Bokrecensioner 2009

Dessa recensioner har jag kopierat från min gamla hemsida. Ser att de inte håller måttet, eftersom jag började recensera 2009. Hoppas på överseende för det./Kristina
 


Jag har fått i uppdrag av Piratförlaget/pocketförlaget att recensera Grundläggande genetik av Mikael Fant.

Mikael Fant har fått Stora Läsarpriset som Årets debutant för denna roman. Det finns väl ingen tvekan om att det var helt rätt.
 Mikael Fant bor i Malmö och är född 1971. Han är frilansande förlags- och tidningsredaktör, konferenstolk, översättare och musiker med fantasi.  

Bokens huvudperson heter Jacob 30 år och han verkar vara både en vilsen själ och ensam. Under sin uppväxt har han bott med sin mamma Christina i övervåningen över hennes restaurang på Kungsholmen i Stockholm. Man får följa honom under barndomen till vuxenlivet och får vara med när hans mamma dör.

Mikael Fant skriver otroligt fint. Perfekt språk och skrivet med inlevelse. Han skriver så beskrivande att jag i alla fall kunde se personerna och de olika platser som personerna befann sig  på,  framför mig. Jag föredrar författare som är beskrivande. Jag vill få en bild av boken precis som när jag ser en film. Men det är väl därför jag ofta blir så besviken på filmerna, för de brukar inte se ut som jag föreställt mig. Mikael Fants bok är verkligen en bok som jag rekommenderar. En helt vanlig roman men ändå så verklig och spännande.

Men slutet var inte vad jag hade hoppats på. Trodde det skulle sluta lyckligt.

 

 
 

 

 

 
Lars Rambe

Är född 1968 och bosatt i Stockholm. Han är advokat och numera även författare. "Spåren på bryggan" är hans debutroman. Detta är den första boken i en planerad serie om journalisten Fredrik Gransjö som med sin familj precis flyttat till Strängnäs från Stockholm. Händelserna kommer att tilldra sig i Strängnäs.

Boken som är en deckare börjar 1965 när en mentalpatient rymmer från Sundby mentalsjukhus. Han springer ut på Stängnäsfjärdens is i snöstormen.
Morgonen efter hittas han och även en kvinna döda fastfrusna i isen.
Detta dubbelmord blir upptakten till en komplicerad morudredning som inte får sitt slut förrän 2005.

Boken är otroligt bra skriven. Grammatiken och språket är perfekt. Likaså att Lars Rambe är perfekt på beskrivande text. 
Något som jag tycker extra mycket om. Jag vill kunna se framför mig hur personer och platser ser ut och det har han verkligen lyckats med. 

Ofta brukar en del deckarförfattare har vad jag kallar det ett enkel och stressat språk. Som om författaren säger. - Läs mig snabbt så du får veta vem mördaren är. 

Men Lars Rambes språk är så grundligt och bra att den känslan kommer ändå. 
 Detta att skriva olika avsnitt i presens och imperfekt är för mig en stor skicklighet hos en författare. När sedan allt binds samman till slut efter 40 år. Det är genialt. Bokens spänning är stegrande och i slutet är den svår att lägga i från sig. 

Ni som har krav på deckare med bra språk. Läs denna.

 

 
 

ROSLUND & HELLSTRÖM   3 SEKUNDER

Killarna har gjort det igen. En ny succébok. 
Har fått denna bok från Piratförlaget för att recensera.
Detta är deras femte bok som de skrivit tillsammans. Börge Hellström har ett förflutet som missbrukare och är dömd för flera våldsbrott i sin ungdom. Men sedan mitten av 1990-talet är han ren från sitt missbruk. Han var med och grundade KRIS (kriminellas revansch i samhället) När SVT-journalisten Anders Roslund skulle göra en dokumentär om KRIS blev de vänner och började att skriva böcker tillsammans.

Denna bok handlar om Infiltratören Piet Hoffman alias Paula som har ett kriminellt förflutet. Han lever ett dubbelliv och ljuger ständigt för sin fru och två barn. 
Både som uppdrag av polisen och Polska maffian Wojtek skickas han till ett av Sveriges tyngsta fängelse. Aspås fängelse. 

Han ska kontrollera knarkaffärerna därinne genom att smuggla in amfetamin. Om det går åt skogen har hans två kontakter hos svenska polisen lovat att få ut honom. Nu går allt åt skogen men när Piet kontakter sina poliskontakter låtsas de inte känna av honom. 

Nu återstår det bara att försöka klara av det själv. På exakt 3 sekunder vet Piet (Paula) att det tar att dö. F

Fallet kommer till kriminalkommisarie Ewert Grens som inte vet vem Hoffman är  och inte heller att Piet Hoffman har sina kontakter bland hans anställda. 

Ewert Grens hustru är numera död och han lägger ner alla sina Siw Malmqvist skivor i polisens förråd.  Han är som vanligt helt besluten att klara av detta brott. Slutet är mycket spännande men också oväntat.

En nästan 600 sidors tung bok som jag  ialla fall nästan sträckläste. Hade jag inte haft familj hade jag nog läst den rakt av. Men jag läste till kl 02. om nätterna. Tiden stod still och jag läste tills ögon föll ihop. 
 

 
 

ALDRIG SOM HON   av Lotta Thorsén

Jag har inte så mycket fakta om författaren. Lotta är journalist och författare. ”Aldrig som hon” är hennes debutroman. En stark roman med självbiografiska inslag. Lotta lever med sin familj i Örebro.
Hon har förut skrivit två Lättlästa böcker.

Boken är tragisk. Den handlar om Ester som lever med sin mamma och fyra syskon. Men mamman kan knappt ta hand om sig själv och då heller inte sina barn. Boken bygger helt på Esters tankar och de andra syskonen har ingen större del i handlingen. När Ester bara tre år gammal får ta hand om sin mamma, göra kaffe, kamma hennes hår, ja i stort sätt ta hand om det mesta. 

 Mamman själv dricker kaffe och röker som en borstbindare. Hon byter karlar hela tiden. De män hon väljer är inte lämpliga att ta hand om en familj.  En del av männen som gärna gav sig på barn har satt djupa spår på Ester. 

När det långt senare är dags för Ester att bli mamma är hon full av ångest. Hur ska hon klara av att bli mamma? Hon har ju inga preferenser. 

Hur livet utvecklar sig för Ester får ni ta reda på själva genom att läsa denna mycket tragiska men läsvärda bok. 

Jag tyckte att Lottas lättskrivna språk gjorde boken sin rätt. Även om handlingen gjorde att man fick rysningar och tårar så kunde man inte lägga den ifrån sig. Jag tycker att det är en bok som bör läsa av många. Den är så givande.

 

 
 

 

EQUINOX av Michael White


Eftersom jag recenserade en bok förra gången som jag tyckte var så tråkig, vill jag denna gång recensera en bok som var otroligt bra.
Den här boken heter EQUINOX och handlar om ett flertal mord på unga kvinnor och en ung man. Det konstiga är att mördaren avlägsnar en del inre organ och lämnar tex. ett silvermynt där hjärtat, hjärnan, gallblåsan och levern funnits.

Polisfotografen Philip Bainbridge och kriminalreporten Laura Niven börjar intressera sig för fallen. De kommer fram till att det är rituella mord som förekommit under flera århundranden. Redan under Isaac Newtons tid. De hittar fakta att de senaste liknande morden hände 1851, i en tidning på biblioteket. Laura tror sig veta att morden sker när natten går över till ett nytt stjärntecken. Men det är ingenting som Kommissarie Monroe, som har hand om utredningen vill tro på.

Philip och Laura dras in i en mystisk värld av alkemi och astrologi.
Man får även följa Newton under hans levnadstid.

Boken är väldigt spännande och svår att lägga i från sig. Allt detta om astrologi och alkemi tyckte jag var så intressant så jag var tvungen att läsa på lite mer om det på internet.

Jag ska inte avslöja hur allt slutade. Men det som var bra var att det i slutet av boken fanns fakta om vad som var sant och vad som var fiktion i berättelsen.

Jag rekommenderar verkligen denna bok, främst till de som är intresserade av det ockulta.
 

 
 

 

 

   
Eva Dozzi 
  Jävla John

Jävla John är Eva Dozzis debutroman. Eva är född 1957 i Stockholm. Hon har tidigare arbetat som bl. a  musiker och sångerska, som radio- och TV-presentatör. Hon har även varit programproducent på Sveriges radio.

År 1963 är ett engelskt popband på sitt första Sverigebesök. På hotellet där killarna bor arbetar den långa, blonda Katja. Hon studerar klassisk musik och arbetar extra på hotellet. En kväll ropar en man på engelska till henne , om hon inte kan städa upp efter en av killarna som ligger stupfull på golvet i sitt rum. Han har även spytt. Katja torkar upp. Men när hon ska gå vill killen att hon ska stanna kvar tills han mår bättre. Katja gör det, men undrar samtidigt vem killen är. Han har långt hår och smala svarta byxor. Killen blir som besatt av Katja och besöker henne ofta i hennes lägenhet. 

De blir förälskade. Katja följer med till London ett tag. När hon sedan kommer hem upptäcker hon att mensen inte har kommit som den ska. Hon är med barn och pappan till barnet är inte mindre än John Lennon i The Beatles.

 Detta kunde vara en helt sann historia. Jag själv tror att det finns ett mörkertal när det gäller musikerbarn i andra länder. Musiker brukar inte vara så försiktiga. 

Detta är en välskriven  bok om musik och kärlek. Eva beskriver John som brutal, alkoholist och knarkare.  Hon framställer även honom som sjukligt svartsjuk. Aggressiv  och ansvarslös. 

Han bryr sig inte om sin son Julian som han med sin fru Cyntia. Inte heller är han särskilt intresserad av dottern Sarah. 

Eva har gjort en ordentlig  research om vilka hotell Beatles bodde på och hur de turnerade. 
Eva Dozzi skriver med ett fint och lättläst språk och boken blir aldrig tråkig. Den är svårt att lägga den ifrån sig.
 
 

 
 

Caroline Engvall 14 år till salu 

Författaren Caroline Engvall är 30 år och bosatt i Stockholm med sin man och son. Ena halvåret bor och jobbar hon på en ö i Thailand. Hon är journalist och började sin karriär redan som 15-åring. Hon har varit chefredaktör för ungdomstidningen Frida. 14 år till salu är hennes debutbok.

Denna bok är väldig tragisk. En kväll när 14-åriga Tessan är på väg hem från stallet blir hon våldtagen av en jämnårig kille. Hon blir såklart chockad men vågar inte berätta något om händelsen för någon. Tessan tar på sig skulden för våldtäkten och mår allt sämre psykiskt. 

En dag föreslår en kompis att de ska sälja sex via nätet för att tjäna snabba pengar. Det tar bara några sekunder innan de får svar på nätet från män som vill köpa sex. De gör det tillsammans ett par gånger sen drar sig kompisen ut för hon tyckte det var för äckligt. 

Men Tessan fortsätter och fortsätter. Varför vet hon egentligen inte. Men hon mår så dåligt efter våldtäkten. 

De detaljerade scenerna när hon blir sexuellt utnyttjad tycker jag är väldigt svåra att läsa. 

Till slut kopplas socialen in och Tessan får komma till olika fosterhem, ibland blir hon utskriven i tron på att allt är bra, men då fortsätter Tessan att kontakta männen igen. Efter hon har träffat männen mår hon så dåligt och får ångest. Hon tror att han bara duger till att sälja sex. 

Det är en jobbig bok att läsa. Men just för att Caroline Engvall har lyckats så bra med det berättande språket. 

Jag tycker att alla föräldrar som har barn i denna ålder borde läsa den. Eftersom vissa signaler hos ungdomar  som inte mår bra tas upp på ett bra sett. Likaså barnpsykologer och socialsekreterare som arbetar med barn. Tycker ofta att de inte kan tyda flickornas signaler efter allt man läst i media om utnyttjade barn.
 

 
 

Ethel G Ericsson Flickan som inte fick finnas

Ethel G Ericsson är journalist och företagsledare. Hon driver ett framgångsrikt vårdföretag, som består av specialistmottagningar för mag-och tarmsjukdomar. Ethel bor med sin familj i Farsta utanför Stockholm. Flickan som inte fick finnas  är hennes debutroman.

När Ethels mamma Alice  är 38 år föder hon en välskapt pojke. Läkaren säger att inte kommer att kunna få flera barn. Men Alice blir gravid igen och dottern Ethel föds som ett oönskat barn. 

Alice har psykiska problem och missbrukar sprit och tabletter. Dessutom kedjeröker hon. Det blir lilla Ethel som får ta smällarna när hennes mamma mår dåligt. Hon blir hånad, kränkt och ibland fysiskt misshandlad. 

I skolan blir Ethel mobbad, oftast för sina kläder. Ethel får ärva kläder från sina kusiner. Urtvättade och antingen för små eller för stora. De utsvängda V-jeansen hon fått svajar på vaderna. 
Ethels pappa älskar henne men arbetar borta i veckorna och på helgerna super föräldrarna. Pappan vågar inte heller försvara Ethel inför Alice. Han gråter istället. 
Ethel har fin kontakt med sin bror. Men det är han som får all kärlek av Alice. Ibland får Ethel vara mammas förtrogna. Mamma Alice berättar om sin barndom och familj. Då gäller det för Ethel att lyssna och hålla med. Annars kan mammans 
humör svänga och hon blir arg, då går det ut över Ethel.

Jag tycker att detta är en tragisk men en underbart skriven bok om lilla Ethel som aldrig fick känna riktig kärlek. Det finns nog många barn som har det på detta vis, men som aldrig upptäcks. Barn till missbrukande föräldrar, där de istället för att få vara det barn de är, får vara förälder till sina föräldrar. Barnen blir hotade av sina föräldrar att inte berätta för någon vuxen som lärare, kurator, skolsköterska eller någon kamrats förälder. De hotas ofta med att då kommer socialen och tar dem och att de då har förstört föräldrarnas liv för alltid. Klart inte barnen vågar. Barn är nästan alltid lojala mot sina föräldrar. Denna bok kan man diskutera mycket om, ur olika aspekter.

 

 
 

 

 

 

Åsa Linderborg
 
Mig äger ingen. 

Åsa Linderborg är född 1968 och arbetar som kulturskribent på Aftonbladet. "Mig äger ingen" är hennes debutroman.

Åsa skriver om sin uppväxt med sin ensamstående pappa som är härdare på Metallverken i Västerås. Han har problem med alkoholen.

Åsa tycker mycket om sin pappa. Men att detta med hygien inte är så viktigt är väl inte så bra. Ingen tandborste eller tandkräm. Sova utan lakan tillhör vardagen. Inga handukar och inga nytvättade kläder.

Pappans anhöriga försöker hjälpa till så gott det går och varje dag efter pappans jobb cyklar de hem till farmor och farfar för att äta middag.

Jag tycker det är en fin skriven bok om en udda uppväxt. Även om Åsa har en udda pappa könner hon sig älskad och det har gått bra för henne i livet.

 

 
 

Klas Ekman och Martin Norberg  Broder Daniel - when we were winning 


Detta är en bok om det kontroversiella  bandet Broder Daniel. Boken är skriven av Klas Ekman som är frilansjournalist. Han arbetar bland annat för SvD, Metro och Sonic.  Martin Norberg är frilandsfotograf och det var han som tog de första professionella bilderna på Broder Daniel. Det är hans bilder som finns med i boken.

 Man får följa Broder Daniel ifrån starten 1988 tills deras avskedsföreställning  den 8 augusti 2008. De beslöt sig att upphöra som band 1988 då deras gitarrist Anders Göhtberg  tog sitt liv genom att hoppa från Västerbron i Stockholm. 

