns mördaren bland någon av dem han förgripit sig på?

Ett killgäng med Roine Palms egen tonårsson Mikael i spetsen blir också misstänkta. Någon har sett ett gäng ungdomar utanför Roine Palms hus. Kan gänget och hans son ha något med mordet att göra? Visste sonen vad hans pappa sysslade med och ville han kanske hämnas, eller skulle ungdomarna bara kräva honom på pengar och något gick fel?

Efter flera intervjuer med olika vittnen blir till slut en person häktad för mordet. Personen nekar dock hela tiden, men polisen känner sig säkra på sin sak, att de hittat den rätta mördaren. Har de äntligen fått tag i rätt person eller är deras teorier helt fel?

Som alltid skriver Ulla Bolinder på ett annorlunda och mycket realistiska sätt. Med intervjuer av vittnen, misstänkta, grannar med flera. Det är mycket spännande att följa dessa intervjuer och själv försöka komma fram till vem som kan vara mördaren. Någon självklar misstänkt finns inte från början av berättelsen utan det kommer ofta som en överraskning. Ulla Bolinder skriver med en stark inlevelse och jag tycker mycket om hennes sätt att förmedla sig. Det är ett modernt sätt att skriva på. Ni som gillar kriminalromaner som är skrivna lite utöver det vanliga, läs Ulla Bolinders böcker.

 

 

 
 
 
 

Det broderade hjärtat av Carole Martinez

 
Det broderade hjärtat

Recension av Carole Martinez’ bok Det broderade hjärtat

Boken är utgiven på Norstedts förlag och innehåller 399 sidor.

Det broderade hjärtat är Carole Martinez’ skönlitterära debut. Boken har belönats med nio priser när den utkom 2007 i Frankrike, däribland Prix Renaudot des lycéens. Martinez har ett brokigt förflutet och har bland annat arbetat som skådespelare och franskalärare innan hon blev författare på heltid. Det är i sin spanska farmors historier om släktens anmoder Frasquita Carasco som Carole hämtat inspiration till denna roman.

Handling: Berättarrösten i den här romanen är Soledad. Hon är huvudkaraktären Frasquita Carascos yngsta dotter, men hon föds inte förrän i slutet av boken. 

Frasquita Carascos föds i en liten by i södra Spanien och växer upp till en skönhet, men också till en kvinna med speciella gåvor. Frasquita behärskar sömnadskonsten som ingen annan, och med sin synål kan hon åstadkomma underverk. Redan som sextonåring gifts hon bort med José, en märklig man som arbetar som smed och lyssnar på allt hans mor säger. När Frasquita föder den ena dottern efter den andra, bosätter han sig i hönsgården och där tar han efter deras beteende. När Frasquita äntligen föder en son, bli José väldigt glad och kommer ut från hönsgården, men när han får se att det lilla gossebarnet är rödhårig, går han in i sig själv igen. Ända tills den dagen Frasquita upptäcker ett rött ägg och visar José det. Han vaktar ägget och en dag kommer en röd tupp ut från ägget. José tränar upp tuppen och blir en galen tuppfäktare. Det går dock inte så bra för hans tupp och Frasquita får sy ihop tuppen flera gånger.

När maken en dag spelar bort Frasquita i en tuppfäktning, bestämmer hon sig för att lämna byn för alltid. Iklädd sin gamla brudklänning tar hon med sig sina fem barn på en dragkärra och ger sig av. När de kommer till det fattiga Andalusien, där en revolution står för dörren, tvingas hon sy ihop ansiktet på en katalansk anarkist. Under sin långa resa får familjen uppleva både ondska och död. Frasquita föder även Soledad, en flicka som är missbildad under resan. När Soledad är fyra år dör Frasquita och hennes barn öppnar en kista med brudklänningar som hon sytt åt sina döttrar. Frågan är om de kommer att använda dessa vackra klänningar.

En underbar och vacker debutroman av Carole Martinez. Orden går raktin ihjärtat och jag känner stor sympati för Frasquita och hennes barn. Carole Martinez skrivsätt påminner mig lite om Isabel Allendes sätt att skriva och hon är en stor författare i mina ögon. Franska böcker är ofta skrivna med mycket romantik, något som fattades i denna roman. Språket däremot är väldigt romantiskt. Däremot innehöll berättelsen väldigt mycket text och det tog lite längre tid för mig att läsa boken än vad det brukar göra. Det är viktigt för mig att ta in varje litet ord. Missar jag bara några, är jag tvungen att läsa om halva sidan. Inte för att boken var svårläst utan för att jag älskade den tragiska berättelsen och ville inte missa något. Jag hoppas att Carole Martinez återkommer med en ny bok snart.

 

 
 
 
 

Barfota änglar av Linnea Willén

 
Barfota änglar

Recension av Linnea Willéns bok Barfota änglar

Boken är utgiven på Kalla Kulor förlag och innehåller 116 sidor.

Linnea Willén är född 1982 i ett naturreservat i södra Sverige. Hon bor idag med sin familj på västkusten. Barfota änglar är hennes debutroman.

Handling: Barfota änglar är Linneas sanna historia om två unga tjejers sökande efter sig själva och någonting bättre i främmande miljöer. Ett fåtal namn har dock ändras av privata skäl.

20-åriga Linnea och 18-åriga Emma har tröttnat på livet i Sverige och de bestämmer sig för att hitta en bättre tillvaro i ett annat land. De lämnar en lapp i lägenheten i Tomelilla där de har skrivit att de åkt frivilligt och att de inte vill att någon letar efter dem. De tar sina sista pengar och beger sig till Tokyo. Någon har berättat för dem att värdinnejobb på klubbar i Tokyo är både välbetalda och spännande. 

Nu är inte verkligheten som de tänkt sig. De tjänar inga stora pengar och de blir utnyttjade som prostituerade. Droger blir en del av deras vardag, och ingenting blir som de tänkt sig från början. Men de har varandra och tillsammans kämpar de för att överleva. När de tröttnat på Tokyo ger de sig iväg till Thailand, men där finns också mycket droger och de blir även här utnyttjade av män. De träffar på andra tjejer som arbetar som de gör och ofta får de dela rum med de andra tjejerna. Rummen är mycket trånga och smutsiga utrymmen. Linnea och Emma vet inte heller vem de ska lita på, förutom på varandra.

Till slut bestämmer de sig för att återvända till Sverige igen. Deras familjer ser till att de kommer med flyplanet hem igen. Väl hemma börjar det vanliga livet igen och Linnea upptäcker att Emma och hennes vänskap inte är så stark som Linnea trott. Nu får läsarna även veta vad som hänt Linnea under hennes uppväxt och att det är förmodligen det som påverkat henne att fly till Tokyo.

En mycket sorglig bok om en sargad tjej – Linnea. Sakta men säkert får man som läsare fakta om vad som hänt henne under hennes uppväxt och man förstår varför hon flydde från Sverige. Förmodligen kommer hennes ärr efter händelserna alltid att finnas kvar. Detta är en bok som går igenom hjärtat och den är mycket tragisk. Det finns inte mycket glädje i Linneas berättelse. Boken är annorlunda skriven och innehåller inga kapitel. Den är indelad i: före Japan, efter Japan och i Japan. Detta gör att jag tycker att boken blir något svårläst. 

 

 
 
 
 

Inte närmare än så av Jenny Tedjeza

 
Inte närmare än så 

Recension av Jenny Tedjezas bok Inte närmare än så

Boken är utgiven på Lindelöws förlag och innehåller 165 sidor.

Jenny Tedjeza är född 1976 och bosatt i Göteborg. Hon har tidigare medverkat i antologin Lyckliga slut (Ordfront). Inte närmare än så (2010) är hennes debutroman.

Handling: När berättelsen börjar är Emma en helt vanlig tjej som går i sjuan. En dag börjar en ny tjej i klassen som heter Katja. Hon bor inte hos sina föräldrar utan hos en kvinna som hon kallar ”Tanten”. Katja har bott i flera fosterhem, men hon vill inte berätta för Emma varför. Emma och Katja blir goda vänner och Katja som vågar mer än Emma tar med sig henne på olika fester. När Katja blir tillsammans med Palle vill hon att Emma ska bli tillsammans med hans kompis Niklas. Och på en midsommarfest blir de tillsammans. Men Emma känner ganska snart att hon inte vill ha något förhållande och det rinner ut i sanden.

När det är dags att börja gymnasiet träffas inte Emma och Katja lika ofta som förut. Emma har börjat på det samhällsvetenskapliga programmet och pluggar mycket för att få bra betyg.

Efter en lektion i litteratur med en vikarie får Emma ett stort intresse för litteratur. Hon tillbringar mycket tid på biblioteket och lånar mycket böcker. På biblioteket blir hon bekant med Johan, en trubadur och gatumusiker och de inleder ett förhållande.

Någon gång träffar hon på Katja som numera har fått en egen lägenhet av socialen och börjat arbeta inom hemtjänsten. En dag åker de för att bada. Emma har precis tagit körkort och de åker iväg till en badstrand. Men vänskapen känns inte som förut. De har vuxit ifrån varandra.

Efter gymnasiet bestämmer sig Emma att studera litteraturvetenskap i Stockholm, något inte Johan gillar. Han vill att hon ska tänka på saken, men hon bestämmer sig för att flytta dit ändå.

En underbar berättelse om kärlek och vänskap, hur mycket kan man lita på en vän och om förälskelsen verkligen är riktig kärlek. Författaren Jenny Tedjeza har lyckats förmedla dessa känslor på ett poetiskt och trevligt sätt. Jag tycker att hon har lyckats på ett perfekt sätt att belysa ungdomars vänskap till varandra, där det som oftast är den ena som vågar mest. Hon berättar om den första förälskelsen som kanske snarare är en kortare romans än en livslång kärlek. Hon tar även upp detta med funderingar på vad man egentligen vill syssla med som vuxen. Som här i boken när Emma helt plötsligt får upp ögonen för litteratur. En riktig bra skriven bok som jag verkligen rekommenderar.

 

  

  

 
 
 
 

Irans dubbla ansikte av Hooman Majd

 
Irans dubbla ansikte 

Recension av Hooman Majds bok Irans dubbla ansikten

Boken är utgiven på Ordfront och innehåller 247 sidor

Hooman Majd föddes i Teheran 1957 och levde från unga år utomlands på grund av faderns arbete. Han gick på internat i England och universitet i USA och stannade kvar där efter den islamiska revolutionen i Iran 1979. Majd var länge verksam i film- och musikbranschen, innan han började ägna sig åt skrivande och journalistik på heltid. Han har medverkat i GQ New York Times, New Yorker, New York Observer och många fler. Han är numera skribent och redaktör på tidskriften Interview. Han bor i New York men reser regelbundet tillbaka till Iran.

Handling: Författaren till boken Irans dubbla ansikte Hooman Majd är dotterson till en ayatolla och son till en diplomat. Han är uppvuxen i väst, men har sina rötter i en konservativ islamisk tradition.

Författaren berättar att bilden av Iran är kluven i två sidor, hur man än betraktar Iran. Den ena sidan består av en storstadselit, utbildade och förmögna människor.

Den andra sidan består av fattiga, traditionella och jordbrukande folk. Dessa är republikens anhängare. De styrs av president Ahmadinejad, presidenten som använder billiga kostymer, vindtygsjackor och omoderna frisyrer, för att visa att han tillhör folket.

Författaren gör en resa genom Iran där hand pratar obehindrat med en kvinnlig taxichaufför i Teheran och även den reformvänliga ayatollan.

Författaren träffar även andra politiska personer där det diskuteras politik och röks opium, något som är vanligt förekommande att man bjuder på i Iran. 

Boken är en helt politisk bok som nyanserar synen på Iran och islam.

En mycket intressant bok för läsare som enbart är intresserade av att läsa om Irans politiska situation. Den är inte helt lättläst och kanske inte den första bok man ska välja att läsa om man vill lära sig mera om Iran. Har man däremot tidigare läst en del om den politiska situationen i Iran är denna bok en riktig guldgruva. Jag själv lärde mig oerhört mycket och jag rekommenderar den verkligen för läsare som liksom jag har ett stort intresse av Irans politiska situation.

 

  

 
 
 
 

Punkpapporna av Liz Wennberg

 
 
Punkpapporna

Recension av Liz Wennbergs bok Punkpapporna

Boken är utgiven på Vombat förlag och innehåller 82 sidor.

Liz Wennberg är född 1975 och bor i Överkalix. Punkpapporna är en barnbok, men hon har även skrivit en diktsamling I grovt rep.

Handling: Det är dagen före avslutningen och fröken berättar att en ny flicka ska komma och hälsa på efter lunch. En flicka som heter Cornelia och som ska börja i klassen efter sommarlovet.

Särskilt nyfikna är Martin, Vera och Siv, eftersom Cornelia ska flytta in i huset mittemot Martins.

Efter lunch knackar det på dörren till klassrummet och in stiger en punkare med håret som en tuppkam. Han presenterar sig som Martin och säger att han är Cornelias pappa. Han berättar vidare att de flyttat från London. Efter en stund kommer ytterligare en punkare in och säger att han heter Mats och även han är Cornelias pappa.

Vad konstigt tycker Martin, Vera och Siv? Att Cornelia har två pappor och att båda är punkare. Det verkar vara lite läskigt med punkare. Hur lever det egentligen? undrar de.

Det måste de till varje pris ta reda på och de går hem till Martin för att låna hans storebrors fågelkikare. Den ska de ha i Martins rum för att kika in hos Cornelia. Men hos Cornelia är persiennerna nerdragna så de ser ingenting.

På skolavslutningsfesten säger Cornelias pappa Martin att Cornelia fyller nio år på söndagen och att alla är hjärtligt välkomna. Både barnen och deras föräldrar.

Martin, Vera och Siv bli väldigt nyfikna, samtidigt är de lite oroliga. Vad bjuder en punkfamilj på egentligen? Tänk om det blir kåldolmar och det är ju inget vidare.

Efter lite velande så ger sig trion i väg på kalaset, och det blir inte alls som de trott. Kalaset blir mycket, mycket…

En härlig barnbok av Liz Wennberg och som Andrea Femerstrand har illustrerat på ett fantastiskt sätt. Bara jag såg framsidan på boken ville jag läsa den. Den är så underbart berättad och idén om att skriva en bok om en flicka som har två punkpappor är väl strålande. Boken var rolig från början till slut. En riktigt bra julklappsbok till någon som börjat skolan och precis lärt sig läsa. Jättehärlig bok Liz. Skriv gärna fler sådana.

 

  

 
 
 
 

Ars Moriende av Christian Johansson

 
Ars Moriende

Recension av Christian Johanssons bok Ars Moriende

Boken är utgiven på eget förlag 

 

Christian Johansson är en energisk skribent som skriver många bokmanus. Tyvärr har han ännu inte fått något förlagskontrakt, men det hoppas jag att han snart får. Denna bok är riktigt bra.

Handling: Jacob Eriksson är bara 30 år när han får sin dödsdom. Han har bukspottscancer och inte långt kvar att leva.

Han bestämmer sig för att fly från sin familj och vänner för att tillbringa sin sista tid i ensamhet. Han hyr ett rum hos en äldre man i en enslig miljö på landet. Han berättar inte sanningen för sin familj och vänner, utan han säger att han ska skriva en bok. Det säger han även till den gamle mannen.

Han blir så småningom god vän med den gamle och Jacob blir mer och mer irriterad på mannens söner hela tiden tycks tigga pengar av honom. De är sällan som de hälsar på sin pappa också.

En dag när Jacob är på gymmet träffar han på Wiggo – en obehaglig typ som är knivbeväpnad. Denne man kommer att söka upp Jacob med jämna mellanrum och hota honom. Vem är egentligen mannen? Och vad vill han?

Jacob känner sig plötsligt illa till mods. Han bestämmer sig för att utföra en fruktansvärd handling, som först känns bra för Jacob, men med tiden visar det sig att han totalt missbedömt en del personer. Hur ska han ta sig ifrån allt elände som drabbat honom, och kommer han att orka innan hans egna dagar runnit ut?

Denna bok har Christian Johansson gett ut på eget förlag. Den har inte genomgått någon korrekturläsning, vilket irriterade mina lektörsögon till en början. Men i och med att den spännande handlingen fick ta överhand, släppte jag det och bara läste på. En otroligt spännande berättelse om den cancersjuke Jacob och hans vänskap med den gamle mannen är suveränt berättad. Själv tycker jag att det snart är dags för Christian Johansson att få ett förlagskontrakt, för han har många bra manus som bara ligger och väntar på det.


 

 
 
 
 

Varför gråter inte Emma av Magnus Wennerholm och Emma Jangestig

 
Varför gråter inte Emma? 

Recension av Magnus Wennerholm och Emma Jangestigs bok Varför gråter inte Emma?

Boken är utgiven på Forum förlag och innehåller 280 sidor.

Magnus Wennerholm är journalist och har arbetat som utrikeskorrespondent i Gaza, Kongo Kinshasa, Kosovo och Vitryssland för bland annat TV 4 Nyheterna. Han har också varit programledare och arbetat på Uppdrag granskning och Kalla fakta. När han bevakade de så kallade Arbogamorden fick han nära kontakt med Emma Jangestig och hennes familj.

Emma Jangestig blev rikskänd i samband med tragedin då båda hennes barn dödades och hon själv blev svårt skadad. Idag är hon bland annat en uppskattad skribent på olika internetforum.

Handling: Journalisten Magnus Wennerholm och Emma Jangestig har tillsammans skrivit denna tragiska men läsvärda bok om morden på Emmas barn Max och Saga och överfallet på henne själv, som hon lyckades överleva.

Boken är skriven i tredje person men det är Emmas ord som berättar om hur hon upplevde den fruktansvärda händelsen när den tyska kvinnan Christine Schürrer mördade hennes älskade barn. Emma har själv skrivit ett hundratals sidor i boken och sedan bearbetat dem tillsammans med Magnus Wennerholm.

Handlingen börjar samma dag som överfallet sker. Emma är på väg till öppna förskolan med Max och Saga. Max springer runt barnvagnen och undrar vilka siffror som står på husen. Han har precis lärt sig vilken gata de bor på och han är så stolt. De har en trevlig dag på öppna förskolan. Barnen leker med de andra barnen och Emma pratar med deras föräldrar. När de kommit hem igen gör hon i ordning barnen för natten och medan de tittar på Bolibompa chattar Emma med sin syster Ida på MSN. När hon sitter där och chattar hör hon att någon är vid ytterdörren, Emma går ut för att se vem det är. Sedan minns hon inget mer.

När Emmas sambo Thomas kommer hem hittar han Emma och barnen blodiga på golvet i hallen. Han hör Emma grymta av smärta och han ringer genast larmcentralen som snart är på plats. Han ringer även till Emmas föräldrar som genast kommer.

Detta är den 17 mars 2008 och en händelse som vi i Sverige sent kommer att glömma.

Från att varit en anonym tvåbarnsmamma blir nu Emma Jangestig Arbogamamman med hela Sverige. I stort sett alla följer det fruktansvärda som hänt henne och hennes älskade barn Max och Saga. Men vem i hela världen har kunnat göra en sådan fruktansvärd sak som att döda två små oskyldiga barn och skada deras mamma allvarligt. 

Berättelsen fortsätter med att de anhöriga får höra på radion att barnen inte klarat sig och att deras mamma själv kämpar för sitt liv på Universitetssjukhuset i Uppsala. Läsarna får följa Emmas tillfrisknande när hon väcks upp efter att legat i respirator, och när hon får veta att hennes barn är döda, något alla i Sverige och andra delar av världen redan visste om innan Emma själv visste något. Vi får veta Emmas första ord efter uppvaknandet och hennes minnesfragment från händelsen.

Sedan får man reda på hur den tyska kvinnan Christine Schürrer blir misstänkt och anhållen för morden på barnen och överfallet på Emma. Man får också läsa om hennes förhållande med Emmas nuvarande sambo Thomas och frågeställningen: varför ville tyskan barnen och Emma så ont? 

Läsarna får vidare följa Emma och hennes familj under minnesgudstjänsten som ordnas för barnen och rättegången i Tings- och Hovrätten ända tills den dagen Hovrätten dömer Christine Schürrer till livstids fängelse och utvisning. Då äntligen kan Emma slappna av och börja bygga upp ett nytt liv med Max och Saga boende i sitt hjärta och ett liv tillammans med Thomas och numera deras lilla gemensamma dotter Julia.

En oerhört stark och tragisk berättelse, där Emma Jangestig berättar med egna ord om den fruktansvärda händelsen den 17 mars 2008. Det känns bra att läsa Emmas egna ord och inte från media. Mycket av det som står i boken har inte framkommit i media utan är berättat direkt från Emma. Denna bok fick mig att rysa, gråta men också le lite ibland, när Emma berättar om vad barnen lekte. Tillsammans har Emma Jangestig och Magnus Wennerholm gjort en suverän berättelse om vad som egentligen hände denna tragiska kväll. Jag önskar Emma och hennes nya lilla familj ett lyckligt liv.

 

 
 
 
 

Torpeden: En bok om Johan Darwich av Dick Sundevall

 
Torpeden : en bok om  Johan Darwich

Recension av Dick Sundevalls bok Torpeden: en bok om Johan Darwich

Boken är utgiven på Lind & Co förlag och innehåller 291 sidor.

Dick Sundevall är författare till en rad storsäljande böcker om kriminella i Sverige, bland andra Hanteraren – Uppdrag: infiltrera svensk maffia (2008) och Peter Rätz – nio år som undercoveragent (2009). För sina grävande avslöjanden belönades han 2003 med Ordfronts demokratipris och 2005 fick han den prestigefyllda utmärkelsen Guldspaden.

Handling: Författaren har under femton års tid haft kontakt med Johan Darwich och i denna bok berättar han sin historia för Dick Sundevall om sitt kriminella liv.

Johan Darwich började redan med kriminella saker som sjuåring hemma i Syrien. Då genom att stjäla skor som folk tagit av sig under sina bönestunder i moskén, sedan sprang han därifrån och sålde dem vidare.

Under 70-talet flydde Johans pappa till Sverige på grund av att han arbetade politiskt mot regimen hemma i Syrien. Resten av familjen kom till Sverige några år efter, och pappan som förut haft en egen frisörsalong, arbetade nu som tunnelbaneförare. Johan har tre systrar och två bröder. Ingen annan i familjen har gjort något kriminellt förutom Johan. 

När han kom till Sverige fortsatte han sin kriminella bana och som trettonåring blev han medlem i ett gäng som kallades sig Gringos.

Med tiden blev brotten allt grövre. Brott som grova rån, stöld, häleri, vapenbrott, narkotikabrott och till och med mord finns med på hans meritlista. Han är även anklagad för närmare 300 grova misshandelsbrott och dråp- eller mordförsök. Han är också dömd för beställningsmord och åtalades också för mordet på Danny Fitzpatrick - motorgänget Brödraskapets ledare.

Efter 30 år av grov kriminalitet och användning av droger har han sedan fem år tillbaka varit ren från allt, säger han.

En väldigt intressant bok som bygger på intervjuer med Johan Darwich och även några av hans syskon. Han berättar med stor intensitet om sitt 30-åriga liv som kriminell och drogmissbrukare. Han berättar om andra kända brottslingar som han träffat under sina år på olika fängelser. Enligt min känsla har Dick Sundevall gjort ett suveränt arbete med att skriva boken så objektivt han kunnat. Alla intervjuer i boken är utmärkt skrivna. Som läsare har man fått följa Johan Darwich kriminella karriär och hur han till slut fick nog av det livet. Dick Sundevall är en otrolig duktig författare inom denna genre.

 

  

 
 
 
 

En dåre fri av Beate Grimsrud

 
En dåre fri

Recension av Beate Grimsruds bok En dåre fri

Boken är utgiven på Albert Bonniers förlag och innehåller 477 sidor.

Beate Grimsrud har gett ut en novellsamling och fyra romaner. Hon har också skrivit barnböcker och dramatik, och gjort flera filmer. Barndomsskildringen Jag smyger förbi en yxa (1999) blev en stor framgång som bland annat nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Hennes senaste roman Har någon sett mig någon annanstans? nominerades till både Augustpriset och norska Bragepriset. Hon har även fått såväl norska som svenska radions romanpris.

Handling: Huvudkaraktären Eli är den som själv berättar om sitt liv i denna bok. Hon är född och uppvuxen i Norge.

Ända sedan Eli var liten har hon varit en vinnarskalle. Hon var både en duktig skidåkare och fotbollspelare. Redan i tidig ålder visste hon att hon ville bli författare trots sin dyslexi. Hennes lärare sa att någon författare kommer hon aldrig att bli, eftersom hon varken kan läsa eller skriva ordentligt. Som tur var så lyssnade hon inte på sin lärare.

Inne i Elis huvud finns även Emil, Espen, Erik och prins Eugen. Det är röster som försöker styra över Elis liv och de har kommit dit en efter en allteftersom Eli blivit äldre. De styr över henne på olika sätt. Någon tar mer plats än de andra. Någon säger åt Eli när hon ska vara våldsam och slå sönder saker, eller skära sig med krossat glas. Dessa röster gör att Eli hamnar på en psykiatrisk klinik, med bältesläggning, tvångsintagning och hög medicinering. 

Eli flyttar från Norge till Sverige för att gå på en skrivarkurs på en Folkhögskola. Hon blir kvar i Sverige och under hennes vuxna liv kommer hon förutom att skriva och filma, åka in och ut på psyket. Ibland klarar hon bara av att vara hemma i ett par veckor innan det är dags att åka in igen. Eli får diagnosen schizofreni. Hon får äta mycket mediciner och även KBT-terapi. Hon lyckas dock ändå både skriva och filma.

En bok som jag i stort sätt läste nonstop. Efteråt var jag helt tom i hela kroppen. Berättelsen om Eli var skrämmande, men samtidigt helt underbart skriven. Beate Grimsrud har verkligen lyckats att berätta helt öppet om Elis fruktansvärda sjukdomstillstånd, med självskador, tvångsvård, bältesläggningar med mera. Om alla mediciner hon fick pröva, mediciner med olika biverkningar. Rösterna som hon hörde i huvudet, de var så suveränt bra beskrivna. Hur kan hon förklara sin situation så klart fast hon samtidigt är så sjuk? En bok som jag rekommenderar alla som är intresserade av att läsa om hur psykiska sjukdomstillstånd fungerar och här särskilt om schizofreni. Denna bok kommer att finnas kvar mycket länge i mitt minne.

 

  

 
 
 
 

Uppsåt av Ulla Bolinder

 
Uppsåt


Recension av Ulla Bolinders bok Uppsåt

Boken är utgiven på Sivart Förlag och innehåller 235 sidor.

Ulla Bolinder debuterade 1997 med Övergreppet. Sedan följde romantrilogin Hoppa in då! – Någonstans inom oss och Hela mig. Uppsåt är den fjärde fristående kriminalromanen i Ulla Bolinders serie om journalisten DavidWeber. Tidigare utgivna titlar i serien är: Intrång, Utsaga och Gärningsman. (Lindelöws bokförlag)

Handling: Den 37-åriga läkarsekreteraren Lilian Lovén blir brutalt knivhuggen på sin arbetsplats. Trots att hon snabbt kommer under läkarvård går hennes liv inte att räddas.

Polisen inleder en utredning, men inga kända vittnen till händelsen finns. Den här boken är inte skriven som en vanlig roman, utan den är utformad som intervjuer med olika vittnen av både journalisten David Weber och förhörsledare inom polisen. Det finns även intervjuer med kriminaltekniker och poliser. 

Alla texter är skrivna i dialogform och de olika vittnena har olika syn på dem som de misstänker kan vara mördaren. De män som vittnena sett, ser alla olika ut. En del säger att de sett en mörk, kraftig man och några har sett en ljus smal man. Vissa har sett någon som burit på en påse och några tycks ha sett någon bärandes på en stor väska eller ryggsäck. Det blir många olika tips att sammanfatta och en svår uppgift för polisen att hitta den skyldiga. Om nu polisen lyckas att hitta gärningsmannen återstår att se…

En annorlunda skriven kriminalroman. Att boken är skriven som dialoger mellan journalisten David Weber eller olika personer inom polisen gör det hela mera trovärdigt. Författaren använder sig av en del faktauttryck som används inom vården, som kanske kan vara svåra att förstå. Själv hade jag inga problem med det, utan tyckte att det gjorde det hela mera trovärdigt och spännande. Jag tyckte mycket om detta upplägg. Boken var mycket intressant skriven och för mig var det en sträckläsarbok. Jag hade hört talas om Ulla Bolinder och hennes böcker innan, men tyvärr inte läst någon av dem. Nu blir det ändring på det, jag kommer att läsa alla hennes böcker, för den här gav mig mersmak.

 

  

 
 
 
 

Vips så blev det liv av Bob Hansson

 

Vips så blev det liv! : eller en hyllning till blågrönalgen

Recension av Bob Hanssons Vips så blev det liv - eller en hyllning till blågrönalgen

Boken är utgiven på Ordfront förlag och innehåller 345 sidor.

Bob Hansson är född 1970 på en färja med destination Helsingborg, men växte upp på land. 1998 debuterade han med diktsamlingen Heja världen! Sedan dess har han skrivit bland annat romanen Gunnar (2007) och intervjuboken Kärlek, hur fan gör man? (2008) Vips så blev det livär hans andra roman och åttonde bok.

Handling: Efter motgångar med det kvinnliga könet, sitter en ung och övergiven Bob Hansson på ett plan till Indien. Hans pass är slitet och några sidor är till och med uppätna. Han har heller inget visum, men tror att allt kommer att ordna sig ändå.

Han funderar på hur många människor som varit tvungna att mötas och kopulerat sig med varandra under tusentals år för att just han skulle bli till.

Efter mycket om och men kommer han äntligen till Indien och där blir han förälskad i den vackra kvinnan Alake. Han får genomgå hårda prövningar av hennes far och bröder för att bli godkänd som Alakas blivande make. Han lyckas med prövningarna och blir godkänd, men han tvivlar ändå och ger sig därifrån.

Bob fortsätter sin resa och i Himalaya möter han gurun Baba-Baba som kommer att förändra hans liv. Gurun lär honom en hel del saker som till exempel tantriskt sex, och andra saker, bara för att han ska lära känna sig själv.

Nästan tjugo år senare sitter Bob i ett litet hus i Småland med fru och barn och tänker tillbaka på sin tid i Indien och sin inre resa. Han tänker även på sin familj och generationerna före honom och slumpen att de alla möttes.

Detta är den första bok som jag läst av Bob Hansson, men definitivt inte den sista. Jag hade mycket roligt när jag läste den, samtidigt som det fanns ett budskap om att våga vara och tycka om sig själv. Bob Hansson är en riktig ordkonstnär och boken innehåller så otroligt mycket ord. Det gör att boken aldrig blir tråkig, och de korta kapitlen gör att den går fort att läsa. Jag vill hela tiden veta vad som händer i nästa kapitel och det gör att jag fortsätter att läsa. En riktig härlig och underhållande sträckläsarbok.

 

 
 
 
 

Kimberlie: Äventyr på Nya Zeeland

 
 Kimberlie : äventyr på Nya Zeeland

Recension av Kim M. Kimselius bok Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland

Boken är utgiven på Roslagstext och innehåller 243 sidor.

Kim M. Kimselius har gett ut ett stort antal ungdomsböcker om bland annat romartiden. Kim har alltid älskat att läsa och redan som åttaåring drömde hon om att bli författare, men det dröjde många år innan Kim vågade förverkliga sin dröm. Hon gjorde dundersuccé med sin debutbok Tillbaka till Pompeji. Kim får idéer till sina böcker genom att besöka länder som hon tycker verkar intressanta, eller så skriver hon om länder som hon besökt. Kim har fått kulturpris för sina böcker och många är översatta till flera språk.

Handling: Kimberlie ska för första gången få följa med sina föräldrar till Nya Zeeland. Hennes pappa Chris är född där, och nu vill han ta med sig Kimberlie och sin fru Ann-Britt till det land han är uppvuxen i. De ska åka runt och titta på landet och även hälsa på pappans släktingar som bor där och som han inte träffat på många år. 

Kim är väldigt spänd och nyfiken på sin pappas hemland. Däremot är hon lite orolig för den långa flygresan. 