Broder Daniel älskar eller hatar man. I början festade och bråkade mycket. Sångaren Henrik Bergren kunde vara så full att han ramlade på scen. Men efter att Lucas Moodyson upptäckte dem och han gjorde en video med dem och de fick även spela tre låtar som bakgrundsmusik till hans film Fucking Åmål fick de sitt genombrott. 

De lugnade ner sig och gjorde bättre låtar. Deras sista skiva Cruel Town är en av min absolut favorit skiva. Kan spela den flera gånger om dagen. Jag har älskat broder Daniels musik sedan Fucking Åmål. 

De som tyckt om Broder Daniel bör läsa denna bok. Det är intressant att följa deras utveckling. Henrik Bergren har även själv kommenterat händelser som vart.

 

 
 

Sylvia Plath Glaskupan 


Sylvia Plath föddes i Boston 1932, fick stipendiat 1955 för att studera i England. Där mötte hon poeten Ted Hughes som hon gifte sig med. De fick två barn. Sylvia Plath hade stundtals psykiska problem. Glaskupan är en självbiografisk roman. Sylva betraktas som en av vår tids mest betydande poeter. Även att hon levde så länge. Hon tog livet av sig 1963.

Glaskupan är som sagt en själbiografisk roman. Den handlar om år 1953 när Ester Greenwood vinner en tävling där priset är en månads vistelse i New York i en damtidnings regi. Hon träffar många olika människor och har en trevlig månad i New York. Men hon är spänd på att komma hem för att få veta om hon kommit in på den författarkurs hon sökt. Hon är väl egentligen säker på att hon ska bli antagen.

 Men när hon kommer hem och öppnar brevet får hon en chock. Hon har inte blivit antagen. I och med att hon blir sysslolös börjar hennes personlighetsförändring. Hon försöker ta självmor och hamnar på mentalsjukhus. Det blir en lång tid fram och tillbaka i psykiatrins vård innan hon ser dagsljuset igen. 

Jag tycker boken är tragisk, men otroligt bra. Hennes språk är så poetiskt. Synd att hon tog livet av sig så ung, hon hade tillfört världen med massor avintressanta böcker. 

Men ofta är det så att en del  skriver som bäst när de inte mår bra psykiskt. Likaså är det med många konstnärer. När de mår som sämst blir tavlorna bäst.

 

 
 

Martin Svensson Din heder är Martin Svenssons andra roman. Han debuterade 2007 med romanen Hej mitt namn var Elton Persson. Boken blev en stor framgång  i pocket och såldes i över 30 00 exemplar. Martin Svensson är och kommer väl alltid vara förknippad med sin låt Yeahyeah wow wow. Martin är född 1978 i Kalmar och uppväxt i Varberg och sedan 1995 är han bosatt i Stockholm.

Din heder  handlar om att Viktor kommer i kontakt med Meryem en palestinsk-kurdisk tjej. En dag ringer Meryem till Viktor och vill att de ska träffas. När Viktor träffar Meryem har ett svagt minne att de har träffats på krogen någon gång. Meryems bror och svartsjuke pojkvän tror att Viktor och Meryem har ett förhållande.

 Konstiga saker börjar hända. En kväll när Viktor kommer hem ser han att hans balkongdörr är uppbruten. Men inget är stulet. 

Genom Meryem blir Viktor vän med hennes farbror Mehmet, en väldig färgstark person. Bekantskapen med Viktor är inte populär i Meryems familj. De vill att hon ska gifta sig med en man från den egna kulturen. 

Men farbror Mehmet försöker styra upp det hela och får Meryems familj att tillslut tro på att Viktor och hon ska gifta sig. Mehmet ställer till med en stor fest för familjen för att de ska få lära känna Viktor. Festen blir inte så lyckad kan jag säga men mer vill jag inte avslöja. Jag tycker det är en läsvärd bok för detta med heder förekommer ofta i dagens Sverige.

Jag själv tyckte mycket om boken, brukar inte vara så förtjust i ”Jag” skrivna böcker men Martin lyckas väldigt bra med det. Likadant i förra boken som också är skriven i ”jag” form. Jag känner direkt att jag är där någonstans bakom Viktor och följer honom hela tiden. Det känns som om han är en vän som jag har koll på. Det var likadant med Elton i förra boken. 

Men om jag tar upp detta med heder så har jag läst flera böcker om detta ämne och har upptäckt att det går till på ungefär samma sätt i de olika familjerna. Någon i familjen har sett sin syster eller kusin prata med en kille, oftast en skolkamrat som inte på något sätt är konstigt här i Sverige. Men när de stackars flickorna kommer hem blir de kallade för hora och ibland blir de till och med slagna. 

Nu tillhörde väl inte Meryems familj de värsta men ändå tillräckligt för att man ska reagera.

Jag slutar med att igen säga att detta är viktig bok för oss svenskar att läsa, detta om hur många unga flickor som lever i en hederskultur och sedan att den är skriven från ett manligt perspektiv gör den ännu mer läsvärd.
 

 
 

Johan Theorin Nattfåk 


Författaren Johan Theorin är född 1963. han har varit sommarboende på norra Öland i hela sitt liv. Detta är hans andra roman. Debutromanen hette Skumtimmen och tilldrog sig också på Öland.

Denna roman heter "Nattfåk" När den hemska vinterstormen som kallas Nattfåk på Öland far in över ön bör man hålla sig inne. 

Handlingen tilldrar sig mest på Åluddens gård som stått öde i många år. Nu har familjen Joakim och Katrine Westin med sina två barn flyttat dit från Stockholm.

 Det sägs att trähusen är byggda av timmer från ett skepp som gått under vid en fåk. Därför händer det övernaturliga saker som andar och spöken som går igen. Men familjen Westin är inte vidskepliga av sig. men det dröjer inte länge förrän det börjar hönda otäcka saker.

Den kusligaste sägnen säger att alla som dött på Åludden återvänder till gården varje jul.

 Ja om det händer får ni veta om ni läser boken. Jag tycker att den håller från första till sista sidan. men jag varnar för att ha den som sänglektyr om man är mörkrädd.

En sak blev jag irriterad över och det var att Joakim inte berättade sanningen för sina barn på en gång. Mer säger jag inte för att inte avslöja för mycket.
 

 
 

 

Jag har läst boken Hemlös-med egna ord. Den är skriven av vissa hemlösa i Stockholm.

Boken bygger på texter som har publicerats i gatutidningen Situation Sthlm. En tidning som de hemlösa säljer på Stockholm gator.

Det är både en sorlig- och humoristisk bok.

De hemlösa berättar om sin vardag, hur de tillbringar timmarna ute på gatorna, tills de kan hinna i tid för att få sova i en säng på ett härbärge, eller en port. Det är inte alltid de har tur att få en sängplats, då återstår det att leta efter någon port som är öppen eller så får de sova ute med kartonger eller tidningar som täcke.

Det finns hemlösa som haft bra boende och jobb, men vid en skilsmässa eller arbetslöshet inte haft råd att betala hyran och på sätt blivit hemlös. En kvinna hade t.ex. ett toppenjobb men alkoholen gjorde så hon fick sluta sitt arbete och till slut blev hon hemlös.

Men det finns även de som själva valt att bli hemlös, de vill helt enkel vara "fria" som de säger.

Många går på droger eller är alkolister. De bedriver hela dagarna för att skaffa fram pengar för att kunna bli tillfredställda. En del har även psykiska problem. Jag tycker själv mest synd om de psykiskt sjuka. De har inte alltid koll på vad de gör. De behöver förmodligen medicin för att fungera någorlunda normalt. Men det är svårt att få hjälp på psykiatrin och de flesta har inte tillgång till den medicin de behöver.
Inte undra på att det händer otäcka incidenter. De kan ha psykoser och då vet man inte vad man gör. Hör röster t.ex. som säger att man ska döda.

Vissa finner kärleken med någon annan hemlös. Då känns allting lite lättare.

En del har även fått en lägenhet genom socialen, men tyvärr är det inte många som inte klarar att bo i en lägenhet, så snart är de hemlösa igen.

Jag tycker detta var en intressant bok. Just att det är de hemlösa som själv skriver om sina liv och inte någon journalist som återberättar vad de säger.
Deras värld är det inte inte många som känner till. Ofta vänder man bort när man träffar på de.

En av de som skrivit var en gammal skolkamrat till mig. Jag blev inte förvånad, för den killen hade en trasig uppväxt, med en alkoliserad pappa. Men ändå det känns trist när en vän råkar ut för hemlöshet och drogmissbruk.
Det finns även texter av vissa svenska författare. T.ex. Liza Marklund och Fredrik Lindström.

Är man intresserad av att läsa om människor som anses vara annorlunda och lära känna deras värld så ska man absolut läsa denna bok.

 

 

Danny Wattin Stockholm Sägner

Danny Wattin är född 1973. Han är bosatt i Sverige och Australien. Han försörjer sig på flera sätt. Som journalist, festivalarbetare. Forskningsassistent och salladsbonde. Numera är han även författare.
Hans debutbok heter Stockholm Sägner. En lite annorlunda bok. Den är indelad i olika korta kapite med trevliga illustrationer av Ting Adolphus som även är tillsammans med Danny.

Döden sitter på sitt sunkiga tvåmodulskontor och övervakar Stockholm. Ibland är det ganska trist och Döden skulle gärna ta lite semester.

En bok att skratta åt, den är ironisk men rolig.  Den tar upp saker i dagens samhälle.  Som relationer, självömkan, moral ,  jakt på ungdom, virilitet, rikedom och lycka.  En satir om dagens samhälle kan man säga.

Kapitlet som heter Döden tycker jag var extra rolig. Lennart har precis dött och står utanför receptionen till himmelriket. Där möts han av en receptionist som vill se hans legitimation. Annars kan han inte få komma in. – Men jag är ju död säger han, jag har inget leg. Med mig. – Det går inte säger receptionisten. Jag måste veta vem du är.  – Lennart ber henne ringa till Sankte Per. Men får då reda på att Sankte Per är på tjänsteresa och återkommer om 160 år. Stackars Lennart ska han sitta i 160 innan han får komma in.

Jag tycket mycket om boken och skrattade ofta. Tycker att den är helt klart läsvärd, för er som tycker det är kul att läsa något annorlunda ibland.  Jag rekommenderar den starkt.

 

Jan-Sverre Syvertsen Sekten 


Jag har fått i uppdrag av Piratförlaget att blogga och recensera denna bok. Min blogg finns på http:/blogg.passagen.se/krisim

Norrmannen Jan-Sverre Syvertsen är född 1968 och är journalist .Han har skrivit en del faktaböcker som utgivits i hemlandet.

Denna bok handlar om en sekt som kallar sig Smiths vänner. Jag har inte hittat något om sekten på internet, så jag undrar om den kan vara påhittad. Kanske nån vet?

Det börjar med att tonårstjejen Tina 18 år hittas död sittandes vid en trädstam och som någon har tänt på. 
Tinas kamrat Irene är ute och går när hon känner en doft. På avstånd ser hon att någon sitter vid en trädstam. Hon tror att det är en docka först. Men sen ser hon att det är Tina.

Hon springer hem till sektledaren Jörgen och  säger att -Tina brinner.

Psykologen Sander Mörk och polisen Lisa Lunde blir de som får undersöka mordet.

Lite senare hittas även an annan tjej död på samma plats som Tina men upphängd i ett träd.
Jakten på mördarna börjar. Kan det vara någon i Sekten?
Sander och Lisa börjar sitt långa letande och det händer en hel del på vägen.

Jag tyckte väl att boken var så där. Jag hade velat veta mer om sekten och det framgår inte om det är en påhittad sekt eller  inte. Men jag tror att den är påhittad. Lite tunn handling, med den var lättläst.

Är man intresserad av sekter och samtigt en mordhistoria, ja då kanske den är intressant.

 

 

 

Steffen Jacobsen Passageraren 


Hej!Jag har fått boken "Passageraren" från Piratförlaget för att recensera.

 Skapad 2009-06-07 · 20:57 av krisim
Jag har läst färdigt PASSAGERAREN av Steffen Jacobsen. En dansk överläkare som är född 1956. Detta är hans debutdeckare.

Blev väldigt besviken på boken. En man Jacob Nelleman ger sig ut på jakt men hittas död av en pil. Först tror polisen att det var en olycklshändelse. Att han blivit träffad när någon jagat råddjur. 

Men vid obduktionen upptäcks det att han blivit mördad. 

Kommisarie Robin Hansen får ta hand om fallet. Han kopplar händelsen till året innan när J N tillsammans med sin vän Axel Nobel och den kvinnliga skepparen Anne Bjerre råkar ut för en otäck storm strax söder om Svalbard. Kappseglingsbåten Nadir försvinner i djupet och likaså Anne Bjerre.

Ja, här kan man tro att det spännande börjar men nej inte då. Det är nästan bara dialoger och en massa faktaord som inte vi som inte är sjöfartsfolk alltid känner till. Inte jag ialla fall. Latitud osv. Det förstörde mycket. Inte hände det något spännande heller. En liten James Bond action i slutet av boken men då hade jag för länge tröttnat på den och läste bara för att den skulle ta slut.

 

 


 

 
 

Reggie Nadelson När jorden rämnar 


Boken handlar om kriminalpolisen Artie Cohen som är född i Ryssland. Han har lite problem med sig själv och dricker en hel del. Boken handlar om barn som försvunnit eller blivit dödade. En morgon hittar en ung ryska kläder som är halvt nedgrävda på stranden. Artie tycker att han känner igen jackan. Han hade gett sin gudson en likadan. Pojkens föräldrar säger att han är med en kompis och dennes far och fiskar. Men så är det inte. Pojken är försvunnen. 
Jag tycker inte alls om boken. Barnens försvinnande berättas det bara en bråkdel om. Jag tycker att boken handlar mer om Artie och hans ryska vänner, kvinnor och alkohol. Alldeles för mycket onödigt prat och dålig handling. Visst många amerikanska böcker brukar skrivas på detta sett och det är det jag inte tycker om. Föredrar engelska deckare och trillers.

 
 
 

Recension av Annika Duverts debutdeckare En mördares spegelbild.

Annika Duvert – Vår nästa stora deckardrottning

Annika Duvert bor i Märsta med man och tre söner 6, 8 och 11 år gamla. På dagarna driver hon en egen redovisningsbyrå och på kvällarna när pojkarna sover skriver hon. Annika är född i Farsta utanför Stockholm 1968. Hon har alltid haft en inre känsla att skriva. Hon älskar att skriva och har alltid en historia i huvudet. En mördares spegelbild är hennes debut och den är utgiven på PaperTalk. 

När Anna är  på 9-ornas avslutningsfest får hon huvudvärk och vill gå hem. Hennes bästis frågar om hon ska följa med Anna hem. Men Anna säger att det inte behövs. Inte långt från hemmet känner Anna att någon smyger sig på henne och lägger en trasa över hennes mun. Sedan dess är hon försvunnen. 

Kriminalinspektör Alexandra får tillsammans med sina kollegor uppgiften att lösa fallet. De samlar ihop till skallgång för att leta efter Anna, de letar från tidiga morgnar till sena kvällar. Men de hittar inte Anna. Tillslut går man tillbaka till vardagen igen. Tre månader senare ger sig två unga pojkar sig iväg en tidig morgon för att fiska. Den ena pojkens krok fastnar och när han ska se efter vad den fastnat på, ser han en död människa som ligger i vattnet under en bro. De springer hem och föräldrarna ringer till polisen.
 
Efter att man hittat liket försvinner en ny ung kvinna, Maria. Maria känner sig illamående när hon befinner sig på krogen. Hon och en väninna bestämmer sig för att ta en Taxi hem. Väninnan går av före Maria. När Maria går den sista korta biten hem, känner hon sig förföljd, hon tittar åt sida och känner att någon lägger en trasa för hennes mun. Nu är Maria också försvunnen.
 
Bara några dagar efter Marias försvinnande ska en kvinna ta ut sin hund på en morgonpromenad. Hunden börjar skälla och dra i kopplet. I vassen hittar kvinnan en död människa. Kanske Maria. Vem vet? 

En äldre kvinna hittas nerslagen och mördad i sitt hem. Hon har säkert legat där länge. Men polisen kan inte hitta någon koppling mellan den äldre damen och de unga flickorna. Snart försvinner ytterligare  ung kvinna igen. Nu ser det ut som en seriemördare går lös. Det finns en hel del misstänkta. Men jag berättar inte mer.
Boken är så välskriven och spänningen finns där från början till slut. Den sista halvan sträckläste jag. Kunde inte lägga den ifrån mig den.


 

 
 

 

Recension av Signhild Hortbergs Längtans blåa trådar

Signhild är en äldre dam som arbetat som postkassörska och haft skrivandet som hobby i många år. Hon är flitig skribent i Piteå-Tidningen. Känd under namnet Signhild Aurora. 

Detta är Signhild Hortbergs debut. En trevlig bok med små tankar och funderingar. Längtans blåa trådar är en gulligt skriven bok med små dikter, förmodligen är det författarens tankar. Det finns många ord som man ta till sig. Den är lättläst men man bör läsa den flera gånger, så orden sätter sig.

 

 

 
 

 

Recension av Mian Lodalens bok Dårens dotter

Mian Lodalen är född 1962 och uppvuxen i Jönköping. Numera bor hon i Stockholm, där arbetar hon som författare, frilansjournalist, krönikör och föredragshållare.

Dårens dotter handlar om lilla Connie som tidig förlorade sin mamma. Först bodde hon hos sin mormor och morfar, sen hos sin moster och morbror. Hon träffar sin pappa lite då och då. Han ska egentligen ha henne varannan helg, men ibland dyker han inte upp. 

När han kommer hör Connie ett brummande ljud som är från hans Volvo P 1800. Han tror att han är James Bond då. Han har nästan alltid en ny flickvän vid sin sida. Men ett tag hade han ett längre förhållande med Ulla. Ulla har en son som heter Kalle, han och Connie blir bästisar. De hittar på en hel del bus tillsammans.

 Pappa ”Dåren” driver en affär i Jönköping, där han säljer kondomer. I frireligiösa Jönköping är det inte så passande. Den får snart läggas ner. 

Då öppnar han en affär i Göteborg, där han säljer kläder som han köper utomlands. Lilla Connie som bara är 8-9 år får hjälpa till i affären hela dagarna när hon är hos sin pappa. 
Connie själv har det svårt iskolan. Hon hänger inte med, utan dagdrömmer och är allmänt ointresserad.

Mian Lodalen har lyckats skriva boken med glimten i ögat, även om handlingen stundtals är ganska tragisk. Men Mian är duktig på att formulera sig på ett bra sätt både muntligt och skriftligt 

Har hört rykten om att Mian skriver på del 2 av Dårens dotter. Hoppas att det är sant. Vill gärna veta hur det går för Connie och pappa ”Dåren” i fortsättningen.

 

 

Bokrecension av Jesper Ersgårds Ut kom vargarna.   2009

Denna bok kommer ut i handeln i morgon 1 augusti 2009. Ni som gillar spännande deckare med mycket handling och lite extra mycket action, gå till er bokhandlare och köp den på en gång.

Jesper Ersgård är född 1969. Han har skrivit filmanus i Hollywood, bl. a. Racid och Living in Peril. Han har en fil.mag i litteraturvetenskap och sitter i styrelsen för Delblanc-sällskapet. Jesper bor på Södermalm i Stockholm med sin fru och dotter. Ut kom vargarna är hans debutroman.

Handling – Från början var William 29 år, i fysisk toppform, tränad och med tjockt mörkt hår, nästan svart. Han var helt enkelt en vacker man. Bara för att han såg så bra ut trodde många att han var homo. Varje morgon brukar William och hans kompanjon Roger köpa med sig en fika, från  kaféet Ellas. Så också idag. William går fram till disken och beställer. Han märker aldrig de två männen som kommer fram och ställer sig på var sin sida om honom. Utan förvarning kör den ena mannen sin kniv djupt i sidan på William. William skriker högt och vänder sig om. Då kommer att andra hugg som går in i Williams axel. Han får flera hugg i bl.a. i bröstet, kniven glider ner längs revbenen. William svimmar av smärta. Den ena mannen snittar William i ansiktet. Han känner hur hans kinder delas i två och hänger som lösa lappar mot halsen.

Trots allt överlever William. Läkarna har lappat ihop honom så gott det gick. Men någon vacker man är han inte numera. Han ser mer ut som ett odjur. Han börjar kallas för Scareface.  William slutar som polis och blir sjupensionär. Ett tag i alla fall. Helt plötsligt får William och en annan polis som heter Julia. Hon är också en outsider inom poliskåren ett känsligt uppdrag. De ska åka till S:t Petersburg för att hitta en våldsam bankrånare och föra honom till Sverige där han ska gripas. Men det är inte det lättaste. Snart är Julia och William jagade av både ryska polisen och ryska maffian. Allt medans den svenske bankrånaren jagas av sina medbrottslingar som vill ha sin del av bytet. 

Det är många blodiga händelser. Ingen kan vara säker på vem som är vän eller fiende. Man kan inte lita på någon.

En jättebra och spännande deckare. Särskilt för de som gillar mycket action.

 

 

 

 
 

Recension av Karin Ramsings bok Familjesidor

Karin Ramsing är 53 år och bor i Malmö. Hon har varit gift i 30 år och har två vuxna döttrar och ett barnbarn på väg. Karin har arbetat i många år som arbetsterapeut inom sjukvården, senast på Reumatalogen, som även är den plats som Karin trivts bäst på. Karin har gått på skrivarkurs. Händelserna i boken kommer från olika personligheter som Karin träffat genom åren. Det är alltså ingen självbiografi.

Handling – Jag vill kalla handlingen för en lugn familjetragedi. Lugn, för att allt sker på ett relativt lugnt sätt. Visst förekommer det ordväxlingar ibland, men inte så det blir det väsentliga i innehållet.

Högst upp i hierarkin sätter jag: Anna 45 år. Hon är mamma till Sara 28 år. Sara blev till i Rimini efter en semesterflört när Anna var på språkresa när hon var 17 år. Maxi heter hennes biologiska pappa, men Sara vet ingenting om honom. Sen finns Anders och Kalle med i bilden. Anders och Anna var ett par och bodde tillsammans i många år. Kalle är Anders son. Kalles biologiska mamma är död sedan länge. Alla dessa fungerade som en helt vanlig familj. Anders var Saras ”pappa” och Kalle hennes ”bror”.  Likadant med Anders och Kalle, de kände att Sara var ”dotter” och ”syster”. Men en dag bara flyttar Anders och Kalle ut. Sara förstår ingenting och Anna vill inte berätta varför. 

15 år senare ser Kalle Saras förlovningsannons i tidningen. Han ringer upp henne för att gratulera. De bestämmer även att höras igen.

En dag frågar Anna om Sara vill följa med henne på en restresa utomlands. Det vill Sara gärna. Hon hoppas att de ska komma varandra närmare. Anna beter sig lite underligt i Rimini, dit resan gick. Hon ville promenera ensam. En dag under sin promenad hittar Anna huset som Maxi bodde i, då för 28 år sen.  En dag bestämmer sig Sara för att följa efter Anna. Hon har något svagt minne om att Anna hade träffat Maxi här i Rimini. På vägen träffar hon en man som är en spegelbild av henne själv. Mannen tittar också på Sara med förvånad blick. Det visar sig vara Saras biologiska pappa och hon får kontakt med honom och får träffa sina halvsyskon. Han har aldrig vetat att han haft en dotter i Sverige, så han var besviken på Anna.  Medan Sara umgås med Maxi och hans familj, träffar Anna en ung Italienare och låter sig uppvaktas. Efter resan träffar Sara, hennes fästman Marcus och Kalle varandra och de kommer mycket bra överrens. Även Anders tar mod till sig och ringer Anna. De går ut och äter och lovar att hålla kontakten. Några månader senare besöker Sara sin mamma för att berätta någonting roligt. Här tänker jag inte avslöja något om slutet.

Jag tycker det är en intressant roman, som skildrar en familjebild som förekommer ofta i dagens samhälle. Styvfamiljer förekommer ofta, likaså att många barn inte har kontakt med sin biologiska pappa. Texten flyter på bra hela tiden och boken blir aldrig tråkig. Jag kan varmt rekommendera den. (Tyvärr är Karin Ramsing avliden sedan flera år tillbaka och jag saknar henne mycet)


Flickvännen av Karolina Ramqvist

Karolina Ramqvist är chefredaktör för Arena och kolumnist i DN.

Hon har tidigare utgett böckerna ”När svenska pojkar började dansa” 1997 och ”More Fire” 2002. Katarina är även en orädd och tankeväckande röst i samhällsdebatten i antologin Fittstim 1999

En lugn och fint skriven bok om Karin som är tillsammans med John som är grovt kriminell. Lyxen han kan ge henne räcker för att hon ska känna sig lycklig. John har köpt ett lyxigt hus till henne, hon får åka på lyxiga resor och shoppa snygga och dyra kläder. Hon får även det bästa kokainet och röka de bästa jointarna. Hon har även tagit avstånd fån sin mamma och två systrar, eftersom de inte gillar att hon är tillsammans med John.

Hon tillbringar sin tid i sitt lyxiga hus, med utegångsförbud när John är på ”jobb”. Hon har hela tiden mobiltelefonen vid sin sida ifall John skulle ringa eller sms:a. För när John kommer hem måste hon finnas tillgänglig. Vad han gör på sina ”jobb” vet Karin inte och hon vill inte heller veta det. Hur länge han är borta veta hon aldrig.

Allt är så ytligt. Att se snygg ut inför John är viktig, därför tränar Karin mycket. Det är viktigt att ha fina kläder och smink.

Karin tänker ofta på Karen och Henry Hill i filmen Maffiabröder, en film hon troligen sett många gånger. Hon jämför sig gärna med Karen.

Karin umgås bara med Johns kriminella kompisars flickvänner. En kväll när killarna är ute på ”jobb” träffas tjejerna över en middag hos Karin. De äter inte mycket, men dricker vin, champagne, snorar kokain och röker jointar. De blir mycket påverkade. De pratar bara om ytliga saker som kläder och smink, de sminkar även varandra. De diskuterar även sina killar.

På kvällen tar Karin en promenad med sin hund. Hon tittar in i väninnan Lindas bil och ser att den är fullpackad med saker. Hon förstår att Linda tänker sticka. Hon försöker tala med väninnan att inte göra det. Karin är väldigt upprörd. Väninnorna sover över hos Karin, men på morgonen när Karin vaknar har Linda redan försvunnit.

 

Det finns mycket att diskutera kring denna bok.

Varför väljer vissa kvinnor att leva tillsammans med kriminella män?

Varför får de grövsta kriminella som sitter i fängelse säckar med kärleksbrev?

För att först boken bättre föreslår jag att ni tittar på filmen Maffiabröder. Där får man följa Henry och Karens liv. 

 

 
 

Johan Holm Solitude – den svagaste länken

 

Recension: Sam Lindwall jobbar som privatdetektiv. Han letar inte efter otrogna män, utan mest med industrispionage och kvalificerade dataintrång.

 

Han har kontakt med andra detektiver på nätet. På Solitude – en hemlig sida, där alla har alias och Solitude styrs med järnhand av Mind. Minds kön, nationalitet och ålder är hemlig. Minds kontroller alla som anmäler som medlem på sidan. 

 

Sam arbetar ofta tillsammans med homosexuelle transvestiten Johnny som är en av världens bästa hackers. 

Sam får i uppdrag av Jörgen Ståhl på bokförlaget Bandit. Jörgen har en känsla att allt inte går rätt till när de exporterar de böcker som deras miljonsäljande författare har skrivit..Egentligen skulle pengarna flöda in, men någonstans på vägen mellan Bandit och de tyska läsarna försvinner pengarna.

Sam åker iväg till Slovenien för att kolla upp tryckeriet. Han upptäcker saker som gör att Jörgen Ståhls misstankar förstärks om att allt inte står rätt till.

När Sam kommer hem till Sverige igen kontaktar han sin gode vän poliskommissarien Jan-Erik Carnehage om det han misstänker och ber polisen at ta tag i det hela.

Samtidigt forsätter Sams och Johnnys jakt på nätpedofiler. De lägger ut viruset Leech. Som tyvärr ödelägger betydligt mer än de räknat med. 

Nu är det helt plötsligt Sam som blir jagad istället. Någon har satt en prislapp på hans huvud.

Det blir ett spännande och blodigt slut. Klarar sig Sam levande? Läs så får ni svaret.

Jag tycker att boken hade sina spännande scener, men jag blev också irriterad över en sak. Privatdetektiver ska vara hemliga. Sams kontakter på Solitude är hemliga. Man har alias och ingen vet vem man ”pratar” med, eller var personen befinner sig.

Sam vill inte ha kvitto på en del av de pengar han får av de som anlitar honom. De bör ju inte veta hur han löser uppdraget.

Men vad är det då som jag blir irriterad över. Jo, det är när Sam och Johnny helt öppet pratar i sina mobiler. Där berättar de om hur de ska lägga upp virus på nätet och andra saker om deras arbete som är hemligt. Det känns ganska orealistiskt även om boken är en fiktiv roman. Vem som helst kan avlyssna en mobiltelefon i dagen Sverige. Det går emot den andra handlingen, där allt ska vara så hemligt.

 

 
 

Recension av Augustin Erbas ”Ensamhetens broar”

Augustin Erba är 41 år, han bor på söder i Stockholm med sin fru och två barn 4 och 7- år gamla. Han är ansvarig för programutveckling på SR. Han har tidigare arbetat på SVT:s Aktuellt och på TV 4.

Han fick uppmärksamhet för sina texter i antologierna Uppdrag pappa och Uppdrag familj. Ensamhetens broar är hans debutroman.

 

Ensamhetens broar handlar om Civilkurage.

Peter Johansson tänker 20-år tillbaka i tiden. På den tiden han gjorde lumpen. Hela livet efter lumpen har Johansson haft stora skuldkänslor. Han lever ett ensamt liv. Han arbetar i en delikatessdisk i en affär i sin hemstad. Under en skjutövning blev en gravid kvinna skjuten till döds i sin bil. Hon hade rutan på passagerarsidan öppet lite och kulan kom in den vägen. Hon dog direkt.

 

Peter och Fredrik är barndomskompisar som hållit ihop sen de var riktigt små. Nu var det dags att göra lumpen. De hamnar på ett ingenjörsregemente någonstans i Sverige på 80-talet. Peter blir nu Johansson, en vanlig kille som försöker att passa in, han vågar inte stå för sina egna åsikter, utan följer med strömmen. Han beskriver hur killarna pratar om tjejer som sexobjekt, om det utmattande fysiska arbete de får göra, dagmarscher, tält uppsättning och vedvakt.

 

Johanssons kompis har svårt att anpassa sig till lumparlivet. Efter första permissionen kommer han mycket försent, vilket är emot reglerna. Han blir också utsatt för mobbing. En dag får han reda på att hans flickvän tagit sitt liv. Han rymmer och kommer aldrig tillbaka.