Väl framme på Nya Zeeland hyr de en husbil och resan börjar. Det blir ett stort äventyr för Kimberlie, både med föräldrarna och ibland på egen hand. Tyvärr brukar hennes egna äventyr inte alltid sluta så bra. Hon gör illa sig och tappar bort sig. När något sådant otrevligt händer brukar en maorien dyka upp och titta på henne. Lika fort som han kommer fram är han borta igen. Maorier är Nya Zeelands ursprungsbefolkning ett polynesiskt folk som utvandrade från Sällskapsöarna till Nya Zeeland med början under 800-talet. Kimberlie får ofta höra av alla släktingar att de är ett farligt folk som stjäl saker och skadar folk. 

När det till sist händer Kimberlie något riktigt obehagligt dyker maorien upp igen. Denna gång blir hon riktigt rädd. Hon är helt ensam med mannen och hon börjar fundera på om hennes sista stund är kommen…

En helt underbar ungdomsbok, den kan även läsas av vuxna som en trevlig underhållning efter att kanske läst en del tunga böcker eller bara för att uppleva de härliga miljöerna som författaren skriver om. Miljöerna och karaktärerna är väldigt välbeskrivna. Jag kan se många av Kimberlies äventyr och de miljöer som hon vistas i framför mig, precis som jag vill att en bok ska skrivas. Det ska kännas som om jag själv är med på resan, något som Kim M. Kimselius verkligen har lyckats med i denna härliga bok. Måste även berömma den vackra framsidan som Mats Minnhagen har illustrerat.

 

  

 
 
 
 

Boktjuven av Markus Zusak

  

Recension av Markus Zusaks bok Boktjuven

Boken är utgiven på B. Wahlströms förlag och innehåller 585 sidor.

Markus Zusak är en prisbelönt författare som bor i Sydney med sin fru och dotter. Redan vid 30 års ålder var han ett namn inom innovativa och poetiska författare. När Boktjuven publicerades kallades han ett litterärt fenomen i amerikansk och australisk press. Markus Zusak har gjort flera böcker för unga vuxna – Fighting Ruben Wolfe, en ALA Best Book för young Adults, Underdog, Getting the Girl och I am the Messenger.

Handling: Året är 1939 och andra världskriget har precis börjat. På ett tåg sitter huvudkaraktären, den tyska flickan Liesel Meminger med sin bror på väg till ett fosterhem, efter att blivit lämnad av deras mamma. Hennes bror dör under tågresan och Liesel får åka ensam till den tyska fosterfamiljen Rosa och Hans Huberman. Rosa är en bastant och något argsint dam, medan Hans är en godhjärtad man som tar väl hand om Liesel. Han lär henne att läsa och hon får ett stort intresse för böcker, så stort att hon ibland stjäl böcker från marknadsstånd. En gång stjäl hon till och med en bok från borgmästarens bokhylla.

Familjen Huberman sympatiserar inte med Hitler och de gömmer den judiske flyktingen Max i sin källare. Både han och grannpojken Rudy Steiner blir Liesels bästa vänner. Tillsammans med Rudy spelar Liesel fotboll och de går ut och stjäl i grannskapet. Med Max läser hon böcker. Förutom skolan och att läsa hjälper Liesel till att hämta och lämna tvätt till både rika och fattiga.

Nu är det inte Liesel som berättar i bokens tio avsnitt, utan det är Döden som berättar om Liesel, livet i den sydtyska staden Molching och om kriget i Europa.

I början hade jag lite svårt att komma in i boken eftersom det var Döden som berättade. Men när jag väl lärt mig hur jag skulle läsa den gick det lätt att läsa. Den är både vackert poetiskt och väldigt välskriven. Beskrivningarna av både miljöer och karaktärerna är perfekt skrivna. Det är ingen sträckläsarbok, ibland var jag tvungen att lägga den ifrån mig, bara för att smälta innehållet. Annars var den väldigt lättläst och de 585 sidorna gick fort att läsa. En underbar och något annorlunda bok, som jag gärna rekommenderar.

 

  

 

 
 
 
 

Berättelsen om Esmara av Petra Östergren

 
 


Recension av Petra Östergrens bok Berättelsen om Esmara

Boken är utgiven på Piratförlaget och innehåller 416 sidor.

Petra Östergren föddes i Kiruna 1965, bor i Stockholm men tillbringar mycket av sin tid i Tornedalen. Petra är doktorand i socialantropologi och varvar forskning med sitt författarskap. Hon har utkommit med ett antal böcker som kretsar kring feminism, men också den självbiografiska boken Att komma till ro med det allra värsta – den boken handlar om Petras mamma som blev mördad i slutet av åttiotalet. Berättelsen om Esmara är den första delen i en tänktromantriologi.

Handling: I början av boken blir Esmaras mamma mördad framför ögonen på Esmara när hon bara är fem år gammal. Efter mordet blir Esmara omhändertagen av släktingar i Kiruna och senare i Tornedalen. Släkten består av starka kvinnor som är duktiga affärskvinnor. Särskilt Martta Jo, som är den drivande av dem. Släkten äger och förvaltar skog och fastigheter. Så den dagen som Esmara flyttar till Stockholm för att gå på Handelhögskolan, får hon tillgång till en lägenhet i Martta Jos fastighet på Dalagatan. Hon får i uppdrag att förvalta fastigheten. Esmara har stora planer för fastigheten och funderar på stora renoveringar. Men när hon ska ha tag i revisorn är han som uppslukad av jorden.

Esmara bestämmer sig för att själv köpa upp fastigheter och hon hittar snart intressanta objekt. Men om affärerna alltid är så bra återstår att se. När det gäller Esmaras kärleksliv så är hon ganska osäker på sin sexualitet. När hon kommer till Stockholm förälskar hon sig i en tjej som arbetar i en bokhandel och de blir tillsammans för ett tag. Senare av en tillfällighet träffar hon Ludde, en speciell ung man som precis har öppnat ett café tillsammans med några vänner. Hur det går med Esmaras fastighetsaffärer och förhållandet till Ludde får ni själva läsa om i boken.

En annorlunda och intressant bok. För mig som inte har någon kännedom och verken fastighetsaffärer eller studier på Handelhögskolan, var det som att komma in i en ny värld. Det var spännande att läsa om Esmara som är en framåt tjej som är helt orädd för att göra fastighetsaffärer. Miljöerna är bra beskrivna, särskilt miljön uppe i Tornedalen. Även fastigheterna i Stockholm är bra beskrivna, jag får en bra känsla hur en del av fastigheterna är nedslitna och ganska trista att bo i. Detta är en bok som jag tycker att studerande på Handelhögskolan bör läsa, särskilt de som är intresserade av fastighetsaffärer.

 

 

 
 
 
 

En kvinnlig konsult på uppdrag i Angola av Ann-Catrin Malmlöf

 Recension av Ann-Catrin Malmlöfs bok En kvinnlig konsult på uppdrag i Angola

Boken är utgiven på AML förlag och innehåller 150 sidor.

Ann-Catrin Malmlöf har tillbringat många år på resande fot som anställd på Telia och Telia Swedtel. Den första kontinenten som hon fick möjlighet att utforska var Afrika. Hennes erfarenheter och nyfikenhet på hur vardagen fungerar i andra länder inspirerade henne till att berätta om hur livet kan te sig för en kvinnlig konsult med världen som arbetsfält.

Läs mer om Ann-Catrin Malmlöf på www.almfolag.se

Handling: G erd Malm får en förfrågan av sin chef om hon kan tänka sig att åka till Angola, där hon ska genomföra en utbildning i kundservice och för att kunna sprida sin kunskap om det bästa sättet att behandla och behålla sina Telekomkunder. Utan att tveka tackar hon ja. Det enda som känns jobbigt är att lämna sin sextonårige son Sven hemma. Men han har det bra hos sin pappa Bertil antar hon.

Gerd Malm har under hela sitt yrkesliv varit fokuserad på kundvård. Hon har arbetat både i Sverige och i andra delar av världen, som utlandstelefonist, arbetsledare, konsult och utbildare. Gerd har varit i Afrika tidigare, men nu skulle hon få i uppdrag att ta fram ett program om kundservice för Angola Telekoms anställda med kundkontakt. Denna gång skall hon arbeta tillsammans med Henrik Anderberg, som har ett företag som är specialiserad på utbildning. Henrik har varit bosatt i Mocambique och talar portugisiska flytande. Gerd får nu plugga på sin portugisiska eftersom det är det språk som talas i Angola. Väl framme på plats får de bo i olika hus eller hotellrum. En del fräscha medan andra kan vara full med kackerlackor. Överallt förekommer poliser med vapen och som kvinna i Angola är det inte lät att ta sig fram ensam. Gerd blir ofta stoppad när hon kör bil och poliserna kontrollerar hennes körkort noga. Man är inte vana vid en kvinna vid ratten. Gerd berättar om vänskapen med de andra som arbetar på samma plats om deras trevliga fester. När Gerd kommer hem till jul, berättar Bertil något som hon inte hade förväntat sig. Hon reser tillbaka till Angola efter jul för ytterligare några månader. Sedan är det dags att åka hem och ordna upp sitt liv. Men fem år senare åker hon tillbaka till Afrika. Det är hennes liv att alltid återkomma till olika platser där.

En trevlig och annorlunda bok, med händelser i Västafrika. Boken är snäll och trivsam skriven och författaren Ann-Catrin Malmlöf skriver poetiskt och intressant om Gerd Malms händelser i Angola, som konsult för Telekom, där hon lär lokalbefolkningen av sina kunskaper i kundservice. Jag tycker att denna lättsamma och trevliga bok är perfekt att ta med på sin resa eller som en mysig helgläsning med levande ljus omkring sig nu när höstlöven faller.

 

 
 
 
 

Ett perfekt offer av Sophie Hannah

 
 


Recension av Sophie Hannahs bok Ett perfekt offer

Boken är utgiven på Bra Böckers förlag och innehåller 401 sidor.

Sophie Hannah är född 1971 i Manchester, där hon bland annat studerat litteratur och spanska. Hon debuterade som författare 1992 och har sedan dess erhållit flera utmärkelser för sin poesi och sina noveller. Hennes två första romaner, Lilla hjärtat (2010) och Ett perfekt offer (2010) har båda varit nominerade till priset Theakston’s Old Peculier för årets bästa kriminalroman. Sophie Hannah bor nu i West Yorkshire med sin man och två barn.

Handling: Det är tre år sedan Naomi Jenkins råkade ut för en fruktansvärd händelse som hon hållit inom sig i alla år. Nu bär hon på ytterligare en hemlighet – hon har en hemlig älskare som är gift. De träffas på ett litet motell varje onsdag. Robert, som mannen heter, åker hem till sin fru sent på kvällen, medan Naomi stannar kvar hela natten. Naomi har lovat Robert att aldrig söka upp honom i hemmet eller kontakta hans fru, men en dag när Robert inte dykt upp som vanligt tar nyfikenheten överhand och Naomi beger sig till Roberts hus. Hans lastbil står konstigt nog utanför huset, då måste han ju vara hemma. Naomi smyger sig fram och tittar in i ett av fönstren. Plötsligt svartnar det för hennes ögon och hon ramlar omkull. Hon har sett något därinne, men vet inte vad. Bara att hon nu är övertygad om att något har hänt Robert.

Hon kontaktar polisen som i sin tur kontaktar Roberts fru, men hon säger att han är bortrest i några dagar. Naomi blir desperat och hittar på en historia för att övertyga polisen att något har hänt. Till slut åker polisen hem till Robert och gör en fruktansvärd upptäckt…

Polisen kommer nu att börja nysta i en otäck våldtäktshärva, med inblandade som man minst anat.

En bra spänningsroman om våldtäkt, otrohet och vänskap. Tyvärr måste jag säga att den var något tjatig ibland, många onödiga dialoger som inte leder någonstans och som gärna kunnat kortas ned. Annars var det en välskriven roman där ingenting är försägbart förrän i slutet. Ibland var den en riktig nagelbitare för att senare kännas ganska händelselös. Tror inte att handlingen hade inverkat om boken varit 50 sidor kortare.

 

 
 
 
 

Överenskommelser av Simona Ahrenstedt

 


Recension av Simona Ahrenstedts bok Överenskommelser

Boken är utgiven på Damm Förlag och innehåller 382 sidor.

Simona Ahrenstedt är legitimerad psykolog och arbetar som kbt-terapeut. Hon bor med man och barn utanför Stockholm. Överenskommelser är hennes debutroman.

Handling: Berättelsen börjar på Stockholms Opera år 1880 och slutar den 18 december 1882. På nyårsaftonskvällen visas den stora succén Aida på Operan. Huvudkaraktären, den föräldralösa fröken Beatrice Löwenström är där tillsammans med sin farbror Wilhelm Löwenstöm och hans familj, som hon numera bor hos. Faster Harriet är sjuklig och farbror Wilhelm arbetar jämt. Kusinen Sofia och Beatrice trivs bra tillsammans och umgås en hel del. Sofias bror Edvard däremot är en något märklig ung man. 

På Operan träffar Beatrice för första gången den tjusiga, utåtriktade norrmannen Seth Hammerstaal. Hon blir förtjust i honom och Seth känner sig dragen till den rödhåriga fröken Beatrice. Hon är ingen direkt skönhet, stor näsa och stora fräknar. Men det finns ändå något som gör att hon väcker intresse hos Seth.

Efter kvällen på Operan, råkar de träffa på varandra på flera festliga tillställningar, och tillslut inleder de ett passionerat förhållande. Men på grund av en obehaglig överenskommelse och misstro på varandras kärlek, blir deras förälskelse mer en hatkärlek. Ingen av dem vågar säga rakt ut hur det ligger till med de äkta känslorna. Deras vägar skiljs åt på ett trist sätt och frågan är: Kommer de att träffas och hitta tillbaka till varandra igen? Eller är deras känslor för varandra borta för alltid?

 

Jag brukar egentligen inte läsa kärleksromaner, men blev ändå väldigt nyfiken på Simona Ahrenstedts bok Överenskommelser, efter att den fått så många fina omdömen. Så när författaren själv frågade mig om jag ville läsa och recensera den kunde jag inte säga nej. Och det ångrar jag inte. Bara omslaget är så underbart vackert. Boken är också så otroligt vackert och roligt skriven. Jag tycker nog att Simona Ahrenstedt är en av Sveriges nya ordmästare. Hon kan verkligen formulera sig. Det kändes mer som att sitta i en biosalong än att läsa en bok. Beskrivningarna av karaktärerna, miljöerna och kläderna är helt fantastiska. Jag kan inte annat än hålla med mina kollegor som kommenterat boken på omslagets insida. Läs Simona Ahrenstedsts bok och lägg hennes namn på minnet. För här är Sveriges nästa stora författarnamn. En helt underbar bok som bör läsas.

 

 

 
 
 
 

Tiger av Mian Lodalen

 
 

Recension av Mian Lodalens Tiger

Boken är utgiven på Forum och innehåller 350 sidor.

Mian Lodalen är författare, frilandsjournalist, krönikör och flitigt anlitad föredragshållare. Hon har tidigare gett ut krönikesamlingarna Kärlek (Atlas) och Mera kärlek, romanerna Smulklubbens skamlösa systrar och Trekant och dessutom medförfattare till boken Könbalans – så jobbar du jämställt. I den hyllade Dårens dotter (2008) skildrade hon med svärta och humor Connies uppväxt med en pappa olik alla andra.

Handling: Tiger är en fortsättning på Dårens dotter. Det är nu mitten på 1970-talet och Connie har blivit tonåring. När boken börjar har Connie börjat sjuan på Rosenlundsskolan i Jönköping. Flyttlasset har gått från lägenheten på Ekhagen till det fina villaområdet Bymarken (gräddhyllan kallad av Jönköpingsborna). Hon bor fortfarande hos Britta och Lennart. Hennes mamma är död sedan länge och pappa ”Dåren” träffar hon inte ofta nuförtiden. 

Connie är inte särskilt utvecklad, hon är ovanligt liten till växten, platt som en planka, något annorlunda och lite utanför. Men helt plötsligt dyker Räkan, Sirkka och Liten upp och hon blir en i gänget. De kallar sig ”de Sisters in crime.” De festar loss ordentligt, dricker sig rejält fulla, röker och hånglar med olika killar. 

De funderar och testar sin sexualitet. På 1970-talet börjar frågor om homosexualitet komma på tal. Fortfarande ses det som en sjukdom, som man tros kunna bota med bland annat elchocker. Ämnet tas upp i skolan, och på tv visas en dokumentär om två män som lever tillsammans. Något som leder till stor upprördhet i ”Sveriges Jerusalem” som Jönköping kallas. Staden som har flera kyrkor än invånare.

Connie börjar själv att fundera över sin sexualitet och när hon träffar Anna händer något inom henne. Hon blir varnad av sina vänner för Anna eftersom de tycker att hon är märklig. Men Connie börjar mer och mer träffa Anna och hon trivs att vara tillsammans med henne. Men hon blir samtidigt intrasslad i lögner och tvingas leva ett dubbelliv.

Mian Lodalen är en otroligt bra författare och hennes tuffa huvudkaraktär Connie, är en person som jag bara inte kan låta bli att älska. Att följa Mian på hennes äventyr i Jönköping är så fascinerande, eftersom jag själv bor där. Jag ser gatorna som Connie passerar från Rosenlundsskolan - genom centrum – Östra Storgatan – Rådhusparken – biblioteket och den långa backen upp till Bymarken. Mian Lodalen berättar om Connies tonårsliv med mycket inlevelse och med glimten i ögat. En bok som får mig att skratta och det är underbart, eftersom jag sällan skrattar åt böcker jag läser, även om böckerna sägs vara roliga. Mian Lodalen är en underbar författare och jag hoppas att många läser Tiger.

 

 
 
 
 

När inget annat hjälper av Martin Svensson

 


Recension av Martin Svenssons bok När inget annat hjälper

Boken är utgiven på B. Wahlströms förlag och innehåller 170 sidor.

Martin Svensson debuterade 2007 med romanen Hej! Mitt namn var Elton Persson och sedan dess har han även skrivit boken Din heder. När inget annat hjälper är hans första roman för unga läsare. Besök gärna Martins hemsida www.eltonpersson.se för mer information.

Handling: Denna gång skriver Martin Svensson en ungdomsbok som handlar om tre ungdomar. Leo som inte orkar gå kvar i skolan, utan hellre vill spela gitarr och jobba som trubadur tills någon upptäcker honom. Han vill flytta till Stockholm från Varberg, där han nu bor.

Dilek, en ung tjej från Turkiet, som precis har flyttat till Varberg från Stockholm. Hon bor tillsammans med sina föräldrar och sin äldre syster Saadet. Deras far äger en liten butik och mamman jobbar som städerska.

Samtidigt i Turkiet träffar läsarna Selahattin, en ung kille som läser på Universitetet och är kär i Ceylan. Hans största önskan är att få plugga till det han vill och gärna gifta sig med Ceylan någon gång i framtiden.

En dag besöker Selahattins pappa honom och berättar om en god vän som bor i Sverige som hjälpt honom mycket. Nu vill mannen i Sverige att Selahattin ska gifta sig med hans yngsta dotter. Att Selhattin vill gå kvar på universitetet hjälper inte. Pappan har sista ordet. De tre ungdomarna som boken handlar om kommer att på något sätt att korsa varandras vägar.

Detta är den tredje boken av Martin Svenson som jag recenserar. Jag tycker mycket om hans sätt att skriva. Böckerna är intressanta och lättläsa. Hej! Mitt namn var Elvis Persson, var lite av en själbiografi och Din heder handlar om hedersbrott, en riktigt intressant bok. Och nu denna bok som är en ungdomsbok och som skildrar tre olika ungdomar från skilda ursprung. Martin Svensson skriver med ett lätt språk, men trots det riktigt bra. Texten är kort och koncist och innehåller allt som behövs för att få till en bra story.

 

 
 
 
 

Nomad: En resa genom civilisationerna av Ayaan Hirsi Ali

 


Recension av Ayaan Hirsi Alis bok Nomad

Boken är utgiven på Albert Bonniers förlag och innehåller 350 sidor.

Ayaan Hirsi Ali föddes i Mogadishu i Somalia 1969. Sex år gammal följde hon med sin familj i landsflykt till Saudiarabien. Som vuxen har hon levt mest i Holland, men är nu är nu bosatt i Washington DC. Hon lämnade sin muslimska tro efter 11 september-attackerna 2001. Själv befann hon sig då i Holland efter att ha flytt från ett arrangerat äktenskap i mitten av 1990-talet. Där blev hon medlem av parlamentet och en viktig internationell röst för en friare kvinnosyn mot islam.

Handling: Ayaan Hirsi Ali är känd för att tala och skriva kritiskt om islam och muslimer. Därför lever hon idag under en fatwa (när islams regim utdelar en fatwa menas det – ettdödshot)och måste ha livvakter med sig överallt.

I denna bok, Nomad, fortsätter hon att skriva och berätta om sin bakgrund. Hon jämför sin bakgrund i Somalia med framtiden i Väst.

2004 gjorde Ayaan Hirsi Ali en kortfilm, Underkastelse, tillsammans med filmaren Theo van Gogh. Den handlar om de problem som en somalisk flicka har. Tyvärr mördades Theo van Gogh efter att filmen visats på tv, av en radikal islamist med ursprung i Marocko. Efter detta blir även Ayaan Hirsi Ali dödshotad.

Ayaan Hirsi Ali är född i Somalia, men när hennes pappa ville gifta bort henne med en kusin som hon aldrig sett, lyckades hon fly till Holland där hon även fick asyl.

Det tog tid för Ayaan att komma in i ett Västerländskt tänkande. Att hålla reda på pengar är inte det lättaste. Det finns en härlig och intressant berättelse om det i boken. I Holland studerar hon på ett Universitet, lär sig hur systemet i landet fungerar, och blir sedan tolk åt andra somalier.

Hon berättar om hur inskränkt ett liv i Somalia, eller andra muslimska länder kan vara för flickor. Redan vid nio år får de giftas bort. Ofta med en man som de aldrig har sett och som kan vara en äldre man. Efter ett giftermål är det bara att föda barn som gäller. Helst pojkar. Laga mat till sin man och släktingar är också viktigt. Allt ska ske efter Allahs skrifter i Koranen. Detta är inget liv som Ayaan vill leva och hon är glad att hon lyckades fly, även om hon aldrig lyckas bli förlåten av sin far, mor eller sin klan. För dem är hon numera en ”otrogen.”

En riktigt bra bok av ännu en av mina favoritförfattare; Ayaan Hirsi Ali. En stor somalisk kvinna som vågar stå för sina åsikter, som kan vara riktigt starka ibland. Nu lever hon med en fatwa över sig, men det hindrar inte henne från att säga vad hon tycker om islam och muslimsikt tänkande. Boken är så bra och intressant skriven om ovanstående tänkande. Allahs ständiga jihad och alla andra förbud som står i Koranen. Hon är en otroligt bra beskrivande författare. Jag har läst och älskat alla hennes böcker och hoppas att hon kommer att fortsätta skriva.

Betyg 5/5 Kristina Simar

 
 
 
 

 

 

Mitt galna liv av Arvid Lagercrantz

 


Recension av Arvid Lagercrantzs bok Mitt galna liv

Boken är utgiven på Lind & Co och innehåller 225 sidor.

Arvid Lagercrantz är född 1942 och arbetar som journalist. Under 1970- och 80-talet var han politisk reporter och kommentator i Dagens Eko/Sveriges Radio. Senare blev han P1-chef, vice VD och VD vid Sveriges Television och Axess TV. 

Handling: ”Det här en memoar om psykisk sjukdom. Med nödvändighet handlar den också om mig själv men mest handlar den om min sjukdom, hur jag led, hur jag behandlades och vad läkarna skrev i mina journaler. Jag vet att många människor har liknande problem. Låt oss dela ensamheten. Mina maniska perioder har blivit många. Jag har fått elchocker, legat i bälte och fått massor av psykosmedicin. Dessemellan har jag varit helt frisk. Jag bjuder här på vad jag kallar Mitt galna liv.” Arvid Lagercrantz

Redan i tidig ålder fick Arvid Lagercrantz diagnosen psychosis manico- depressiva. Senare ändrades diagnosen till manodepressiv och nu senast kallas den för bipolär sjukdom typ 1.

Som åttaåring fick Arvid Lagercrantz gå till Ericastiftelsen och leka, varför kunde han inte förstå. En medelålders tant satt bredvid honom vid en sandlåda. Där skulle Arvid placera ut olika figurer och berätta för henne varför de skulle stå just på de platserna. Idag har han fått läsa anteckningarna som gjordes och han tycker att de är löjliga.

Första gången Arvid Lagercrantz blev riktigt sjuk var när han var ute till sjöss vid femton års ålder. På väg till Malta och till Alger började han känna sig deprimerad. Han fick något senare hjälp att flyga hem till Sverige och väl här hemma blev han inlagd på Karolinska sjukhusets psykiatriska klinik.

Efter det har sjukdomen följt honom hela livet, han har känt av när hans maniska perioder börjat, ofta i samband med stressiga fysiska och psykiska situationer. Vid de maniska perioderna har Arvid haft svårt att sova och han har kunnat arbeta hur mycket som helst.

Trots sin ordblindhet har Arvid Lagercrantz lyckats att bli en framstående journalist. Efter varje inläggning på någon psykiatrisk klinik har han alltid kunnat återvända till sitt arbete.

Han har ätit mycket psykosmedicin, bland annat Litium, han har även fått ett antal elchocker. 

I slutet av boken intervjuar han själv sin hustru och sin gamle barndomsvän Per Falkman, om hur de har upplevt hans sjukdomstillstånd.

En underbart skriven bok av Arvid Lagercrantz, där han berättar så öppet, ärligt och känslosamt om sin psykiska sjukdom. Hur han gång på gång får läggas in på en psykiatrisk avdelning och förutom medicin även får elchocker. Han beskriver med mycket känslor hur han känner sig när det maniska tillståndet är på väg. Även hans berättelse om den kända familjen Lagercrantz är också intressant. En riktigt bra och innehållsrik bok om det många inte vill kännas vid. Att leva med en psykisk diagnos.

 

 

 

 
 
 
 

Hittebarnet av Katerina Janouch

 
Hittebarnet

Recension av Katerina Janouchs bok Hittebarnet

Boken är utgiven på Piratförlaget och innehåller 450 sidor.

Katerina Janouch slog igenom stort med romanen Anhörig och har sedan dess kommit med en rad populära och kritikerrosade böcker, bland annat romanerna Dotter önskas och Sommarbarn samt faktaboken Barnliv. Hennes böcker har sålt i över 600 000 exemplar. Hon är en av Sveriges mest kända experter på relationer och samlevnad och har skrivit ett antal titlar i ämnet. Boken Hittebarnet är tredje delen i en romansvit om barnmorskan Cecilia Lund. De två första delarna heter Bedragen och Systerskap. Man bör läsa böckerna i den ordning som de utkommit.

Handling: Detta är som sagt den tredje delen om barnmorskan Cecilia Lund, handlingen tilldrar sig direkt efter Systerskap.

Hittebarnet börjar med att Cecilia Lund gör ett graviditetstest och det visar att hon är gravid igen, nu med sitt femte barn. Hennes tankar är både för och emot. Med tanke på hur hennes och Johns relation har varit den senaste tiden och att de redan har fyra barn tillsammans som behöver deras omsorg. Särskilt med Marcus som behöver mycket uppmärksamhet, känns det inte helt bra. När Cecilia berättar det för John blir han väldigt glad och tycker att ett barn mer eller mindre gör väl ingen större skillnad.

En kväll när Cecilia arbetar ringer det på dörrklockan. När ingen kommer in går Cecilia ut för att titta efter vem det är. Hon ser sig omkring men upptäcker ingen där. Hon tycker att det känns märkligt, och när hon vänder sig om för att gå in igen upptäcker hon ett knyte som ligger i en bag – en nyfödd baby. Hon tar med sig babyn in och tillkallar barnläkaren. Barnet är högst 48 timmar, navelsträngen är avklippt och knutet med en vanlig tråd och barnet kan därför inte vara född på ett sjukhus. Vem är modern? Och varför har hon eller någon annan lämnat babyn där?

Cecilia Lunds kollega Gun anförtror henne en fruktansvärd hemlighet. En hemlighet som hon burit på nästan hela sitt liv. Vad är det som Gun bär på? Kommer babyns mamma att hittas? Hur kommer Cecilias liv att förändras nu när hon är gravid igen? Det överlåter jag till läsarna att själva ta reda på.

 

Katerina Janouch gör det om och om igen; skriver så fantastiskt fängslande och rörande. Hon beskriver karaktärerna och miljöerna så perfekt att man som läsare finns med i berättelsen som någon bakgrundsfigur, så känner jag det i alla fall och det kommenterade jag efter Systerskap också. Detta är ju den tredje boken om barnmorskan Cecilia Lund och den håller samma klass som de andra två, kanske till och med något högre. Cecilia Lund är en karaktär som man inte ledsnar på, eftersom Katerina Janouch har förmågan att variera handlingarna i alla tre böckerna, även om det är ungefär samma karaktärer som finns med i alla delarna. Nu blir det full pott igen, men vad gör jag om nästa bok blir ännu bättre än fem? Då får jag väl göra som min fröken gjorde i småskolan: sätta en guldstjärna i kanten. Tack Katerina för att du och dina böcker finns!

 

 

 

 

 
 
 
 

I väntan på talibanerna av Jesper Huor

 
I väntan på talibanerna : Afghanistan inifrån

Recension av Jesper Huors bok I väntan på Talibanerna

Boken är utgiven på Ordfront förlag och innehåller 244 sidor.

Jesper Huor är född 1975 och är författare och journalist. Han har arbetat för bland andra Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, TT och Sveriges Radio. Jesper Huor vann Stora Radiopriset för sin dokumentär Bibliotekarien och 2009 nominerades han till Ikarospriset. Hans debutbok Sista resan till Phnom Penh kritikerrosades och har även getts ut i Danmark och Norge. Han har också rest i och skrivit om Sydamerika, Kina och Sydostasien. Till exempel reste han i författaren George Orwells fotspår i diktaturens Burma.

Handling: Detta är en faktabok, där frilandsjournalisten Jesper Huor tar läsarna med på ett riktigt spännande äventyr i Afghanistan.

Med Kabul som bas reser han till ett flertal farliga och förunderliga platser.

Under sina resor möter Jesper Huor många intressanta människor som terrorister, skolflickor, heliga män, profeter, feminister, opiumbönder och ett antal fifflare.

De frågor som författaren vill ha svar på är till exempel: Vad rör sig i huvudet på en taliban? Hur har kvinnorna det i Afghanistan? Varför går allt åt helvete?

Han undrar också över mer vardagliga saker som: Var kan man få tag på en caffelatte i Kabul? Om det nu går att få tag på. Vad är det egentligen som Isafsoldaterna klottrar på toaletterna? Dessa frågor och många fler får du svar på om du läser boken.

Jesper Huor berättar om pashtunerna som sägs vara ättlingar till en av profeten Mohammeds följeslagare. I Afghanistan är omkring hälften av befolkningen pashtuner och de lever i ett klansamhälle där hedern är viktig.

Han träffar den sista juden, matthandlaren Zabulon Simontov som berättar om sitt liv som jude i Afghanistan och om hur judar från Persien flydde hit på 1800-talet.

I ett stort rum sitter en senig man i fyrtioårsåldern. Ansiktet är invirat i en blå sjal och bara ögonen syns. En kalasjnikov står lutad mot väggen. Mannen presenterar sig som Zamir Gul och säger sig vara den näst högste befälhavaren för talibanerna i provinsen. Han berättar hur talibanerna tänker och vad det egentligen vill. 

Det är i stort sett bara män som han möter. Ute på gatorna syns bara ett fåtal kvinnor som sveper förbi i sina burkor.

Detta är bara en bråkdel av vad boken handlar om och författaren träffar många fler intressanta människor än dessa under sin resa. Ni som tycker om att läsa om hur det fungerar i Afghanistan måste bara läsa denna.

En riktigt riktigt intressant bok om Jesper Huors resa runt om iAfghanistan. Med hjälp av olika chaufförer och tolkar tar han sig fram till olika områden. Boken är välskriven och full med fakta. Jesper Huor beskriver miljöer, personer och känslor helt fantastisk bra. Jag har tyvärr inte hunnit läsa någon bok om mitt specialintresse Mellanöstern på ett bra tag, så nu efter att ha läst denna känner jag en stor längtan efter att läsa sådana böcker igen. Tack Jesper Huor för att du skrivit denna underbara bok. Jag verkligen älskade den.