 

Johanssons plutonkompis Samir, som har traumatiska krigserfarenheter är inte rädd för påpeka vad han tycker, inte ens för befälen. Han följer reglerna helt och hållet och går in för alla övningar till 100%

Mycket av det som Johansson berättar om lumparlivet är historier som jag hört från manliga vänner. De råa orden och hur jobbiga dessa dagmarscher var och att trötta sätta upp tältet för kunna sova i och detta med att vara eldvakt och försöka hålla sig vaken.

 

Augustin Erba har ett lättsamt sätt att skriva på. Kapitlen är korta och boken är intressant. Min favorit är invandrarkillen Samir som vågar ifrågasätta och säga emot sina befäl.

Det är Samir som lyckas ta reda på vems kula och varför den träffade den gravida kvinnan. Han skriver upp namnet på en lapp och ger den till Johansson. Johansson tittar på lappen och lägger den i fickan. Där får den ligga. Något som gör hans liv full av skuldkänslor. Varför är det så svårt med civilkurage?

Augustin Erba har två böcker till på gång om civilkurage. Ensamhetens stadoch Ensamhetens borg. Jag ser fram emot att läsa dessa också.

 

 

RECENSION om Systerskap av Katerina Janouch

 

Katerina Janouch är född 1964 i Prag. Hon kom till Sverige som 10-åring. Hon arbetar som sexrådgivare och författare. Bosatt i Stockholm med sin man och fem barn. 2004 kom Anhörig. Boken handlar om hur det är att vara gift med en alkoholist.

Systerskap är en direkt fortsättning på Bedragen, en bok om barnmorskan Cecilia Lund.

Cecilias man John har varit otrogen och de har separerat. Hon känner sig inte bekväm i sitt singelliv och varannan vecka mamma. Cecilias mamma Christina betalar för att Cecilia och John ska kunna gå till en familjeterapeut.

 

Cecilia och John sätter ut sitt hus till försäljning. Något Cecilia egentligen inte vill. Hon har så många minnen därifrån och de fyra barnen är uppvuxna där. Barnen vill inte heller flytta. De har sina kompisar i närheten. Cecilia känner vemod när mäklaren kommer och pratar om visning och kostnader.

 

En natt när Cecilia jobbar föds en liten flicka. Hon tycker att situationen på rummets känns lite underligt. Den nyblivna pappan sitter hela tiden med sin dator i knäet. Mamman själv klagar över att hon har ont i halsen. Den lilla flickan får hög feber och Cecilia tar kontakt med tjänstegörande barnläkaren, som lovar att komma så fort hon kan.  När Cecilia tycker att det tar lite lång tid går hon in till de nyblivna föräldrarna. Pappan säger att barnläkaren har varit och hämtat den febriga lilla flickan. Något som Cecilia tycker är konstigt, hon har inte sett till läkaren. När hon kommer ut från rummet möter hon barnläkaren som ursäktar sig för att hon är sen, säger Cecilia att det redan varit någon i vit rock som hämtat flickan. Men det kan inte vara så säger läkaren. Det är bara hon som har jouren. De går in till paret igen, mamman klagar över halsen. Läkaren undersöker henne och ser att hon har blåsor i halsen. Det är ett virus som troligen överförts till barnet och kan vara livshotande. De måste hitta barnet och det fort.

 

Cecilias syster Susanna har en 19-årig dotter Alexandra som hon är orolig över. Sen Alexandra flyttat hemifrån har deras kontakt blivit så dålig. Alexandra drar sig undan och vill inte prata. Varför?

 

En dag besöker Alexandra sin vän Vendela. Vendela är Cecilias arbetskamrat Louises 19-åriga dotter. Vendela är redan mamma till lilla Agnes 3-år. Alexandra berättar att hon varit utsatt för ett sexuellt övergrepp. Hon hade träffat en trevlig kille på krogen och det hade känts bra när de gick därifrån tillsammans. Men helt plötsligt hade han börjat slita i hennes kläder, försökt kyssa henne, klämt på hennes bröst och stuckit handen innanför trosorna. Som tur var blev hon inte våldtagen, men hon kände sig äcklad.

 

Deras gemensamma vän Mia hade också blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp av två killar som även lagt in bilder på YouTube. Där hade de skrivit att hon var en hora. Maja hade i alla fall anmält övergreppet till polisen. Tjejerna kommer överens att bilda ”Systerskap”. De ska tillsammans gå ut på stan och läxa upp killar som gör övergrepp och sedan lägga ut på YouTube.

 

Tiden går och Cecilias och Johns hus blir inte sålt. De fortsätter att gå till familjeterapeuten. John ångrar sin otrohet och ber Cecilia att förlåta honom. Cecilia vet inte hur hon ska göra. Hon älskar fortfarande John, men en otrohet är svår att förlåta. Men i och med att huset inte blir sålt kommer de närmare varandra. Cecilia längtar efter att hans händer ska ta på henne. En dag tar lusten och längtan över och det förenas sexuellt.

 

Innan Cecilia och hennes arbetskamrater ska gå på semester träffas de på en picknick. De har trevligt och äter god mat. När Cecilia Börjar känna sig trött och illamående, säger hon tack och begär sig hemåt. Hon tar vägen genom Skogshöjdsparken, som är den kortaste vägen till tunnelbanan.

Samtidigt går Vendela samma väg. Hon anar en mörk gestalt och hon trycker sig mot ett kastanjeträd. Hon ser att gestalten vänder och går åt ett annat håll. Vendela känner obehag och ringer till Alexandras mobil.

Cecilia fortsätter mot tunnelbanan, när hon tycker att det prasslar till i snåren. Helt plötsligt känner hon att någon drar iväg med henne med en våldsam kraft. Hon försöker skrika, men det kommer inget ljud. Nu dör jag tänker Cecilia.

Dagen efter står det så här i tidningen:

Parkmannen fast – våldsamt drama i natt Parkmannen attackerade en kvinna i Skogshöjdsparken i natt. Kvinnan räddades av tre andra personer – som lyckades övermanna mannen. 

 

Alexandra, Maja och Vendela kände sig stolta. De hade lyckats med sitt uppdrag.

CIVILKURAGE.

Vem kan skriva ett familjedrama som är så spännande på ett sådant enkelt och fint språk. Katerina Janouch förstås. Vår egen relations- och sexualrådgivare. Hon luckas gång på gång att skriva bra böcker om relationer. I denna bok följde jag bara med i texten, tid- och rum bara försvann. Jag var helt uppslukat av Cecilia Lunds värld. Det kändes som om jag stod i bakgrunden och såg allt som skedde. Det var en riktig sträckläsarbok som jag fick tvinga mig att lägga den ifrån mig. Jag längtar redan till nästa bok om Cecilia Lund.

 

 

090915

 

Recension av Danny Wattins bok  Ursäkta, men din själ dog nyss

Danny Wattin är 35 år. Han har flickvän och två barn. Han är journalist, diversearbetare, salladsodlare, oboy-framställare och har drivit bokförlag. Han bor i Sverige och i Australien, eftersom hans flickvän är från Australien. Detta är hans tredje bok.

 

Handling – Danny Wattins nya roman Ursäkta, men din själ dog nyss har sin handling i ett fiktivt samhälle och år, någon gång i framtiden. Här föder medel- och överklassen sina barn på naturlig väg längre. Man väljer istället ur donationskataloger, så att barnet ska få perfekta gener. T.ex. En vacker ljushårig flicka, med blåa ögon och som dessutom är intelligent. Vackert utseende och intelligens är närmast ett måste.

Medel- och överklassens kvinnor använder sig av surrogatmödrar från underklassen, de vill inte förstöra sina kroppar eller karriärer.

Underklassen föder dock på vanligt vis.

Huvudpersonen i boken heter Benjamin Albert Bonkenstein. Hans mamma vann första pris i en tävling, där priset var Albert Einstein DNA. Hon befruktade sig med detta DNA och födde Benjamin som inte är någon skönhet. Han är kort och ful, många tycker att han liknar den kände sångaren Art Garfunkel från långt tillbaka i tiden.

I Benjamins skola har de fortplantningsrutor på skolgården, där eleverna tränar fortplanting på gammalt vis. Ett antal Maradonor spelar fotboll och Angelina I,II och III tittar i sina kataloger på jakt efter kändisar de vill ha barn med.

Benjamin blir förälskad i den genetiska överlägsna överklassflickan Julia och de inleder ett hemligt förhållande. Något som slutar i en härva av lögner, skönhetsideal och till och med mord.

 

Ja, Danny Wattin. Han lyckas alltid med att skriva om ett annorlunda ämne och personligheter. I debutboken Stockholmssägner var det döden som var huvudperson.

Här är det personer som inte blivit till på ett normalt vis, utan de har gener från kända personer. Egentligen är det är en skrämmande historia, som kan bli verklighet om inte människorna tänker sig för. Genforskningen är redan nu mycket framgångsrik. Det finns surrogatmödrar i Indien som rika amerikaner använder sig av för en billig penning. Här i Sverige har ju en flicka fötts för att ge sin bror en chans att överleva en dödlig sjukdom, genom att donera benmärg. En händelse som gett upphov till diskussion. Ingen kan formulera sig så bra som Danny Wattin. Hans språkkonst är närmast perfekt. Jag kommer numera att kalla Danny för ”småordens mästare”. Jag brukar bli irriterad när många författare fyller ut texten med småord som så och på osv. Men Dannys text blir så bra med dessa småord. Jag hakar inte upp mig någonstans. Allt är bara så perfekt.

 

 

Recension av Sara Lövestams debutbok  UDDA

 

Sara är född 1980 och arbetar som lärare i svenska för invandrare, hon är även frilansskribent. Efter att magasinet QX uppmärksammat hennes blogg värvade de henne som krönikör 2007.

Sara vann BOK-SM 2009 med boken UDDA; en tävling som arrangeras av skrivarsajten kap1.se och Piratförlaget. UDDA är Saras debutroman.

 

UDDA är en relationsroman och precis som titeln säger handlar den om udda människor.

 

Martin Sander har sedan 13-års ålder tänt på kvinnor som inte är ”fullständiga”. Kvinnor som har kroppsdelar som är stympade, t.ex. att det fattas ett ben eller en arm.

På internet får han kontakt med rullstolsburna Paula. Hennes ena ben är halvt och det andra finns inte alls. Ansiktet är skevt. Paula arbetar på universitet där hon forskar om partikelverb. Arbetet är hennes liv och hon är egentligen inte ute efter någon uppvaktning. Men hon ger med sig och hon och Martin träffas. Tycke uppstår. Dock lite mer från Martins sida.

Martin är bästa kompis med Lelle – en tjej som älskar kvinnor.  Hon tycker om att ha en kvinna att njuta av när lusten faller på.

Martin presenterar Paula för Lelle och i början blir det lite komplicerat eftersom Lelle är väldigt frispråkig av sig och det är inte Paula van med.

Vänskapen växer och utvecklas till något positivt i alla fall för två av dem.

 

Jag är så glad och tacksam för att jag fick läsa Saras bok och recensera den samma dag som den kommer ut. Sara har verkligen lyckats med sin debutbok på ett lysande sätt.

Boken är så välskriven och språket är perfekt. Om jag inte visste att detta var hennes debut, så hade jag trott att hon var en etablerad författare, som jag i så fall tyvärr hade missat att läsa. Hennes beskrivning om de här ”udda” människorna är skrivet på ett väldigt kärleksfullt sätt.

Martins kärlek till stympade kvinnor och Lelles lesbiska kärlek känns inte alls konstigt, bara så helt rätt. Till och med Saras beskrivande sexscener mellan två kvinnor blir vackert och inte konstigt (tänker på att en del heterosexuella kan ha svårt att ta till sig en lesbisk kärleksakt) 

Jag hade även turen att träffa och prata med Sara på bokmässan. En jättetrevlig och glad tjej, som verkligen förtjänade att vinna BOK-SM. Jag hoppas på många intressanta böcker skrivna av Sara i framtiden. 

 
 

Recension av Tom Rob Smiths bok Barn 44

 

Tom Rob Smith är född 1979. Hans mamma är från Sverige och pappan från England. Tom växte upp i södra London, där hans föräldrar restaurerade och sålde antikviteter och gamla böcker. Rob började tidigt läsa berättelser av Roal Dahl och Stephen Spielberg. Tom har tagit examen i engelsk litteratur vid universitetet i Cambridge. Efter det fick han ett skrivarstipendium och började läsa på ett universitet i Italien. När han kom tillbaka till England 2004, började han att skriva manus för populära TV-serier och, såpor. Barn 44 är Tom Rob Smiths debutroman.

 

Ukraina 25/1- 1933

Det är fattigt, ingen mat finns. Byborna har för länge sedan ätit upp sina husdjur, råttor och möss.

Två små barn ger sig ut i skogen för att leta efter något ätbart. Men bara ett barn återkommer hem.

 

1953

Man får nu träffa MGB - agenten Leo, som är huvudperson i denna bok. Han är officer i säkerhetstjänsten i Moskva. 

Han får i uppdrag att utreda ett misstänkt dödsfall på en pojke i femårsåldern. Pojken hade hittats död vid ett järnvägsspår. Pojkens familj är säkra på att pojken blivit mördad. Men Leo som fått hårda order av överordnade att påstå att det bara varit en olycka. Så Leo brydde sig inte ens om att titta på kroppen. I Stalins Sovjettunionen ifrågasätter man inga beslut från högre instans.

Till vardagen tillhör misstänksamhet och angiveri. Bara ett litet misstag kan göra att man riskerar att skickas till arbetsläger i Sibirien.

Leos överordnade kräver att han ska ange sin hustru som spion. Men han vägrar och han degraderas till en vanlig polis. Leo och hans fru blir skickade till en skitig industristad på andra sidan Uralbergen.

När Leo får reda på att flera mord på barn har skett där, förstår han att den lilla pojken i Moskva också måste ha mördats.

Han försöker tillsammans med sin fru att lösa morden. Leo tro att det måste vara någon som reser i arbetet som är den skyldiga.

Han får oväntat hjälp av en vän med namn på personer som är resande. Han upptäcker ett namn som han känner igen och som kan vara den misstänkte mördaren. Leo och hans fru letar reda på personen och hittar honom. Men den kopplingen Leo och personen har till varandra gör det inte lätt att gripa den skyldiga.

 

Barn 44 skulle först bli ett filmanus. Men det var svårt att sälja filmrättigheterna till en film som bara utspelar sig i ”Sovjetunionen”. Men nu när Tom Rob Smith gjort succé med boken, talas det om film i alla fall.

Boken var lättläst och intressant. Skrämmande med ”Sovjetunionens” regler: Att inget får i fråga sättas av de regler som myndigheterna skrev.

Jag hade nog velat följa mördaren mer. Alla fruktansvärda mord försvann ur handlingen, eftersom den följde Leo hela tiden. Boken är klassad som en deckare. Men tyvärr tycker jag inte att historien kom upp till den spännande deckarhistoria som jag trott.

 

 

 

 
 

Böcker jag läst och recenserat 2009

 

Recension om ”Brytpunkt: Uppsala” av Ulf Broberg och Peter Lundström

 

Ulf Broberg är författare och frilansjournalist med bakgrund från lokaradion och Sveriges radios sändningsledning. Han anlitas ofta som sakkunnig när det gäller svensk infrastruktur och ”blåljusorganisationer”. Ulf har stor insikt i arbetsvillkoren för svenska medier, räddningstjänst, akutsjukvård, polis m.m. han arbetar i sitt egna företag: Broberg Innovation.

Peter Lundström är kriminalpolis och författare. Han arbetar som kriminalkommissarie på Rikspolisstyrelsen efter en lång karriär inom polisen, från radiobilarna via olika operativa chefsbefattningar till utlandsuppdrag och rikskriminalen. Han har omfattande erfarenhet av och stor insikt i gränsöverskridande grov kriminalitet och dess framfart i Sverige. Idag arbetar han med det som rör polisens inre säkerhet.

”Brytpunkt: Uppsala” är den femte fristående delen i deras hyllade polisthrillerserie.

 

Polisteamet är desamma som i de övriga böckerna.

Boken innehåller en mängd olika händelser, så för att inte avslöja allt för mycket skriver jag ner korta resuméer från olika handlingar..

Ulf Bergman på SÄPO fortsätter med sin nazistutredning. Tillsammans med en grupp poliser kommer de närmare en högerextremistisk organisation som är på väg att ena hela den svenska extremhögern. Snart upptäcker Ulfs grupp att det troligen finns en läcka bland sina egna. De behöver därför stöd av Paula Sjöö, som är biträdande chef för rikskriminalen och även Ulf Bergmans sambo.

Samtidigt får Stig Edvard en oväntad kallelse till statsministern. Statsministern ber honom att omedelbart åka till Keneya för att leta efter två svenska kvinnliga valobservatörer som är spårlöst försvunna. Stigs besök i Keneya är inte populärt verken av svenska ambassaden eller den lokala polisen.

Ett NATO-möte är hastigt inplanerat till Uppsala 2009. Där en av deltagarna är President Barack Obama. S-O Melander utses till kommenderingschef för mer än 1500 poliser som ska övervaka mötet.

Fyra personer går in på T-centralens tunnelbana, de tar rulltrapporna ner till den blå linjen på nedersta plan. Ett tåg från Kungsträdsgården mot Ropsten stannar till på perrongen. En av personerna går fram till föraren och skjuter honom i pannan med en ljuddämpare och knuffar ner honom på spåret. Sedan placerar de fyra personerna hockeytrunkar som innehåller dieselolja i plastdunkar i första vagnen, efter att de sagt åt passagerarna att flytta till andra vagnar. De planerar en storbrand med ett långsamt förlopp i början. 

Det händer mycket mer och det som händer är sådant som kan hända i verkligheten, men som man inte tänker så mycket på. Vill inte avslöja mer,vad som mer händer får ni läsare själv uppleva.

 

Jag hade lite svårt att komma in i handlingen. Kanske beror det på att jag inte läst några av de andra böckerna i serien. Boken var stundtals mycket spännande, men ibland var den mycket trögläst. Beror säker på att det är två författare. Den ena skriver med glöd och på ett intressant sätt som gjorde att jag sträckläste vissa sidor. Sedan kom det sidor som var mycket tråkigare och stelare skrivna, som tog längre tid att komma igenom. Men i det stora hela var boken klart läsvärd.

 

 

 
 

 

Bokrecension om Philippe Claudels bok: ”Brodecks rapport

Philippe Claudel är född 1962 i Frankrike. Han har arbetat som fransklärare i 15 år på olika platser i Frankrike. Philippe Claudel är en mångbegåvad författare. Han har även skrivit teaterpjäser. Boken ”Grå själar” från 2006 är utgiven på svenska.

 

Denna bok handlar om Brodeck som haft en viss universitetsutbildning och som även äger en skrivmaskin. Han får i uppdrag av borgmästaren att skriva en rapport om ”Der Anderer” = främlingen som blir mördad i byn där de bor.

Byn som Broderick och de andra bor i är en fiktiv by, likaså årtalet. Förmodligen är det en by någonstans i Alsace-Lorriane och utspelar sig någon gång efter andra världskriget. Språket som talas påminner om tyska. Man får dock aldrig reda på var och när ”sagan” utspelar sig.

I rapporten berättar Brodeck även om sin tid som fånge på ett fängelse med andra ”fremder” = utlänningar. Han överlevde sin tid i fängelset, något han eller någon annan aldrig trott att han skulle göra.

Ingen i byn trodde heller att Brodeck skulle återkomma. I ett monument som de satt upp och där de skrivit namnen på de döda, finns även Brodricks namn med. När han trots allt återvänder till byn, försöker de skrapa bort hans namn från monumentet.

En dag anländer ”Der Anderer”  till byn med sin häst och åsna. Han tar in på ”Schloss värdshus”. Ingen vet vem han är eller vad han heter, något som retar byborna. Lite senare får alla byborna en inbjudan till ”Schloss värdshus” på kvällen klockan 19.00. ”Der Anderer” har ordnat en liten utställning med teckningar han gjort av byn och några bybor, bl.a. Brodeck Bilderna känns inte riktig rättvisa, men de är målade med en sanning som byborna inte vill se. Det utbryter ett tumult på värdshuset.

Brodeck lyckas skriva klart rapporten och lämnar den till borgmästaren som läser igenom den. Brodeck har lärt sig mycket om livet genom att skriva denna rapport. Han känner att han inte behöver ha den nedskrivet på papper längre. Allt finns i hans huvud och där får det stanna.

 

Tjusningen med att få recensera böcker är att jag gärna väljer en bok av en för mig okänd författare eller en författare jag aldrig annars tänkt läsa. Jag kände inte till Philippe Claudel, men efter att ha läst denna bok kände jag att det kändes helt rätt. För mig är det en helt ny bekantskap när det gäller denna sorts berättelse. En bok där man får tänka mycket själv. Ingenting är självklart som i många andra böcker. Den känslan som jag fick om byn och år var att det var en liten och gammal by, långt tillbaka i tiden och med en mur omkring. Det kändes väldigt medeltid och det stod ingenting om bilar eller andra moderna saker som gjorde att jag skulle förstå att det inte handlade om idag. Jag tyckte väldigt mycket om denna roman, eller ”saga”. Språket var så poetiskt, men ändå lättskrivet. När Philippe Claudel utkommer på svenska med en ny bok kommer jag inte att tveka att läsa den. Givetvis tänker jag läsa hans andra bok ”Grå själar”. Detta var som sagt en ny bekantskap, men en trevlig sådan och jag kommer att följa hans vidare skrivning.

 

 
 

 

 

Recension av Då världen höll andan: Kubakrisen 1962

 

Roger Älmeberg har arbetat som journalist i över 30 år. Han har varit reporter, producent och projektledare på Sveriges Radio. Roger Älmeberg har också varit chefredaktör på tidskriften ”Från riksdag till departement” ”R Älmeberg har också en fil.mag. i modern politisk historia och i ekonomi historia. Han idag är han verksam som frilandsjournalist och 2007 utkom med den uppmärksamma boken Hemliga förbindelser, Dc 3a:n, Sverige och kalla kriget.

 

Då världen höll andan: Kubakrisen 1962

Boken är skriven ur ett svenskt perspektiv. Tiden som boken utspelar sig är från 12 –28 oktober 1962.

Boken innehåller mycket intressanta fakta från de dramatiska dagarna i oktober 1962.

Det är USA och Sovjetunionen som har de största rollerna. Sverige har också en lite del i det hela. Statsminister Tage Erlander var med på flera möten. Likaså Stig Wennerstöm. Han skickade under den har tiden brev med osynligt bläck till sina uppdragsgivare i GRU. Namnet på hans kontakt kallades ”Generalen” Wennerström var aktiv både före och under KUBA - krisen.

Bröderna Kennedy ville forsla missiler och kärnvapen till Kuba. Men de var oroliga att göra det. För de visste att Sovjetunionen skulle ställa sig på KUBA :s sida.

I början fotograferade USA:s fotografer sovjetiska raketanläggningar. Men Chrusjtjov vek ner sig och accepterade den blockad som USA ville införa i KUBA och tog tillbaka sina kärnvapen.

I boken möter man många politiker som var verksamma detta år. Många har jag hört talas om och många inte. Intressant var att få veta att Che Guevara var utbildad läkare. Och bröderna Fidel och Rául Casto var inte barn till deras fars fru. Han fick tre barn med sin fru och åtta med den yngre hemhjälpen. Där fanns både Fidel och Rául.

Även svenska politiker förekommer ofta i boken. Mest den dåvarande statsministern Tage Erlander, sen även dåvarande utrikesministern och en del andra som var insatta i KUBA krisen.

Egentligen var det inte långt ifrån att ett tredje världskrig kunnat bli verklighet.

 

Detta var en väldigt intressant skriven bok om KUBA - krisen. Själv var jag bara fem år när den utspelades.

Jag har läst om krisen i skolan och de personer som figurerade i boken, är de politiker son jag vuxit upp med. Även om det var en hel del namn som jag både känner igen och  inte. Det var en del förkortningar på organisationer. Ändå var boken lättläst och som sagt intressant. Jag har lärt mig mycket om KUBA - krisen och känner att det var en viktig och intressant bok för mig. Jag har fått mycket kunskap om den delen av historien som utspelades på 1900-talet 

 

 
 

 

091029

Recension av Åsa Hellbergs bok Casanovas kvinna

Åsa Hellberg är född 1962 och uppvuxen i Fjällbacka. Detta är Åsa Hellbergs självbiografiska debutbok om hur det är att leva med en ”sexmissbrukare”

Åsa har haft ett alster publicerat förut. Det var i Vecko Revyn 1977.  Det var en insändare om en 15-årings dröm att få dansa och sjunga sig till olika världsmetropoler.

Annars har Åsa arbetat som lokal-TV presentatör i Sälen, som flygvärdinna och som dörrvakt på ett av Stockholms inneställen. Hon har även varit produktchef för Gevalia och Estrella.

Åsa har bott i Stockholm i 25 år och det är där hon vill bo med sin familj. Numera arbetar hon som coach åt sexmissbrukare och deras medberoende. 

Handling: Efter många år som singel tycker Lotta att det är dags att träffa någon igen. Hon börjar nätdejta, skriver ett trevligt brev om sig själv och lite om hur mannen bör vara, intressen etc. Hon får snart många svar och väljer ut fem stycken som verkar mer intressanta än de andra. Till slut blir det Jonas som hon bestämmer sig för att träffa. Första mötet blir på en hockeymatch. Så fort Lotta ser Jonas blir hon förtjust i honom, hon tycker att han ser väldigt bra ut. Det visar sig också att han dessutom är oerhört trevlig. Efter det första mötet börjar de att sms:a till varandra och de bestämmer sig för att träffas igen. De trivs bra tillsammans och en dag står Jonas i Lottas kök och lagar en underbart god köttfärssås. Något som Lotta tycker är extra trevligt eftersom hon själv inte är så intresserad av matlagning. Jonas får träffa Lottas son Wille och även de kommer jättebra överens. Jonas har tre barn med två kvinnor. Sina döttrar träffar han regelbundet, men inte sonen eftersom sonens mamma och Jonas har svårt att prata med varandra. Jonas två döttrar kommer att tycka mycket om Lotta och hennes son Wille. En del av de helger som de är hos Jonas brukar de alla göra roliga saker tillsammans.  Jonas och Lotta fortsätter att träffas och är väldigt kära, men de flyttar inte ihop utan bor i egna lägenheter.

En dag upptäcker Lotta att Jonas har kvar sin kontaktannons på match.com. Hon konfronterar honom och han säger att han glömt att ta bort annonsen och lovar att ta bort den omedelbart. Något senare undersöker Lotta Jonas ena mobil (han har två stycken, men hävdar att den ena ligger avstängd i ett skåp hemma.)  Lotta hittar mobilen i en av hans fickor och upptäcker flera kvinnonamn och sms där kvinnorna skriver att de vill träffa honom igen.

När Lotta tar upp detta med Jonas bryter han ihop och berättar hur det ligger till. Han måste bli bekräftad av kvinnor som han träffar och för det mesta slutar det med sex. Han kan inte hindra det. Han är ”sexmissbrukare”. Lotta ställer krav att Jonas ska söka hjälp och det går han med på. Det blir nu en oerhört jobbig tid för Jonas och Lotta. Jonas får återfall och Lotta blir utbränd och tvingas sjukskriva sig under en längre tid. Även Lotta börjar gå i terapi tillsammans med medberoende. 

Lotta och Jonas är fortfarande tillsammans, men om Jonas får ett nytt återfall måste Lotta lämna honom.

Vad jag tyckte: Denna bok är så känslosamt och fint skrivet. Kan inte komma ihåg när jag sist läste en bok som berörde mig så mycket som denna. Stundtals strömmade tårarna. Jag kunde inte lägga den ifrån mig, samtidigt ville jag inte att den skulle ta slut. Jag levde mig in i varje litet ord, undrande hur en människa som upplevt allt detta kunde vara så förstående och kunna berätta så känslosamt om det. Hur orkade hon med allt? Själv hade jag aldrig haft det tålamodet som Lotta hade. Jag hade nog brutit förhållande ganska snart efter jag fått veta hur allt låg till. Hoppas att Åsa kommer att skriva flera böcker, för när Casanovas kvinna tog slut, ja då blev allt så förfärligt tomt.

 

 

 
 

 

 
   

                            Emre Güngör        Nima Dervish

VARFÖR MÖRDAR MAN SIN DOTTER? Av Emre Güngör och Nima Dervish

Emre Güngör är socionom och arbetar med ett nationellt regeringsuppdrag med uppgift att identifiera metoder för att bekämpa det hedersrelaterade våldet utifrån männens perspektiv. Han har tidigare arbetat med ”Sharaf hjältar”. Som är en grupp unga killar (ca 16-18 år) som genom fryshusets omsorg fått utbildning och stöd av Emre.  Emre är själv uppvuxen i en hederstradition, men han är emot att våld och förtryck som det medför.

Nima Dervish är frilansjournalist och krönikör för bland annat, Stockholms city. Sedan Abbas Rezai mördades i Högsby har han följt medias rapportering kring hedersfrågor och hedersvåld. Engamanget  intensifierades 2007, efter steningen av den 17-åriga flickan Du’a Khalil Aswad.

 

Handling:Detta är en faktabok om hederskulturen.

Den första delen av boken tar upp lite allmänt om hederskultur. Hur det ser ut i olika religioner.

Sedan berättar författarna om morden på Fadime, Pela och Sara. I detta avsnitt får man läsa Fadimes fina tal som hon höll i riksdagen den 25 november 2001. Hon berättade om hur det är att leva som utländsk tjej i Sverige, med dessa lagar och kultur.

Efter Fadimes del kommer handlingen om hur Pela dog och sist mordet på Sara. 

Författarna besöker Fadimes far i fängelset (Sverige) och han får berätta sin historia om varför han mördade Fatime.

Författarna besöker även Pelas far i Irak, för att höra hans version om mordet på Pela.

Till sist träffar de Saras kusin för att han ska få berätta sin historia, om varför han mördade Sara.

Allas historier är väldigt intressanta, men jag vill inte avslöja något i förväg.

Den tredje delen tar upp hur tankar uppkommit efter de tre flickornas död. Även diskussioner finns om hur samhället ska kunna komma till rätta med dessa hedersproblem.  

 

Vad tycker jag: Jag tyckte att boken var så intressant. Eftersom mitt stora intressenär det gäller faktaböcker är hedersrelaterade brott. Kvinnors liv i Islam och annat som Mellan Östern och även Östeuropa.

Boken var först och främst så otroligt bra och intressant skriven. Den var även lättläst. Jag tyckte om att författaren översatte vissa kurdiska, irakiska och turkiska ord som har med hederskulturen att göra. Den första delen som tar upp hedersproblematiken i stort i olika religioner. Heder har ofta inte med någon särskild religion att göra. Hederskulturen är ett kulturarv som går från generationer långt tillbaka och som man fortsätter att leva efter.

Den delen som handlar om intervjuerna med Fadimes far, Pelas far och Saras kusin var nog det intressantaste delen i boken enligt mig. Vill inte avslöja något om dessa intervjuer. Tills sist tar författarna upp tankar efter flickornas död. 

Hela boken var en guldgruva för mig. Jag älskade att läsa den. Troligen för författarnas underbara språk. Språket är lättsamt och intressant, de försöker hålla händelserna så objektivt de kan. Formuleringen är bra. Ja, hela bokens uppläggning och struktur tillsammans med innehållet gör att den är riktigt läsvärd.