 

 
 
 
 

Min mamma av Tahar Ben Jelloun

 
Min mamma 

Recension av Tahar Ben Jellouns bok Min mamma

Boken är utgiven på Alfabeta förlag och innehåller 222 sidor.

Tahar Ben Jelloun föddes 1944 i Marocko, men bor numera i Paris. Han betraktas som en av de riktigt stora franskspråkiga författarna. Hans böcker finns översatta till ett tjugotal språk och tolv av hans romaner är översatta till svenska. Han har tilldelats ett flertal priser. Bland annat 1987 års Goncourtpris för Den tjugosjunde natten och International IMPAC Dublin Literary Award 2004 för Denna bländande frånvaro av ljus.

Handling: I denna bok berättaren författaren kärleksfullt om sin mor Lalla Fatma. Han berättar om hennes uppväxt och giftermål tills i nutid när hon är sjuk i Alzheimers och väntar på döden. Hon bor i Tanger, Marocko, men i hennes verklighet befinner hon sig i sina barn- och ungdomsår då hon bodde i stadsdelen Makhfiya i Fès.

Hon har två kvinnor, Keltoum och Rhimou, som vårdar henne. Tahar Ben Jelloun berättar även tillbaka i tiden, när hans mamma var ung. Exakt hur gammal hon är det ingen som vet. När hon gifte sig första gången var hon nog närmare sexton år. Hon blev fort gravid, men hennes man insjuknade i tyfus när hon var i sjunde månaden och dog innan deras dotter föddes. Lalla Fatma hann gifta sig två gånger till under sitt liv. 

Läsarna får följa hennes resa genom livet från ungdomen och framåt i livet. Om hennes familjs historia med islamska traditioner som vardag, helg, äktenskap, födelse och död. Lalla Fatma är analfabet, men har alltid haft en stark egenkänsla om hur Gud förhåller sig till människorna och hon är inte rädd för att dö. Det är Gud som bestämmer när den dagen är inne. Nu när hon är sjuk och sängliggande, pratar hon ofta för sig själv och nynnar lite på någon melodi. Ofta känner hon inte igen sina barn när de kommer på besök. Hon undrar varför hennes döda anhöriga och vänner inte kommer på besök. Det är lättare för henne att känna igen en röst på telefon än när hon ser personens ansikte.

En otroligt vacker berättelse av en av mina absoluta favoritförfattare. Ingen kan skriva med så mycket känslor som Tahar Ben Jelloun. I denna bok beskriver han sin älskade mor med så oerhört mycket känslor. Om hur det känns att se henne bli allt svagare och bortkommen i Alzheimer. Den fruktansvärda känslan att se sin starka mor ligga under täcket som en fågelunge och ofta inte ens känner igen honom förklarar han utomordentligt. Boken är mestadels tragisk, men ibland kan jag ana att vissa händelser är skrivna med glimten i ögat. En underbar bok som jag rekommenderar varmt.

 

 

 
 
 
 

Det fördolda av Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt

 
Det fördolda

Recension av Michael Hjorth och Hans Rosenfeldts bok 

Det fördolda

Boken är utgiven på Norstedts förlag och innehåller 419 sidor.

Michael Hjorth är manusförfattare och en av grundarna till produktionsbolaget Tre vänner. Han har skrivit manus till tv-serier som Svensson, Svensson och Cleo och varit exekutiv producent på ett antal långfilmer, bland annat filmatiseringen av Snabba cash.

Hans Rosenfeldt är även han manusförfattare men också känd som programledare i tv för Parlamentet, Högsta domstolen och Folktoppen. Han har även medverkat som deltagare i På spåret. Han hörs också flitigt i radions På minuten. Han var nöjeschef på SVT 2003-2005.

Handling: Berättelsen utspelar sig i Västerås. En mamma ringer polisen en söndagsmorgon och anmäler att hennes 16-åriga son Roger varit försvunnen i 22 timmar.

Först misstänker polisen att han rymt till Stockholm för att ha lite kul. Killar i den åldern gillar ju ofta lite utmaningar. Tyvärr så hittas Roger mördad, med hjärtat utskuret. Nu börjar istället en jakt på en mördare.

Sebastian Bergman, psykolog och expert på gärningsmannaprofiler kommer till Västerås efter att hans mamma dött. Han måste ta hand om försäljningen av hennes hus. Han har under en längre tid dragit sig tillbaka från sitt arbete efter att ha drabbats av en personlig tragedi. Efter tragedin har han blivit sexmissbrukare.

Nu när han är i Västerås hamnar han mitt i utredningen av Rogers död och det blir så att han hjälper sin gamle kollega Torkel Höglund och hans grupp från Riksmordskriminalen med mordet.

Roger går på den privata Palmlövska skolan. Ledtrådarna leder till den nya skolan som utåt sätt är en skola med felfri miljö, kanske den ändå bär på en hemlighet.

Läsarna får följa med om en spännande och skrämmande jakt på mördaren och vem det är får man inte veta förrän precis i slutet.

En välskriven och spännande kriminalroman av debutanterna Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt. Ibland kunde den tyvärr vara lite långdragen, och sexmissbrukaren Sebastian Bergman retar upp mig lite. Att han lyckas förföra varenda kvinna som kommer i hans närhet känns lite overkligt. Om jag ser till hela berättelsen så är det en bra kriminalroman som även har bra beskrivningar på karaktärer och miljöer. 

 

 
 
 
 

Dömd för livet av Mats Ahlstedt

 
Dömd för livet

Recension av Mats Ahlstedts bok Dömd för livet

Boken är utgiven av Kabusa böcker och innehåller 235 sidor.

Mats Ahlstedt är 60 år, bor i Göteborg, är gift och har två vuxna döttrar och två barnbarn. Han är en favorit hos dem som gillar välskrivna och spännande kriminalromaner. Intresset för skuld och straff grundlades tidigt i författarens liv – hans pappa var fängelsepräst. På Kabusa böcker har tidigare Den röda damcykeln och Mordet på Ragnhildsholmen utkommit.

Handling: Tony Blomstrand har precis blivit frigivenvillkorligt efter att ha suttit i fängelse i 23 år för mord på sin flickvän Marianne.

Efter att först ha nekat till mordet, erkänner han vid hovrättsförhandlingen, eftersom han inte orkar sitta isolerad.  Det finns egentligen inga bindande bevis mot honom, utan han blir dömd till livstid på grund av åklagaren Karl-Gustaf Roséns två huvudvittnen som säger att de sett honom på platsen där Marianne hittats.

Nu när Tony Blomstrand är ute igen har han återvänt till sitt barndomshem på Marstrand för att börja ett nytt liv.

Ganska snart efter frigivningen blir åklagarens två huvudvittnen mördade inte långt efter varandra. Är det Tony Blomstrand som vill hämnas sin fängelsedom, eller är det den ”riktiga” mördaren som vill sätta dit Tony igen?

Polisen är säker på att det är Tony Blomstrand som är ute för att hämnas, medan åklagaren Karl-Gustaf Rosén är mera tveksam. Han börjar rota i det gamla fallet och upptäcker många frågetecken.

En ung kvinna, Sigrid Bonander, dyker plötsligt upp och säger att hon är Mariannes dotter. Hon menar att Marianne födde henne vid 16 års ålder precis innan mordet. Tony tar hjälp av henne för att spåra upp den ”riktiga” mördaren. 

Deras jakt blir både spännande och obehaglig. Jag lovar att det blir ett riktigt spännande slut.

En riktigt spännande psykologisk deckare. Det händer någonting precis hela tiden. Korta kapitel som slutar på ett sådant sätt att man bara måste fortsätta att läsa. Boken är väldigt välskriven. Författarens beskrivningar av miljöer och karaktärer är perfekt beskrivna, precis som jag vill ha det. Tyvärr har jag inte läst något av Mats Ahlstedt förut, men nu vill jag läsa allt han skriver. Ytterligare en ny favoritförfattare. En bok som jag verkligen rekommenderar.

 

 
 
 
 

Disamore: makten, maffian och fotbollen

 
Disamore : makten, maffian och fotbollen

Recension av Malena Johansson och Mats Lernebys bok Disamore: makten, maffian och fotbollen.

Boken är utgiven på Forum förlag och innehåller 219 sidor.

Malena Johansson är journalist med Italien som specialområde. Hon har bott i Rom och Perugia och skrivit för bland andra Expressen, Aftonbladet och Offside.

Mats Lerneby är frilandsjournalist och musiker. Han har arbetat som journalist i stora delar av Europa och har alltid sett sport mer som en del av samhället än något som bara ger bra kondition. När han kom till Italien första gången 1994 kändes det således som att komma hem.

Handling: Detta är en fullspäckad reportagebok om Italien, där makten och maffian är så tätt sammanlänkande att om en faller, faller alla, precis som ett korthus.

Författarna börjar sin berättelse i Neapel. I Neapel styr Camorran och fotbollen genomsyrar allt. Här har den store Maradona spelat och överallt hänger det bilder på honom. 

När det gäller de största fotbollsklubbarna i Europa får de oftast mellan trettio till fyrtio procent av sina intäkter från tv:n och cirka en tredjedel från inkomsterna från matchdagarna. De italienska klubbarna däremot får ungefär sextio procent av tv-rättigheterna. Att få folk att komma till arenorna är inte så viktigt för de italienska klubbarna, för där bygger de inte arenor i samma takt som i övriga Europa. Arenorna är bara en extra stor börda för kommunerna, när det gäller skötsel, underhåll och ansvar. Därför är det bättre att se matcherna på TV.

Premiärminister Silvio Berlusconi tog över Milan 1986 och under hans tid har Milan lyckats att ta många fina titlar. Många anser att han både är en stor ledare och affärsman. Numera är Silvo Berlusconi inte beredd att satsa astronomiska summor på sin klubb. 2009 sålde Milan Kakà till Real Madrid och numera är Berlusconi mera ifrågasatt av fansen.

Hur mycket bestämmer egentligen maffian när det gäller de italienska fotbollslagen. Juventus nedflyttningen till serie B, var den seriös eller inte?

Det talas om köpta domare och lag som lägger sig för andra lag. Boken är så full med fakta att jag skulle kunna skriva flera sidor om handlingen. Så detta som jag tagit upp är bara en bråkdel av vad boken handlar om. Du som är intresserad av italiensk fotboll ska givetvis läsa denna bok.

En fullspäckad bok med intressant fakta om Italien, deras fotbollslag, maffians styre och fotbollsklubbarnas ägare. Mycket om pengar och makt. Jag tycker mycket om bokens upplägg, den gav mig mycket information om italiensk fotboll och Italiens tänkande omkring fotboll. Själv är jag egentligen inte så förtjust i italiensk fotboll, eftersom jag tycker att många lag spelar ganska fult. Men boken var intressant. Och nu när jag skriver detta har Milan precis köpt Zlatan från Barcelona. Jag tycker nog att hans spelstil passar bättre i Italien än i Spanien. En riktigt bra och intressant skriven bok av två duktiga journalister.

 

 
 
 
 

Bara ett barn av Malin Persson Giolito

 
Bara ett barn 

Recension av Malin Persson Giolitos bok Bara ett barn

Boken är utgiven på Piratförlaget och innehåller 372 sidor.

Malin Persson Giolito är jurist, född 1969 och efter tio års anställning på en av Sveriges största advokatbyråer arbetar hon nu som handläggare på Europeiska kommissionen. Sin utbildning skaffade hon sig på fyra olika universitet: i Sverige, Frankrike och Belgien. Hon är född och uppvuxen i Stockholm, men bor numera med sin man och tre barn i Florens. Hon debuterade 2008 med romanen Dubbla slag. Bara ett barn är hennes andra roman.

Handling: Alex Andersson är sju år gammal, men han är inte som andra barn. Han pratar knappt, hamnar ofta i slagsmål och har svårt att koncentrera sig.

En dag när han är extra arg och slänger iväg skolbänken, tar skolfröken Karin tag i honom. Alex stelnar till och Karin undrar varför. Hon drar upp hans tröja och upptäcker att han har ett flertal brännmärken på armarna. Hon tar Alex i handen och går iväg till skolsköterskan som undersöker hans kropp. Förutom brännskadorna som förmodligen kommer från cigaretter, hittar hon frakturer på revbenen som läkt av sig självt. Tydligen har ingen läkare tittat på hans skador.

Socialen blir inkopplad och Alex blir omhändertagen enligt LVU – Lagen om vård av unga (tvångsomhändertagen).

Som Alex advokat utses Sophia Weber, delägare på en liten byrå i Gamla Stan, Stockholm.

Sophia kommer att göra allt hon kan för att hjälpa lilla Alex, men lätt blir det inte eftersom Alex själv inte kan eller vill berätta vad som har hänt hemma.

De flesta som är inblandade i fallet tror att det är Alex pappa som har misshandlat honom. Sophia är dock lite osäker på detta och vill vara försiktig med att han ska återförenas med sin mamma så snart som möjligt som de andra vill. Under hela processen med Alex rehabilitering kommer det att ske en hel del otäcka och oväntade saker. Men till slut kommer alla pusselbitarna på plats. Hur allt förhåller sig överlåter jag till läsarna att själva ta reda på genom att läsa boken.

Vilken strålande och underbart skriven bok. En av de bästa som jag läst på länge. Författaren skriver så fängslande och beskriver både karaktärerna och miljöerna helt perfekt. Berättelsen är väldigt sorglig och tragisk. Ibland blir jag till och med illamående av att läsa om vad lille Alex blir utsatt för. Förbannad också, för jag lyckas ganska snart komma underfund med hur det egentligen ligger till, och det är väl det som är meningen att läsarna ska göra. Men att läsa hur svårt det är för de inblandade myndigheterna att se sanningen gör att jag funderar på om det förhåller sig så i verkligheten också. Att myndigheterna blundar för hur det egentligen ligger till. 

 
 
 
 

Hur kunde hon? av Dana Fowley

 
Hur kunde hon? 

Recension av Dana Fowleys bok Hur kunde hon?

Boken är utgiven på Norstedts förlag och innehåller 300 sidor.

Dana Fowley har trots sin fruktansvärda barndom blivit en stark kvinna vars mod och målmedvetenhet att skapa en egen trygg familj lyser igenom på varenda sida av denna djupt rörande, men slutligen hoppfulla berättelse. Dana lever idag i Edinburgh med sin make, deras barn och hennes syster Heather. Hur kunde hon? är hennes första bok.

Handling: Dana är bara fem år när hon första gången blir våldtagen och det är hennes styvfar som är förövaren. Efter den dagen blir hon regelbundet våldtagen av både nära släktingar och mammans vänner. Det värsta är att mamman själv är delaktig i de fruktansvärda övergreppen. Lilla Dana lever under hela sin uppväxt i ständig rädsla och har ofta oerhörda smärtor efter de grova övergreppen. Senare blir hennes lillasyster Heather också utsatt för övergrepp. Heather blir så psykiskt påverkad av övergreppen att hon idag bara har en tolvårings mentala utveckling. 

När Dana blir vuxen, träffar hon Paul som blir hennes livskamrat. Han har ensam vårdnad över sina två söner och Dana blir som deras mamma. De får även två pojkar tillsammans efter flera missfall. Heather bor hos dem eftersom hon är väldigt godtrogen och Dana vill skydda sin syster efter allt hon varit med om. Dana vågar inte berätta för Paul att hon själv varit med om grova övergrepp, hon är rädd att han ska tycka att hon är äcklig och överge henne. Men när Heather börjar berätta om alla sina övergrepp och det leder till rättegång kan inte Dana hålla tyst längre. Hon berättar för Paul allt det fruktansvärda hon varit med om. Det blir en svår tid för Dana, Heather, Paul och deras barn med alla förhör. Rättegången blir också oerhört jobbig för Dana, att tänka tillbaka på allt det onda hon varit med om och att sitta i rätten och berätta öppet om det, tar på hennes krafter. Men det absolut värsta är att flickornas mamma inte visar några skuldkänslor. Dana undrar ofta: Hur kunde hon?

Oh, en sådan förskräcklig berättelse. Jag har svårt att tro att det är sant och det tror jag många av er läsare också kommer att fundera över. Hur kan vuxna människor bete sig så mot små oskyldiga barn? Ibland är övergreppen ganska detaljerade och då känner jag både illamående och obehag. Det är helt ofattbart att vuxna utnyttjar barn på detta sätt. Och det som verkligen känns hemskt, det är att deras mamma medverkar aktivt i övergreppen och att hon inte har några skuldkänslor. Att Dana Fowley lyckats att skriva om sina och sin systers övergrepp med en sådan stor öppenhet måste ha varit en svår process. Det är storartat av henne, men också behövligt för att andra vuxna kvinnor som varit med om samma sak ska våga berätta om det de varit med om. Jag led med henne under hela berättelsen och hoppas att hon får leva ett sådant normalt liv som hon kan med sin familj i framtiden.

 

 

 
 
 
 

Konsten att vara ungkarl av Mike Gayle

 
 Konsten att vara ungkarl 

Recension av Mike Gayles Konsten att vara ungkarl

Boken är utgiven på Basil förlag och innehåller 355 sidor.

 

Mike Gayle är en brittisk författare och journalist. Han är född på 1970-talet, vilket han menar var ett fantastiskt decennium som han varmt rekommenderar. Han har skrivit för tidningar som FHM och Sunday Times Style, Guardian och Girl Talk (den senare är Storbritanniens populäraste tidning för tjejer i nioårsåldern).

Han har åtta bästsäljande romaner bakom sig varav två tidigare kommit ut på svenska; Konsten att fylla trettio och Min legendariska flickvän.

Handling: George och Joan Bachelor har tre söner som de är stlolta över, men nu är de alla vuxna och ingen av dem verkar vilja stadga sig. George och Joan har varit gifta i snart fyrtio år i ett synes lyckligt äktenskap. Men någon månad innan deras bröllopsdag beslutar sig George för att lämna Joan. En sen kväll när den äldste sonen Adam kommer hem tillsammans med en tjej efter en kväll på krogen, upptäcker att sin pappa som ligger på hans soffa och sover. Pappa George berättar att han lämnat Joan för att leva ett ungkarlsliv. Han får bo hos hemma hos Adam tillsvidare.

Sönerna tycker inte om den nya situationen och åker hem till deras mamma för att få klarhet i vad som hänt. Mamman vill inte gärna prata om det, men säger att det är hon som slängt ut George. Av vilken anledning vill hon dock inte berätta.

Äldsta sonen Adam dejtar bara glamorösa partytjejer som man inte gifter sig med. Mellanbrodern Luke har friat till sin flickvän Cassie, men han har ett stort problem från sitt föregående äktenskap som gör att han och Cassie inte kan komma överens om en för Cassie väldigt viktig sak i sitt liv. Därför separerar de även om Cassie älskar Luke, men eftersom Luke vägrar ge med sig i denna sak anser inte Cassie att de kan leva tillsammans. Yngste sonen Russel är bästa vän med Angie, de träffas ofta, men Russel är kär i en annan tjej som han vet att han aldrig kan få. Till slut utvecklas Russels och Angies vänskap till kärlek och Russel och de verkar lyckliga. 

Hur kommer det att sluta för familjen Bachelor? Blir alla lyckliga till slut eller låter det bara så.

Ett härligt familjedrama om tre söner som har svårt med kärleken. Föräldrarnas äktenskap tycks inte heller vara så lyckligt som alla trott. Författare Mike Gyle har lyckats skriva detta familjedrama med glimten i ögat och han beskriver personer och miljöer på ett bra sätt. Även om handlingen egentligen är ganska tragisk, så har han fått det till en ganska lättsam och trevlig bok.

 

 

 
 
 
 

Vägen till Mars av Eric Idle

 
Vägen till Mars

Recension av Eric Idles bok Vägen till Mars

Boken ärutgiven på Basil förlag och innehåller 370 sidor.

Eric Idle är en av de sex origialmedlemmarna i Monty Python. Han är en legend inom brittisk humor. I boken Vägen till Mars tar han läsarna med på en exempellöst rolig, välskriven och spännande resa ut i ett universum som expanderar med skrattets hastighet.

Handling: Alex och Lewis är två smått misslyckade ståuppkomiker som väntar på det stora genombrottet som ska ta dem till Mars och planeten Showbiz. Detta är på 2200-talet och de båda komikerna hankar sig fram genom att underhålla en otacksam publik i de yttre delarna av solsystemet. Med sig på resan har de sin robot Carlton, som skriver på sin avhandling De Rerum. Avhandlingen handlar om hur humorn var på det sena 1900-talet. Carlton skriver sin avhandling på matematisk algebra och det går inte så bra eftersom en robot inte förstår sig på ironi.

Deras uppträdande ombord på lyxkryssaren Princess Diana blir dock väldigt lyckat. Tyvärr blir deras kommande uppträdanden inställda och istället befinner de sig helt plötsligt ofrivilligt inblandade i en politisk komplott, med terrorister, rebeller, en märklig diva, vapensmugglare, hemliga agenter och homosexuella androider.

Där ute i rymden kommer de två komikerna tillsammans med roboten Carlton och de andra karaktärerna att vara med om många konstiga och skrämmande händelser. Frågan är om de blir fångade av terroristerna eller några av de andra busarna. Eller kommer de att lyckas som komiker där ute i rymden? Läs boken så får du svaret.

Eric Idle skriver denna roman med sin speciella Monty Python humor. En humor som alla inte förstår sig på. Jag själv tycker att den är väldigt roligt skriven och han tar läsarna upp i rymden utan att det känns särskilt konstigt. Han beskriver planeterna och rymdskeppet Princess Diana väldigt tydligt och likaså det trafikkaos som de drabbas av när Astroleden ligger nere. Man känner sig hemma i rymden. En riktigt rolig roman, och Helen ljungmark gör som vanligt en strålande översättning. Det känns extra bra för mig att jag för en gångs skull kan förstå den humor som boken förmedlar. Jag brukar annars vara dålig på att se humorn i de böcker som andra anses vara roliga.

 

 

 
 
 
 

Den som vakar i mörkret av Helene Tursten

 
Den som vakar i mörkret

Recension av Helene Turstens bok Den som vakar i mörkret

Boken är utgiven på Piratförlaget och innehåller 330 sidor.

Helene Tursten är född och uppvuxen i Göteborg, men bor numera i Sunne. Innan hon blev författare arbetade hon som tandläkare. Hon debuterade 1998 med Den krossade tanghästen. Helene Turstens böcker om kriminalinspektör Irene Huss är översatta till tretton språk och har filmatiserats i svenskt-danskt-tyskt samarbete. Den första filmen Tatuerad torso hade premiär 2007 och huvudrollen som Irene Huss spelas av Angela Kovács.

Handling: En man iakttar kvinnor i mörkret utanför deras hem. Han anser att han är deras beskyddare så länge de är trogna, men när de syndar straffar han dem med döden. Den första kvinnan som hittas mördad, ligger strypt och paketerad i plast på en kyrkogård i Göteborg. Kroppen är omsorgsfullt rengjord och efter mördaren finns inga spår.

Några dagar innan mordet fick kvinnan en blomma, ett kort med en obegriplig text på och ett fotografi av sig själv som är taget utanför hennes fönster.

Det blir kriminalinspektör Irene Huss och hennes kollegor som får ta hand om fallet. Men de har varken motiv eller ledtrådar att gå efter.

Bara några dagar senare hittas ett nytt kvinnolik på en annan kyrkogård i Göteborg. Nu börjar jakten på mördaren bli desperat. Teamet har någon som de misstänker kan vara mördaren, men han verkar ha ett bra alibi och är dessutom något förståndshandikappad. Så det leder ingenstans.

I samband med utredningen inträffar en rad händelser kring Irene och hennes närhet. Utemöbler flyttas, blommor förstörs och en fönsterruta blir krossad. Irene känner sig även förföljd.

Hur ska detta sluta? Kommer flera kvinnor att få sätta livet till? Kommer de att hitta mördaren?

Jaha, vad tycker jag egentligen om boken? Lite snäll för att vara en deckare. Inga otäcka detaljer kommer fram när det gäller morden. Jag skrev häromdagen om att Denise Rudbergs Ett litet snedsprång var spännande utan att den innehöll en massa detaljer och det vidhåller jag. Däremot hade jag väntat mig mer spänning av denna deckare. Visst skriver Helene Tursten på ett trevligt och underhållande sätt, men var är spänningen? Och slutet är helt överraskande. Handlingen tog bara slut, utan några svar.

 

 
 
 
 

En dag till skänks av Anna Gavalda

 
En dag till skänks 

Recension av Anna Gavaldas bok En dag till skänks

Boken är utgiven på Albert Bonniers förlag i A 6-format och innehåller 150 sidor.

Anna Gavalda är född 1970 utanför Paris, där hon även är uppvuxen. Numera bor hon med sin familj i trakten nordost om Paris. Hon har tidigare studerat vis Sorbonne och är utbildad lärare i franska. Idag skriver hon på heltid. Hennes mest kända verk här i Sverige är: Tillsammans är man mindre ensam (2005)

Handling: Tre syskon är på väg tillsammans i en bil till ett tråkigt bröllop. I bilen störs sig de två systrarna sig på broderns fru som ständigt klagar på sin man, till exempel på att han kör hackigt så hon inte kan måla naglarna. Stämning är inte den bästa. Väl framme där bröllopet ska stå, rymmer de tre syskonen iväg och söker upp den yngste brodern som bor och arbetar som guide vid ett lantligt slott. De upplever en lycklig dag, där de känner sig fria som barn. De pratar om sina föräldrar och sin uppväxt tillsammans.

Det är systern Corine som berättar. I slutet av boken berättar hon om en hund som kommer fram till henne. Hunden är i mycket dåligt skick och Corine tror att den ska dö där vid hennes fötter. Men efter lite omskötsel kryar hunden på sig och Corine fäster sig så mycket vid den att hon tar den med sig hem. 

En underbart skriven bok, som inte är större än A6, av den populära författaren Anna Gavalda som även nått en stor publik i Sverige med sin bok Tillsammans är man mindre ensam, också den en underbart skriven bok. Anna Gavalda är en fantastisk berättare. Boken är poetiskt skriven och texten är vacker. Hon skriver inte mer än vad som behövs, det är bara att läsa mellan raderna så förstår man berättelsen. Även om boken var så kort har Anna Gavalda lyckats att förmedla en riktigt bra story.

 

 
 
 
 

En liten bok om ondska av Ann Heberlein

 
En liten bok om ondska

Recension av Ann Heberleins bok En liten bok om ondska

Boken är utgiven på Albert Bonniers förlag och innehåller 300 sidor, referenser och register.

Ann Heberlein är född 1970, teologiedoktor i etik och verksam vid Lunds universitet. Sitt stora publika genombrott fick hon med sin fjärde bok, den självutlämnande Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva (2009). Hon skriver regelbundet i Dagens Nyheter och Sydsvenskan och är dessutom en flitigt engagerad föreläsare i etiska frågor.

Handling: I denna bok En liten bok om ondskadiskuterar Ann Heberlein om vad ondska och en ondskefull människa är, utifrån vad andra personer anser. De människor som hon hänvisar till är nästan uteslutande kända psykologer, filosofer, författare och deras fiktiva onda karaktärer. Till exempel Dostojevkijs karaktärer i Brott och straff och Bröderna Karamazov, Henning Mankells, Jan Guillous och Doris Lessings och många fler författares onda karaktärer. Hon tar även upp riktiga människor som begått mord och andra våldsdåd: Josef Fritzl, som höll sin dotter fängslad i sin källare i många år, utan att hans fru visste något. Eller gjorde hon det? Helge Fossmo, som fick barnflickan Sara Svensson att skjuta hans fru och bästa vän. Anders Eklund som mördade lilla Engla. Heberlein tar även upp många, många fler mördare. Vad är det som gör att vissa människor begår dessa hemska brott. Det man kommit fram till är att de allra flesta som begår sådana här brott har haft en trasig barndom. Medan alla som haft en trasig barndom INTE blir mördare. Det är viktigt att skilja på det. Många gånger är dessa våldsförövare familjefäder och har ett arbete. Däremot är deras sociala kontaktnät dåligt. Ann Heberlein tar upp boken Sorgfågel som journalisten Lena Katarina Swanberg har skrivit om Annika Östberg. I USA känner den mördade polismannens döttrar hat mot Annika och anser att hon är skyldig, medan många här i Sverige ser henne som ett offer. Där är meningarna delade. Boken är fullspäckad med intressanta fakta om ondska, tyvärr skulle det ta alldeles för mycket plats om jag berättade mer ingående om handlingen. Ni som har intresse för detta bör springa iväg och köpa boken omgående!

OH! Vad bra Ann Heberlein är på att skriva om detta tema. Boken är full av intressanta fakta, och hon berättar SÅ bra. Jag har lärt mycket genom att läsa denna bok, men så är jag också väldigt intresserad av psykologi och kriminalitet, jag suger åt mig med stort intresse om det Ann Heberlein skriver. Jag älskar också hennes bok Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva. Den är lika välskriven som denna. Hennes sätt att framställa ondska är så perfekt och intressant som det kan bli. Jag  bara älskar Ann Heberleins böcker.

 

 
 
 
 

Ett litet snedsprång av Denise Rudberg

 
Ett litet snedsprång

Recension av Denise Rudbergs bok Ett litet snedsprång

Boken är utgiven av Norstedts förlag och innehåller 430 sidor.

Denise Rudberg är född 1971 och är bosatt i Stockholm. Hon har studerat film och dramaturgi i New York och har bland annat skrivit två löst sammanhållna romantriologier. Ett litet snedsprång, är den första i en serie, där alla böcker redan är sålda till SF för att bli film.

Handling: Elegant crime kallar Denise Rudberg sin nya genre. En kriminalhistoria i överklassmiljö, med tjusiga middagar, exklusivt leverne och lätt uttråkade hemmafruar på vift.

Vi får möta åklagarsekreteraren Marianne Jidoff som är 55 år och nybliven änka. Efter att varit tjänstledig en längre tid för att ta hand om sin döende make, övertalas hon av Olle Lundqvist att återgå till sitt gamla arbete. 

En finansman har blivit brutalt mördad utanför sin våning på Östermalm. Olle samlar ihop en liten grupp som han har förtroende för, med Marianne i spetsen försöker de lösa mordet. Ingenting får läcka ut. De andra två medarbetarna är: Thorsten Ehn – en luttrad och erfaren utredare vid Rikskriminalen och Augustin Madrid – en purfärsk polisassistent.

Deras nystande leder till ”Just nu” – en sektliknande terapianläggning i Stockholms skärgård som leds av en man och en kvinna. Kvinnan har vissa egendomliga terapimetoder som hon utövar med sina manliga klienter.

Något senare hittas en ung kvinna mördad i ett skogspari, ingen förstår varför. Hon verkade inte ha några fiender. Till sist hittas ytterligare en man brutalt mördad på samma sätt som den första mannen. Marianne och hennes team kommer fram till att de båda männen varit på terapi hos ”Just nu”. Hänger de tre morden ihop och vem eller vilka är det som har begått dessa bestialiska mord?

En ny roman av Denise Rudberg, även med en ny genre. En trevlig spänningsroman utan otäcka beskrivningar av de bestialiska morden. Denise Rudberg berättar ändå med spänning och på sitt vanliga underbara och trevliga berättarsätt. Det gör denna roman riktigt spännande. Denise Rudberg beskriver både karaktärer och miljöer på ett ypperligt sätt, precis som hon alltid gör. Hon visar att en kriminalroman inte behöver beskriva hemska mord ingående för att vara spännande.

 

 
 
 
 

Den drunknande av Therese Bohman

 

Recension av Therese Bohmans bok Den drunknade

Boken är utgiven på Norstedts förlag och innehåller 171 sidor.

Therese Bohman är född 1978 och uppväxt i Kolmården. Hon bor numera i Stockholm, där hon är verksam som redaktör och kulturskribent. Den drunknade är hennes debutroman.

Handling: En högsommardag sitter Marina på tåget till Skåne för att hälsa på sin storasyster Stella och hennes nye man Gabriel som är författare. Stella arbetar på kommunens gatu- och parkkontor och bestämmer vilka blommor som ska planteras i stadens olika krukor, ordna rabatter och se vilka träd som ska beskäras. Hon är både den yngsta och den enda kvinnan som haft denna tjänst.

Marina studerar Konstvetenskap, men har svårt att komma igång med sin uppsats, och det är egentligen den hon tänkt börja med under sin tid hos sin syster. Men det fungerar inte så bra för Marina känner sig distraherad av Gabriel, samtidigt som hon känner en våldsam attraktion till honom, och hon uppfattar attraktionen besvarad. Deras relation blir ett farligt spel som kan få obehagliga konsekvenser.

Innan Marina åker hem igen, anförtror Stella en hemlighet till henne, som hon måste lova att inte berätta för Gabriel.

Marina åker hem, men återkommer till julen, då för att packa ner Stellas tillhörigheter. Hon får även höra av Stella- och Gabriels närmaste grannar att allt inte varit som det skulle i deras förhållande.

Var har hänt Stella? Och vad är det som varit fel i deras förhållande?

En riktigt fin och vackert skriven debutroman av Therese Bohman. Den är poetiskt skriven och det finns mycket att läsa mellan raderna. Miljöer och karaktärer är mycket bra beskrivna, precis som jag vill att de ska vara. Den drunknade påminner lite om Mia Öströms debutroman Den du söker finns inte här. Den är också vacker och poetiskt skriven. Det är inte alltid som en roman måste förklara hela handlingen i detalj för läsarna. Ibland är det en härlig känsla att själv kunna få läsa mellan raderna och få en egen uppfattning. Att lyckas med det är en stor konst anser jag. Men det har Therese Bohman lyckats riktigt bra med.

 

 

 
 
 
 

Tusenskönor av Kristina Ohlsson

 
Tusenskönor  

Recension av Kristina Ohlssons bok Tusenskönor

Boken är utgiven på Piratförlaget och innehåller 400 sidor.

Kristina Ohlsson är född 1979 i Kristianstad men bor numera i Stockholm. Hon arbetar som säkerhetspolitisk analytiker på Rikspolisstyrelsen och är utbildad statsvetare. Hon har tidigare jobbat på UD och Försvarshögskolan. 2009 debuterade hon med kriminalromanen Askungar som omedelbart fick framgångar både i Sverige och utomlands. Askungar har översatts till tolv språk.

Handling: Ett äldre prästpar hittas skjutna till döds i sitt hem vid Odenplan, Stockholm. Från början verkar det som om mannen först skjutit sin hustru och sedan sig själv. Men varför?

Det kommer senare fram att mannen varit aktiv med att gömma flyktingar. Fredrika Bremer och hennes kollegor i Alex Rechts utredningsgrupp får ta hand om fallet. Ju mer de nystar i det ju mer komplicerat blir det. Paret har två döttrar, men den ena dottern har precis innan dådet dött av en överdos heroin och det är hennes syster som har identifierat henne. Nu är den dottern försvunnen och ingen vet var hon finns. Men det är någonting som inte stämmer. Vissa av parets vänner säger att de aldrig har uppfattat att den ena dottern varit missbrukare, medan andra säger att hon var det. Hur ligger det till med den saken egentligen?

Samtidigt sitter Ali från Irak instängd i en lägenhet i Stockholm och väntar på uppehållstillstånd, så att han kan ta hit sin familj. Men det är något som han måste utföra först, något som de som har låst in honom har bestämt. Efter att han utfört detta ska han bli en fri man och få tillgång till ett fint hus lovar de. Det blir tyvärr inte som han tror.

I Bangkok befinner sig en svensk kvinna som helt plötsligt blir avskuren från omvärlden. Hon blir ifråntagen sin identitet. Flygbiljetten hem till Sverige som hon har förbokat sägs aldrig varit bokad. På hotellet som hon bor på känner ingen igen henne. Hon kommer inte åt sitt bankonto, för det är avslutat och hon kan inte komma åt sin mejl på internet. Ingen verkar tro på hennes berättelse. Det är som om hon aldrig funnits. Hur ska hon komma hem till Sverige utan identitet och pengar?

Alla dessa händelser tycks hänga ihop och det blir många frågor för Fredrika Bergman och hennes kollegor att lösa innan fallet blir löst.

En riktigt bra kriminalroman av Kristina Ohlsson igen. Hennes debutroman Askungar var också riktigt bra, men denna var nog strået vassare. En riktig bladvändare rakt igenom. Hela tiden händer något nytt som gör att jag omöjligt kan lägga boken ifrån mig. Det blir som vanligt att sträckläsa när det är så spännande. Kristina Ohlsson kan verkligen detta med att berätta på ett fängslande sätt. Jag dras med i handling och finns där i bakgrunden och iakttar vad som händer. Hon beskriver även person och miljöer så att jag tydligt ser dessa framför mig. Det är inte alla författare som lyckas med det. Jag tycker att Kristina Ohlsson tillhör deckareliten och jag ser redan fram emot hennes nästa bok. Hon är numera en av mina nya favoritförfattare inom kriminalgengren.

 

 

 
 
 
 

 

 
 
 
 

Bittrare än döden av Camilla Grebe och Åsa Träff

 
 
Bittrare än döden

Recension av Camilla Grebe och Åsa Träffs spänningsroman Bittrare än döden

Boken är utgiven på Wahlström & Widstrands förlag och innehåller 395 sidor.

Camilla Grebe och Åsa Träff är systrar och debuterade 2009 med Någon sorts frid. Camilla är född 1968 och arbetar som civilekonom. Hon var med och startade ljudboksförlaget StorySide. Idag driver hon ett konsultbolag. Åsa är född 1970 och arbetar som psykolog. Tillsammans med två kollegor driver hon en privat psykologmottagning i Stockholm.

Handling: Under ett köksbord i en förort till Stockholm sitter femåriga Tilde och ritar när det knackar på dörren. Knackningarna blir starkare och starkare och Tildes mamma öppnar dörren. Under köksbordet blir lilla Tilde vittne till hur hennes mamma blir syniskt ihjälsparkad. 

Samtidigt har psykoterapeuten Siri och hennes kollega Aina börjat med en ny patientgrupp, som består av kvinnliga brottsoffer. En yngre kvinna har blivit våldtagen och några av kvinnorna har blivit misshandlade av sina män eller pojkvänner. En annan yngre kvinna har under hela sin uppväxt blivit misshandlad av sin styvfar.

En efter en börjar kvinnorna öppna sig inför de andra i gruppen och berättar med starka ord hur de blivit utsatta. De blir med tiden en sammansatt grupp och träffas även privat för att äta och dricka på någon krog.

Efter ett tag upptäcks det att lilla Tildes öde har koppling till en av kvinnorna i gruppen. Är den kvinnan verkligen så pålitlig som hon verkar?

Siri själv har ett komplicerat liv. Hon är tillsammans med den tio år yngre polisen Markus. Hon älskar honom på sitt sätt, men hennes hjärta finns kvar hos sin döde make Stefan. Hon bor i ett ensligt hus i Stockholms skärgård.

Parallellt med sökandet efter Tildes mammas mördare och de kvinnliga brottsoffrens berättelser får läsarna följa en mammas förtvivlan över sin sons sena utveckling. Hon kontaktar under hela hans uppväxt BVC, förskola, skola och senare BUP, men får inte något gehör. Inte förrän pojken är så pass vuxen att andra reagerar på hans uppförande och mamman inte orkar ta hand om honom tas han omhand och får flytta till ett ungdomshem. Vem är då denne pojke och har han något med den andra handlingen att göra?

Både kvinnornas öde och mordutredningen på Tildes mammas död kommer att leda till ett mycket spännande och oväntat slut.

En riktig fempoängare. Så bra och fängslande skriven av systrarna Camilla Grebe och Åsa Träff. Det är en riktig bladvändare och jag kan inte lägga den ifrån mig. Som vanligt när det är spännande böcker blir jag liggande halva natten och läser. Jag tycker att de två författarna kompletterar varandra riktigt bra. Handlingen är så känslomässigt skriven och beskrivningarna av personer och miljöer är utomordentligt gjorda. Precis som jag vill att en bok ska vara. Missa för allt i världen inte att läsa denna spännande och välskrivna bok.

 

 
 
 
 

Kvinnan utan egenskaper av Niklas Ekdal

 
 
Kvinnan utan egenskaper 

Recension av Niklas Ekdals bok Kvinnan utan egenskaper

Boken är utgiven på Forum förlag och innehåller 424 sidor.

Niklas Ekdal är förre detta politisk chefredaktör på Dagens Nyheter och programledare i Axess television. Han har också varit chef för ledaravdelningen på Expressen och arbetat som analytiker på försvarsstabens säkerhetsavdelning och som FN-officer i Libanon och Saudiarabien. Niklas bor med sambo och tre barn på Södermalm i Stockholm. Tillsammans med Petter Karlsson skrev Niklas boken Historiens 100 viktiga svenskar. Kvinnan utan egenskaper ärandra boken om Johanna Tott som vi lärde känna i bästsäljaren I döden dina män.

Handling: På 1950-talet i Skåne utsätts en pojke för ett fruktansvärt övergrepp. Han blir svårt psykiskt sjuk efter det, och när han blir vuxen bearbetar han övergreppet med att skriva noveller om det. Alla noveller handlar om samma sorts övergrepp, men miljöerna är olika. Hans psykiater My Bring är den enda som får läsa hans noveller. Är novellernas handling sanna? Eller bara sjuka fantasier?

När Mys dotter Juni försvinner från sin skola i Oxford i England, åker hon dit tillsammans med sin fostersyster, polisen Johanna Tott. När de inte hittar Juni under den helgen de är där, åker My hem igen, medan Johanna stannar kvar för att fortsätta leta efter Juni. 

När My Bring kommer hem får hon beskedet att hennes patient blivit mördad. My tar kontakt med polisen, men de tror att det är ett vanligt rånmord och vill inte lägga något större vikt vid mordet. My däremot tror att det beror på övergreppet och hon börjar en utredning på egen hand. Hon kommer in på obehagliga forskningar som gjordes från 1950-talet fram till 1970-talet.

I England fortsätter Johanna Tott att leta efter Juni. Hon tar hjälp av Journalisten Kalle Holm. Letandet efter Juni tar henne till Uruguay och ett företag som heter Oxmed. Ska Juni återfinnas? Och kommer psykpatientens mördare att hittas?

Boken är en fiktiv berättelse, men baserad på verkliga historiska händelser.

En enormt spännande och välskriven roman, som innehåller allt: övergrepp, mord, missbruk och försvinnande. Vissa delar av boken är så spännande att pulsen ökar med spänningen och det går bara inte att sluta läsa. Niklas Ekdal kan gestalta och skriver på ett personligt och underhållande sätt. Jag har aldrig läst något av honom förut, men efter denna bok kommer jag att ha koll på hans nästa utgivning. För den boken vill jag inte missa.

 

 
 
 
 

Den du söker finns inte här av Mia Öström

 
Den du söker finns inte här

Recension av Mia Öströms bok Den du söker finns inte här

Boken är utgiven på Norstedts förlag och innehåller 160 sidor.

Mia Öström är född 1966 och växte upp i Umeå. Hon har tidigare publicerat noveller i tidskrifter och antologier. Till vardags arbetar hon som copywriter och bor i Uppsala. Den du söker finns inte här är hennes romandebut. 

Handling: Florence Nightingale lever ett priviligerat liv med sin mamma, pappa och sin sjuka lillasyster i ett stort hus – en hall, ett sällskapsrum, ett kök, ett tvättrum, en frukostmatsal, en vanlig matsal, en salong, ett bibliotek, femton sovrum och tjänarnas kammare.

Det ska inventeras av linne och silver. Läggas i olika högar – det som ska lagas och det som ska kasseras. Det ska planeras för festen till barnen i byn, med kakor, presenter och lekar. Det ska också planeras middagar och fester med olika familjer. Detta är flickornas och kvinnornas bestyr, men det intresserar inte Florence. Hon vill ta hand om sjuka människor. Hon vill hellre laborera med olika örter som ska bota vissa sjukdomar.

Hon värnar särskilt om den sjuka pojken Joseph som har hög feber. Hon vill ta hem honom till sig för att sköta om honom. Hon försöker förklara för hans mamma att det är viktigt med luft och att det bör vädras ofta i det rum som sjuka befinner sig i, men blir inte betrodd. Florence vill inte att Joseph ska till sjukhuset, för då kommer han att dö. Förmodligen har han scharlakansfeber, hans symptom tyder på detta och Florence vet hur man ska bota denna sjukdom.

Hennes längtan att ta hand om sjuka skrämmer hennes omgivning. Föräldrarna rådfrågar läkare och skickar henne utomlands, men ingenting hjälper. Florence återkommer alltid med sin längtan att få hjälpa sjuka.

En otroligt vacker skriven debutroman av Mia Öström. Den liknar mer poesi än en vanlig roman. Ordens formuleringar är helt strålande och det sägs mycket mellan raderna. Det är säkert de som är syftet med romanen. Boken innehåller korta kapitel och ibland är det text bara på hälften av sidorna. Jag blev väldigt förälskad i romanen och är väldigt nyfiken på vad Malin Öström kommer att skriva om nästa gång. Jag kommer att hålla koll på nästa utgivning, för jag vill helt klart följa hennes skrivande.

 

 
 
 
 

Svalorna lek av Zeina Abirached

 
Svalornas lek : dö, Resa, Återvända. 


Recension av Zeina Abiracheds Svalornas lek

Boken är utgiven på Galago förlag, innehåller 185 sidor och är en illustrerad serieroman.

Zeina Abirached är född i Beirut 1981 och bosatt i Paris. Efter avslutade studier vid l’Académie Libanaise des Beaux-Arts tecknade hon sin första seriebok, Catharsis. Hon har därefter skildrat sin barndom i inbördeskrigets Beirut i ytterligare tre serieromaner.

Handling: Svalornas lek är en självbiografisk serietecknad bok i svartvitt. Den handlar om inbördeskriget i Libanon 1984. Boken utspelar sig under en natt och på en enda plats – hallen i Zeina Abiracheds barndomshem. Detta lilla rum är hyreshusets säkraste plats och alla grannar har tagit skydd där. När som helst kan det uppblossa nya strider. Människorna som befinner sig i hallen berättar sina historier, visar sin sorg och skräck samtidigt som de måste hålla sig lugna inför Zeina och hennes lillebror. Deras föräldrar har inte kommit hem och de kan troligen ha fångats i granatregnet på vägen hem. Alla bara sitter där i mörkret och önskar att striderna ska ta slut och att de ska leva i morgon.

En serietecknad bok om inbördeskriget i Beirut. Bilderna är bara i svartvitt eftersom berättelsen tilldrar sig i en mörk hall. Det finns både en hel del vanlig text och text skrivna i pratbubblor. Teckningarna är väldigt fina och innehållet intressant, men som jag skrivit tidigare är jag inte så förtjust i tecknade eller illustrerade böcker. De är för röriga i mitt tycke. Jag hade fått ut mycket mer av berättelsen om den var skriven som en vanlig bok. Då hade författaren kunnat utveckla de mest händelserika berättelserna så man som läsare förstår krigets innebörd på ett bättre sätt.

 

 

 

 
 
 
 

Hetero i Hägersten av Sofia Olsson

 
Hetero i Hägersten 


Recension av Sofia Olssons bok Hetero i Hägersten

Detta är en bok från Galago.Galago är en serietidning, men också namnet på Sveriges ledande förlag för alternativa serier. Är du intresserad av Galagos utgivning eller av att prenumerera på Galago finns all information på www.galago.se .

Sofia Olsson arbetar som serietecknare och journalist och kan bland annat höras på Kulturnytt i P1. Hon är född 1979 på Alnö utanför Sundsvall och utbildad på serieskolan i Malmö. Hon är medlem i det feministiska seriekollektivet Dotterbolaget. Hennes serier har bland annat publicerats i Studentliv, Arbetaren, Hjälp!, Arne Anka, Dagens Nyheter och Galago. Sofia Olsson debuterade 2007 med seriereportaget Ända hit på Komika förlag. 

Handling: Detta är en illustrerad bok om ett heteropar som lever tillsammans utan barn. Den är roligt illustrerad och handlar om livet tillsammans med en partner. Om hur man tjafsar med varandra om vem som ska diska, bädda, städa, varför den ena har ett tjockare täcke och tar större plats i sängen och liknande. Vad de bråkar om när de handlar mat, som när den ena vill ha allt ekologiskt medan den andra tycker att det blir för dyrt. Bostadsbristen i Stockholm tas upp, paret får flytta från den ena andrahandslägenheten efter den andra, ofta med bara någon månads varsko. Allt är inte så lätt när man lever tillsammans i dagens samhälle, där brist på jobb och bostäder är stort.

En ganska trevlig illustrerad bok om att leva tillsammans som ett par utan barn. Tyvärr faller inte serieböcker mig riktigt i smaken. Jag tycker det är rörigt att läsa texten och titta på bilderna samtidigt. Annars är själva innehållet en bra beskrivning på ett ungt par som flyttat ihop realistiskt. Så för er som gillar serieböcker säger jag bara: Läs den!

 

 

 

 

 
 
 
 

Engångsligg av Josefin Palmgren

 
Engångsligg 

Recension av Josefine Palmgrens Engångsligg

Boken är utgiven på Albert Bonniers förlag och innehåller 151 sidor.

Josefine Palmgren är född 1989 och hon debuterar med romanen Engångsligg. Hon är uppvuxen på olika platser i Stockholm och har haft minst 32 jobb.

Handling: Klementin eller Klem som hon kallas är tjugo år och har precis avslutat ett längre förhållande som hon haft med Björn. Nu är det dags att ta upp kontakten med sina gamla tjejkompisar, leva singelliv, festa och ligga. Hon har även fått en åtråvärd tjänst som oavlönad praktikant på reklambyrån En gång i månaden.

Klem är ofta ute i Stockholms innerstad och festar, från Stureplan till Södermalm, via Berns och Café Opera. Det är fester hemma hos kompisar och hon träffar nya killar och tar sig gärna ett ligg.

Klem bor mest hemma hos sin farmor på Lidingö eftersom hennes mamma både har ADHD och Asbergers och hennes pappa har en ny familj.

Handlingen kretsar hela tiden om fester, supa, killar och att ligga.

Ja, vad ska jag säga. Klem är en tjej på tjugo år som gärna festar loss och ligger runt med olika killar. Den är visserligen riktigt bra skriven av en så ung debutant som Josefin Palmgren. Jag anser mig nog lite för gammal för att ta del av ungdomarnas leverne i boken. Den passar bättre att läsas av den yngre läsekretsen. Min dotter som också är född 1989 bläddrade lite i boken, men tyckte att handlingen var så långt från hennes verklighet och att Klem verkade ovanligt omogen. Så något intresse för att läsa boken har hon inte. Däremot passar den säker bra för dig som är en festprisse som Klem och gillar att ränna runt på Stureplan.

 

 

 
 
 
 

De sex misstänkta av Vikas Swarup

 
 
De sex misstänkta 


Recension av Vikas Swarups bok De sex misstänkta

Boken är utgiven på Bra Böckers förlag och innehåller 431 sidor.

Vikas Swarup är författare och diplomat. Han tjänstgör för närvarande som Indiens generalkonsul i Osaka-Kobe i Japan. Vikas Swarups hett efterlängtade andra roman har inspirerats av verkliga händelser och är både en rafflande bladvändare och en insiktsfull skildring av dagens Indien. Hans fantasifulla och mångfasetterade berättelse kommer att tillfredställa alla läsare som uppskattade den hyllade debuten Vem vill bli miljardär? (Slumdog Millionarie)

Handling: För sju år sedan i Indien mördade playboyen Vicky Ray bartendern Ruby Gill, när hon vägrade servera honom en drink. Nu är det så att Vicky Ray är son till provinsen Uttar Pradeshs inrikesminister och han blir frikänd för mordet, troligen för att han är inrikesministerns son. Många människor reagerar starkt mot detta. Det är vanligt att människor i Indien blir friade för grova brott bara för att de är rika och har inflytande. 

Den 23 mars ska Vicky Ray ha en stor fest för att fira att han blivit frikänd, många kända och okända människor är inbjudna. Vid midnatt blir det plötsligt mörkt och det hörs att ett skott går av. När ljuset tänds igen ligger Vicky Ray skjuten till döds på golvet. Vem har mördat honom?

Sex stycken personer på festen blir misstänkta eftersom de har vapen på sig och de tas in för förhör. Läsarna får följa de sex misstänktas livsöden fram till festen och hur deras förhållande är till Vicky Ray. De misstänkta är:

En byråkrat som säger sig ha förvandlats till Mahatma Gandhi.

En amerikansk turist som kommit till Indien för att gifta sig med en vacker kvinna som han träffat på en nätdejtingsajt.

En stammedlem som är på plats i provinsen för att hämta en helig sten som blivit stulen från stammen.

En vacker skådespelare och sexsymbol med en skamlig hemlighet.

En mobiltjuv som drömmer om det stora klippet som ska göra honom rik.

Och till sist en ärelysten politiker som är beredd att göra vad som helst för att behålla sin makt.

Vem är mördaren?

En otroligt bra spänningsroman av författaren till Slumdog Millionaire. Man får följa de sex misstänktas liv innan festen, en efter en och tänka till själv vem det kan vara som är mördaren. Alla har sina skäl att mörda Vicky Ray. Spänningen stegras hela tiden, boken är en riktig bladvändare som dessutom är den riktigt bra skriven. Den påminner lite om Mellan attentaten av Aravind Adiga, den handlar också om Indien och där får man möta olika människor som det går väldigt bra för i början och sedan slutar det alltid på ett tragiskt sätt. Likadant är det med människorna i denna bok. Själv älskade jag boken och vill även ge en eloge till de duktiga översättarna Helena Sjöstrand Svenn och Gösta Svenn som gjort ett storartat jobb. En bok man bör läsa.

 

 

 

 
 
 
 

Som trolleri av Mårten Melin

 
 
Som trolleri 

Recension av Mårten Melins bok Som trolleri.

Boken är utgiven på Rabén & Sjögren och innehåller 205 sidor. Detta är en ungdomsbok.

Mårten Melin är född 9 december 1972 i Huddinge utanför Stockholm, han är barnboksförfattare. Mårten debuterade 2003 med poesibilderboken Mera glass i däcken.

Han fick Malmö stads kulturstipendium 2003, Region Skånes kulturstipendium 2005 och Hans Petersonstipendium 2008.

Handling: Det är sommarlov ochMona är på landet tillsammans med sin pappa. Hennes pappa jobbar med politik och är ofta borta. Mona får därför klara sig själv många gånger.

Mona går ner till bryggan och där upptäcker hon en kille som hon aldrig sett förut. Hans ögon är gnistrande gröna och Mona tycker att de är vackra. Hon tycker även att killen är väldigt söt, men han verkar lite konstig och smutsig, han verkar även lite ”bakom” – hänger inte med i det Mona säger. Ingen mobiltelefon har han heller. Märkligt! Rädd för vatten verkar han också vara, men Mona blir ändå som besatt av honom. Vem är han? Var bor han? Killen dyker ofta upp där Mona är, bara sådär, han kommer från ingenstans. Mona känner även att han har stor makt över henne och att hon hela tiden vill vara nära honom.

De börjar prata med varandra lite försiktigt och killen säger att han heter Mikael. Han visar henne en koja i skogen, där han brukar hålla till. Det blir nu deras mötesplats. En dag kommer Monas bästis Nathaly på besök och hon är väldigt nyfiken på Mikael. De stöter på Mikael vid bryggan och Nathaly ropar att de ska hoppa i vattnet. Mona känner ingen lust och Mikael vill som vanligt inte bada. Nathaly kommer upp från vattnet och försöker att dra mer Mikaels byxor och kallar honom för fegis. Mikael blir arg, men båda tjejerna hinner se att Mikael har någon utväxt bak i ryggen, innan han springer in i skogen. 

Tjejerna går hem till Mona och Nathaly vill gå och lägga sig. På morgonen när Mona vaknar är Nathaly försvunnen. Monas pappa berättar att hon var tvungen att åka hem. När inte Mikael dyker upp på flera dagar, går Mona in i skogen för att leta reda på hans koja. Han finns inte där, men Mona somnar och när hon vaknar på morgonen ser hon en tjej med svans utanför kojan. Tjejen säger att hon är Mikaels syster och att de i själva verket är troll. Det var alltså Mikaels svans som tjejerna sett. Senare dyker Mikael upp och han berättar för Mona att de inte bör ses mer. För om människor umgås med troll glömmer de successivt bort sitt liv som människa, de struntar att tvätta sig, glömmer bort sina vänner och till sist sina föräldrar. Om en människa går över den planka som går över en älv i skogen, så glömmer de bort allt de upplevt i sitt människoliv och blir ett troll, något som Mikael inte vill att Mona ska göra. Men så när Monas pappa berättar att han inte hinner åka på den resa han lovat henne, ja då springer Mona rakt ut i skogen.

Jag vill nog kalla denna bok för en trevlig sann-sagoberättelse, eftersom Mona och de flesta är riktiga människor, medan bara Mikael och hans syster är troll. Det är Mikael som vågar sig ut i det verkliga livet. Jag tycker att den var så härligt och medryckande skrivet. Historien kändes så verklig och det var inga konstigheter att Mikael var ett troll. Man anar ingenting förrän händelsen när Nathaly drar ner Mikaels byxor. En riktigt bra barn- och ungdomsbok för barn i 11-12 års- åldern. Köp den gärna till någon läslus, så får du säkert lite tid att läsa din bok i lugn och ro.

 

 

 
 
 
 

Den förlorade symbolen av Dan Brown

 

Den förlorade symbolen  
 

Recension av Dan Browns Den förlorade symbolen

Boken är utgiven på Albert Bonniers förlag och innehåller 614 sidor.

Dan Brown är författaren till Da Vinci-koden, som är hans senaste spänningsroman. Den har sålts i över 80 miljoner exemplar och är en av tidernas mest lästa romaner. Innan Da Vinci-koden skrev Dan Brown tre andra spänningsromaner: Gåtornas palats, Änglar och demoner (där han introducerade Harvardprofessorn Robert Langdon) och I cirkelns mitt. Da Vinci-koden och Änglar och demoner har filmatiserats, i regi av Ron Howard och i huvudrollen som Robert Langson ses Tom Hanks. Dan Brown bor i New England, USA med sin fru Blythe.

Handling: Precis som i Da Vinci-koden och Änglar och demonerär huvudpersonen professor Robert Langdon, en medelsålders snygg, vältränad och ogift man som är expert på att tyda symboler. Den här gången får han ett paket av sin vän och mentor Peter Solomon – filantrop och frimurare. Peter Solomon vill att Robert Langdon ska gömma paketet och han får absolut inte tala om för någon att han har det. Så blir Peter Solomon kidnappad och Robert Langdon inser att han till varje pris måste hitta sin vän, även om han själv kan skadas eller till och med mördas. Han kommer i kontakt med Peter Solomons syster Katherine Solomon som är forskare i neotik. Hon följer med Robert Langdon på hans jakt efter kidnapparna och Peter Solomon själv. Samtidigt som de letar efter Peter Solomon hänger en otäck mördare dem i hälarna. Han är ute efter det paket som Robert Langdon har. Det blir en våldsam jakt och Robert Langdon kommer vissa frimurare in på livet. De blir jagade i hemliga undergångar och döden hänger dem i hälarna ända till slutet.

Nja, efter Da Vinci-koden och Änglar och demoner som gått i samma tema, känns Den förlorade symbolen ganska tröttsam. Handlingen känns igen, det är en mördares jakt på Robert Langdon, som givetvis har en vacker kvinna till sin hjälp och symboler som ska tydas. Dan Brown är inte den mest uttrycksfulla författaren heller. Dåligt med beskrivningar på personer och miljöer, språket är också lite för enkelt. Korta kapitel och väldigt lättläst, de 600 sidorna går fort att ta sig igenom. Jag är tveksam till att läsa ytterligare en bok av Dan Brown om den innehåller samma tema. Det känns tyvärr ganska mättat nu.

 

 

 

 
 
 
 

Min mamma är en persisk prinsessa av Sanna Sjöswärd

 
Min mamma är en persisk prinsessa

Recension av Sanna Sjöswärds bok Min mamma är en persisk prinsessa

Boken är utgiven på Norstedts förlag och innehåller 280 sidor.

Sanna Sjöswärd föddes i Iran 1973. Hon är utbildad biljournalist från Nordens fotoskola på Biskops-Arnö och har arbetat för en mängd olika svenska och utländska tidningar såsom Aftonbladet, GP, DN, Le Figaro, Helsing Sanomat och The Globe.2006 visades hennes utställning Rötter, med fotografier på hennes Iranska familj, på bland annat Arbetets museum i Norrköping och på Kulturhuset i Stockholm. I samband med utställningen släppte hon fotoboken Rötter/Roots.

Handling: S anna eller (Farzaneh som hon heter när hon bor på ett barnhem i Iran) blir adopterad av ett par i Sverige när hon är fyra år. De hämtar henne på barnhemmet tillsammans med en pojke på två år som får namnet Peter.

Sanna talar redan persiska när hon kommer till Sverige och hon har svårt att lära sig svenska och även att anpassa sig till den svenska miljön och omgivningen på Lidingö där de bor. Hon kommer ofta i konflikt med sin adoptivmamma Brita. Det pratas aldrig om känslor eller diskuterar någonting där hemma, detta gör att Sanna har svårt att känna sig älskad. 

När Sanna blir större söker hon sig till ”extramammor” som oftast är kamraternas mammor. Hon behöver någon som lyssnar på henne. När Sanna är 14 år skiljer sig hennes föräldrar och hennes pappa träffar en ny kvinna. Hon bor hos sin pappa, men blir utslängd när hon är 17 år.

Sanna får senare hjälp av Sideh, en iransk bekant som bor i Sverige och som är gift med Majid som är iransksvensk. Majid som kan både persiska och svenska, hjälper Sanna med efterforskningar om hennes iranska familj. Han hjälper henne att publicera en artikel i en av Irans största dagstidningar. Så en dag i juni 1999 ringer Sideh och berättar för Sanna att hon har hennes äldre syster Leila på tråden från en redaktion i Teheran. Hon får prata med henne och sedan hör hon en annan kvinnas röst som säger att hon heter Sedighed och att hon är hennes biologiska mamma.

Några dagar senare hittar Sanna ett brev i brevlådan från en man som säger sig vara hennes morbror och att han och hans fru bor i Kungsängen utanför Stockholm. De får telefonkontakt och bestämmer sig för att träffas. Efter det besöket känner Sanna att hon bara måste åka till Iran och hälsa på sin familj. Tyvärr blir det något av en kulturchock för Sanna när hon anländer på flygplatsen och många släktingar är där och ska hälsa henne välkommen och kramas. Deras sätt att visa lycka och kärlek känns väldigt främmande för henne.

Under sin tid i Iran kommer Sanna att känna att hon älskar sin mamma Sedigheh, sina syskon och närmaste släktingar, samtidigt som hon har lite svårt med den annorlunda kulturen. Sanna vill ha ett riktigt svar på varför hon lämnades på barnhemmet, men mamma Sedigheh är inte så villig att berätta sanningen för henne. Sanna åker hem till Sverige igen, men återvänder med jämna mellanrum till sin Iranska familj, men det är i Sverige hon vill ha sin bas.

 

En helt otrolig och vacker berättelse av Sanna Sjöswärd. Jag älskar ju att läsa om Mellanöstern, det känns magiskt att läsa om deras kultur som är så långt från vår egen. Sanna berättar både om sin uppväxt i Sverige och om mötet med sin familj i Iran. Hon skriver så rörande att tårarna trillar ner för kinderna. Jag känner så med Sanna när hon berättar hur det kändes att komma till fel adoptivföräldrar, i en familj där inga känslor visades, medan familjen i Iran visade massor av känslor. Som sagt en helt underbar och intressant bok om hur det känns att ha en fot i två så olika kulturer som Sverige och Iran. En bok som många bör läsa.

 

 

 
 
 
 

Pepparkakshuset av Carin Gerhardsen

 
Pepparkakshuset 

Recension av Carin Gerhardsens bokPepparkakshuset

Boken är utgiven av Ordfront förlag och innehåller 324 sidor.

Carin Gerhardsen är född 1963 och uppvuxen i Katrineholm, men är numera bosatt i Stockholm. Hon är matematiker och tidigare varit verksam inom IT-branschen. Pepparkakshuset är hennes debut som deckarförfattare och den första delen i Hammarbyserien. Carin Gerhardsen har tidigare kommit ut med romanen På flykt från tiden (Wiken)

Handling: Det är en vanlig måndag i november, klockan är ca 16, det börjar mörkna och blöt snö faller över Stockholm.

En man sätter sig tillrätta i tunnelbanan för att läsa sin kvällstidning. Han tittar sig omkring och ser trista och gråblanka ansikten framför sig, då känner han sig själv tillfreds med sig själv, han är lyckligt gift och far till tre underbara barn. I fönstret ser han spegelbilden av en dyster och luggsliten typ som verkar titta på honom. Ser mannen att han är lycklig och stör det kanske mannen?