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

Handling 
– Alice föds 1917. Hennes pappa dör när hon bara är ett år. Hon har inga minnen av honom, men storasyster Sigrid som gick bort förra året saknar hon mycket. Hennes bror är väldigt bråkig och Alice tycker det är jobbigt. Deras mamma får slita hårt för att kunna försörja sin lilla familj.

Historien handlar i första hand om Alice. Man får följa henne hela livet.

Sommaren 1930 är Alice 13 år. Nu är det dags att tjäna pengar för sitt uppehälle. Alice följer med sin mamma Lina till storbönderna för att hjälpa till med olika sysslor. Dagarna är långa och arbetet tungt.

När Alice blir 15 år får hon arbete hos ett äldre par. Herr och fru Blom. Mannen är rullstolsburen. Alice kommer att trivas mycket bra hos familjen och fru Blom lär Alice att laga mat. En lördagskväll cyklar Alice till Missionshuset. Där träffar hon den unge och trevlige Harry. De trivs bra tillsammans. Harry har inga syskon utan bor med sin mamma som är änka.

De förlovar sig och gifter sig senare en solig midsommardag i byns lilla kyrka.

Två år efter bröllopet föder Alice deras första barn, en flicka som får namnet Signe. När Signe är 14 månader föder Alice ytterligare en dotter, Birgit.

Numera studerar Harry till pastor i Uppsala, så Alice får ofta klara sig själv. Ibland hjälper mamma Lina henne och även Harrys mamma. När Harry är klar med studierna till pastor börjar allt flyttande. Harry får byta tjänster ofta och det kan vara långa avstånd emellan. Familjen lyckas inte rota sig någonstans. Med tiden utökas familjen med en pojke, Lennart.  Sedan med två flickor till, Kajsa och Ingrid. Allt flyttande tär på familjen. Harry dör två veckor innan han skulle fylla 80 år. Alice själv somnar lugnt och stilla in några dagar innan hon skulle fylla 88 år. 

 

Känslor – Det här manuset väcker mycket känslor hela tiden. Jag gråter när familjen har det jobbigt och jag känner glädje över all den kärlek de ger varandra.

 

Språk – Signhild kan verkligen detta med att skriva så att jag tar till mig texten och innehållet. Grammatiken är korrekt och hon skriver med mycket känslor. Skrivrytmen är jämn över hela manuset, hon använder ett lugnt tempo och stressar inte på när tråkiga saker händer. 

 
 

Den dagen min dotter blev galen av Roddy Doyle

Handling: Det börjar med en sommarkväll när Michael Greebergs dotter Sally 16 år gammal rusar ut i trafiken på Manhattan för att stoppa trafiken. Hennes maniska anfall drabbar familjen utan förvarning. Sally hamnar på en sluten psykiatrisk klinik. Bara så där är Sally en främling för sin pappa eller ”far” som hon numera kallar honom. Hon skyller gärna på sin ”far” att det är hans fel att hon är inlagd. Över en natt har hela familjens liv förändras till ett kaos av oro och skuldkänslor. Man får följa Sallys resa på den psykiatriska avdelningen. Hon får prova flera olika mediciner, till läkarna äntligen hittar något som fungerar någorlunda.

En dag blir det dags att få komma hem. Sally försöker leva så normalt som möjligt. Hennes mamma kommer ofta och hälsar på henne, men gemenskapen med pappan blir aldrig var den varit förut. Sally börja börjar på high school 1999 högsta betyg och började läsa på ett litet coollege och hon bodde då hemma.  Tyvärr får Sally tillbaka sina psykoser och hon har varit inlagd flera gånger.

 

Jag kan väl inte säga att detta var en bok som tilltalade mig. Den lät intressant när jag köpte den. Men den är skriven på ett typiskt amerikanskt ytligt sätt. Jag hade velat veta mer detaljerat om Sallys sjukdom och sjukdomsvistelse på ett djupare plan. Bokens innehåll var även hoppig och fokuserade på andra saker än det jag ville läsa om.

 Den dagen min dotter blev galen

 
 

 

Idag lägger jag in min recension om ”Simons katt” av Simon Tofield. Det är den första bok som jag fått förtroende av Brombergs förlag att recense

Recension om Simons katt av Simon Tofield  (Brombergs förlag)

Simon Tofield är 37 år, bor i Bedfordshire i England med sina tre katter. Han arbetar som illustratör och animerare. Han har fått pris för sin kortfilm Cat-man-do av British Animation i kategorin Best Comedy 2008.

Släng er i väggen Gustav och alla ni andra animerade katter. Nu kommer den underbara, gulliga, snälla, försynta och lydiga katten som kallas kort och gott Simons katt.

Skämt åsido. Simons katt är inte så underbar och gör inte heller skäl av alla superlativ som jag räknade upp. Neej… han är en helt vanlig katt. Han ska givetvis bestämma hur han vill ha det. Simons katt gör allt för att få en bit mat. Han sitter i fönstret och spanar på de ”goda” fåglarna utanför fönstret. Han sover på alla omöjliga ställen. Ja, Simons katt vill som alla andra katter ha husses fulla uppmärksamhet och vägrar att bli ignorerad.

Boken om Simons katt består av enkelt skissade teckningar, både när det gäller Simon och katten. Bakgrunderna är däremot mer detaljrika.  Det skapar en känsla av att teckningarna är gjorda av en erfaren animatör. Boken innehåller inga repliker.

Teckningarna är antingen gjorda som singelbilder eller lite längre historier som sträcker sig över flera sidor. Simons katt blev känd när Simon Tofield lade ut tecknade klipp på YouTube. Något som numera miljoner människor över hela världen tittat på och fått sig ett gott skratt av. Nu har det alltså blivit en bok.

Vad jag tyckte: En gullig och lite smårolig bok. Boken var mysig och Simons katt är väldigt charmig när han på framsidan av boken sitter och pekar på sin tomma matskål. Har även tittat på några klipp på YouTube och de är gulliga och roliga. Kul att det dyker upp en sådan här bok till jul. En perfekt julklapp till alla kattälskare.

 

 

  Simon's Cat 'TV Dinner'

 

 

 

 

Recension om Kärlekens tid av Anders Sundin


Anders Sundin har varit nöjeschef på Svenska Dagbladet. Idag är han frilandsskribent och skriver om sport i Aftonbladet och även kulturartiklar i Svenska Dagbladet. I sin bok rlek i cancerns tid berättar han om sitt möte med sin stora kärlek Karin och om deras liv fram till hennes död 2 augusti 2006.

 

Boken handlar om Anders liv tillsammans med Karin från det de träffas första gången fram till hennes död i bukspottskörtelcancer 2006. 

 

Anders och Karin träffas första gången 1986, när de båda ska gå på en konsert med jazzgruppen Hawk On Flight. Detta är dagen efter statsminister Olof Palme mördads och konserten är inställd. De blir presenterade för varandra och Anders lägger märke till att Karin är ovanligt lång (189cm). Anders är vid detta tillfälle 26 år, är sambo och en liten dotter.

 

1990 träffas de igen. Anders har precis separerat och har två barn på tre och fyra år gamla. Karin bor i Göteborg och Anders bor kvar i Gävle (den staden de båda kommer ifrån). Anders blir förälskad i Karin på en gång, medan det tar lite längre tid för Karin att förstå att det är Anders som är mannen i hennes liv. Men när hon väl upptäcker att känslorna är på riktigt blir de två ett lyckligt par.

 

I början blir det mycket pendlande. Karin arbetar på Akademibokhandeln i Göteborg och Anders har börjat på Journalisthögskolan i Stockholm. Anders är fascinerad över Karins stora intresse för kultur fast hon är så ung. Hon är mycket kunnig i både musik och litteratur. Ofta läser hon flera böcker på samma gång.

 

Karin flyttar senare till Stockholm och får jobb på Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan. Karin blir gravid och den 23 december 1999 föds deras son Love. Lyckan är fullkomlig. 2003 köper Akademibokhandelkedjan en butik i Gävle och Karin erbjuds jobbet som butikschef. Hon tackar ja och de flyttar senare till Gävle igen. De köper hus och lever ett vanligt familjeliv.

 

På hösten 2005 förändras Karin. Hon får problem med magen och blir lätt irriterad. Den 23 december 2005 har Karin så svåra magsmärtor och hon är även gul i ögonvitorna. De åker till sjukhuset och Karin blir inlagd. Senare får hon diagnosen cancer i bukspottkörteln. Karin tillstånd förändras gradvis under 2006. Under sommaren får hon även en stroke. Hon blir sämre och sämre och den 2 augusti 2006 somnar hon in i Anders famn.

 

Jag tycker att det var en saklig och rak och kärleksfull berättelse om hur livet så plötsligt förändras i en ung familjs liv när någon får diagnosen cancer. Från att varit en aktiv kvinna med stort kulturintresse och som älskar sin sambo och son. De är unga och har framtiden framför sig. Då slår cancern till. Karin får bukspottcancer som har ett fort sjukdomsförlopp, när man väl fått diagnosen. 

 

Anders sätt att uttrycka sig, gjorde att det gick bra att läsa denna sorgliga bok. Visst grät jag mycket i slutet när Karins dog så ung och efterlämnade sin älskade son Love som bara var sex år och sin älskade Anders.

 

 

Recension om Insidan av Liam Norberg

Liam Norberg är född 1969 och uppvuxen i Hagsätra utanför Stockholm. Han är känd för sina filmroller i Stockholmsnatt, Sökarna och Under Ytan.

Som ung tränade han taekwondo och blev både svensk och nordisk mästare, innan han kom in på den kriminella banan. Liam grips och får 9-års fängelse för ett rån mot Gotabanken 1990 och ett väpnat värdetransportrån i Göteborg 1991. När han blev fri i november 1999 var Liam fast besluten att inte fortsätta med sitt kriminella liv. 2005 debuterade Liam som författare med boken LiamInsidan är hans andra bok.  Numera arbetar Liam som författare och regissör. Han håller även föredrag om sina erfarenheter runt om i landet.

 

Handling: Liam berättar om sin trygga uppväxt och hur han tränade taekwondo. Han blev både svensk och nordisk mästare innan han började sitt kriminella liv.

Liam berättar på ett öppet sätt om sitt liv som yrkeskriminell.  Liam var Örnligans frontfigur och kallades för Räven från Hagsätra. Att Liam började ett kriminellt liv var i första hand att få snabba cash, köpa det han ville ha, lägga undan pengar och investera. Att han kunde bli gripen hade han inga tankar på.  Han var ju så försiktig och skulle sedan återgå till ett vanligt liv utan kriminallitet.

Ingen i hans familj visste vad han sysslade med, men ibland undrade hans mamma hur han kunde ha råd med allt.

Liam berättar även om de flyktvägar de använde sig av och som finns under Stockholms gator. Man går in i tunnelbanegångarna och där finns tunnlar under gatorna.

En dag är Liam och hans vän Ray på väg i en taxi till Arlanda för att åka på en skön semesterresa till Rio. Men på Arlanda blir Liam gripen av polisen och han förs till häktet i Göteborg. Just då får han inte veta varför. Senare får han veta att han är gripen för ett värdetransportrån i Göteborg 1991. Det finns bindande bevis och Liam misstänks även för ett rån mot Gotabanken 1990. Det blir rättegång och Liam får nio års fängelse. 

Han berättar vidare om sitt liv i fängelset och hur han möter Gud. Han bestämmer sig för att leva ett liv utan kriminallitet.

Tycker jag: Liam berättar öppet och sakligt om hur han kom in i den kriminella världen. Boken är intressant och lättläst. Hans berättelse om de rån de gör och deras flyktvägar under Stockholms gator är väldigt intressant att läsa. Jag tycker att det är strongt av Liam att så öppet berätta om sina brott och till och med vad han gömde sina pengar. Hans berättelse om hur han mötte Gud i fängelset och som fick honom på andra tankar än brott var också intressant. Liam blev släppt 1999 och har sedan dess levt ett liv utan brott.

 

 

 
 

 

 


 

Recension om Stillheten av Atilla Bartis

Denna bok har jag fått från Norstedts för att recensera

Atilla Bartis är född 1968 i Targus Mures i Rumänien. 1984 flyttade han till Budapest i Ungern. Han debuterade redan 1995 som författare, men hans stora genombrott kom inte förrän 2001 och det med denna roman Stillheten.

 

Handling: När berättelsen börjar har Andors mor precis dött. Men sedan får man följa tiden som barn tillsammans med sin syster och sin mor som då var en erkänd skådespelare. Vi träffar även Andor som vuxen och hans flickvän Eszter.

Handlingen utspelar sig i Ungern vid tiden för murens fall. Det är ett psykologisk drama, som handlar om Andor Weérs liv och hans förhållande till tre trasiga kvinnor. Han bor tillsammans med sin mor, som varit en erkänd skådespelare. Men efter att hennes dotter ”hoppat” av till väst får hon inte längre några roller. Rebeka (som modern heter) har nu inte varit utanför lägenheten på 15 år. Tvillingsystern Judit är en känd violinist och hon har som sagt ”hoppat av” till väst, där hon uppträder runt om i världen. Hon skickar regelbundet vykort till sin mor. Men en dag för tio år sedan slutar vykorten att komma, medan pengarna kommer som vanligt. För att inte oroa sin mor skriver Andor vykort och ber någon som ska utomlands att ta med det och skicka.

Andor har även en flickvän Eszter, han träffade henne när hon var på väg att ta sitt liv genom att hoppa från en bro. 

Boken innehåller inga kapitel, utan är skriven rakt av med indelade stycken. 
 

Tycker jag: Ett psykoligiskt drama som inte innehåller kapitel utan är avdelad i stycken. Något jag tyckte var ganska jobbigt. Ibland hade jag lite svårt att följa med när de olika tidsepokerna ändras  i de olika styckena. Annars måste jag säga att detta är en författare som är en ordkonstnär. Han leker med orden på ett fint sätt. Han sätter ihop sex-sju ord till ett och det utan att det blir svårläst. Kan tänka mig att texten inte är den lättaste att översätta, därför vill jag ge en eloge till Daniel Gustafsson Pech som lyckats väldigt bra med det. En intressant bok att läsa om man har intresse om hur det var att leva i det kommunistiska Ungern i början på 1990-talet.

 

 
 

 
 
 


  
Recension om Bortom Spiderwick  bok 1+2 av Tony Di Terlizzi och Holly Black.  1. Najadens sång 2. Ett jätteproblem

Efter SpiderWicks första spännande fantasy böcker kommer nu uppföljaren Bortom Spiderwick som består av tre böcker.

Tony Di Terlizzi har både skrivit och illustrerat. Tony bor med sin fru och dotter i den lilla staden Amherst som ligger i den Amerikanska delstaten Massachusetts.

Holly Black som är medförfattare kom ut med sin första roman Mörkrets tjänare i USA 2002. Boken fick YALSA - priset som bästa bok för unga vuxna 2003. Holly bor även hon i Amherst tillsammans med sin man Theo och en massa djur.

Handling: Bortom Spiderwick är en fortsättning på de fem böckerna som hette Spiderwick och som även har filmats. En spännande fantasyserie för de yngre läsarna.  Bortom Spiderwick  består  av tre böcker 1. Najadens sång . Vi får möta Nicholas (Nick) och hans styvsyster Laurie. Laurie har läst alla Spiderwick böckerna och hon har även fälthandboken, som numera är en vanlig bok. Nick och Laurie ger sig iväg för att leta efter oknytt. Till en början är de inte synska, men de upptäcker att de blir det om de har en fyrklöver på sig. De möter en najad som tappat bort sina systrar och som de bestämmer sig för att hjälpa. De råkar även ut för en svårhanterig jätte. De försöker få hjälp av författarna till fälthandboken, men de vill inte hjälpa till. I affären där författarna finns möter de Jared (pojken från de första böckerna).  Jared som tillsammans med sina syskon hittar en lösning på det hela. 