Tåget bromsar in, mannen reser sig och går av. Han märker inte att den dystra mannen följer efter honom.

På en kort tid inträffar flera bestialiska mord i Mellansverige. Det blir kommissarie Conny Sjöberg och hans kollegor vid Hammarbypolisen som får ta han om fallen. Varför blev just dessa människor mördade? Ingen av dem verkade ha några fiender, och vad har den pensionerade förskoleläraren med det hela att göra? När Conny efter mycket om och men börja ana hur allt hänger ihop blir han alldeles kall inombords. Där ute finns en människa som av personliga skäl inte drar sig för att mörda på de mest bestialiska sätt.

Parallellt med polisens jakt på mördaren, får man läsa mördarens dagbok om hur och varför just dessa människor mördades.

En riktigt lyckad deckare. Jag läste Carin Gerhardsens sista bok Vyssan Lull före denna. Eftersom jag tyckte att den var så bra ville jag läsa denna så fort som möjligt, jag var så nyfiken för den fick så mycket uppmärksamhet när den kom ut. Författaren skriver fängslande och underhållande. Det händer nya saker hela tiden och givetvis är även denna en sträckläsarbok. Den är lättläst och är en riktig bra sommarläsningsbok. Läs den!

 

 
 
 
 

Jag ska fånga en ängel av Håkan Östlundh

 
Jag ska fånga en ängel

Recension av Håkan Östlundhs Jag ska fånga en ängel

Boken är utgiven på Forums förlag och innehåller 401 sidor.

Håkan Östlundh är född 1962 i Stockholmsförorten Sollentuna, men bor numera med sin familj på Söder i Stockholm under vinterhalvåret och på Gotland på somrarna. Han är utbildad litteraturvetare, har arbetat som journalist och förutom böcker skriver han mycket för film och TV. Han är mest känd för den uppmärksammade deckarserien om Gotlandspolisen Fredrik Broman (Släke, Dykaren, Terror och Blot). Den senaste delen är såld till USA och Tyskland.

Handling: En frånskild polis – Paul – som bor och arbetar i ett ganska trist område i Stockholmsförorten Sollentuna träffar en framgångsrik, gift kvinna som är mamma till två barn och bokförläggare – Ylva. Hon har kontor i Gamla Stan och en vacker lägenhet på Kungsholmen. Egentligen har de ingenting gemensamt. Paul har varit faktaansvarig för Sam Gordons första deckare och Ylva är Sams förläggare. De träffas av en slump på Sam Gordons releasefest. De blir sexuellt attraherade av varandra och inleder ett passionerat förhållande.

Samtidigt som deras förhållande pågår blir Paul indragen i ett fall som engagerar hela Sollentuna. När några ungdomar i det fina villaområdet har fest, tar sig några ungdomar från lägenhetskomplexet Malmövägen till festen och det uppstår bråk. Fönsterrutor slås ut och slagsmål utbryter. När polisen äntligen kommer har ungdomarna från Malmövägen försvunnit, men de tänker hämnas. De triggar upp varandra och en kväll ger sig några av ungdomarna iväg till villaområdet igen. Där upptäcker de tre av ungdomarna från festen i villaområdet. Slagsmål utbryter igen, men den här gången slutar det i tragedi. En av ungdomarna från villaområdet blir knivskuren till döds. 

Paul är med och förhör ungdomarna. Detta samtidigt som han och Ylva försöker träffa varandra så ofta som möjligt. Utredningen drar ut på tiden och Paul tvingas ofta ringa återbud till Ylva. Deras relation blir inte vad Ylva tänkt sig. Hon börjar fundera på om hon kan leva ett normalt liv med Paul, vars liv är så långt bort från hennes. Hon tvingas välja mellan Paul, sin make och deras gemensamma barn. Vem väljer hon? Lyckas Paul och hans kollegor lösa mordet? Detta får du veta om du läser denna underbara bok.

En fängslande kärleks- och kriminalroman i ett. Att den handlar om bokförlagsvärlden gjorde den mer intressant eftersom jag själv arbetar inom det. Det var kul att lära mig lite om hur det går till på ett förlag. Författaren lyckas verkligen hålla både den kärleksfulla stämningen och den mera spännande handlingen riktigt samspelt. Övergångarna dem emellan är så bra gjorda. En underbar roman som innehåller det mesta av underhållningsvärde. En riktigt bra bok att ta med till stranden. Läs den!

 

 

 

 
 
 
 

Skit i mössa av Åsa Erlandson

 
 Skit i Mössan 
 

Recension av Åsa Erlandsonsbok Skit i mössan 

Boken är utgiven av Kalla Kulors förlag och innehåller 131 sidor + källförteckning.

Åsa Erlandson är reporter på tidningen Vårdfokus.Hon är mångårig journalist med ett förflutet på bland annat Aftonbladetoch Dagens Medicin.ÅsaErlandson tilldelades 2009 journalistpriset ”Medbarnets ögon”för bästa reportage som på ett populärvetenskapligt sätt skildrar barnets utveckling.

Eva Thimgren är illustratör. Bland hennes uppdragsgivare finns bland annat tidningar, förlag och reklambyråer.

Skit i mössan är medicinskt faktagranskad av Lars-Olof Hensjö,medicinsk chef på Sjukvårdsrådgivningen SVR AB.

Handling: En smårolig och intressant bok om myter. Många känns igen, en del tror jag många tror på och en del är okända för mig.

Boken innehåller sex kapitel och börjar med myter kring graviditet och förlossning, där det till exempel tas upp att man kan se på den gravida kvinnans mage vad det är för kön, och hur man själv kan sätta igång förlossningen. Efter det kapitlet handlar nästa om barn och föräldrar. Vilka barn som blir smartare än andra, och hur man tror att löss sprids. Boken handlar också om olika former av smittokällor och medicin, klassiker som att morötter förbättrar synen och att man får mask i magen av att äta snö. I kapitlet om vandringssägner tar boken upp hur lätt barn kan kidnappas i ett köpcentrum och om en kvinna som blev gravid efter att ha badat i en pool. Den tar även upp frågan: ska barn sitta framåtvända eller bakåtvända i sin barnvagn. Detta är bara en bråkdel av alla sägner som boken tar upp. 

En riktigt rolig och underhållande bok om myter. Själv känner jag igen många av dem som jag fick höra som liten. Ett exempel som nog många känner igen är denna om hur farligt det är att bada i sjön när man precis hade ätit mat på stranden. Författaren har lyckats med att skriva myterna på härligt och lättsamt sätt. Man rycks med och kommer själv på flera myter. En bra bok att läsa högt ur och diskutera med familjen om. Intressant att låta den äldre kontra den yngre generationens reaktioner. Har de kanske hört samma myter? Eva Thimgrenhar illustrerat på ett ypperligt sätt. Teckningarna är så roliga. En underhållande bok för alla åldrar.

 

 

 
 
 
 

Villebråd av Richard Montanari

 

 


Villebråd 

Recension av Richard MontanarisVillebråd

Boken är utgiven av Norstedts förlag och innehåller 395 sidor.

Richard Montanari är roman- och manusförfattare och essäist. Han skriver regelbundet för amerikanska tidningar och är bosatt i Cleveland, Ohio. Villebråd är hans tredje bok om kompanjonerna Jessica Balzano och Kevin Byrne vid Philadelphiapolisen. 

Handling: En riktig kall decembermorgon hittas en ung kvinna död vid Scuylkillflodens strand i Philadelphia. Hon är klädd i en romantisk gammaldags klänning och tittar upp mot den benvita månen, som om hon vore en sagoprinsessa från en annan tid. Det blir Jessica Bazano och Kevin Byrne vid Philadelphiapolisen som får ta han om fallet. De blir en lång kamp mot tiden och de ledtrådar som de hittar blir allt mer makabra. 

Ytterligare ett kvinnolik hittas längre upp längs floden. Nu gäller det att hitta mördaren innan han slår till igen. För att komma framåt i utredningen måste de även gå bakåt i tiden och leta efter gamla mord och ofullständiga utredningar. Det händer hela tiden otäcka saker som inte lämnar någon oberörd. Parallellt med polisen sökande får läsarna följa mördarens egna tankar.

En riktigt utmärkt skriven deckare, som innehåller allt, spänning och den är nervpressande från början till slut, med ett flertal bestialiska mord. Jag brukar annars inte vara så förtjust i amerikanska deckare, de kan vara lite röriga tycker jag, men den här boken tilltalade mig verkligen. Författaren lyckades med att hålla spänningen på hög nivå rakt igenom, visserligen var den lite väl otäck ibland, så jag rekommenderar den inte som kvällsläsning. Däremot en bra bok som semesterläsning, eftersom den även är lättläst.

 

 
 
 
 

Pick up av Eva Dozzi

 
Pick up - en romantisk komedi

Recension av Eva Dozzis bok Pick Up.

Boken är utgiven på Alfabeta förlag och innehåller 349 sidor.

Eva Dozzi debuterade 2008 med den uppmärksammade romanen Jävla John. Eva har en brokig karriär bakom sig. Efter ett år på universitetet tog musiken över; hon spelade musikal och musikteater och jobbade ett antal år i underhållningsbranschen, bland annat på jazz- och nattklubbar och i pianobarer, med dansmusik, storband och mindre band. Hon har även arbetat som servitris, säkerhetsvakt på Polishuset, receptionist på Konserthuset, som telefonist, tolk, illustratör, skådespelare, talboksinläsare, filmspeaker, radiopresentatör, filmspeaker, radiopresentatör, hallåa och sändningsledare på SVT samt bland annat chef och marknadsförare på Sveriges Radio. Nu arbetar hon, förutom med skrivandet, som speakerröst i olika sammanhang.

Handling: Denna bok är en härlig romantisk komedi. Huvudkaraktären heter Peter (Pelle). I gymnasiet är Pelle väldigt kär i en tjej, Jeanette. Efter en fest följer han med henne hem och de börjar kela. ”Nu ska det äntligen ske”, tänker Pelle, men allt bli så fel. Han skäms och springer därifrån. Efter den händelsen har Pelle svårt med tjejer. Han är rädd att allt ska bli fel igen. Några misslyckade försök har han hunnit med under åren, och det har satt stora spår på honom. Pelle har en bra utbildning och ett eget hus, men vad hjälper det när han så gärna vill ha ett förhållande och senare även barn?

En dag kommer Pelle i kontakt med Charasmatic Seduction – C S. Stefan heter ledaren och han lär ut knepen för att ”sarga” – få kvinnor på fall. Pelle blir Stefans (Spearheads) favorit och han tar med Pelle på shoppingtur, köper märkeskläder, ser till att Pelle får en ny snygg frisyr och blåfärgade linser i stället för glasögon. Pelle börjar även gå på gym. Snart är Pelle redo att ge sig ut i krogvimlet som Pick up-artist.

Pelle försöker, men kroglivet som Pick up känns inte som hans grej. På gymmet upptäcker han Astrud – en riktig skönhet. Hon står bakom receptionen. Pelle börjar försiktigt prata med henne och när det gått en tid frågar han om de kan träffas över en fika. Astrud tackar nej och säger att hon är upptagen. Detta tar Pelle hårt och han tar reda på var hon bor och står ibland utanför det hus som hon bor i. Gömd bakom en dunge kan han se rakt in i hennes lägenhet. En dag träffas de igen och denna gång tackar Astrud ja till att träffa honom. De fortsätter att träffas och Astrud blir även hon förälskad. När de umgåtts ett bra tag, händer något som gör Astrud rasande. Hon vägrar att träffa Pelle igen. Pelle gör allt för att övertala henne, frågan är om han ska lyckas…

En underbar komisk roman av Eva Dozzi igen. Jag tyckte väldigt mycket om hennes första bok Jävla John. Hon skriver på ett glänsande sätt och med mycket humor. Hon beskriver personer och miljöer på ett strålande sätt. Boken är givetvis en sträckläsarbok. Jag ville hela tiden veta hur det skulle gå i Pelle och Astruds liv. Boken är även skriven med mycket charm och värme. En bok som jag rekommenderar nu som sommarläsning.

 

 
 
 
 

Alfahannen av Katarina Wennstam

 
Alfahannen

Recension av Katarina Wennstams bok Alfahannen

Boken är utgiven av Albert Bonniers förlag och innehåller 367 sidor.

Katarina Wennström slog igenom med sina två reportageböcker om mäns övergrepp på kvinnor, Flickan och skulden (2002) och En riktig våldtäcksman (2004). Hon fick en enorm framgång med sin första roman Smuts (2007) som följdes upp förra året med DödergökAlfahannen är sista delen i denna trilogi.

 

Handling: Jack Rappe är en känd svensk skådespelare. Han anser sig dessutom vara en riktig kvinnokarl och tar gärna hand om de unga, nya kvinnliga skådespelarna som gärna gillar att spegla sig i hans glans. Emma, en tjej på cirka tjugo år, får huvudrollen i en ny version av Romeo och Julia. Hennes motspelare blir Jack Rappe. Emma tycker att det känns nervöst men samtidigt väldigt spännande att få spela mot den kände skådespelaren.

Jack Rappe tar kontakt med Emma och föreslår att det ska träffas för att lära känna varandra innan inspelningarna börjar. Jack vet hur man ska charma unga tjejer och snart är Emma fast i hans grepp. I början tycker hon om att vara tillsammans med Jack, men han ställer mer och mer krav på henne. Hon försöker göra sig fri från honom men lyckas inte. 

Båda två nomineras för en guldbagge för bästa kvinnliga respektive bästa manliga huvudroll. Emma får ingen guldbagge, men det får Jack Rappe. Det blir en blöt efterfest med mycket champagne. Både Jack och Emma blir ordentligt berusade.

Tidigt på morgonen ringer Jack Rappe själv till 112 och berättar att han blivit skadad i magen av en sönderslagen flaska. Han tas in på Södersjukhuset och hans tillstånd är allvarligt. Vem och varför har någon skadat eller till och med försökt att mörda honom?

En riktigt bra spänningsroman av Katarina Wennstam igen. Alla hennes böcker är lika bra skrivna och spännande att läsa. Denna är också väldigt välskriven och berättelsen om hur det kan gå till i filmbranschen är så givande. Katarina kan verkligen formulera sig och beskriva personer och miljöer på ett ypperligt sätt och denna bok var även den en sträckläsarbok precis som de andra. Nu väntar jag på en ny spännande bok av Katarina Wennstam. Hennes böcker måste man bara läsa.

 

 
 
 
 

Mellan attentaten av Aravind Adiga

 

 
 

Recension av AravindAdigas bok Mellan Attentaten

Boken är utgiven av Brombergs förlag och innehåller 320 sidor

Aravind Adiga föddes i Indien 1974 och har studerat vid Columbia University och Oxford University. År 2008 belönades han med Bookerpriset för sin debutroman Den vita tigern. Han har tidigare medarbetat i Time och publicerats i Financial Times. Aravind Adiga bor i Mumbai i Indien. 

Handling: Mellan Attentaten utspelar sig i den indiska staden Kittur tiden mellan mordet på Indira Gandhi 1984 och mordet på hennes son Rajiv Gandhi 1991.

Boken innehåller fjorton olika berättelser med olika personer och det utspelar sig under sju dagar. Den handlar om människor av olika klass, kast och religiös bakgrund. Alla berättelser har det gemensamma att allt börjar bra för huvudkaraktärerna, men tyvärr håller det inte i sig och det slutar ofta på ett riktigt trist sätt. 

Vi får bland annat möta Ziavddin som är pathaner. Har får som jobb att följa turister som kommer med tåget till ett bra hotell och han bär deras bagage. 

Keshava som är hoyka, kommer till staden och blir busskonduktör. Det börjar så bra för honom, men efter ett misstag förändras allt. 

George D. Souka moskilitmannen som lyckas övertala sin arbetsgivare Mrs Gomes att hela tiden få bättre jobb hos henne. Han blir hennes chaufför och de åker på trevliga utflykter. Han lyckas övertala Mrs Gomes att byta ut sin kokerska och istället anställa hans syster Maria. Denne man gör även han ett misstag och det är något han får ångra.

Alla de tre männen gör ett dumt misstag, precis som övriga personer boken handlar om. Alla berättelserna slutar därför olyckligt för huvudkaraktärerna i varje kapitel.

En underhållande berättelse om den indiska staden Kittur och de olika människorna som vistas där. Bokens handling är egentligen väldigt sorglig. Men författaren har ändå lyckats skriva den med lite humor och medkänsla. Boken är även intressant och tar upp hur det fungerar med de olika kast som de har i Indien, hur personer med ett visst kast och religion behandlas. Jag har inte läst så mycket om Indien innan, men den här boken gav mersmak.

 

 

 

 
 
 
 

Börja dejta av Marie Hagberg

 
 
Börja dejta! 

Recension av Marie Hagbergs bok Börja dejta

Marie Hagberg är dejtingexpert, relationsrådgivare och författare. Hon har även gjort ett relationsspel. Sedan 2002 har tusentals personer hittat kärleken genom att använda hennes tips. Marie Hagberg medverkar flitigt i radio och tidningar.
I höst kommer hon ut med sin fjärde bok.

Marie Hagberg är dejtingkonsult och författare
Mmmarie - för singlar som minglar
Tel: 0761-627 433 alt 0761-mariee
info@mmmarie.se 
https://www.mmmarie.se 

Just nu aktuell med:
Catch – ett relationsspel från Alga
samt böckerna
Börja dejta! En lustfylld och praktisk guide i kärleksdjungeln
Nätdejting - allt du behöver veta
Konsten att misslyckas med sitt dejtande

Handling: En rolig och underhållande liten bok som innehåller texter och illustrationer (av Maurice Mechan). Boken är indelad i åtta korta kapitel, där man från början får lära sig stegvis hur man bör flirta på de bästa sätten, vad man bör prata om och hur viktigt kroppsspråket är.

Marie Hagbergger exempel på bra och mindre repliker som man bör och inte bör säga. Vilka ställen som är bra att flirta på! Här hittar du helt andra ställen än krogen. De flesta singlar tror fortfarande att det är krogen som gäller om man vill hitta en partner. Läs i Marie Hagbergs bok så får du tips på många andra intressanta ställen som du förmodligen aldrig ens tänkt på. 

Den dagen du hittat någon som verkar intresserad av dig, ja då är det bra att veta vad man ska göra på första dejten. I boken har författaren kommit med många bra förslag om man kan göra om du inte har något superbra alternativ själv. Det finns även många bra tips om vad man ska prata om första gången man träffas. Om det nu av någon anledning inte leder fram till någon dejt när det gäller ovanstående råd, ja då kan du ta till nätdejting. Det finns många nätdejtningssajter att titta på innan du bestämmer dig för den som passar just dig bäst. Här gäller det att presentera sig på snyggt och intressant sätt. I boken hittar du givetvis bra förslag. Och om ingenting fungerar, då har författaren även förslag på hur du kan försöka hitta tillbaka till ditt ex. om du mot förmodan fortfarande har kvar känslor för honom/henne.

Detta var en underbar och trevlig bok om flirt och dejting. Även om Marie Hagberg har skrivit den med glimten i ögat så är innehållet seriöst. Boken är en bra hjälp för den som har svårt att veta hur man ska börja flirta. Många kanske hellre stannar hemma en kväll för att se på film eller Tv, och det hjälper inte dig att hitta någon partner. Kanske om taket ramlar ner och vips så ligger det en läckerbit på ditt golv. Men hur stor är den chansen? Jag måste även tillägga att illustrationerna var väldigt välgjorda och roliga.

 

 
 
 
 

Borta Bäst av Sara Kadefors

 
Borta bäst

Recension av Sara Kadefors bok Borta bäst

Boken är utgiven av Piratförlaget och innehåller 346 sidor.

Sara Kadefors har tidigare utkommit med romanen Fågelbovägen 32 som fick ett fantastiskt mottagande både hos press och hos läsare. Innan dess skrev hon ungdomsromanen Sandor slash Idasom belönades med Augustpriset 2001. Sara Kadefors skriver även dramatik för TV, film och teater. Boken finns också utgiven som ljudbok uppläst av Sara Kadefors själv.

Handling: I en dunge utanför Ikea står en bil parkerad. Ut ur dungen kommer en kvinna, men ingen tar notis av henne, hon promenerar mot Ikeas ingång. Kvinnan heter Sylvia, men vem är hon? Och varför bor hon i sin bil? För bara några månader sedan levde hon ett vanligt familjeliv, men hon gjorde ett fruktansvärt misstag som gör att hon nu bor i sin bil. Sylvia tvättar sig på Ikeas toaletter, dricker kaffe som de bjuder på en stund innan Ikea öppnar. Hon äter mat som är kvarlämnad på tallrikar för hon har inga pengar att betala med. Sedan går hon och lägger sig i en av sängarna på sängavdelning och hoppas på att ingen ska upptäcka henne. 

Men en dag upptäcks hon av någon av personalen när hon slumrat till i en säng. Hon blir utslängd från Ikea, därefter tar hon sin bil, tankar utan att betala och kör i väg. Hon ser en kvinna som står och liftar vid en vägren, Sylvia undrar om hon ska stanna för att låta kvinnan åka med, hon tvekar lite, men stannar till och kvinnan hoppar in. Detta är början till en ny bekantskap, Sylvia lär känna personer som hon aldrig skulle tilltalat eller tittat åt i sitt förra liv, men i hennes nuvarande situation har hon inget annat val. Det gör att Sylvia tar lärdom om hur andra människor lever. En dag måste hon dock återvända till sitt föregående liv för att göra upp med de människor som hon sårat och ställa sig till försvars för det fruktansvärda misstag hon gjort. Det blir ingen lätt situation för Sylvia, såren efter det hon gjort är för stora för en viss person som inte vill förlåta henne.

Sara Kadefors lyckades väldigt bra med sin förra bok Fågelbovägen 32 och hon har även lyckats riktigt bra med denna också. Hon beskriver den hemliga Sylvia riktigt bra, för Sylvia är en hemlig person långt in i berättelsen, det är svårt att sätta fingret på vem hon egentligen är. Hon fångar därmed kvar läsaren och det blir en sträckläsarbok. Jag ville bara läsa mer för att få reda på vem denna Sylvia är. Det händer många ovanliga händelser och Sylvia träffar många olika personligheter under resans gång. Personligheter som ger henne ett nytt sätt att se sin omgivning på. En mycket bra bok.

 

 
 
 

Skynda att älska av Alex Schulman

 
 
Skynda att älska

Recension av Alex Schulmans bok Skynda att älska

Detta är en pocketvariant som utgivits av Månpocket 2009 och innehåller 228 sidor.

Alex Schulman är den kände TV-producenten Allan Schulmans (1919-2003) son. Alex är född 1976 i Hemmesdynge i Skåne, men bor numera i Stockholm. Han är författare, journalist, medieentreprenör och är även känd som bloggare.

Handling: Några år efter att Alex Schulmans pappa Allan dött, kör Alex till deras sommartorp. Han har inte varit där sedan pappan levde. Med en märklig känsla går han in i stugan och allt ser precis likadant ut som det gjorde sist han var där. Alex börjar tänka tillbaka på sin barndom, när han och hans bröder Niclas och Calle tillbringade sina somrar där tillsammans med sina föräldrar. Allan Schulman är redan 57 år när Alex föds. Hans mamma är 33 år yngre än sin man. Alex tänker på när pappa Allan väckte honom och hans bror Calle tidigt om morgnarna för att följa med i båten och dra upp näten med nattens fångst. Ibland fick de även följa med på kvällarna när det var dags att lägga ut näten. Pojkarnas pappa har alltid varit en stor förebild för sina söner, men tyvärr var han inte så ung när de föddes och orkade inte leka på samma sätt som deras kamraters pappor. Alex kunde känna lite avundsjuka när en av kompisarna brottades med sin pappa och vågade ta i ordentligt. Åren går och Allan tappar mer och mer ork, han tappar ofta balansen och ramlar ofta. Till slut får han komma till ett äldreboende, något han inte tycker särskilt mycket om. En dag ramlar Allan och bryter lårbenshalsen. Han hamnar på Södersjukhuset och där vårdas han tills han somnar in i 12 juli 2003.

Alex Schulman har lyckats skriva en underbar och rörande bok om sin älskade pappa Allan Schulman. Han förmedlar sig med mycket känslor, och som läsare känner jag hur mycket hans pappa betydde för honom och den övriga familjen. Den är riktigt välskriven och intressant. Alex har verkligen lyckats att beskriva sin pappa som privatperson och den han var tillsammans med familjen och inte som den store TV-producenten. En bok som berör och som bör läsas.

 

 
 
 
 

Svärmaren av Anna Bovaller

 
 
Svärmaren


Recension av Anna Bovallers bok Svärmaren 

Boken är utgiven på Norstedts förlag och är på 363 sidor.

Anna Bovaller är född 1963 i Trollhättan, men bor numera i Nacka. Hon har arbetat som advokat och är idag, förutom deckarförfattare, verksam som chefsjurist. Hon debuterade hösten 2009 med Svinajakten, där hon introducerade advokat Petra Wester. Svärmaren är den fristående fortsättningen och finns även inspelad som ljudbok.

Handling: En tidig morgon hittar Petra Wester sin biträdande jurist, Victoria Fors, död på advokatbyrån Adelsohn & Stands kontor i Stockholm. Det står snart klart att Victoria inte dött en naturlig död och en polisutredning inleds under kriminalkommissarie Ted Söderbergs. Utredningen leder ända till Victorias barn- och ungdomstid. Det finns många frågetecken kring Victoria. Ingen verkar känna henne ordentligt. Vem är hon egentligen? Varför har hon ingen kontakt med sina föräldrar? Och vad har hon att göra med det Göteborgska fotbollslaget Gamle?

Det är bara några frågor som man ställs inför i denna i denna händelserika och mycket spännande bok. Vem kan man lita på, och kan man lita på någon överhuvudtaget!

Tyvärr har jag missat att läsa Anna Bovallers första bok Svinajakten, och är den lika bra som denna måste jag snarast kasta mig över den också. Detta var en riktigt underhållande och välskriven bok. En riktig pusseldeckare där man får tänka mycket själv. Det var även en sträckläsarbok, jag kunde inte lägga den ifrån mig utan låg och läste hela natten. Jag var bara tvungen att veta vem som mördat Victoria. Anna Bovaller kan nu räknas som ännu en av Sveriges deckardrottningar. Jag längtar redan till hennes nästa bok kommer.

 

 

 
 
 
 

Bruce Dickinson av Joe Shooman

 
 
Bruce Dickinson

Länk till You Tube. Iron Maiden sjunger Run to the Hills
https://www.youtube.com/watch?v=fhmeFyGOdbw&translated=1

Recension av Joe Shoomans Bruce Dickinson

Joe Shooman är en brittisk musikjournalist som bland annat skriver för tidningarna Metal Hammer, Music Mart, Record Collector, Plan B Magazine och The fly. Han har även skrivit böckerna Rivium: The Mark Of Perseverance, Whose Space Is It Anyway? Och Kasabian: Sound, Music And Empire

Den svenska översättningen är gjord av Helen Ljungmark, boken är utgiven av Kalla Kulor förlag och är på 327 sidor.

Handling: I denna bok får vi följa Bruce Dickinson från liten pojke till en av hårdrockens största sångare. Som läsare får vi lära känna en annorlunda stjärna, full av energi och som inte låter sig dras med i den självklara stjärnglansen med droger och spritfester. Bruce vill så mycket med sitt liv, han nöjer sig inte bara med att vara sångare. Han börjar med fäktning, skriver böcker, blir radioprogramledare och till och med utbildar sig till pilot, samtidigt som han turnerar världen över med sitt band Iron Maiden. Innan sångkarriären har Bruce även en universitetsexamen i historia. 

Innan Bruce blev sångare ville han bli trummis, men en dag när han satt bredvid en gitarrist började han sjunga med, och både han och andra upptäckte hans annorlunda sångsound med kunnighet i höga toner.

Bruce blev medlem i bandet Samson som ibland spelade på samma scen som Iron Maiden, ett band som Bruce såg upp till, men att han en gång skulle bli deras sångare hade han ingen tanke på. Han är en rolig och trevlig kille och när han en dag fick reda på att en av hans favoriter Ian Gillian skulle komma till samma lokal var han tvungen att kräkas av nervositet. Till slut blev Bruce sångare i Iron Maiden och där sjunger han än. De turnerar fortfarande världen över. Frågan är om Bruce nöjer sig med det. Han har alltid önskat att bli lokförare, så vem vet, snart kanske han åker på tågturné och tar med sig alla fans.

Wow, vilken kille han verkar vara denne Bruce Dickinson. Hur orkar han med allt? Boken är en riktigt bra beskrivning av den lille sångaren som aldrig kan stå still på scen och som hela tiden vill utforska nya områden förutom musiken. Det var intressant att följa hans framgång, både inom musiken och om hans privata yrken. Författaren har lyckats få med allt av intresse om Bruce Dickinson och Helen Ljungmark som gjort den svenska översättningen har gjort ett riktigt bra jobb. En bok för alla Iron Maiden fans eller för de som bara gillar Bruce Dickinson.

Betyg 5/5 Kristina Simar lektör/bokrecensent
 

 

Review of Joe Shoomans book; Bruce Dickenson

Joe Shooman is a British music journalist who writes for:Metal Hammer, Music Mart, Record Collector, Plan B Magazine and The fly. He has also written the books; Rivium: The Mark Of Perseverance, Whose Space Is It Anyway? And Kasabian: Sound, Music And Empire

The Swedish translation is made by Helen Ljungmark. The book is published by Kalla Kulor förlag and is 327 pages long.

Storyline: In this book we get the opportunity to follow Bruce Dickenson from when he was a young boy up until now, when he is without a doubt one of the world’s greatest heavy metal singers.

As readers we’ll get to know this somewhat different star, filled with energy and who does not get sucked into the typical pitfalls of stardom with drugs and booze parties. Bruce wants to get the most out of his life and is not satisfied to ‘only’ be a singer. He takes up fencing, becomes a radio talk-show host and learns how to become a pilot, at the same time as he is touring the world with his band, Iron Maiden. Prior to starting his singing career, Bruce also managed to graduate from the university with a degree in history.    

Before Bruce became a singer, he wanted to be a drummer, but one day when he sat next to a guitarist, he started to sing along, and discovered his somewhat different singing style and his ability to reach high notes.

Bruce became a member of the band Samson that sometimes played on the same stage as Iron Maiden, a band that Bruce admired, but never thought that he at one time would be fronting.

Bruce is a fun and nice guy and when he learned that one of his idols Ian Gillan was coming to the same rehearsal, he throw up from nervousness.   

In the end, Bruce became the front man of Iron Maiden, with whom he still is singing with today, and they are still go strong touring the world.

The question is if Bruce really will settle for this? He has always wanted to become a train driver, so he might bring all of his fans for a future train tour? 

Wow, what a guy he seems to be! And how does he manage it all? The book gives a good description about the little singer who could never stand still on stage and who all the time wants to explore new areas within the music.

It was really interesting to follow his success, both within the music and in his private life. The author has successfully gathered everything about Bruce Dickinson and Helen Ljungmark who did the Swedish translation made a really good job. This is a book recommended for all, and not only for fans of Bruce Dickinson.

5/5 Kristina Simar Bookrewier

Translation from Swedish to English by Christian Johansson

 

 

 

 
 
 
 

Jag ska bara fixa en grej i köket av Moa Herngren

 
Jag ska bara fixa en grej i köket

Recension av Moa Herngrens bok Jag ska bara fixa en grej i köket

Moa Herngren är född 1969. Hon debuterade som författare 2007 med Allt är bara bra, tack och har även medverkat i antologin Uppdrag: Familj (2005). Hon är frilandsjournalist, krönikör, tv-producent och har tidigare arbetat som chefredaktör för tidningen Elle.

Handling: Juni är snart sju år och bor med sin mamma Ingrid på Gärdet, Stockholm. Ingrid har ganska nyligen blivit chef på den förskola som hon tidigare arbetat som förskolelärare på.

Ingrid tycker att hon och Juni har det så bra tillsammans och kan inte förstå att Juni så gärna vill träffa sin pappa oftare än varannan helg. Han lever ett bohemiskt liv i en husbåt och det är inget bra liv för Juni, tycker Ingrid. Att hon själv dricker alldeles för mycket vin tänker hon inte på. Juni och hon har det så mysigt framför Tv:n på fredagskvällarna, ibland hyr de en film. Juni dricker läsk och äter chips och Ingrid dricker sitt vin. Hos pappa får Juni göra roliga saker. Hon, pappan och hans nya flickvän spelar spel och åker på utflykter. Pappa lyssnar alltid på vad Juni har att säga, men det gör inte Ingrid.

En dag blir Ingrid bekant med en granne – Johannes. Hon får vissa känslor för honom och han får det även för henne. De träffas ofta. Tyvärr är det ändå vinet som styr Ingrids liv. Själv tycker hon att hennes mamma Astrid dricker alldels för mycket. Inte dricker väl Ingrid så mycket som mamma – inte på långa vägar, tycker Ingrid. Hon skulle vilja ge mer saker till Juni, men hon har inte råd, men till vin har hon alltid pengar. Ingrid dricker mer och mer och Juni mår allt sämre och blir mer inbunden. Mamma Ingrid lyssnar aldrig på henne, det är som om hon inte finns.

Det hela slutar med en förfärlig händelse som kunnat sluta riktigt illa.

Oh, vilken underbart skriven bok. Den är dock tragisk från början till slut. Moa Herngren har lyckats med allt. Förmedla känslor, beskriva miljöer och karaktärerna på ypperligt sätt. Jag känner stor sympati för lilla Juni som hela tiden ser sin mamma dricka mer och mer vin och försvinner mer mentalt från Juni, och hänger inte med i den riktiga världen. Ingrids drickande gör mig så ilsken. Att vin går före ens barn är något som jag inte kan acceptera. Jag vill ruska om Ingrid och försöka få henne att förstå vad hon gör mot sin dotter. Tyvärr är det nog många barn som har det på detta sätt. En eller två föräldrar som dricker för mycket. Jag älskade boken och hoppas att många många vill läsa den. Den är riktigt lärorik.

 

 

 
 
 
 

Solidaritetens bedydelse av Håkan Thörn

 

Recension av Håkan Thörns bok Solidaritetens betydelse

Boken är utgiven av Atlas förlag och innehåller 376 sidor.

Håkan Thörn är professor i sociologi vid Göteborgs universitet. Han forskar om sociala rörelser och globalisering. Han har även skrivit GlobaliseringensDimensioner och Rörelser i det moderna. Håkan Thörn är även medlem i tidskriften Ord & Bildsredaktionskommitté.

Handling: Boken Solidaritetens betydelse skildrar och analyserar för första gången den globala antiapartheidrörelsens framväxt. Författaren jämför i första hand Sveriges och Storbritanniens roller mot apartheiden.

Handlingen tilldrar sig mest under sextio- och tidigt sjuttiotal. Som till exempel massakern i Sharpeville 1960. Sjuttiotalets svenska Afrikagrupper som kämpar för solidaritet och alla stora demonstrationer i Sverige som bland annat ville bojkotta att man köpte varor från Sydafrika.

Författaren berättar om många svenska och utländska politiker och kända svenska författares ställning till Sydafrika. Det har visat sig att en del inte har varit helt ärliga i sina åsikter. Prästen Gunnar Helander är en av dem.

Boken handlar en del om Nelson Mandelas kamp och folkets kamp för att få honom fri och 1990 blev han äntligen fri och han blev också Sydafrikas första svarta president. Olof Palme arbetade mycket för Sydafrika och medverkade ofta i demonstrationer när det gällde solidariteten i landet. 

Tänk att Sydafrika inte fick television förrän 1976 och då kontrollerades sändningarna hårt. Likaså när det gäller massmedia, det gick inte att komma och gå som man ville som journalist och inte skriva om vad som helst heller. Även där var kontrollen hög. 

Boken tar upp väldigt mycket intressanta händelser från Sydafrika ända fram till nutid, men om jag skulle berätta mer ingående om allt så skulle det inte finnas något kvar för er att läsa. Därför slutar jag min handlingsdel här och nu…

Jag tyckte att det var en väldigt utförligt och intressant skriven bok om Sydafrika. Dock något svårläst och de är väl inte så konstigt eftersom författaren är professor och använder sig ofta av ett akademiskt språk. Precis innan jag läste denna bok, läste jag Leif Norrmans bok Leva på gränsen som också handlade om Apartheiden i Sydafrika, den var något enklare att läsa så börja gärna med den och läs denna efteråt eftersom den här boken är mer beskrivande. Jag förstod denna bok mycket bättre än jag hade gjort om jag läst Norrmans bok först. Jag tycker att det var bra att boken hade ett årtalsregister 1894-1994 och sidor som förklarar förkortningar. Den har även bra arkiv och käll- och litteraturhänvisningar. En riktigt intressant bok för er som är lite äldre och följt apartheiden i Sydafrika från 60-talet fram till 1994 när de första demokratiska valen genomfördes.

 

 

 
 
 
 

Dömd på förhand av Tove Klackenberg

 
 

Recension av Tove Klackenbergs bok Dömd på förhand

Boken är utgiven 2009 på Alfabeta pocket och innehåller 237 sidor.

Tove Klackenberg är född 1956 och uppvuxen i Stockholm, men numera är hon bosatt i Värmland. Hon har arbetat inom kriminalvården och socialtjänsten som åklagare i Karlstad. Numera arbetar hon som domare i Värmlands tingsrätt i Karlstad. Tove Klackenberg har tidigare utgivit: Påtaglig risk för skada (2002), Själtäkt (2004) och Inlåst (2007)

Handling: Efter sin juridiska examen får Monika Larsson en tingstjänstgöring i Marviken, en tjänstgöring som kan ge henne sin högsta dröm – att bli domare. Glad och förväntansfull kommer hon till sin nya arbetsplats, men allt är inte så bra som Monika förväntat sig. Arbetsplatsen visar sig bära på hemligheter, intriger, trakasserier och nedtystade konflikter. Monikas chef, lagmannen Gösta Modigh, en man i 60-årsåldern, verkar vara mer intresserad av att ha gemensamma fester med mycket alkohol än att arbeta seriöst med juridiken.  

En av ortens kända advokater hittas en dag död, vissa tror att det kan vara själmord, men en ung man blir fälld för mord på honom på svaga grunder. Vad är det som försiggår i Marviken? Och vem är den andra Monika Larsson som arbetat där för några år sedan?

Dömd på förhand är en otroligt spännande psykologisk roman. Tove Klackenberg kan verkligen konsten att berätta och gestalta karaktärerna och miljöerna på ett förträffligt sätt. Det var inga svårigheter att känna obehag inför vissa karaktärer, medan vissa var svåra att bedöma om de var seriösa eller inte. Jag sträckläste boken, den var så spännande rakt igenom. Först i slutet kom sanningen fram. En riktigt bara bok som jag rekommenderar varmt.

 

 
 
 
 

Häst Häst Tiger Tiger av Anita Ahrens

 
 
 

Recension av Anita Ahrens bok Häst Häst Tiger Tiger

Boken är utgiven på Alf bokförlag och innehåller 418 sidor.

Redan som förskolebarn började Anita Ahrens intervjua måttligt entusiastiska personer i sin närhet om liv och leverne. Hon spåddes en framgång som skribent, men valde i ett utslag om ungdomlig opposition en juristutbildning. Efter några år i lagrummens värld, landade hon trots allt i ordets boning och började arbeta som journalist. Hon har tidigare gett ut romanen Blodörn (Prisma 2001)

Handling: Theo har en gång varit Vitas stora kärlek. Nu har han angivit henne för ett brott och Vita själv har grävt i Theos bakgrund och kommit fram till att han inte är den han utgett sig för att vara.

På en galakväll ombord på båten Soitaitaires, där många framstående person från olika nationaliteter och religioner ska träffas, har Vita tänkt avslöja honom.

När Theo och två av hans vänner till sist kommer in på båten och ska välkomnas hörs en rejäl explosion. Just vid detta tillfälle befinner sig Vita vid landgången och tack vare det klarar hon sig med livet i behåll. Hon får ordentligt med blåmärken och ena handen skadas, men efter lite omplåstring på sjukhuset åker hon hem. Flera personer omkommer efter explosionen, Theo är en av dem. 

Vita får reda på att det förekommer organtransplantationer mellan öst och väst. Hon tror att Jaak Hauten, en man som hennes mamma haft sällskap med när Vita var liten, ligger bakom detta. Vita tar jobb på lyxkryssaren Caliban som diversearbetare samtidigt som hon försöker ta reda på vad som egentligen händer ombord. Hon känner sig påpassad av vissa i besättningen och hon har inte tillträde överallt. Det blir ett riktigt spännande och otäckt slut när vi läsare får veta hur allt hänger ihop och det är inga trevliga händelser kan jag säga.

Jag hade först lite svårt att komma in i handlingen. Boken är skriven på ett sådant sätt att jag lika gärna kunde tolka det som om handlingen rörde sig femtio år bakåt i tiden. Det tog ett tag innan jag förstod att det rörde sig om nutid. Det finns även en del brister i beskrivningarna när det gäller personer och miljöer. Jag vill gärna se allting klart framför mig som om jag står i bakgrunden och ser handlingen framför mig. Slutet blir dock väldigt spännande och de sista hundra sidorna sträckläste jag. Om boken varit något kortare och haft bättre beskrivningar hade boken fått högre betyg. Men skräms inte utav det jag skrivit, jag tror att många kommer att gilla boken, så jag rekommenderar er att läsa den.

 

 

 

 
 
 
 

Vyssan Lull av Carin Gerhardesen

 
 

Recension av Carin Gerhardsens nya kriminalroman Vyssan Lull

Carin Gerhardsen är född 1962 och uppvuxen i Katrineholm. Efter matematikerexamen har hon arbetat som konsult inom IT-branschen. Hon debuterade 1992 med den filosofiska idéromanen På flykt från tiden. De första delarna i Hammarbyserien heter Pepparkakshuset (2008) och Mamma pappa barn (2009). Böckerna är sålda till sex länder.

Handling: Två små barn och deras filippinska mor hittas döda med halsarna avskurna i sitt hem på Södermalm i Stockholm. Barnens svenske far blir ganska snart misstänkt, men kan han verkligen vara skyldig till detta fasansfulla dåd? Fadern är förtidspensionerad, deprimerad och lever avskärmat från samhället.

Det bli Hammarbypolisen med Conny Sjöberg i spetsen som får ta hand om fallet. Ju mer de gräver, desto märkligare blir fallet. Kriminalinspektör Einar Eriksson försvinner plötsligt. Kan han ha någon anknytning till morden?

Conny Sjöberg och hans kollegor kriminalassistent Petra Westman, kriminalassistent Jamal Hamad och kriminalinspektör Jens Sandén får även börja leta i en annan stad och tid, när en ung kvinna parkerar bilen vid en kiosk för att köpa klubbor till de två små pojkarna hon lämnat kvar i baksätet. Något fruktansvärt händer under tiden hon står vid kiosken, något som förstör flera människors liv. Hänger allt detta ihop? Läs boken och få svaret i denna tragiska historia.

Författaren Carin Gerhardsen har även denna gång lyckats göra en riktigt spännande kriminalroman om Hammarbypolisen i Stockholm. Vem minns inte alla lovord som Pepparkakshuset fick när den kom ut 2008. Författaren uttrycker sig på ett förträffligt sätt, med mycket spänning. Hon kan detta med att gestalta personer och miljöer på ett enastående sätt. En riktig sträckläsarbok som är spännande från första till sista sidan. Jag hade i alla fall väldigt svårt att lägga den ifrån mig. Jag rekommenderar den verkligen.

 

 

 
 
 
 

Leva på gränsen av Leif Norrman

 
 

Recension av Leif Norrmans bok Leva på gränsen

Boken är utgiven på Atlas förlag och innehåller 217 sidor.

Leif Norrman arbetade som journalist på Dagens Nyheter i 36 år. Innan han började skriva jobbade han till sjöss. Det var som sjöman han första gången kom till Sydafrika 1966. Han återvände som reporter 1989 när apartheidregimen till slut släppte in tidningen i landet. Numera bor Leif Norrman i London, där han skriver främst för Sydsvenskan.

Handling: Från 1948 till 1994 när de första demokratiska valen kom, var Sydafrika styrt under apartheid. När det blev demokrati blev det nästan omvänd rasism. Nu ville de färgade ha tillbaka sina ägor från de vita.

Författaren var i tolv år, under 1990-2002, DN:s Afrikakorrespondent och i boken berättar han om vissa intressanta människor och händelser.

Han börjar med Nelson Mandela som satt fängslad i hela 28 år av sitt liv. Ingen kunde väl tro att han en gång skulle bli president i Sydafrika. 1990 fick Nelson Mandela och hans fru Winnie äntligen lämna Victor Versterfängelset i Kapstaden. 

Författaren berättar om Stembiso som redan i elva-tolvårsåldern bestämmer sig för att bli en känd fotbollspelare. Han tränar varje dag utan skor, för det har hans familj inte råd till.

Aids är ett annat stort problem som tagit så många liv att processionerna ibland måste köa på vägen till begravningsplatsen Avalon.

Vidare berättar författaren om den äldre damen Sesana Filipina som känner sig pånyttfödd sedan hon återfått sin jord, medan Basie Prinsloo förlorat sin jord. Många fler intressanta berättelser finns att läsa och det tycker jag att ni ska göra.

En riktigt bra och intressant bok om övergången från Apartheid till demokrati i Sydafrika. Författaren Leif Norrman formulerar sig på ett lättläst och trevligt sätt. Boken handlar om många olika intressanta händelser som jag gärna hade velat veta mer om. Boken hade kunnat vara minst 100 sidor längre utan att jag skulle tappa intresset. Jag rekommenderar alla som är intresserade av Sydafrikas politik under apartheid och numera under demokrati att läsa boken.

 

 
 
 
 

Svedd av Sandra Gustafsson

 
 


Recension av Sandra Gustafssons bok Svedd

Boken är utgiven av Bra Böcker och innehåller 268 sidor.

Sandra Gustafsson föddes 1972. Hon växte upp med en psykiskt sjuk mamma och en alkoholiserad pappa och tillbringade flera år på i fosterfamilj och på barnhem. Hon debuterade 2006 med Maskrosungen, en självbiografisk berättelse om sin uppväxt. Boken fick ett väldigt fint mottagande och nominerades bland annat till 2008 års Stockholmsroman. Idag föreläser Sandra om sin uppväxt för socialarbetare, pedagoger, poliser och elever i blandade årskurser. Hon bor i Stockholm, är gift och har två barn. Svedd är hennes skönlitterära debut.

Handling: Helena är inspärrad, men varför? Hon träffar en psykolog en gång i veckan, något som går trögt. Helena blir ofta irriterad på psykologens frågor. Hon har haft en jobbig barndom, ingen av föräldrarna har älskat henne, hon har bara varit till besvär. Pappan förgriper sig sexuellt på henne, och hon utnyttjas även sexuellt av andra killar och män. Hon tror att det är det enda hon duger till.

Helena träffar David, en gift man som hon förälskar sig djupt i. De inleder ett förhållande, som egentligen går ut mest på sex, men för en gångs skull tycker Helena om det och David betyder allt för henne. David säger att han älskar Helena, men han vill inte skilja sig från sin fru. En dag får Helena veta att Davids fru väntar barn, något som hon tar väldigt hårt. Hon har hämnd i sikte och nu börjar man undra: vem är Helena egentligen och vad händer med David?

En tragisk roman om en trasig kvinna. Tyvärr kommer jag inte in i berättelsen. Det fattas bra beskrivning på personerna och miljöerna, något som jag gärna vill ha. Jag vill krypa in i boken och se handlingen framför mig, men det gör jag inte. Dessutom fokuserar den för mycket på sex. Annars är det en skrämmande roman om den stackars Helena som aldrig får uppleva kärlek och den är absolut läsvärd.

 

 
 
 
 

Fosterland av Dilsa Demirbag-Sten

 
   

Recension av Dilsa Demirbag-Stens bok Fosterland

Boken är utgiven av Albert Bonniers förlag och innehåller 330 sidor.

Dilsa Demirbag-Sten är född 1969 i Kurdistan. Hon är författare, journalist och debattör och skriver regelbundet i Expressen, Östgöta Correspondenten och Göteborgsposten.

Handling: 1976 kommer Nura och hennes fyra barn för första gången från sin kurdiska hemby. I ankomsthallen på Arlanda väntar hennes man och barnens far som av politiska skäl tvingats lämna Turkiet för ett år sedan. Familjen ska flytta till Uppsala i en ganska liten lägenhet för sex personer. Där finns kyl- och frys och tvättmaskin något som är alldeles nytt för familjen. ”Vitvaror” blir Dilsas första svenska ord. 

Pappan och barnen anpassar sig fort till det svenska samhället, men mamman längtar hela tiden hem och hoppas att de snart ska kunna återvända. Dilsa tycker om att vara ute på gården och leka med de andra barnen, men hennes mamma tycker att hon bör vara hemma och hjälpa till fast hon bara är sju år gammal. I deras by i Turkiet är det vanligt. 

Sommaren när Dilsa är fjorton år är mamma Nura gladare än vanligt, hon pratar ofta med sina systrar i Turkiet. En dag berättar hon för Dilsa att de ska åka hem för att hälsa på släkten och att det finns unga män som är intresserade av att gifta sig med Dilsa. Dilsa blir alldeles förtvivlad, hon är bara fjorton år och att gifta sig känns helt främmande för henne. Hon vill studera, skaffa egen lägenhet och träffa en kille som hon själv vill ha sällskap med. Mamman säger att de bara ska åka dit och träffa släkten och kanske den unga man som är intresserad av Dilsa. Hon behöver inte bestämma sig på en gång. De åker och Dilsa är glad att hon ska få träffa sin älskade mormor som alltid betytt så mycket för henne. Hon träffar även mannen och utan att riktigt förstå hur det gick till har hon en ring på fingret och är förlovad, fjorton år gammal. 

Väl hemma i Sverige skriker Dilsa på sin mamma att hon vill bryta förlovningen och slänger ringen på sin mamma. Nura blir förtvivlad men kan inte övertala Dilsa. 

Flera år senare köper pappan en affär i Värmland och när Dilsa har gått ut nionde klass flyttar familjen dit. Dilsa längtar tillbaka till Uppsala, men hon fullföljer gymnasiet i Värmland. Hennes föräldrar grälar mer och mer, pappan är ständigt otrogen och han träffar en ny kvinna som han vill leva med. Föräldrarna skiljer sig och mamma Nura förstår att hon kommer att tvingas stanna kvar i Sverige och hon bygger äntligen upp ett eget liv. Dilsa börjar studera politik och idag vet de flesta vem hon är.

En underbar roman om Dilsa Demirbag-Sten och hennes familj. Dilsa är numera en känd journalist och debattör. Hennes första roman Stamtavlor var lika underbar som denna. Dilsa kan verkligen uttrycka sig på ett utmärkt sätt. Jag bara dras in i handlingen och hennes beskrivningar av både personer och miljöer är så starka. Jag ser allting klart framför mig, precis som jag vill göra när jag läser en bok. Jag är en stor beundrare av Dilsa Demirbag-Sten som är en stark tjej som vågar stå för sina åsikter. En riktigt bra bok som jag tycker alla som är intresserade av att få en inblick hur svårt det kan vara att flytta från en liten by i Turkiet med strikta förhållanden till Sverige där jämlikhet och frihet är vanligt.

 

 
 

Någon i din säng av Andreas Roman

 
   

Recension av Andreas Romans Någon i din säng

Boken är utgiven av Natur & Kultur och innehåller 318 sidor.

Andras Roman är född 1975 och bor i Göteborg. Vid sidan av sitt skrivande arbetar han som chefsdesigner för tevespel. Natur & Kultur har tidigare utgivit Vigilante (2006), När änglar dör (2007) och Mörkrädd (2008)

Handling: Boken är en efterföljare till Mörkrädd. Man behöver inte ha läst den innan, men det finns en koppling mellan böckerna.

Sofia är en succéförfattare på cirka 30 år, som säljer mycket bra. Hon får erbjudanden om filmatiseringar av sina böcker, och hon tycks ha allt - pengar och en vacker lägenhet, men egentligen är hon en väldigt ensam människa som bär på mycket skräck inom sig. Ofta visar sig en mörk och smal gestalt för henne i mörkret. Vem är gestalten? Är den bara fantasi eller är den verklig?

Sofia blir vän med sin granne Bo, en änkeman som är i 70-årsåldern, de trivs bra ihop som vänner. Sofia känner sig trygg i Bos närvaro, men ibland dyker den otäcka gestalten ändå upp och ställer till för Sofia. Mycket av hennes rädsla och ensamhet bygger på den tilltro som hon hade till sina föräldrar som liten. Hon hänvisades ofta till hemhjälpen, föräldrarna var sällan hemma och de gånger de lovat att göra något roligt tillsammans med Sofia blev hon sviken. Det kom alltid något annat som var viktigare och Sofias besvikelse blev större och större. Det blev en låtsaskompis som fick bli den som hon anförtrodde sig åt.

 

Ännu en riktigt bra roman av Andreas Roman. Som vanligt är den spännande från början till slut. I hans andra romaner finns inte många karaktärer, liksom i denna finns det inte så många att hålla reda på, men det gör ingenting, boken gör sig inte sämre för det. Mitt problem är att jag gärna läser på kvällarna och Andras Romans romaner är väl inte de lämpligaste att läsa då. När jag lade den ifrån mig kunde jag inte sova, så det var bara att läsa klart den och då hade det börjat ljusna. Skuggorna som jag såg då blev faktiskt lite skrämmande. Somnade gjorde jag först på morgonkvisten.

 

 

 
 
 
 

Skuggans spel av Lars Rambe

 
 


Recension av Lars Rambes Skuggans spel

Lars Rambe är född 1968 i Täby, Stockholm. Han är utbildad advokat och har en egen advokatbyrå. För tillfället bor Lars Rambe med sin fru och två döttrar i Kenya, där hans fru arbetar som biståndsarbetare. 2007 gav Lars Rambe ut sin första deckarroman Spåren på bryggan på eget förlag.Den utspelar sig i Strängnäs och huvudkaraktären heter Fredrik Gransjö, han är kriminaljournalist på Strengnäs Dagblad. Nu kommer hans andra deckarroman ut och den utspelar sig också i Strängnäs med Fredrik Gransjö som huvudkaraktär. Denna gång är hans bok utgiven av Kalla Kulors förlag. 

Handling: Efter första boken om kriminaljournalisten Fredrik Gransjö på Strengnäs Dagblad har han och hans fru fått tillökning av en liten nyfödd pojke, Hampus. Just nu känner han sig alltid trött när han kommer till jobbet, dessutom har Fredrik sagt ja till att vara handledare till sommarvikarien Emila, en snygg, nyfiken och orädd tjej som gärna ger sig ut på egna äventyr.

Nu i sommar ska Strängnäs ha en jazzfestival, något som invånarna ser fram emot. Det är före detta kommunalpolitikern Sune Holmgren som anordnat det hela. Några sköna dagar med jazz väntar, men ack vad invånarna bedrar sig…

Samtidigt har den yrkeskriminelle fången Marcin Szalas bestämt sig för att fly från Bondhagens anstalt. Rymden sker under våldsamma händelser, men han är snart ute. Bilen som ska hämta honom står utanför som överenskommet. Marcel hoppar in i bilen och föraren kör fort iväg mot Mariefred och friheten. 

En värdetransportbil som precis har lämnat Södertälje efter ett utfört uppdrag är nu på väg till Eskilstuna, med ett stopp i Mariefred. Plötsligt smäller det till i karossen. Bilen sjunker ihop på vänster sida. De två väktarna förstår att det är någon som skjuter mot dem. De skriker i kommunikationsradion på hjälp och det blir en våldsam aktivitet både hos Södertälje- och Strängnäspolisen. 

Medan poliserna finns på olycksplatsen gör sig rånarna klara för det egentliga brottet, att råna Mälardalsbanken i Mariefred. Marcin Szalas skjuter med sin Kalasjnikov och ryter att alla ska lägga sig ner på golvet. Bytet blir rejält och två människor blir skjutna. 

Detta är upptakten till flera våldsamma händelser i Strängnäs med omnejd. Den lugna trevliga jazzfestivalen som alla väntat på blir allt annat än trevlig…

Lars Rambe har lyckats igen! Jag tyckte mycket om Spåren på bryggan och jag tyckte mycket om denna bok också. Lars Rambe använder sig av ett lättsamt språk, som gör att berättelsen blir väldigt spännande. Det är svårt att släppa taget om boken och det är en sträckläsarbok. Kapitlen slutar alltid på ett sådant sätt att i alla fall jag var tvungen att fortsätta läsa. Till skillnad från förra boken så händer det mycket mer saker och det på olika ställen, inte bara koncentrerat till Strängnäs som Spåren på bryggan var. Många av karaktärerna som fanns med i förra boken, finns även med i denna bok. Läs den,ni kommer inte att ångra er!

 

 
 
 
 

Min mamma är död av Claes Britton

 

Recension av Claes Brittons Min mamma är död

Claes Britton är född 1963, är utbildad journalist och har bland annat skrivit en serie uppmärksammade litterära reportage i Dagens Nyheter. Han debuterade 2004 med sin skönlitterära bok Sekelskifte i Stockholm, en lovprisad samling satiriska texter från 90-talet och det tidiga 2000-talets Stockholm. Tillsammans med sin hustru Christina driver han en kommunikationsbyrå i Stockholm inriktad på mode, design och livsstil.

Handling: En både sorglig och upplysande bok. Claes mamma Mona börjar en dag känna av smärtor i ena sidan. Det blir inte bättre och hon uppsöker en läkare. Mona är själv läkare inom invärtesmedicin. Läkarna upptäcker inget speciellt vid de första undersökningarna, men med tiden upptäcker de att Mona har en lungsäckstumör som kallas mesoteliom, en sällsynt tumör, kanske den mest smärtsamma och svårbehandlade tumör som en människa kan drabbas av, som ger en obarmhärtig och plågsam död.

Vi får följa Mona och hennes närmaste under hennes sista tid i livet. Det är hennes son Claes som berättar om mammans smärtor som hela tiden blir värre och orken som tryter. Till slut hamnar Mona på Stockholms sjukhem. Mona har frågat Ulla som arbetar där om hon vill vara med henne till slutet. Ulla har en gång i tiden varit elev hos Mona och Mona känner stort förtroende för henne. Det är med tårar i ögonen som vi läsare får följa Monas sista tid i livet, med oerhörda smärtor som ingen medicin rår på och till hennes sista andetag.

 

Under den andra hälften av boken berättar Ulla för Claes om sitt arbete på Stockholm sjukhem, hur den palliativa vården fungerar där och hur olika patienterna reagerar när de får reda på att det inte finns något mer att göra. De allra flesta får en oerhörd ångest som utspelar sig på olika sätt. En del kan bli riktigt aggressiva och klaga på allt och alla, medan vissa håller sig lugna och är tacksamma. 

 

Som ni ser har jag delat upp boken i två delar. Den delen när vi får följa Monas sista resa i livet och den andra delen som är väldigt upplysande, där läkaren Ulla berättar om sitt arbete inom den palliativa vården. Den första delen, när Claes berättar om sin mammas insjuknande och död är jobbig att läsa. Författaren skriver med mycket känslor och han utelämnar inget, även om det måste vara svårt att skriva om. Jag känner lidande med Mona som själv är läkare, jag funderar på: hur mycket visste hon om sin sjukdom egentligen?

Den andra delen där läkaren Ulla berättar om sitt jobb innehåller mycket intressant, men också obehaglig fakta om hur olika människor reagerar i slutets ände.

Detta är en bok som jag tycker borde ingå i alla vårdutbildningar. De flesta inom vården kommer förr eller senare att träffa någon som är döende och då är denna bok mycket läsvärd.

 

 

 
 
 
 

Tittaren av Mattias Ronge

 

Recension av Mattias Ronges Tittaren

Mattias Ronge är född 1974, är pr-konsult och bor med sin familj i Stockholm. Han har tidigare arbetat som lärare och varit manusförfattare till en tecknad serie. Tittaren är hans debutroman.

Handling: I sin debutroman tar författaren läsarna till det fashionabla Östermalm, Stockholm. Där bor Marcus Tirén som är i 30-årsåldern, tillsammans med argetinskfödda fru Luz Maria och deras fyraåriga dotter Nelly. Här på Östermalm är det karriär, pengar och makt som oftast går före hälsa och familj. Marcus Tirén är en pr-konsult mitt i karriären. Det gäller att göra sitt bästa eller ännu mera för att klättra uppför karriärstegen. Inom pr-branschen gäller inte alltid teamarbete utan man bör prestera mycket på egen hand.

När berättelsen börjar är Marcus på väg att köpa tårta, efter att familjen varit på Gröna Lund och firat Nellys fyraårsdag. På vägen upptäcker Marcus en äldre man liggandes på gruset, medvetslös eller död. En kvinna säger på engelska att en ambulans är på väg. Marcus smyger försiktigt fram till mannen och försöker känna om han har någon puls. En av de yngre männen som står i närheten berättar att mannen är hans far vid namn Waclav och att de kommer från Polen. När ambulansen kommer ger sig Marcus iväg hemåt i tron att Waclav är död. Denna händelse kommer att förändra hela Marcus liv…

En dag vill Maxi, en av Marcus kollegor, att han ska komma hem till honom och spela squash tillsammans med de andra kollegorna Midi och Efti. Efter att de spelat och bastat säger Maxi att de vill prata med Marcus. Kollegorna säger att de inte längre vill arbeta tillsammans med honom eftersom de inte anser att han tillför företaget tillräckligt längre.

Visserligen har Marcus redan fått ett nytt jobb och han ska numera sitta i ledningsgruppen som Hansen Managements yngste partner någonsin. Han hade velat berätta det först för sina kollegor, men nu hann de före med sin uppsägning av honom. Dessvärre börjar det gå utför med Marcus, han börjar tappa fokus och presterar sämre och sämre. Händelsen med Waclav förföljer honom hela tiden. Han börjar få psykoser. Han mår numera riktigt dåligt och vänder sig till en psykolog. Han klarar inte av sitt arbete längre och tillslut får han inte stanna kvar på det nya jobbet.

En dag när han är ute och promenerar ser han en man som verkar bekant, han går fram och pratar några ord med mannen, som presenterar sig som Waclav. Efteråt går Marcus hemåt med bestämda steg till sin familj med nya åsikter om livet…

Mattias Ronges debut är en mycket bra skriven familjeroman om hur viktig karriär och pengar betyder för många. Författaren har verkligen lyckats beskriva en pr-konsults hårda jobb på ett utomordentligt sätt. Mattias Ronge har en mycket trevlig och balanserad berättarstil. Den är lättläst och mycket trevlig att läsa. Det finns inga ojämnheter, tempot är jämnt hela vägen. En annorlunda och en riktigt bra debutroman av Mattias Ronge och jag ser fram emot att läsa mer av honom.

 

 
 
 
 

Kärleksbarnet och Hungerflickan av Hillevi Wahl

 
  


Recension av Hillevi Wahls Kärleksbarnet och Hungerflickan

Hillevi Wahl är frilandsjournalist och känd krönikör fån Metro, Allas veckotidning och Kommunalarbetaren. Hennes humoristiska krönikor finns samlade i flera böcker. Kärleksbarnet kom ut år 2006och Hungerflickan år 2007.

                         Kärleksbarnet

Lilla Irmelis båda föräldrar är alkoholiserade. Värst är hennes mamma som i stort sett alltid är full och aldrig snäll mot Irmeli. Hon både slår och skäller ofta på henne. Irmeli är född i Stockholm, men hon flyttar redan som liten tillsammans med sina föräldrar till Malmö, eftersom hennes pappa ska börja jobba på Sydsvenska Dagbladet.

Hela Irmelis uppväxt är full med tråkigheter. Aldrig kan hon ta hem kompisar, det är inte särskilt trevligt att komma hem till hennes fulla föräldrar. Ofta sitter det flera personer som är både fulla och stökiga. Ibland har mamma Karin kissat ner sig och det luktar illa i hela lägenheten. Det finns inte alltid mat hemma och ibland har Irmeli fått äta sig mätt på chokladbollar. Så här fortsätter det under hela Irmelis uppväxt - fylla och bråk.

När föräldrarna bestämmer sig för att skiljas, vill hon bo hos sin pappa. Han och Irmeli har i alla fall haft många roliga stunder tillsammans. Egentligen är inte Irmelis pappa intresserad av att ha henne boende hos sig. Han träffar ofta nya kvinnor efter skilsmässan och han tycker ofta att Irmeli är i vägen. Så tycker även hans nya kvinnor.