Bok 2. Ett jätteproblem. Här får barnen tampas med ett flertal yrvakna jättar som försöker ödelägga hela Florida. Nick och hans styvsyster är de enda som kan stoppa jättarnas framfart. Laurie ger Nicks storebror Jules en nyckelring med en fyrklöver i och som gör att även han ser jättarna. Jules och hans flickvän Cindy hjälper Nick och Laurie i deras försök att förgöra jättarna.

 

Jag tycker: En spännande och bra skriven fantasy för de yngre. Men som mycket väl kan läsas av äldre barn och till och med vuxna. För att jag skulle förstå böckerna bättre eftersom jag inte läst de första delarna, lånade jag Spiderwick på DVD och genast förstod jag dessa böcker bättre. Jag fick se hur varelserna såg ut. Jag gillar både den skrivna texten och illustrationerna.  Jag ser redan fram emot bok nummer tre som kommer i januari 2010.

 

 
 

Recension om Skönhet och helvete av Roberto Saviano

Roberto Saviano är född 1979 i Neapel. Han är journalist och författare. Han blev omtalad och känd efter sin reportagebok Gomorra, som utkom 2007 och där han fokuserar på den napolitanska maffians affärer. Efter att ha skrivit boken blev Roberto Saviano mordhotad av Camorran och lever numera ständigt med livvakter. Boken Gomorra har även blivit filmatiserad.

 

Handling: En ny bok av författaren Roberto Saviano som skrev den uppseende boken Gomorra som handlar om den italienska maffian Camorran i södra Italien.

Efter boken fick Roberto Saviano dödshot över sig från Camorran. Han lever numera gömd, har alltid två livvakter med sig. Han bor ofta i mörka trista hotellrum, eftersom ingen vågar hyra ut sitt hus eller våning till honom. Han har fått ge upp allt vad ett normalt liv betyder bara för att skriva. Egentligen önskar sig Saviano Roberto bara att få bo i en våning med altan över havet och att få äta ordentlig mat. 

I denna bok ger sig Roberto Saviano ut i världen och berättar om andra som fått dödshot över sig på grund av vad de skrivit. Han berättar om sitt möte med Salman Rusdie som fick en fatwa över sig från regimen i Irak för sin bok Satanverserna för cirka tio år sen. Robert berättar även om det besök som han och Salman Rusdie gjorde tillsammans i Sverige 2008, där de talade hos Svenska Akademien.

När det gäller maffian i Italien är han försiktig i sina uttalanden. Vidare berättar han om Miriam Makeba som vid 76-års ålder skulle ge en konsert i Neapel till minne av sex afrikaner som blivit mördade av någon inom Camorran utanför Neapel. Egentligen mådde Miriam inte riktigt bra denna dag, men hon genomförde konserten ändå. Tyvärr avled hon efter uppträdandet.

Roberto Saviano berättar om fotbollspelaren Lionel Messi som led av en sjukdom som gjorde att han slutade växa. Fotbollsklubben Barcelona köpte honom som tonåring, för att de såg att han var en lovande fotbollspelare. De betalade det tillväxthormon som han behövde för att växa och nu är han en av världens bästa fotbollspelare.

Vidare berättar Roberto Saviano om hur och varför journalisten Anna Polikovskaja blev mördad.

 

Jag tyckte väldigt mycket om Gomorra och var därför nyfiken på Skönhet och helvete. Den motsvarade mina förväntningar även om jag tyckte att Roberto Saviano var lite försiktigare i sina uttalanden om Camorran än han var i sin första bok. Det var spännande att han skrev om andra som blivit dödshotade för det de skrivit om. Kapitlet om Lionel Messi var intressant, eftersom jag anser att han är världens bästa spelare (förlåt Zlatan). Även hans berättelse om när han och Salman Rusdie var i Sverige var intressant. Han blev lite överraskad av att svenskarna var så pålästa och kunniga om hur man lever och fungerar i andra länder. Roberto skriver på ett lättsamt och underhållande sätt. Boken ger många olika intryck och det finns mycket att lära. Ni som gillade hans bok Gomorra får inte missa att läsa denna.

 

Recension om Cellon i Sarajevo av Steven Galloway

Steven Galloway föddes i Vancouver i Kanada 1975. När han var 25 år debuterade han med romanen Finnie Walsh som kom ut 2000. Hans andra roman Ascension blev översatt till ett flertal språk bland annat till svenska, där den fick titeln Himmelsfärd (2004.) Cellon i Sarajevo gavs först ut i Kanada 2008 och har hittills getts ut i 17 länder. Steven Galloway bor i Vancouver med fru och två barn.

Handling: Under 1992 – 1995 var staden Sarajevo belägrad. En dag stod många människor i kö till brödbutiken för att handla. Helt plötsligt kommer en granatattack och 22 människor dödas. 

Upp på berget sitter den kände cellisten Vedran Smailovic från Sarajevos symfoniorkester och ser det hela. Dagen efter och 22 dagar framåt alltid klockan 16.00 sätter sig cellisten på platsen där människorna dödades och spelar det klassiska stycket Adagio in G minor av Tomaso Albinoni. En dag för varje människa som dödats.

Detta är sant. Men resten av karaktärerna är fiktiva.

Vi får möta tre personer till under dessa 22 dagar.

Pilen – en ung kvinnlig krypskytt som får i uppdrag att skydda cellisten under den tid han spelar.

Kenan – är familjefadern som ger sig ut långa vägar och över broar för att hämta vatten till sin familj och även till en granntant. Han släpar på dessa tunga dunkar som är svåra att få med.

Dragan en äldre man som bor ensam kvar i Sarajevo sedan hans fru och barn flytt till Italien. Han har ingen kontakt med dem och han vet inte exakt var de befinner sig. Hans stora dröm är att de snart ska kunna återförenas. Han går varje dag ner till brödbutiken för att se om det finns bröd kvar att köpa.

 

Tycker jag: En oemotståndligt skriven roman av som beskriver händelserna i det belägrade Sarajevo på ett sådant sätt att det känns som om man vore på plats och ser all förstörelse. Hur människor bara helt plötsligt blir nerskjutna på gatan. Helt vanliga oskyldiga. Boken har ett bra upplägg, med korta kapitel som handlar om de tre karaktärerna Pilen – Kenan och Dragan. Det gör att det är lätt att följa med i boken. Kan inte annat än säga att det var en underbar och känslosam skriven bok. Läs den.

 
 

Recension om Mörkrädd av Andreas Roman

Andreas Roman är född och bor i Göteborg. Han arbetar som författare och tevespeldesigner. Andreas Roman debuterade som författare 1998 med Drakväktartriologin – Drakväktaren 1998 – Dräparen 1998 och Demonen 1999. 

Mörkrädd är hans sjunde roman.

 

Handling: David är i 30-årsåldern och sjukligt mörkrädd. När han var 9 år blev han skrämd ute i mörkret av några jämnåriga kamrater. Vad som egentligen hände får man inte riktigt grepp om.

Nu är David vuxen men hans sjukliga rädsla för mörkret finns kvar. För att inte behöva vara hemma på kvällarna tillbringar David ofta sin tid på krogen, där han också stannar kvar sist. Det händer till och med att han tar hem prostituerade för att inte behöva vara ensam. Detta är ett stort problem för David. En av de prostituerade ger honom ett telefonnummer till en terapeut som kanske kan hjälpa honom.

David bilar upp till Norrland för att i terapisyfte bo i en liten stuga mitt i skogen. Han tar med sig sin älskade katt Trassel. Davids föräldrar som alltid har funnits som stöd för honom, dog i en bilolycka för två år sedan. Sin syster Anna har han bara sporadisk kontakt med och då genom telefon.

I närheten av stugan finns ett hotell och David blir bekant med Nina som jobbar där. De dras till varandra, men Nina försöker motverka det – för hon vill inte att någon ska vara beroende av henne. Hon vill kunna resa runt i världen när hon känner för det.

Att det är otäckt att bo i den lilla stugan i skogen råder det ingen tvekan om. När mörkret lagt sig hörs det ljud och skuggor speglar sig mot fönstren. David intalar sig att det är råddjur och älgar som låter och grenar som slår mot fönstren. För att dämpa sin rädsla dricker han mycket alkohol. När han är berusad känner han sig inte lika rädd.

Spänningen stegras i slutet och ibland känns händelserna onaturliga. Slutet är väldigt oväntat. Man undrar: är Davids rädsla på riktigt, är det en fiktion eller är det något övernaturligt. Detta är något man själv får fundera över.

 

Vad jag tyckte: Jag vill kalla boken: ”en oerhört spännande psykologisk skräckroman”. Andreas Roman beskriver Davids rädsla på ett naturtroget sätt. Jag drogs in i hans rädsla och känslor ganska omgående. Jag tyckte så synd om David när han skulle tillbringa sin tid i den lilla stugan i skogen. Jag hoppades att det skulle sluta lyckligt in i det sista, att David skulle bli av med sin mörkrädsla. Men skräcken och spänningen stegrades hela tiden och jag hade först svårt att acceptera slutet som inte gav svar på alla frågor. Jag vände blad flera gånger för att jag ville att texten skulle fortsätta. Men tyvärr, den var slut och hur var det egentligen? Var det en riktig rädsla, en dröm eller var David psykisk sjuk och det som hände kanske han orsakade själv? Vem vet?  Den var otroligt spännande och verkligen läsvärd. Kanske inte den bästa kvällslektyren om man som David är MÖRKRÄDD.

 

 

Mats Strandberg Halva liv

Denna roman berörde mig väldigt mycket känslomässigt, jag var tvungen att smälta den i några dagar innan jag gjorde denna recension.

 

Mats Strandberg är född 1976 i en småstad, men flyttade till Stockholm i tonåren. Han blev snabbt en obotlig storstadsromantiker. Han är journalist och författare och har arbetat på TV 4, ZTV och på tidningen QX. Han skriver även regelbundet krönikor i Aftonbladet och 2004 utsågs han till Årets krönikör.

2006 debuterade han med Jaktsäsong. 2007 kom Bekantas bekanta ut som även belönades med en Silverpocket. Halva liv är Mats Strandbergs tredje roman.

 

Handling: Jag får tänka mig för när det gäller att berätta om handlingen, det är lätt att avslöja alla de hemligheter som romanen bygger på. Handling är även uppdelat i två delar.

 

Huvudpersonen är Jessica som snart är 40 år. Hon är en känd sexrådgivare med eget TV-program. Hon hade träffat sin stora kärlek Jakob, som plötsligt en dag skickade henne ett brev där det stod att de inte kunde träffas mer och att hon inte fick leta upp honom, tyvärr kunde han inte ge henne någon förklaring. Efter det har Jessica mått psykiskt dåligt och måste regelbundet ta medicin. Där slutar den handlingen för att återkomma i slutet av boken.

 

Och nu tar huvudhandlingen vid. Den som handlar om Jessicas farmor Viola. 

En dag får Jessica beskedet av sin far att hennes älskade farmor Viola har avlidit. Hon beger sig till farmorderns hem Solbacka i Österlen för att delta på begravningen. Efteråt bestämmer hon sig för att stanna kvar ett tag på Solbacka eftersom morfar Billy och farmoderns bror Victor ska ut på en längre resa.

En dag kommer Violas bästa väninna med en bok som Viola har skrivit till Jessica. En bok full med hemligheter om sitt liv. I boken berättar farmor Viola om sitt liv tillsammans med maken Billy, deras son Robert (Jessicas far) och sin bror Victor som bodde tillsammans med dem. Hon berättar hur mycket hon älskade sin son Robert och om Jessica när hon var liten. Enligt mig är Violas berättelse om sitt liv väldigt sorligt. Men jag vill inte berätta mer, läsarna måste själva kunna få uppleva sin egen bild av det hela.

 

Sedan återkommer boken till Jessica och Jakob. Jessica ser en man på torget och är övertygad om att det är Jakob, hon går fram och frågar mannen, men han förnekar att det skulle vara han. Han visar även sitt leg. där det står ett helt annat namn. Men mannen lyckas inte övertyga Jessica. En dag så ringer han upp henne och berättar att han är Jakob, men att de inte kan träffas och han kan inte berätta varför.  Bara att det skulle medföra fara för Jessica. Men en dag står Jakob utanför Jessicas dörr. Han berättar allt för henne och säger att han måste fly igen. Jessica bestämmer sig för att följa med. Någon tar ett foto på paret och det hamnar på löpsedeln. (Eftersom Jessica är känd). Det står: ”Jessicas hemliga kärlek”. Efter bilden på löpsedeln blir det en kamp mellan liv och död för Jessica och Jakob. Det spännande slutet får ni läsa själva.

 

Jag blev väldigt berörd av handlingen, särskilt den delen där Jessica läser ur farmor Violas bok där hon har skrivit om sitt tragiska liv. Mats Strandberg har verkligen lyckats att skriva på ett otroligt känslosamt sätt. Jag kunde känna Violas känslor inom mig. Jag kände en sådan stor empati för henne. Ingen ska behöva få leva det liv hon gjorde. Det tog några dagar innan jag kunde smälta innehållet. 

 

 
 

091209 Recension av Nefilim av Åsa Schwarz

Åsa Schwarz är född 1973. Hon är författare och IT-säkerhetskonsult. Hon arbetar halvtid på Cybercom och skriver under resterande tid.

Åsa debuterade 2005 med Och fjättra Lilith i kedjor” och 2006 kom Stigma ut. Dessa två romaner ingår i en serie som kallas DemonologinNefilim är Åsas senaste bok den kom ut 2009 och är fristående från de förra.

 

Handling: Nova Barakel är miljöaktivist och på väg att göra inbrott hos Vattenfalls VD för att skriva slagord på hans väggar. När Nova befinner sig i sovrummet upptäcker hon två människor och en hund som brutalt ligger mördade i sängen. Hon flyr, men lämnar tyvärr spår efter sig och blir senare misstänkt för morden.

Novas mor har förolyckats i en bilolycka och en dag ringer moderns advokat upp Nova. Han vill att hon ska komma till hans kontor tillsammans med en representant för en stiftelse kallad FON. De båda ska få dela fifty-fifty på moderns arv som är på 53 miljoner kronor. När Nova och representanten Peter Dagon kommer till advokatens kontor, berättar han att Nova ska få behålla huset i Gamla Stan som är värderad till 13 miljoner kronor, konst, inventarier och aktier för 13.5 miljoner. FON får 26.5 miljoner i aktier.

Nova tar reda på att FON står för Friends of Nephilim och söker på Wikipedia där det står: Nefilim är varelser eller väsen som nämns i Bibeln. I första Mosebok står: På den tiden – och även senare när gudaväsendena låg med människornas döttrar och fick barn med dem …

 

Nova undrar vad detta har med hennes mor att göra.

Nova och hennes kompisar som också är miljöaktivister är ute för att skrämma fler ”miljöbovar”. Den nästa som är på tur är SAS:s VD. Men någon hinner före och mördar även honom. En kväll när Nova är inne i ytterligare en ”miljöbovs” lägenhet upptäcker hon en massa blod. Någon är på väg att fly – mördaren. När Nova upptäcker vem det är som försöker flyr och som säkerligen är mördaren, blir hon alldeles förstummad.

Kriminalinspektör Amanda är den som får ta hand om morden. Hon har ett förhållande med rättsläkaren Moses. Amanda har nu börjat misstänka Nova för alla tre morden. Hon försöker få tag i Nova, men Nova rymmer från sitt hus i Gamla Stan, tar ut kontanter på banken och försöker fly ut ur landet, utan framgång. Hon har även fått veta att Moses inte är pålitlig, han är en Nefilim.