När Irmeli kommit upp i tonåren är hon tjock och hon har även skolios och för det har hon ett obehagligt stöd som går ända upp till nacken, dessutom bär hon glasögon. Kan det bli värre? Glasögonen är även större än ansiktet. Hennes kläder är fula och omoderna. Stackars Irmeli, känner sig allt annat än vacker, hon är även ett ensamt barn utan riktiga vänner. I slutet av tonåren slutar Irmeli att besöka sin mamma. Hon har aldrig gett henne kramar eller någon trygghet utan hon har fått klara sig själv sedan femårsåldern. Oddsen är stora att Irmeli själv ska bli alkoholist, men hon lyckas att hålla sig ifrån spriten. 

En otroligt mörk, tragisk och dyster berättelse om maskrosbarnet Irmeli som lyckats med sitt liv trots den jobbiga uppväxten hon haft. Jag är en stor beundrare av Hillevi Wahl och läser ofta hennes krönikor i både Metro och Kommunalarbetaren. Jag kan inte annat än förvånas över Hillevis mod att skriva denna självbiografi.

 

 

 

                         Hungerflickan

Handling: Hungerflickan är Hillevi Wahls självbiografiska fortsättning av Kärleksbarnet. Det är 80-tal, axelvaddar och starka neonfärger som rosa och turkost. Irmeli är nu tonåring och har rest till San Francisco, USA som utbytesstudent. Hon ska bo hos familjen Snodgrass, en familj hon inte kommer att trivas hos. Irmeli blir vän med Rebecka och efter mycket om och men flyttar hon hem till Rebeckas familj istället. Rebecka tar med Irmeli på fester och det dricks och röks joint. Något som Irmeli också kommer att pröva på. Eftersom Irmeli känner sig tjock och utanför är hon glad att få vara en i gänget, men under året i USA får Irmeli ätstörningar, hon hetsäter och spyr upp maten. Detta blir ett stort problem för henne och som kommer att sitta kvar i många år. Hon träffar Kevin och blir kär, de träffas ofta bara för att ha sex och han låter henne pröva kokain. Året flyter på med fester och skolarbete och snart är året över. Irmeli flyttar hem till Sverige igen och flyttar in till sin pappa. Han har nu träffat ännu en ny kvinna, som inte tycker om Irmeli och hon vill helst inte att hon ska finnas i sin pappas närhet. Han ber henne flytta därifrån och Irmeli lyckas att få hyra en liten lägenhet i andra hand, men hon har svårt att bo ensam. Till slut hamnar hon på en av barnpsykiatrins avdelningar, där hon får bo i ett par månader. Hon lyckas att ta sig ur ätstörningarna och får ett heltidsjobb inom långvården. Äntligen börjar hon trivas med livet. En dag ringer hennes pappa och ber henne komma hem till honom, en överraskning väntar…

Ännu en djupt rörande självbiografi av Hillevi Wahl som berättar helt öppet om sina problem under sin uppväxt, det är en mycket mörk och dyster berättelse, men denna bok innehåller ändå en liten gnutta humor. Det känns mycket bra att Hillevi Wahl till slut har fått ett bra liv med man och tre barn. Det är hon värd.

 

 

 
 
 
 

Lilla stärna av John Ajvide Lindqvist

 
  Recension av John Ajvide Lindqvists Lilla stjärna

John Ajvide Lindqvist är född 1968 och uppvuxen i Blackeberg, utanför Stockholm, där också hans första roman utspelar sig. Efter en karriär som trollkarl, ståuppkomiker och manusförfattare blev han tillslut skräckförfattare. Hans debutroman Låt den rätte komma in (2004) har filmatiserats av Tomas Alfredsson och blev en stor internationell succé. John Ajvide Lindqvist har även skrivit Hantering av odöda (2005), novellsamlingen Pappersväggar (2006) och Människohamn (2008)

Handling: En dag när svensktoppsartisten Lennart Cederström är ute i skogen för att leta efter svamp, upptäcker han en svart BMW som kör snabbt iväg genom skogen. Lennart går ut och tittar sig omkring där bilen stått parkerad. Han finner en nyfödd flicka nedgrävd i en plastpåse. Flickan är vid liv, men verkar vara apatisk, helt plötsligt tar hon i med ett skrik som är en perfekt ton. Lennart tar hem flickan, inreder ett rum i källaren åt henne och ber sin hustru att inte tala om detta för någon. Eftersom Lennarts storhetstid som artist i stort sett tagit slut, så blir flickbabyn med sin förmåga att ta underbara toner hans nya intresse. Flickan får ingen kärlek av paret Cederström och hon får inte vistas ute, därför utvecklas hon inte som hon ska. Parets son Jerry, som dyker upp då och då för att begära pengar av sin pappa, upptäcker en dag flickan. Han blir hennes enda vän. När Jerry spelar gitarr nynnar flickan med så vackert. Jerry börjar kalla henne för ”syrran” och ger henne namnet Theres. En dag händer något fruktansvärt som gör att Jerry tar med sig Theres och flyttar till Svedmyra i Stockholm.

Samtidigt vid samma tid som Lennart hittar Theres föds en annan flicka i en mellansvensk stad. Hon är en flicka som inte känner någon glädje i sitt liv och har bara ett fåtal vänner. En av dessa är Johannes. Flickan heter Teresa och när hon blir större börjar hon besöka olika nätforum, ofta söker hon sig till poesisidor.

En dag kommer Theres och Teresas väg att korsas, de blir väldigt goda vänner även om de kommer från olika familjeförhållanden, en vänskap som kommer att bestå, men som kommer att få förödande konsekvenser för många som kommer i deras väg. En skrämmande historia som måste läsas.

 

Oj, vilken bok, jag var på helspänn boken igenom. Den var otäck, handlade mycket om olika känslor och besatthet och som vanligt innehöll den många skräckinslag, som det bör vara när John Ajvide Lindqvist skriver. Ingen kan beskriva skräck och bedrövelse så bra som han. Boken var lika spännande rakt igenom. Att det var barn som var de onda, tänkte jag inte på under hela tiden jag läste, men nu efteråt har jag funderat lite på det. Någon annan författare kanske hade formulerat sig så att man som läsare kunde tagit illa upp av det, men inte Lindqvist. Han har alltså gjort det igen, skrivit en ny bok som kommer att bli lika omtalad som de andra och även läst av många, många.

 

 
 
 
 

Oskuldens tecken av Patti Smith

 
 
 


Recension av Patti Smiths diktsamling Oskuldens tecken Boken är utgiven av Brombergs förlag

Patti Smith är författare, artist och bildkonstnär. Under 1970-talet vann hon stort erkännande för sitt revolutionerade sätt att blanda poesi och rock. Hennes nyskapande album Horses, med Robert Mapplethorpes berömda omslagsporträtt, har ansetts vara ett av de 100 bästa albumen genom tiderna. Sammanlagt har Patti Smith spelat in tolv album.

Patti Smith hade sin första utställning med teckningar 1973 på Gotham Book Gallery. 2002 visade man på Andy Warhol Museum Strange Messenger, en retrospektiv utställning av hennes teckningar, screentryck och fotografier. 2008 visades även hennes teckningar fotografier och installationer vid en omfattande utställning på Fondation Cartier pour l’art contemporarian i Paris.

Bland hennes böcker kan nämnas Witt, Babel, Woolgathering, The Coral Sea och Auguries of Innocence (Oskuldens tecken, utkommen på svenska 2010) År 2005 tilldelade den franska staten henne den prestigefyllda titeln Commandeur des Arts et des lettres, den främsta hedersbetygelse Frankrike kan ge en konstnär. Patti gifte sig 1980 i Detroit med Fred Sonic Smith. Han dog dock i en hjärtinfarkt 1994. Tillsammans har de sonen Jackson (1982) och dottern Jesse 1987). Numera bor Patti Smith i New York City.

En helt underbar diktsamling av Patti Smith som precis utkommit med sin biografi Just kidsOskuldens tecken är hennes första diktsamling på över tio år.

Patti Smith har sitt speciella sätt att skriva på, precis som när hon sjunger. Det kommer direkt från hjärtat. Jag är glad att jag precis läst Just kids, för liksom där som i denna bok kan man läsa mycket mellan raderna. Det känns tydligt att det är en konstnärsjäl som skrivit dikterna och Patti tar oss läsare ut i världen. Vissa texter har med religion att göra, en del om hur döden upplevs i de fattiga länderna. Jag vill inte gå in för mycket på dikternas innehåll eftersom de kan tolkas på så många olika sätt, det vore fel av mig att ge er mina tolkningar. Jag tycker verkligen boken är värd att läsas, dessa vackra dikter kan man läsa flera gånger och varje gång upptäcka nya budskap. Jag älskar boken och den kommer alltid att finnas tillgänglig så jag när som helst kan läsa ur den, antingen tyst för mig själv eller högt för de övriga i familjen.

 

 
 
 

Vårlik av Mons Kallentoft

 
   

Recension av Mons Kallentofts Vårlik

Mons Kallentoft är född 1968 och uppvuxen i Ljungsbro utanför Linköping. Numera bor han i Stockholm med sin familj. Efter den katapultprisbelönande debuten med thrillern Pesetas (2000) har han även gett ut två omskrivna romaner och en internationellt uppmärksammad reportagebok om mat, mor och myter. Sitt stora genombrott fick Mons Kallentoft med sin serie om kriminalinspektör Malin Fors. De tre första böckerna i serien Midvinterblod (2007), Sommardöden (2008) och Höstoffer (2009), har sålts i över 500 000 exemplar och översatts till ett flertal språk.

Handling: Våren har äntligen kommit till Linköping och nu i vårsolen vågar sig de ännu vinterbleka människorna ut på uteserveringarna runt torget. Några svalor kretsar i skyn och färglada tulpaner lyser från marknadsstånden. En mamma med sina två små barn går mot en bankautomat. Plötsligt hörs en kraftig explosion, blommor, grönsaker och glassplitter ligger över hela torget. De två små barnen – två sexåriga tvillingar sprängs i bitar.

Som vanligt blir det kriminalinspektör Malin Fors och hennes kollegor som får ta sig an fallet. Är det ett terroristdåd, någon som vill familjen illa eller är det något helt annat. En lång och besvärlig utredning börjar och som bjuder på många överraskningar och hemligheter.

Tyvärr är jag inte något större fan av Mons Kallentofts böcker. 2007 läste jag Midvinterblod och jag minns att jag hade svårigheter att ta mig igenom den. Jag har heller inte lyckats komma igenom de två andra heller, men eftersom denna hade 12 maj som första recensionsdag, så…

Jag tycker att Kallentoft har ett ryckigt språk och tar upp sexuella episoder där det inte känns relevant. I denna bok reagerar jag över Malin Fors återkommande tankar på sex när hon utreder en fruktansvärd historia om två sexåriga tvillingflickors död i en otäck explosion. Det känns nästan bisarrt att tänka på sex i en sådan situation. Annars har jag inget emot sexscener i böcker, bara det stämmer in i situationen. Författaren berättar om att Malin haft problem med spriten, ett ämne som tas upp alldeles för ofta: ”Tänk om hon börjar dricka nu igen” är ofta en replik som jag irriterar mig över. I slutet blev berättelsen dock väldigt spännande och under de sista hundra sidorna hade jag svårt att lägga den ifrån mig.

 

 
 
 
 

Den kärleken av Tove Leffler

 
 
 

Recension av Tove Lefflers Den kärleken

Tove Leffler är journalist, författare och avlägsen släkting till Anne Charlotte Leffler som romanen handlar om. Hon har bland annat hörts i Sveriges Radio i program som Medierna och Kulturradion i P 1. 2007 var hon redaktör för antologin Könskrig (Atlas). Detta är hennes debutroman.

Handling: Romanen handlar om Anne Charlotte Leffler, Sveriges mest kända dramatiker under andra hälften av 1800-talet. Hennes pjäser är spelade i hela Europa. Bland Anne Charlottes bästa vänner fanns Ellen Key (som skrev den enda biografin om Anne Charlotte) och Sonja Kovalevski – Sveriges första kvinnliga professor i matematik (som Anne Charlotte Leffler i sin tur skrev en biografi om). Hon umgicks även med kulturella storheter som Henrik Ibsen, Oscar Wilde och Eleanor Marx. Anne Charlotte brann för feminismen och ville att alla skulle ha lika värde och rättigheter oavsett kön. 

I januari 1888 ger Anne Charlotte sig ut på en resa genom Europa. En resa som kommer att förändra hennes liv. Hon lämnar ett iskallt konvenansäktenskap, en sårig kärleksrelation och en dalande karriär. Hon reser till Neapel och där blir hon passionerat förälskad i den tio år yngre matematikern Pasquale del Pezzo. Hans familj är högadliga och traditionsbundna katoliker, och de vill inte att deras son ska befattas sig med en äldre, gift radikal och protestantisk författare från Sverige.

Anne Charlotte reser runt i världen och försöker skriva pjäser och böcker, men hon är olycklig, ingenting vill gå hennes väg, särskilt inte kärleken till Pasquale. Hans pappa är så förtvivlad över deras förhållande att han får en rejäl hjärtinfarkt. Anne Charlotte känner att familjen skyller det på henne. Detta är en mycket tragisk historia, men jag berättar inte mer, för hur det slutar får ni läsa själva.

Jag hade först väldigt svårt med Tove Lefflers sätt att skriva. Mycket parenteser, fet stil blandat med kursiv stil. Hade jag som lektör fått ett manus skrivet på detta sätt hade nog hjärtat hoppat upp i halsen. Det tog tid för mig att lära mig att läsa texten och i början fick jag läsa om många gånger, men tillslut gick det riktigt bra och jag upptäckte vilket poetiskt och underbart sätt författaren uttryckte sig på. Boken har ingen regelrättig handling utan den hoppar lite efter Anne Charlottes resor och författaren själv som reser i hennes spår, där hon berättar hur det ser ut på dessa platser idag. En intressant läsning om en modern och självständig kvinna under 1800-talets andra hälft. Att på den tiden ge sig ut och resa ensam var väldigt stort. Anne Charlotte Leffler var en fascinerande kvinna i mina ögon. Jag rekommenderar att ni läser boken.

 

 

 
 
 
 

Vart tog den söta lilla flickan vägen av Åsa Lantz

 
  

Recension av Åsa Lantz’ nya spänningsroman Vart tog den söta lilla flickan vägen

Åsa Lantz är född 1966 och har tidigare skrivit de kritikerrosade romanerna Skrud (1996) och Splitta nota (2000). De senaste åren har hon varit verksam som dramatiker och ligger bland annat bakom SVT:s juldrama Selma (2008) och den prisade serien Solisterna (2003). Åsa är även journalist och bor i Göteborg. Vart tog den söta lilla flickan vägen kommer också ut i Danmark, Finland, Norge, Ryssland, Italien, Frankrike och Färöarna. Detta är första delen i en trilogi. Nästa bok väntas komma ut hösten 2011.

Handling: Dokumentärfilmaren Yi Young som är 30 år har gjort en film som kommer att bli väldigt uppmärksammad. Den ska visas på bästa sändningstid och handlar om vad som hände henne när hon som fjortonåring kom till Sverige från Kina. På premiärkvällen får Yi en obehaglig varning och hon går under jorden. Vem varnar henne, och varför? Hennes sambo Ingmar, som också är producent, dör även samma kväll under mystiska omständigheter. Självmord? Eller mord?

Yi Young tar hjälp av Viggo Sjöström, den homosexuella, karismatiska dramatikern och regissören på Göteborgs Stadsteater för att ta reda på vad allt mystiskt som händer egentligen handlar om.

Catrin Brask är nybliven integrationsminister och hon tar också kontakt med Viggo för att be honom leta efter Yi. Varför?

Under hela resan händer det oväntade saker för Viggo och flera av de andra karaktärerna i boken. Det handlar om stympade kvinnor och försvunna kinesiska unga kvinnor. Jag vill inte förstöra genom att berätta mer om innehållet. Det får ni läsa själva.

Min första tanke när jag fick denna bok på 638 sidor var: OJ! Jag hade inte läst något av Åsa Lantz förut, men jag tyckte mycket om TV-produktionerna Selma ochSolisterna. Det tog inte många sidor för mig att läsa innan jag ansåg att det här är en riktigt bra bok. Jag kom snart in i författarens något speciella sätt att skriva på. Hon skriver på ett väldigt fängslande och underhållande sätt. Jag hade svårt att lägga boken ifrån mig. Texten flöt på hela tiden. Det fanns inga tråkiga scener, även om spänningen varierade. Stundtals var det så spännande att hjärtat tickade på lite extra. Det behöver inte alltid vara en massa mord för att en spänningsroman ska vara bra, och denna vill jag kalla en psykologisk spänningsroman. De 600 sidorna tog slut alldeles för fort. Jag hade nog kunnat läsa flera hundra sidor till. Så tack Åsa för en underbar lässtund, jag kommer att läsa alla dina böcker och jag kan inte annat än att ge boken högsta betyg: 5/5.

 

 
 
 
 

Arga brev till radionämnden

 
 
Nu har det banne mig gått för långt! : arga brev till Radionämnden 

Recension av Nu har det banne mig gått för långt! – Arga brev till radionämnden

Boken är skriven av trion Mattias Boström, Martin Kristenson och Fredrik af Trampe, illustratör är Johan Wanloo

Eftersom det inte finns några författarpresentationer i boken har jag tagit lite uppgifter från Wikipedia. Om några uppgifter inte stämmer så hör gärna av er till mig så jag kan korrigera.

Mattias Boström är född 1971, är författare, förlagsman, översättare och Sherlock Holmes-expert.

Martin Kristenson är född 1960 och uppvuxen i Sala, bor numera i Stockholm.

Fredrik af Trampe är född 1984 på Resarö, Vaxholm. Han är skådespelare, författare och journalist.

Johan Wanloo, som har illustrerat boken, är född 1972 i Göteborg och har bland annat illustrerat doktor Mugg.

Arga brev till radionämnden är en bok som verkligen berör. Själv blev jag mest irriterad och även lite fundersam över att folk klagade och klagar så mycket på TV- och radioprogram. Oftast är det bara små bagateller det beror på.

1924 bestämde regeringen att det nystartade AB Radiotjänst skulle få ensamrätt på rundradiosändningar i Sverige. Den 1 januari följande år drogs programverksamheten i gång. 

Programmen skulle skänka god förströelse, hålla hög ideell, kulturell och konstnärlig nivå och präglas av väderhäftighet, saklikhet och opartiskhet. 

Eftersom jag själv är född 1957 så minns jag flera av de TV-program som det klagats på. På 70-talet var det ofta barnprogram som provocerade, de ansågs vara kommunistiska. Det folk reagerade mot var svordomar, sexistiska, ogudaktiga program och program som ansågs vara förtal mot någon känd person.

Bara några få människor klagar för hela Sveriges befolkning. Det känns lite märkligt att vissa inte förstår att andra kanske gillar just det programmet, att de som klagar beskriver programmen så ingående, de verkar inte ha missat en enda replik. Sedan skriver de om hur fruktansvärt programmet var, men varför tittade de då? 

En del ursäktade sig med till exempel: Jag var förkyld och hade inget annat att göra än att titta på programmet eller: Jag satt på ett café och tvingades lyssna på den hemska låten.

Vissa skrev ner vad de tyckte skulle visas och i tidiga tider var det mycket om upplysnings-TV, religiösa program, fin musik, trevliga filmer men dock inga kriminalfilmer.

Det program som jag minns mest var Per Oscarssons striptease i Hylands Hörna 1966. Jag var nio år och tyckte att alla i publiken och Hyland själv såg så konstiga ut, själv undrade jag: hur många kalsonger har han på sig. Jag minns mina föräldrars ansiktsuttryck och att det talades om detta i skolan.

Sketcherna med Lars Ekborg, Hasse & Tage och de andra som ofta var TV-komiker på 60 och 70-talet. Vad var det som var så fruktansvärt med dessa sketcher? Undrar hur de som klagade då skulle ha reagerat om de såg dem åter igen idag.

Svordomar och Malena Ivarssons Fräcka fredag är idag hur oskyldigt som helst.

Sammandraget av boken var att den var väldigt upplysande och riktigt intressant. Hoppas att en del av de klagande läser denna bok. Det skulle vara intressant att veta om de har samma åsikt idag som då. Var dessa program verkligen så stötande?

Fortfarande klagas det mycket på vissa program. Det finns numera oändligt många kanaler att välja mellan. Då borde det väl finnas något som passar alla, och om inte, varför inte titta på en bra film eller trycka på avstängningsknappen, lyssna på en bra CD eller tänd lite ljus och läs en bra bok? Det finns faktiskt annat man kan göra än att tvinga sig att sitta och titta på ett dåligt program. För 50 år sedan fanns det en avstängningsknapp och den finns där än – konstigt att så få inte kan hitta den.

 

 

 

 

 
 
 
 

En delad värld - Islam och Europa igår, i dag och i morgon av Ingmar Karlsson

 
  

Recension av Ingmar Karlssons En delad värld – Islam och Europa, igår, idag och i morgon

Ingmar Karlsson har varit verksam på olika positioner inom Utrikesdepartementet sedan 1967, bland annat som ambassadör i Prag och Bratislava och som generalkonsult i Istanbul. Han har sedan 1984 skrivit sjutton böcker som behandlar religion och politik. 2002 utsågs han som hedersdoktor i teologi vid Lunds universitet och 2007 till filosofie hedersdoktor vid Växjö universitet. 2010 mottog han Kungliga Vitterhetsakademien dess jetong i guld för att ha ”vidgat vår kunskap och Europas och Mellanösterns folk och kulturer”.

Med boken tar Ingvar Karlsson avstamp i och följer upp tankar och frågeställningar från sin Augustprisnominerade Islam och Europa – Samlevnad eller konfrontation (1994)

Handling: I en delad värld skildrar Mellanösternkännaren Ingmar Karlsson relationen mellan Islam och Europa, förr, nu och framåt i tiden. Historien tar sin början år 312 och vidare till idag och in i framtiden. Författaren har vissa funderingar om vad som kommer att hända när muslimerna blir fler och fler. Kommer de att bli en majoritet i hela världen?

Bagdad grundades år 762. Då levde olika religiösa grupper tillsammans sida vid sida. De flesta kunde tala flera olika språk: persiska, grekiska, arameiska och arabiska och kunde på så sätt kommunicera med varandra utan tolk. Det var i Bagdad som de första sjukhusen (bimaristan) inrättades under mitten av 700-talet. Vid de största sjukhusen fanns skolor och bibliotek. De mer erfarna läkarna undervisade studenter som i sin tur skulle använda sina kunskaper vid undersökningar och behandlingar av de sjuka. Manliga och kvinnliga patienter hade skilda salar, det fanns även särskilda avdelningar för patienter med olika åkommor. Läkarna var riktigt kunniga och vårdpersonalen var av båda könen.

Även astronomin hade en central plats i den arabiska vetenskapen. Araberna var även mycket kunniga i till exempel matematik, optik, musik med mera. Tyvärr föll Bagdad 1258 och jämnades med marken. Då hade redan det vetenskapliga livet stelnat eftersom en dogmatisk tolkning av religionen tagit överhand.

Sevilla intogs år 716 och då lades grunden för ett muslimskt rike på spansk mark under nästan 800 år. Ingmar Karlsson ifrågasätter den förenklade bild i den islamska världen och som ofta missbrukas politiskt. Författaren tar även upp flera av våra västerländska fördomar om islam och muslimer.

Jag tycker att detta var en riktigt intressant bok som är både enkelt men ändå pedagogiskt skriven. Att få följa den islamska kulturen och muslimernas framfart ända till Europa var mycket fängslande. Att Bagdad en gång i tiden var de stora vetenskapsmännens stad. Jag undrar hur det sett ut i Bagdad om inte staden jämnats med marken 1258. Mellanöstern hade många rika länder i tiden efter Kristus. Stora hus med kupoler i guld och der rika herrarna hade stora harem. Varför blev det så fattigt? Beror det kanske på de religiösa fundamentalisterna?

Jag älskade den här boken, precis som jag brukar när det gäller böcker om Mellanöstern. Eftersom det var en faktabok så gjorde jag understrykningar och markeringar i intressanta stycken. För mig var det även en sträckläsarbok. Jag kommer att läsa flera böcker av Ingmar Karlsson. Jag tyckte mycket om han sätt att skriva.

 

 

 
 
 
 

Blodläge av Johan Teorin

 

 

Recension av Johan Theorins Blodläge

Johan Theorin är född 1963 i Göteborg och har släkt som bott på Öland i många hundra år. Han debuterade 2007 med Skumtimmensom utsågs till årets bästa kriminalromandebut. Uppföljaren Nattfåk belönades 2009 med Glasnyckeln för årets bästa kriminalroman. Den engelska översättningen av Skumtimmen fick samma år ett av världens finaste deckarpriser. The CWADagger Award. Johan har även en fjärde bok om Gerlof Davidsson och Öland på gång. Troligen den sista boken i serien om Öland.

Handling: Detta är den tredje delen av fyra som handlar om Gerlof Davidsson och Öland. Gerlof har i denna bok fått lov att flytta från sitt äldreboende till sin egen stuga. Han känner att han vill bo i stugan under sina sista dagar. Med hjälp av hemtjänsten bör det fungera bra.

Vid påsktid när snön smält har flera nya invånare flyttat till Stenkullen där Gerlof bor. En av dem är Per Mörner som fått ärva en gammal stenhuggarstuga av en släkting. Han är skild sedan några år tillbaka och är pappa till tvillingarna Nilla och Jesper som är tretton år gamla. Nilla ligger på Kalmar lasarett och är svårt sjuk. 

Per hoppas att få vara ifred från sin hopplöse far Jerry Morner som nyligen fått en stroke. De har aldrig kommit överens, eftersom Per aldrig accepterat Jerry Morners arbete.

Vendela och Max Larsson är också nyinflyttade. Vendela bodde sina första år på Öland och nu är hon äntligen tillbaka, med en önskan att få möta älvorna på alvaret och be dem om hjälp…

Vendela bjuder in sina grannar på en välkomstfest som tyvärr inte blir särskilt lyckad. Olika åsikter och Jerry Morner som gör bort sig förstör mycket av den trevliga kväll som Vendela sett fram emot.

Boken handlar mycket om Per Mörners pappa Jerry Morner som haft många skumma affärer under sitt arbetsliv. Nu har han haft en stroke och har svårt att göra sig förstådd. Någon vill nu hämnas på honom. Vem? 

Per tvingas ta hand om sin pappa, något som han hade hoppats att inte behöva. Särskilt nu när dottern Nilla är allvarligt sjuk.

Johan Teorin skriver även denna roman på sitt speciella sätt. Det är det som gör hans böcker så bra. Han berättar i denna bok mycket om övernaturliga saker såsom olika väsen: älvor, troll och bytingar. Boken är stundtals mycket spännande, men jag tycker att berättelsen har lite för mycket handling om Pers pappa Jerry Morner och hans affärer. Jag blir lite irriterad att dessa händelser tar upp för mycket plats och att Per alltid tar pappans problem i första hand istället för att vara hos sin sjuka dotter. Handlingen hade även kunnat tilldra sig mer på Öland, men slutet blir i alla fall mycket spännande och då slår hjärtat dubbla slag, det kan jag lova. Ni som älskar Johan Teorins böcker missa inte denna.

  

 
 
 
 

 

 

Jag är wanted av "David Larsson"

 


Recension av alias ”David Larssons” bok Jag är wanted

Jag kan tyvärr inte berätta något om författaren. Jag vet inte vem han är, mer än att han kallar sig ”David Larsson” och är en före detta kriminell person som just nu bor i Bangkok.

Handling: Boken är skriven i jagform, men ”David” nämner aldrig något namn på sig, därför kallar jag honom ”David” i min recension. David kommer från ett stabilt hem. Han är visserligen adopterad, men det har alltid varit hans familj, och föräldrarna har älskat och stöttat honom även att han varit i kriminella gäng. Han har även två yngre syskon, en bror och en syster som betyder mycket för honom. Redan i tidig ålder börjar David få stora utbrott – både borta och hemma. Han mår alltid dåligt efteråt när han har haft utbrott hemma och hans småsyskon blivit så rädda att de gömt sig.

Detta är väl egentligen upptakten till Davids liv som kriminell. Han börjar med snatterier som sedan blir till stölder och till slut blir det beväpnade rån av banker eller värdetransporter.

När David är väldigt ung träffar han en tjej som heter Sofia och hon blir gravid. Tillsammans blir de föräldrar till sonen Jack, men Sofia vill inte vara delaktig i Davids kriminella liv så de bor därför inte tillsammans. Däremot är Sofia och David goda vänner och Sofia är väldigt noga med att han ska finnas med i Jacks liv och följa hans utveckling, ta hand om honom under vissa helger för att de ska göra saker tillsammans. För det mesta fungerar det bra, men ibland glömmer David bort att det är hans tur att ta hand om Jack. När Jack har blivit lite större gör de ofta roliga saker tillsammans, då är de far och son, går på Gröna Lund och äter gärna middag ute. När sedan Jack är hos sin mamma är allt som vanligt för David; ett liv som ofta går ut på att planera rån. Snabba cash, som snart tar slut, och sedan är det dags för planering av nästa rån. 

En dag blir David oturligt nog tagen av polisen när han ”bara” var ute för att kolla av en plats där de planerat sitt nästa värdetransportrån. Polisen har under en längre tid haft ögonen på honom, och nu slår de till. Det blir lite över ett år på kåken, långt upp i Sverige. Givetvis träffar han på kompisar där och snart är de uppe i nya planeringar på nya rån. Denna gång går inte planeringarna som väntat. Vissa personer som David trott på visar sig inte vara pålitliga. Han har vissa funderingar på att lägga ner sitt kriminella liv, men så fort han blir utsläppt kommer polarna med nya spännande förslag som han har svårt att säga nej till.

Till sist tar det slut, efter en biljakt med poliser i hälarna lyckas David fly. Han åker till Bangkok och där lever han numera som en fattig man. Men som sagt: var med när ”David Larsson” avslöjar sin identitet den 29 maj 2010 i Stockholm.

Detta är en bok som är skriven på det där typiska sättet som kriminella gör, de har en viss jargong i sitt sätt att uttrycka sig. Liam Norbergs Insidan är också skriven på samma sätt. Det är som att krypa in i en annan värld. En värld som jag inte känner mig hemma i. Det är intressant att stå där bredvid och liksom höra när de planerar sina brott, alla töntiga smeknamn som de kriminella har. Jag undrar varför? Slangorden som de använder, var kommer de ifrån? Deg = pengar, plit = fångvaktare (och inte polis som jag har trott). En spännande och intressant roman för oss som inte känner oss hemma i den kriminella världen. Att läsa hur de tänker och varför det är så svårt att ta sig ur den kriminella världen när de en gång hamnat där. En bra roman som jag rekommenderar.

 

 
 
 
 

Triptyk av Karin Slaughter

 
 Här kommer min recension av en riktigt otäck amerikansk kriminalroman.

Recension av Karin Slaughters Triptyk

Karin Slaughter är en bästsäljande författare till många böcker. Hon är också redaktör för Like a Charm, ett samarbete mellan brittiska och amerikanska kriminallitteraturförfattare. Hon bor i Atlanta.

Handling: John 17 år är på fest hos sin kusin Woody. Han har lyckats övertala jämnåriga Mary Alice Finney att följa med. Nästa morgon vaknar John bredvid Mary Alice som är brutalt mördad, och med tungan avbiten. John minns absolut ingenting, men han blir tagen för mord och får sitta i fängelse i cirka tjugo år.

När han blir utsläppt vet han inte mycket om världen omkring honom. Han får jobb som biltvättare, men lönen är dålig. Han bor på ett ungkarlshotell och hans kontakt Martha Lam dyker upp då och då för att kontrollera Johns rum efter knark eller något annat olagligt. John går in på en TV-affär för att höra om han kan köpa en liten TV på kredit. Affärsinnehavaren ber honom vänta lite medan han gör en kreditupplysning. 

Det tar tid och John är på väg att ge sig i väg när mannen kommer med ett stort leende och berättar att John mycket väl kan titta på en stor TV. Han tycks ha stor kreditvärdighet. John säger att han återkommer, han vill tänka lite, säger han. Han går senare in i affären igen och frågar om de har kvar kreditupplysningen, men tyvärr så har de kastat den. När affären har stängt ger sig John iväg till containern där affären slänger sina sopor. Han lyckas hitta kreditupplysningen och tar hem den för att studera den. Någon har stulit hans identitet medan han suttit i fängelse. Vem? Varför?

John börjar göra egna undersökningar och lyckas hitta den skyldiga. Varför har den personen gjort så?

Efter att John blivit utsläppt börjar nya mord på unga kvinnor. Bland annat en prostituerad som även hon får tungan avbiten och ett dygn senare hittas ytterligare en ung flicka död.

Kriminalassistent Michael Ormewood kallas till platsen. Han tvingas jobba tillsammans med specialagent Will Trent – en man som han starkt ogillar. Hela berättelsen är en enda stor jakt på mördaren. Är det John som börjat mörda igen, eller är mördaren någon helt annan, som vill lägga skulden på John?

Jag tycker att det var en spännande kriminalroman. Mycket våldsam och mörkt skriven. Karaktärerna är till viss del prostituerade och deras hallikar som inte vill hjälpa polisen. Personer som man tror är pålitliga, är de verkligen det? Karin Slaughter skriver med ett väldigt tufft språk. Visste jag inte att det var en kvinnlig författare skulle jag inte tro det. 

Den första delen var väldigt spännande. Sedan kom en del i mitten som var lite tjatig på det typiska amerikanska sättet. Mycket om prostituerade och deras hallickar och framför mig ser jag deras skabbiga lägenheter som ofta ligger i en smal äcklig korridor och grannar som inte vill prata med polisen. Där försvann cirka 75 sidor som var jobbiga att komma igenom, med sedan kom ett riktigt, riktigt spännande slut. Jag kommer gärna att läsa fler böcker av Karin Slaughter.

 

 

 
 
 
 

Just kids av Patti Smith

 
 Just Kids 

Recension av Patti Smiths Just kids

Patti Smith är författare, artist och bildkonstnär. Under 1970-talet vann hon stort erkännande för sitt revolutionerade sätt att blanda poesi och rock. Hennes nyskapande album Horses, med Robert Mapplethorpes berömda omslagsporträtt, har ansetts vara ett av de 100 bästa albumen genom tiderna. Sammanlagt har Patti Smith spelat in tolv album.

Patti Smith hade sin första utställning med teckningar 1973 på Gotham Book Gallery. 2002 visade man på Andy Warhol Museum Strange Messenger, en retrospektiv utställning av hennes teckningar, screentryck och fotografier. 2008 visades även hennes teckningar fotografier och installationer vid en omfattande utställning på Fondation Cartier pour l’art contemporarian i Paris.

Bland hennes böcker kan nämnas Witt, Babel, Woolgathering, The Coral Sea och Auguries of Innocence (Oskuldens tecken, utkommen på svenska 2010) År 2005 tilldelade den franska staten henne den prestigefyllda titeln Commandeur des Arts et des lettres, den främsta hedersbetygelse Frankrike kan ge en konstnär. Patti gifte sig 1980 i Detroit med Fred Sonic Smith. Han dog dock i en hjärtinfarkt 1994. Tillsammans har de sonen Jackson (1982) och dottern Jesse 1987). Numera bor Patti Smith i New York City.

Handling: 1968 kommer Patti Smith till New York, hon är 20 år och hon kommer ensam, har inte mycket pengar, inget jobb eller någonstans att bo. Sin första natt i New York tillbringar hon i Central Park. Hon söker arbete i butiker längs med hela Fift Avenue. Om nätterna sover hon i portuppgångar, tunnelbanevagnar eller ute i det fria. Hon får ett arbete som kassörska i en filial till en större bokhandel, där de även säljer billiga prydnadssaker. En dag kommer en ung stilig kille in och köper just det halsbandet som Patti älskar. En kväll något senare träffas de igen av en slump. Killen presenterar sig som Robert Mapplethorpes. 

Eftersom han inte heller har någonstans att bo, bestämmer de sig för att leta bostad tillsammans. De får tag in en liten äcklig lägenhet, smutsig och äcklig, den har tydligen fungerat som en knarkarlya. Medan Patti arbetar skurar och målar Robert lägenheten. De hittar möbler och madrasser i containrar.

Robert har lite svårt att stanna någon längre tid på ett arbete. Han är en rastlös konstnärssjäl och vill helst teckna och fotografera. De har ofta dåligt med pengar och kan inte alltid äta sig mätta. En dag får de flytta in till Chelsea hotell – ett hotell för olika konstnärssjälar. Där kommer Patti att trivas alldeles utmärkt. Nu börjar även hon måla och skriva poesi. Detta är under Flower Powertiden, med Woodstockfestival, där Jimi Hendrix och Janis Joplin uppträdde. 

Robert och Patti flyttar ifrån varandra, Robert träffar sin stora kärlek Sam, en äldre man med gott om pengar och som vill hjälpa Robert att satsa på sin konst. Patti och Robert kommer ändå att ha ett visst förhållande till varandra. Robert blir mer och mer känd för sina fotografier, mest bilder med homoerotiska motiv, men han fotograferar även Patti ofta. 1980 gifter sig Patti Smith med gitarristen Fred Sonic Smith. 

Patti Smith är en tjej som funnits under hela min uppväxt. Jag känner inte till hennes poesi, men musiken har hängt med hela tiden. Jag älskar henne sätt att sjunga på och hennes texter. 

I boken Just kids har Patti Smith skrivit om sitt liv tillsammans med Robert Mappletorpes. Boken är skriven på ett underbart poetiskt sätt, den är lättläst och underhållande hela vägen. Eftersom boken är så bra översatt måste även översättaren Ulla Danielsson få en stor eloge. Jag fick reda på mycket fakta om Pattis liv med Robert, samtidigt som jag gärna nu gärna vill läsa en bok som är mer baserad på hennes eget liv och karriär som konstnär och musiker. Det är väl bara att hoppas på att hon skriver en bok till. Jag kommer att slänga mig över den i så fall.

 
 

 
 
 
 

Judaskyssen av Anna Grue

 
  

Recension av Anna Grues nya kriminalroman Judaskyssen

Ann Grue har arbetat många år i tidningsbranschen, först som formgivare och journalist och senare som chefredaktör på flera danska magasin. Hon debuterade 2005 med romanen Noget for noget. För den romanen fick hon den danska kriminalakademins pris. Ann Grue är gift, har tre vuxna barn och bor i Köpenhamn.

Handling: En kriminalroman som innehåller det mesta: mord, solochvår och en religiös sekt som inte är särskilt trevlig.

Berättelsen börjar med att Mikael en morgon inte dyker upp på sitt arbete. Han brukar aldrig utebli utan att höra av sig. Hans arbetskamrater blir oroliga och Lotte åker hem till Mikael för att se vad som hänt. Det verkar inte vara någon hemma hos Mikael (som bor med sin mor), allt är tyst och mörkt. Ingen öppnar dörren när hon ringer på. Lotte ringer på hos en av grannarna – en sur man öppnar, han säger att han varken har hört eller sett någonting. Lotte går bakom huset där det finns ett skjul, hon öppnar dörren och ser Mikael ligga mördad på golvet. Varför är han mördad och av vem?

Konstläraren Ursula Olesen bor i en liten lägenhet i det område som internatskolan hon arbetar på ligger. Hon är nyförälskad i Jakob som är mycket yngre. Innerst inne anser hon att det är för bra för att vara sant när den snygge Jakob säger att han är kär i henne. En dag dyker han bara upp på skolan där Ursula arbetar. Han visar sig vara mycket konstintresserad och påläst. De träffas ofta och Ursula kan inte behärska sina känslor för Jakob. En dag berättar Ursula att hon vunnit flera miljoner på Lotto. Jakob säger att pengarna inte har någon betydelse, det är ju Ursula han älskar. Han säger att han också har en del pengar på banken. De börjar planera för framtiden. De tar kontakt med en advokat som ordnar med en fullmakt, så de har tillgång till varandras konton. De bestämmer sig för att köpa ett litet hotell i Nice. Jakob och advokaten reser iväg för att titta på hotellet. När Ursula står i terminalen och vinkar av Jakob, känner hon att han nog aldrig kommer tillbaka…

Laura som är en av Uruslas elever får reda på hur det ligger till. Hon skriver till sin pappa - Privatdetektiven Dan Sommerdahl (eller ”Den skallige detektiven” som han brukar kallas). Hon ber honom att hjälpa Ursula att ta reda på vem denne Jakob egentligen är.

När Dan Sommerdahl börjar nysta i saken, framkommer det att Ursula inte är den enda kvinnan som Jakob solochvårat. Detta får Dan reda på genom att sätta in en annons på internet med en visserligen dålig bild på Jakob, men hans tatuering som syns bättre. Dan får intressanta svar, både från kvinnor som själva råkat ut för honom, eller har någon väninna som gjort det. Jakob har alltid använt olika namn. Med alla upplysningar som Dan kommer över får han en ganska bra bild över Jakob.

Under letandet av Jakob kommer Dan även i kontakt med Mikaels mamma, de tillhör en religiös församling (sekt) som kallas ”Herrens Hus”. Församlingens ideologi liknar Jehovas vittnens. Man får inte ta emot blodtransfusioner och gör man något som går emot församlingens regler blir man utstött. Man slutar existera och ingen får nämna personen mer. Han/hon har då aldrig funnits.

Samtidigt som alla dessa händelser ska klaras upp av Dan Sommerdahl och hans vän polisen Flemming, får man följa Jakob, eller Jay som han numera kallar sig. I hans berättelse får vi läsare veta hur han blev solochvårare och vem som har hjälpt honom på vägen. Jag kan lova ett riktigt spännande slut.

Detta var en riktigt bra kriminalroman. Författaren skriver med mycket känslor. Som läsare känner jag ett stort förakt för det Jakob gör mot kvinnorna, samtidigt som jag irriteras över att vissa kvinnor är så lättlurade. De måste väl misstänka något när en så pass mycket yngre kille säger sig vara förälskad i henne och när det börjas talas om att dela med sig av sina pengar. Nej…

Karaktärerna är riktigt bra beskrivna, tillexempel hur Mikaels mamma och hennes väninna klär sig tyder väldigt väl på att de tillhör en sekt. Alltså en kriminalroman på högsta nivå. Innehåller allt och får tillslut en riktig bra upplösning.

 

 

 

 
 
 
 

 

 
 

Pakistan - mellan diktatur och korruption

 
  

 

Recension av Tariq Alis bok 

Pakistan mellan diktatur och korruption

Författaren Tariq Ali är född 1943 i Lahore, dåvarande brittiska Indien, numera Pakistan. Familjen var välkänd och mycket politiskt engagerad. Alis protester mot militärdiktaturen i Pakistan under 1960-talet ledde till att han tvingades gå i permanent exil i Storbritannien.

Numera är Tariq Ali bosatt i London där han är chefredaktör för New Left Review och han skriver även för flera tidningar, bland andra The Nation och Guardian. Han har skrivit mer än ett dussin böcker inom historia och politik men även romaner, pjäser och filmmanus.

På svenska har tidigare utgivits Pakistan – Militärvälde och folkmakt (1971), Nehrus och Gandhis- En indisk dynasti (1988), Fundamentalisternas kamp (2003) samt Bush i Babylon (2005)

Handling: Boken är en intressant faktabok om Pakistan. Landet Pakistan bildades 1947 i samband med delningen av brittiska Indien. Först blev Pakistan indelad i Västpakistan och Östpakistan, men 1971 blev Östpakistan självständigt från Pakistan och heter numera Bangladesh.

Pakistan är ett av världens folkrikaste länder och cirka 50-70 procent av invånarna är analfabeter. Efter bildandet 1947 har landet styrts av antingen en militärdiktatur eller en folkvald regering. Ali diskuterar i sin bok om landets situation idag och han anser att starkare krafter som stormakter i väst, religiösa extremister och giriga makthavare utnyttjar Pakistan för sina egna syften. Eftersom Pakistan är ett utsatt land med många konflikter och stora ekonomiska klyftor, är de flesta väldigt fattiga. USA har också utnyttjat Pakistan i kampen mot Sovjetunionen, ockupationen av Afghanistan och sedan kampen mot terrorismen då Pakistan agerat bas för trupper från väst.

En mycket intressant bok om Pakistan och hur landet styrts från 1947 när det blev delat från Indien. Boken är något svårläst, det är många namn på betydelsefulla människor att hålla reda på. Vissa uttryck som inte är förklarade, men är man en van läsare om Mellanöstern och man har ett stort intresse av att läsa om Pakistan är denna bok en riktig guldgruva. Författaren har fått med det mest intressanta om hur Pakistan fungerar och hur det gått för deras mest kända ledare. 

Efter att ha läst denna bok tror jag inte att Pakistan kommer att moderniseras inom den närmaste framtiden. Det enda sättet att få folket och ledarna att ändra åsikter är utbildning. Om de unga får lära sig att tänka annorlunda; att man kan leva sida vid sida oavsett religiös tillhörighet, inte kriga och se jämställdhet som något viktigt, så tror jag att det skulle kunna finnas en bättre framtid för landet.

 

 
 
 
 

Let go - Bli fri från ditt kontrollbehov av Emma Phil

 
  

Recension av Emma Phils Let go – Bli fri från ditt kontrollbehov

Emma Phil är författare, professionell coach och en efterfrågad föreläsare över hela landet. Hon brinner för att få människor att leva sin kunskap, vara förebilder för nästa generation och få konkreta verktyg för att leda sig själv i sitt eget liv. Hon har en ordentlig utbildning och erfarenhet i beteendeförändringar, ledarskap, coaching, neurolingvistisk programmering (NLP) och idrottspsykologi. Emma Pihl utbildar i Wiminvests kurser i talalangoptimering för att få flera kvinnor i ledandet positioner och hon driver företaget Inspirera.

 

Handling: En riktigt intressant faktabok om olika kontrollbehov som vissa människor har eller inte har. 

Varför blir vissa utbrända för att de upplever att de aldrig har full kontroll, tillräcklig förmåga eller prestera sitt bästa medan andra inte har någon kontroll alls och tillvaron blir ett enda stort kaos för dem själva och deras omgivning? Varför behöver vissa människor ha kontroll över att allt ligger på rätt plats och på rätt ställe?

Emma Pihl säger att det handlar om balans – kontrollbalans. Att ha kontroll vid varje tillfälle. Att ta kontroll över de inre kontrollfaktorerna, tankar, fokus, känslor och meningsskapande istället för omständigheter och omgivningen. Att både ha för mycket eller för lite kontroll tar mycket energi, hämmar den personliga utvecklingen och minskar livskvaliteten. Boken är upplagd med exempel på personer som Emma har träffat i sitt arbete och som har olika kontrollbehov. Den är väldigt pedagogiskt upplagd med tankeväckande övningar, illustrerande modeller och träffande exempel som talar om hur du kan ta makten över när, hur, vad och om du vill kontrollera. Efter varje avsnitt innehåller boken en eller flera frågor som har med föregående kapitel att göra, om vad eller hur du tänker och fungerar.

En riktigt, riktigt bra bok som äntligen tar upp kontrollbehov på ett pedagogiskt och ett konstruktivt sätt. Jag har själv ett otroligt kontrollbehov, som tyvärr många gånger går ut över familjen. Särskilt mina hemmaboende myndiga döttrar som inte gillar att jag tjatar om de gjort det eller inte glömt det… Efter att ha läst boken förstår jag att de är vuxna och klarar av det de ska göra själva. Saker som att tvätten måste vikas på ett visst sätt, eller hur lägenheten ska städas, det tar på krafterna att alltid ha kontroll. Det spelar ju ingen roll hur handukarna viks eller var man börjar städa. Varför är vi så många som inte kan släppa på kontrollen och bara måste ha det på vårt sätt? Det är bara att slösa onödig energi.

Boken har gett mig många nya tankesätt och jag har verkligen försökt att svara på alla frågor. En del har varit lätta, andra har tagit lite längre tid att svara på och vissa har jag ännu inte kunnat svara på. Från och med nu är denna bok min ”Bibel”. Den kommer att ligga på mitt sängbord för att jag ska kunna läsa i den då och då. Jag är så tacksam för att Emma Pihl gjort en bok om kontroll. Det är ett stort problem som behöver bearbetas under en längre tid. Det är inget som går över under en natt även om man läst denna underbara bok.

 

 
 
 
 

Spionen från FRA av Anders Jallai

 

 

Recension av Anders Jallais debutroman Spionen på FRA

Anders Jallai är dykare och före detta stridspilot. Han var den som fann den sovjetiska ubåten S 7 på svenskt vatten 1998 och även det försvunna Catalinaplanet 2003.

Idén att skriva en spionroman fick han när han forskade efter material om de sovjetiska underrättelsetjänsternas spioner i Sverige under ”Det kalla kriget” 

Spionen på FRA är hans första roman och även första delen i en triologi. En del av händelserna i boken är sanna och resten har Anders Jallai gissat sig till eller helt enkelt hittat på. Allt för att göra romanen så spännande som möjligt.

Handling: Efter Estonias förlisning i september 1994, där Anton Molin lyckats överleva men tyvärr hans fru och två barn omkommit, rusar han in till chefen för Sektionen för särskild inhämtning (SSI), slänger sin skriftliga uppsägning på bordet och säger: ”Jag hoppar av. Du och SSI är ansvariga…! Jag vet det.”

Fjorton år senare, år 2008, får Anton Modin ledtrådar till en väl bevarad hemlighet. Den svenska marinen har på 1980-talet sänkt en sovjetisk ubåt i Stockholms skärgård. Han bestämmer sig för att söka reda på den. Han tar hjälp av några vänner som också är intresserade. Anton Modin riskerar därmed inte bara rikets säkerhet, utan han blir även ett lovligt byte för svensk, rysk och amerikansk säkerhetstjänst.

Han dyker efter ubåten tillsammans med sina vänner och åker runt för att prata med vissa personer som hade en ledande ställning under 1980-talet, när detta var aktuellt.

Men vilka kan egentligen Anton Modin lita på? Vilka är hans fiende och vilka är hans vänner? Hur kommer det att gå för Anton Modin? Det får du reda på om du läser denna spionroman med en annorlunda handling.

 

Jag tycker att det var en riktigt spännande spionroman som tog upp Estonias förlisning, U i37 som hittades på grund utanför Karlskrona och den förmodade sovjetiska ubåten som sänktes i Stockholms skärgård. Anton Modin är en man som jag känner stor sympati för. Han verkar så sårbar och nedbruten och känner säkert stor skuld efter att familjen omkommit i Estonias förlisning, medan han själv klarat sig. Ändå orkar han ge sig ut på detta stora äventyr att leta efter ubåten. Anders Jallai skriver på ett lättsamt och intressant sätt. Han beskriver händelser, miljöer på ett tillfredställande sätt. Det är inte en sträckläsarbok, men den är mycket spännande och händelserna är ofta oförberedda. Jag rekommenderar den och tror att de som arbetar, arbetat eller gjort lumpen inom flottan kommer att känna romanen mycket givande.

 

 

 
 
 
 

Askungar av Kristina Ohlsson

 

Askungar 

Recension av Kristina Ohlssons bok Askungar

Kristina Ohlsson är 30 år, bor i Vasastan i Stockholm men är uppvuxen i Kristianstad. Hon lever som singel och arbetar som analytiker på Säkerhetspolisen.

Denna bok är hennes debut och den är utgiven av Piratförlaget.

Kristina Ohlsson har redan en ny bok på gång om Fredrika Bergman. Tusenskönor heter den och utkommer till hösten 2010 och hon har redan uppslag till en tredje bok i serien.

 

 

 

Handling: Berättelsen börjar med varje förälders fasa. En liten flicka försvinner från tåg X 2000 från Göteborg till Stockholm. Flickans mamma går av vid tågstationen i Flemmingsberg, för att ringa ett snabbt samtal. Hon blir uppehållen av en kvinna som ber om hjälp med sin sjuka hund. Tåget börja rulla iväg och mamman vinkar för att stoppa tåget. Hon lyckas inte, ringer till SJ och berättar vad som hänt och slänger sig själv i en taxi till Stockholms station. När tåget stannat på stationen ska konduktören titta till flickan, men då är hon försvunnen. Ingen har sett någonting ovanligt.

Fallet tas om hand av kommissarie Alex Recht, en lyckligt gift medelålders man.

Kriminalinspektör Peder Rydh är något yngre, ganska nybliven pappa till tvillingar. Han har problem i sitt äktenskap. Efter tvillingarnas ankomst tycker Peder att hans hustru inte bryr sig lika mycket om honom som innan. Deras sexualliv fungerar dåligt och Peder vänsterprasslar med en kollega.

Sedan kommer Fredrika Bergman in i bilden. Förut var hon en lovande violinist, men efter en olycka orkade hon inte spela som förut. Istället utbildade hon sig till kriminolog och efter flera års universitetsstudier får hon nu delta i fallet tillsammans med Alex och Peder. De är dock lite skeptiska till att arbeta med en akademiker som inte har någon praktisk utbildning av polisiärt arbete.

Den försvunna flickans pappa är den som först blir misstänkt, eftersom han och mammans förhållande inte är det bästa. Pappan är spårlöst försvunnen och blir häktad i sin utevaro. Varför hör han inte av sig när hans dotter försvunnit? Det har gått ut i media så han borde fått reda på det. Något senare får polisen ett tips som leder dem på ett helt annat spår, det spåret gör att de förstår varför han håller sig undan och misstankarna mot honom tas bort.

Parallellt med handlingen om flickans försvinnande får man läsa om två okända kvinnor.

Den ena kvinnan lever gömd, eftersom hennes före detta pojkvän misshandlade henne. Hon funderar på om det kan vara han som tagit flickan. Hon ringer anonymt till polisen och berättar men hennes berättelse tas inte på allvar av polisen.

Den andra kvinnan låter sig duperas av en man. När hon inte gör som han säger misshandlar henne. Är det samma man? och vem är han?

Ytterligare ett barn försvinner, denna gång en baby som sover i sin vagn utanför sitt hem. Polisen kan bara konstatera att mammorna inte känner varandra eller har något gemensamt.

 

Peder, Alex och Fredrika åker runt i Sverige och förhör olika människor som varit i kontakt med mamman till flickan som försvann på tåget, gamla som nya bekantskaper, men det leder inte till några nya spår. Allt verkar hopplöst.

Det tar tid och ork för de inblandade, men de lyckas till slut lösa de båda barnens försvinnande, slutet är en riktig nagelbitare.

 

Jag tycker attboken var väldigt bra och spännande skriven. Den var lättläst och jag hade svårt att sluta läsa den, ibland läste jag långt in på natten. Det jag tycker var något sämre var presentationen av vissa karaktärer. De kunde fått ett utförligare och mer personlig presentation. Även när det gäller vissa spår som poliserna följer och som de inte kommer någonstans med, hade jag redan räknat ut direkt. Men i det stora hela är det en riktigt bra kriminalthriller och jag ser fram mot att läsa nästa bok av Kristina Ohlsson.

 

 

 

 
 
 
 

Blondie av Birgitta Andersson

 

Recension av Birgitta Anderssons bok Blondie

Birgitta Andersson har en bakgrund som prostituerad, kriminell och drogmissbrukare. Hon har tillbringat många år på olika institutioner, bland annat på kvinnofängelset Hinseberg. Birgitta har även arbetat som journalist och redaktör. Blondie är hennes debutbok.

.

Handling: Berättelsen om Birgitta Andersson är en tragisk historia rakt igenom. Redan som sjuåring blir hon våldtagen av en alkoholist i en trappuppgång. När hon som nioåring rymmer hemifrån, blir hon ännu en gång våldtagen – denna gång av den långtradarchaufför som hon liftat med.

Som tolvåring börjar hon sälja sin kropp till fyllegubbar på Söder i Stockholm. Vid tretton års ålder är hon en van prostituerad i city med egen hallick som tar det mesta av det hon tjänar.

Redan i början av tonåren börjar Birgitta sin kriminella sida, hon lär sig att lura pengar av människor. Det gör hon utan att ha några som helst känslor för de som hon lurat. Hon lär sig att förfalska identitetskort som hon använder för att ut pengar på falska checkar, eller för att handla varor.

Birgitta börjar även missbruka droger och alkohol. Hon föder två flickor som hon inte klarar att ta hand om. Inte ens barnen gör att hon kan bli drogfri.

Mamma Maja finns alltid där som stöd för Birgitta. I hela sitt liv ställer Maja helhjärtat upp för sin trasiga dotter. Oavsett hur Birgittas situation ser ut.

Under sexton år av sitt liv befinner sig Birgitta på olika institutioner: Flickhem, ungdomsvårdsskolor, psykiatriska kliniker, slutna avdelningar både på mentalsjukhus och på kvinnofängelset Hinseberg.

Ibland efter någon avgiftning försöker hon hålla sig drogfri, men det händer allting någonting som gör att hon börjar med droger igen.

På en av de institutioner hon varit på får hon väldigt bra stöd av en del av personalen och en pastor, hon får hjälp att studera till journalist på en Folkhögskola i Luleå. Den tiden var nog en av de bästa i Birgittas liv.

Efter utbildningen får hon så småningom ett bra jobb som redaktör. Det går mycket bra för henne, men hon tar på sig för mycket jobb och en dag säger kroppen ifrån. Birgitta blir sjukskriven en längre tid.

Det händer mycket mer i Birgittas liv, men jag slutar här eftersom jag inte vill avslöja allt. Numera är Birgitta drogfri, men alkoholen kan fortfarande vara ett problem .

Läs boken – så ni får veta hela den tragiska berättelsen.

 

Jag tycker att det var en otroligt bra bok. 

Författaren Birgitta Stenberg har skrivit ett intressant förord. 

Berättelsen är tragisk hela vägen. Birgittas liv är så sorgligt, att hon blev våldtagen vid sju års ålder tror jag kan vara orsaken till att hon hamnade på fel väg. Birgitta skriver på ett fängslande och känslosamt språk. Det märks att hon har journalistutbildning, hon kan verkligen uttrycka sig. Jag hade svårt att lägga boken ifrån mig. Jag glömde tid och rum när jag läste och klockan kunde bli långt över midnatt och bokstäverna var suddiga innan jag kunde lägga boken ifrån mig. Däremot har jag svårt att förstå detta med droger. Har aldrig varit i kontakt med någon som missbrukar droger. Det gör att jag har svårt att förstå att man inte ens kan sluta med droger när man har barn.

En bok som alla bör läsa – Den ger en syn på en värld som är okänd för många.

 

 

 
 
 
 

Fallet Vincent Franke av Christoffer Carlsson

 
 


Recension av Christoffer Carlssons bok: 

Fallet Vincent Franke

(Detta är en recensionsbok från Piratförlaget)

Christoffer Carlsson är född 1986 och är uppvuxen i Halmstad. 2005 kom han till Stockholm för att studera kriminologi. Christoffer har precis blivit antagen som doktorand vid Kriminologiska institutionen, Stockholms universitet. Fallet Vincent Franke är hans debutroman.

Handling: Boken är skriven i första person. Det är Vincent som berättar för läsarna vad som händer från sitt perspektiv. Vincent är ca 30 år. Han är beroende av morfin sedan unga år. Beroendet fick han under tragiska omständigheter och han försörjer sig som langare.

Berättelsen börjar när en kompis till Vincent ringer på hans dörr och knuffar in en ung tjej. Kompisen säger att tjejen ska stanna hos Vincent i cirka en vecka och han får absolut inte låta henne gå iväg. Tjejen kan inte prata svenska, så de har svårt att förstå varandra, men att hon heter Maria förstår han ganska snart. En dag blir Vincent uppringd av ”Pastorn” – en höjdare i den undre världen. Han vill träffa Vincent och de bestämmer tid och plats. Vid mötet får Vincent en påse heroin av ”Pastorn”. Om han håller kvar Maria tills han säger till, får han behålla pengarna som han tjänar på att sälja heroinet. Om inte, ja då…

En annan dag när Vincent kommer hem är Maria borta. Eftersom han fattat tycke för henne, ger hans sig ut för att leta efter henne. Detta är upptakten till en spännande berättelse om den undre världen. Senare blir det en jakt där både polis och personer i undre världen är inblandade i. Det händer någonting hela tiden från första till sista sida och till THE END.

 

Jag är så fascinerad av den unge Christoffer Carlsson. Han är född 1986 och redan doktorand i kriminologi och han har skrivit en debutroman som om han aldrig gjort något annat. Språket är tufft, precis som man förväntar sig i en bok där kriminella är huvudkaraktärer. Boken är överlag spännande skrivet. Varje kapitel slutar på ett sådant sätt att jag var tvungen att fortsätta läsa. Boken kom med posten ungefär klockan elva och jag bar den med mig hela dagen och läste så fort tillfälle gavs. Klockan tre på natten hade jag läst ut boken och jag hade gåshud ett bra tag och svårt att somna. Den var så bra. Lägg Christoffer Carlsson på minnet, den killen är säkerligen vår nästa stora kriminalförfattare. Så ni Pirater på förlaget: Släpp inte Christoffer!

 

 

 
 
 
 

Bara betydelsefulla dör av Varg Gyllander

 

Recension av Varg Gyllanders bok 

Bara betydelsefulla dör


 
Detta är uppföljaren till Varg Gyllanders hyllade kriminalroman Somliga linor brister som kom ut i mars 2009. Rättigheterna till boken såldes snabbt till Danmark och Tyskland. Varg Gyllander är pressekreterare vid Rikskriminalpolisen och har tidigare arbetat som marinofficer och kriminalreporter. Hans långa erfarenhet att följa polisarbete gör att han vant rör sig i de miljöer där erfarna mordutredare finns och det ger honom tryggheten att göra sina historier både spännande och trovärdiga. Han bor i Stockholm med sin fru och två barn.

Handling: Upptakten till denna deckare utgår från ett litet samhälle i Sverige, där det en gång om året är en nynazistisk manifestation. Ledaren Styrbjörn Midvinter gör sig beredd att börja sitt tal, efter att över tusen armar höjts till skyn med handflatorna nedåt och ett ”heil” hörs. Sen dör han…

Utredare blir kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin. De börjar med att gräva i Styrbjörn Midvinters förflutna och får reda på att han egentligen hette Johan Seger. Pia beger sig till Johans pappa Thord Seger för vidare upplysningar om Johan. En trevlig man som arbetat som läkare. Thord berättar att Johan haft en trygg uppväxt. Han hade lätt för sig i skolan och gillade att sitta och fiska i sin lilla båt och var en omtyckt vän.

När han var sjutton år träffar han den fjortonåriga Petra Jonsson – en tjej som alltid klär sig i svart. De fattar tycke för varandra och Petra blir gravid. Tillsammans får de sonen Gabriel. En kväll när Gabriel är i tvåårsåldern kommer paret in med honom till sjukhuset. Han gråter och har blåmärken. Läkaren som undersöker pojken förstår att någon har skakat honom och att han fått vissa hjärnskador. Läkaren ringer polisen och Johan blir anklagad för misshandel och döms till sluten ungdomsvård. Lille Gabriel blir bortadopterad och kontakten bryts. Efter fängelset börjar Johan att umgås i nynazistiska kretsar och han blir snart deras ledare.

Tillbaka till Johans död – det framkommer att han blivit skjuten av en pil rakt i halsen. Ulf Holtz kommer i kontakt med Marcus Koster, en rullstolsburen man som har hand om ungdomsverksamheten när det gäller pil- och armborstskjutning. Han tror att det är en pil från en armborst som dödat Johan.

Letandet efter mördaren går vidare – Ulf och Linda hittar ”Örnnästet”, Nazisternas klubbstuga. Där hittar de ett inre rum som troligen fungerar som ett kontor, men innan de hinner undersöka det brinner ”Örnnästet” ner. Vem har tänt på? Mördaren?

Under jakten på mördaren träffar de på många människor som på ett eller annat sätt haft anknytning till Johan Seger. Vem som helst av dessa kan vara mördaren. Men vem? ...

 

En riktigt bra och spännande deckare där två kriminaltekniker håller i utredningen av ett mord. Varg Gyllander är en ny bekantskap för mig, jag har inte läst Somliga linor brister, något jag absolut kommer att göra. Boken är skriven på ett trivsamt och lättsamt sätt och Varg Gyllander har ibland skrivit med glimten i ögat. Varför inte, en deckare behöver inte vara tungt skrivet. Det kändes skönt att kunna le lite ibland, samtidigt som den är väldigt spännande. Ämnet om främlingsfientliga partier, hot och våld inom politiken är även ett aktuellt ämne idag. Jag tycker att det var en riktigt, riktigt bra deckare. En sträckläsarbok som jag verkligen rekommenderar.