Nova blir tillslut tagen av polisen och det blir ingen lätt uppgift att förklara sin oskuld. Hon berättar för Amanda om Moses, men det är ingenting som Amanda vill höra på. Amanda har precis fått reda på att hon väntar barn och att det är Moses som är pappan. Något som hon vill berätta för Moses så fort hon kan. Men när Moses får reda på det blir han inte alls glad. Han kräver att Amanda omgående ska ta abort.  Efter detta kollar Amanda upp Moses och upptäcker en del konstiga saker om honom. Hon börjar mer och mer tro på Nova. Amanda och hennes kollegor gör upp en plan om hur Nova ska hjälpa dem att få fast mördaren. Det blir ett spännande slut, men jag avslöjar inte mera. LÄS SJÄLVA!

 

Jag tycker : Att Åsa Schwarz åter igen gör en otroligt spännande bok. Redan efter Och fjättra Lilith i kedjor var jag fast i Åsas mystiska värld, med Bibelcitat och spänning så huden knottrade sig. Boken är en sträckläsarbok och ibland känns det som om jag är en del av handlingen. Åsa kan verkligen detta med att skriva på ett fängslande sätt. Det är spänning från första till sista sidan. Jag längtar redan till hennes nästa bok utkommer. Åsa ÄR beroendeframkallande.

 

 

 

 

 

 
 

 

 

Recension av Miika Nousianens debutroman Hallonbåtsflyktingen

Miika Nousiainen är 35 år och bor i Helsingfors med sin fru Paula. Miika är journalist och författare. Hallonbåtsflyktingen är hans debutroman som släpptes i Finland 2007.

Handling: Mikko Virtanen är en man på ca 30 år som mest av allt vill han vara svensk. Han bor i Kouvola i Finland och kallar sig ”nationalitetstransvetit”.

Allt som har med Sverige och svenskarna att göra ser han upp till. Per-Albin Hansson och Tage Erlander som skapat Folkhemmet till exempel. Olof Palme var också en av Mikkos stora idoler. Han tog det mycket hårt när Palme blev mördad. Han har samlat ”Olof Palme, liv och verk” som det står på VHS-kassetten.

Mikko älskar även kungafamiljen och fotbollspelaren Tomas Brolin. Ja, han tycker att alla svenska är SÅÅ mycket bättre än finnarna.

Varje jul och nyår åker Mikko till Thailand, där ser han till att få bo tillsammans med svenska familjer.

En dag bestämmer sig Mikko för att bli svensk på riktigt. Han åker till Stockholm och på ett annorlunda och på ett skrämmande sätt blir han svensk. Efter att tittat sig i spegeln och imiterat olika svenska dialekter anser han att han är Göteborgare. Hans nya namn är Mikael Andersson och han flyttar till Majorna i Göteborg. Där får han ett bra arbete och han träffar även Maria som han gifter sig med. Tillsammans får de tvillingarna Olof och Astrid. Nu är han en helt vanlig svensk familjefar. Men med tiden börjar han tänka mer finskt och använder sig av finska ordspråk. Det är ingenting han kan göra något åt, det bara kommer.

Några år senare vill han ta med sig familjen till Thailand. Han saknar den tiden när han firade varje jul och nyår där. Han kontrollerar noga att inga av hans gamla vänner befinner sig på det stället han vill åka till nu. Resan blir av och de första dagarna har de trevligt tillsammans med de andra svenskarna. Men en dag tar de andra familjerna avstånd från Mikael och hans familj. Ingen vill sitta och äta tillsammans med dem och ingen vill leka med deras barn. Några familjer har till och med åkt hem i förtid. Mikael kan inte förstå varför. 

En dag när Mikael och familjen står på stranden på en ö ser han en polisbåt komma mot dem. Han drar med sig familjen i en båt för att ta dem till fastlandet. Maria blir uppjagad och undrar varför? Polisbåten hinner ikapp och lägger sig bredvid Mikaels båt. Polisen frågar vad han heter. ”Mikael Andersson”, säger Mikka. Polisen tar fram ett foto och frågar om Mikael känner den finska mannen på fotot som heter Mikko Virtanen. ”Det är jag”, säger Mikael.

Sen kommer hela den dramatiska och tragiska historien upp om hur Mikko blev Mikael. Men det berättar jag inte, för då avslöjar jag allt.

 

Tycker jag: Hade hört att denna bok skulle vara så rolig om Mikkos besatthet av Sverige och svenskarna. Visst, en del roliga inslag fanns det. Men jag tyckte mest att det var en tragisk historia om Mikko som inte accepterar att han är den han är. Boken är lättsamt och bra skrivet. Handlingen var intressant och hade många poänger. Jag kommer säkert att läsa Miika Nousiainens nästa bok också.

 

 

 

 
 

 

Tatuering – Handbok för nybörjare och inspiration för redan gaddade

Boken är skriven av Caroline Engvall – Hans-Olov Öberg och Johan Almblad.

Caroline Engvall är 30 år, författare och frilansjournalist. Hon skrev den uppseendeväckande boken ”14 år till salu” som kom ut 2008.

Hans-Olov Öberg är journalist, författare och Vd för det egna bokförlaget Kalla Kulor.

Johan Almblad är fotograf och IT-konsult, han är även gift med Caroline Engvall.

 

Handling: Boken börjar med en introduktion om vad man ska tänka på innan, under och efter en tatuering. Denna inledning har Hans-Olov Öberg och Caroline Engvall skrivit. Här får man veta lite om tatueringens historia som är intressant. Man får veta vad man ska tänka på innan man bestämmer sig för att göra en tatuering och hur man väljer rätt tatuerare, vilken typ av tatuering och hur man undviker de vanligaste fallgroparna, hur viktigt det är att välja rätt tatuerare. Det bör vara någon som man hört av vänner ska vara bra och sedan bör man känna förtroende för han/henne.

Caroline och Hans-Olov skriver om var det gör mest och minst ont (för ont gör det!). De tar upp hur viktig hygienen är vid en tatuering, förberedelser inför och under arbetet. De tar även upp regler under arbetets gång och efter avslutat arbete.

Efter den delen kommer det intervjuer och fotografier av kända och icke kända svenskar som visar sina tatueringar och berättar varför de valt att tatuera sig och hur de valt sina motiv.

Vi får möta Marianne som är 82 år och som har en tatuering på Paul Robeson, Ronny som studerar till präst och har valt att tatuera in kristna motiv och Tomas Screiber som är Sveriges mest tatuerade man och flera andra som berättar om sina tatueringar.

Vad jag tyckte: Caroline Engvall och Hans-Olov Öberg har skrivit inledningen på ett tufft och ungdomligt sätt, som gör att även ungdomar (som tycker att det där kan väl jag) kommer att gilla boken. Själv lärde jag mig massor om tatueringar som jag inte hade en aning om. Som detta med hur viktig hygienen bör vara. Bokens layout med de fina bilderna som är i färg är gör boken suverän. Att läsa om människorna som berättar om sina tatueringar, samtidigt som man ser tatueringarna är jättebra. En verkligen bra och intressant bok som jag rekommenderar. Har själv ingen tatuering, men om jag ska tatuera mig någon gång får det bli Arsenals klubbmärke på överarmen – det kommer jag aldrig ångra för det är evig kärlek.

 

 

Recension av Cecilia Åses bok MONARKINS MAKT – Nationell gemenskap i svensk demokrati

 

Cecilia Åse är forskare och föreläser i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Hon publicerade Makten att se – om kropp och kvinnlighet i lagens namn år 2000 och tillsammans med Maria Wendt skrev hon boken Politikens paradoxer 1996.

HANDLING: När man ser framsidebilden på boken kan man tro att den handlar om kungafamiljens liv i glitter och glamour.

Men det är helt fel. Boken som statsvetaren Cecilia Åse skrivit handlar om de diskussioner som finns runt monarkins framtid och är en granskning av hur mycket makt kungahuset har politiskt.

När den gamla författningen från 1809 gällde hade kung och riksdag gemensam makt över lagstiftningen. Det var även kungen själv som utsåg statsråd och även utfärdade lagar och förordningar i >>Kungl Majt<< namn.

Regeringen styrde landet, men besluten fattades formellt av >>Kungl Majt<< .

Den så kallade Torkekovpromissen som skedde i badorten i Torekov.(Därav namnet) i augusti 1971.

Huvudpunkterna blir att Sverige ska vara en monarki, men nu ska statschefens uppgifter begränsas till enbart ceremoniella.

Kungen får numera inte utse regeringsbildare, vara överbefälhavare eller ordförande vid regeringssammanträden. 

När vår gamle kung Gustaf VI Adolf dog 1 september 1973 och kronprins Carl-Gustaf blev kung Carl XVI Gustaf uppfyllde han de funktionerna från 1809.

Numera är det i stort sett bara representationer inom och utom Sverige som gäller. Kungen ska vara obunden och opartisk. Han bör inte uttrycka politiska eller samhällskritiska åsikter.

Han är straffrättsligt immun. Det vill säga att han inte kan åtalas eller ställas inför rätta.

Numera ska kungafamiljen vara ”vanlig”. Man ska känna igen sig i dem. De firar jul och åker på skidsemester som alla andra. Även om vi vill att de ska kännas ”vanliga” så vill vi läsa om dem i media, se på deras vackra kläder och följa deras resor och uppdrag.

Numera har vi även kvinnlig tronföljd. Redan 1964, 1967 och 1968 tog riksdagen upp detta. Folkpartiet och Centerpartiet ställde sig positiva till det, men inte Socialdemokraterna.

19 juni 1976 gifte sig kung Carl XVI Gustaf sig med fröken Silvia Renate Sommerlath. Ett kungligt giftermål förutsätter heterosexualitet och att föda barn för att föra kronan vidare.

Den 14 juli födde drottning Silvia en liten dotter, Victoria. På den tiden var hon bara en vanlig prinsessa. När Carl-Philip föddes 13 maj 1979 var han alltså kronprins. I januari 1980 trädde den nya lagen i kraft och prinsessan Victoria blev kronprinsessa.

Den 10 juni 1982 födde drottning Silvia kungaparets tredje barn – prinsessan Madeleine.

Båda döttrarna förlovade sig under 2009. Kronprinsessan och hennes fästman Daniel Westling gifter sig i Storkyrkan 19 juni 2010.

Jag tycker: För att vara skriven av en forskare i statsvetenskap och med politisk handling trodde jag att texten skulle vara stel, tråkig och akademisk. Lite långtråkigt blev det ibland med alla årtal. Men på det stora hela var boken intressant och inte svårläst. Inte skrivet med ett akademiskt språk, så alla som har ett intresse för kungahuset ur ett politiskt perspektiv bör ha nöje av denna bok.

 

 

 

Recension av Johanne Hildebrandts Förbannade fred

 

Johanne Hildebrandt är född i Lycksele 1964 men bor numera i Stockholm med sin man och son. Hon är journalist, författare och kolumnist och anses vara en av Sveriges bästa krigskorrespondenter. Johanne har tidigare utgivit Blackout som handlar om hennes tio år som krigskorrespondent i Balkan. Boken kom ut 2001 och fick utmärkelsen Guldspaden. Efter det skrev hon triologin om Valhalla. Freja kom ut 2002, Idun 2003 och Sagan om Valhalla 2004. Boken Fördömd kom ut 2006 och Älskade krig 2008.

Handling: Sara Rydberg som är journalist ska resa till Darfur för att göra ett reportage om konflikten där nere. Reportaget ska visas i en välgörenhetsgala på TV och det ska även samlas in pengar till hjälporganisationen FACH – Förenade Afrikahjälpkommittén. Med sig ska hon ha bloggaren Lena Runhag, som ska vara programledare för galan. Något Sara inte är särskilt glad över.

Väl framme i Darfur får de bo på ett sunkigt hotell som mest liknar en gammal bordell. Även filmaren Chris är med, men Sara känner inte riktigt igen honom sedan han varit i Irak och i Afghanistan.  Något måste ha hänt där för Chris är så nedstämd.  Chris och Lena får bra kontakt och förälskar sig i varandra. De vill helst tillbringa tiden på hotellrummet tillsammans, något som irriterar Sara.

När deras kontakt Ali ska åka till Jonathan Brown, som är FACH:s lokalchef, för att ordna deras papper och en bil, vill Sara följa med. Ali är mycket bestämd att han ska åka ensam, men Sara ger inte med sig. När de kommer fram till Jonathan Brown förstår hon varför Ali inte ville att hon skulle följa med. Sara hade inte förväntat sig hur denne J Brown skulle bo. Nu när hon fick se det började Sara fundera vart biståndspengarna egentligen går till. Fick de behövande verkligen sina pengar?

Parallellt får man följa den 15-åriga Afrikanska flickan Ghalia som är på flykt med sin mormor, morbror och en del andra släktingar. Hon har förlorat sin mor, far och syster i rena avrättningar. Själv har hon blivit våldtagen av Janjawidsoldater och är nu på väg till ett flyktingläger i Tchad.

Sara, Ali, Lena och Chris ger sig i väg till samma läger för att intervjua och filma människorna där. När de kommer fram ser de en del barn som leker och Lena vill gärna prata med dem. Sara säger att det går bra och ber Chris att filma. Själv ger hon sig i väg för att titta på lägret. Hon träffar sköterskan Amanda som visar henne runt. Samtidigt har Gahlia och hennes anhöriga kommit till lägret, men de får vänta utanför tills det blir någon plats ledig. Eftersom de har en liten pojke med sig som är sjuk kommer syster Amanda ut till dem. Hon tar med sig pojken och även Gahlia och hennes kusin. Syster Amanda berättar för Sara vad hon tror flickorna varit med om och Sara känner sympati för Gahlia.

Samtidigt i Sverige sitter Mikael Höglund och via satelittbilder på sin datorskärm övervakar han östra Darfur och Tchad. Han gör detta för att en svensk trupp skickats dit och inhämtande av information har fått högsta prioritet.

I berättelsen finns även Anders Larsson och Wickström med. De är handplockade soldater till SSG. Anders längtar ständigt hem till Sverige och sina barn. En dag kallas de till El-Shabana där Janjawid har bränt ner byn och de mördar alla de får tag på – kvinnor, barn, ja alla. Med hjälp av jeepar och helikoptrar ska de hjälpa biståndsarbetarna från lägret.

Under tiden skjuts det för fullt i flyktinglägret. Sara har tillsammans med Amanda, Gahlia och några till gömt sig i sjukstugan. Hon undrar hur det gått för Lena och Chris. Tillslut träffar hon dem och Anders och hans soldater kommer till undsättning. Under bilflykten ber Sara att Chris ska filma, så de kan visa förödelsen, men han verkar vara helt borta. 

De kommer hem levande och galan för FACH och reportaget som Lena gjorde med barnen och som Chris filmade blev succé.

Men för Sara blev det ingenting eftersom Chris inte filmat under flykten. Utan film – inget bevis.

 

Jag tycker: Som vanligt när Johanne Hildebrandt gör sig hörd blir det bra. Boken var väldigt spännande. Johanne har konsten att berätta på ett sådant sätt att det inte går att sluta läsa. Hon avslutar kapitlen med frågetecken och då måste jag läsa vidare för att veta vad som händer sen. Jag tycker om när författare klarar av att växla mellan olika karaktärer i de olika kapitlen. Det är inte alla som klara av att hålla kvar spänningen när de skriver på det sättet. Men det klarar Johanne Hildebrandt galant. Boken är lättläst och språket flyter på bra hela tiden. Har inte mer att säga än att Förbannade fred var förbannat bra.